Ziua în care mi s-a acrit de religia voastră

scris de | sâmbătă, 31 octombrie 2015, 05:52 | 325 comentarii

Este ora 04:13 când încep să scriu acest articol. Nu pot adormi de mai bine de o oră. Sunt trecute exact patru ore și 36 de minute de la primul apel prin 112, care a adus șase minute mai târziu prima ambulanță în fața fostei fabrici Pionierul, actualul club Colectiv. Sau fostul club Colectiv după cele întâmplate aseară. La ora asta sunt sigur că toată țara a văzut știrea, așa că nu intru în detalii. Oricum, ideea articolului nu este asta.

Dincolo de tot ce au prezentat televiziunile, dincolo de cei 31 de morți confirmați, de cei 180 de răniți la general și de tragedia în sine, rămâne o idee de reținut: trăim într-o țară pierdută din care a mai rămas doar religia. Trăim cu un sistem pierdut alături. În momentul ăsta, dacă aș fi Patriarhul, mi-ar fi rușine să mai dau ochii cu lumea mai ceva ca Oprea. Dacă aș fi Klaus Iohannis, înainte de orice declarație, mi-aș cere scuze și aș spune că mi-e rușine de țara în care trăim.

Vorbesc serios! Oprea este vinovat că a omorât un polițist la datorie, însă cei de la Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București pot deveni vinovați, fără să vrea, de moartea răniților ajunși în spitalele din capitală.

La vreo oră de la incendiul din clubul Colectiv din București, presa online și televiziunile transmiteau că nu mai este loc în niciun spital de urgență din capitală. Că s-a chemat de acasă orice doctor, asistent și director de spital disponibili. A fost nevoie de doar 180 de persoane pentru a umple spitalele Bucureștiului și a crea panică peste tot. S-au aglomerat incredibil ambulanțele și mașinile SMURD. Iar pentru asta s-a instaurat cod roșu și stare de urgență. Dar când o să fie un cutremur ce o să se întâmple?

Sunt curios ce se întâmpla între 23:00 și 24:00 cu o persoană care suferea un stop cardio-respirator, iar o cunoștință suna la 112 și solicita ajutor de urgență. Se găsea o ambulanță liberă? În cât timp ajungea la locul indicat? Și cel mai important, unde era transportat pacientul? La Floreasca, să fie ținut pe hol și să nu se uite nimeni la el dacă nu era adus din Colectiv? La Bagdasar? La Spitalul Municipal? Unde?

Mai rău, unde duceați 4.000 de oameni după un cutremur în capitală? Vorbind bineînțeles pentru un număr mic de răniți, în condițiile în care cutremurul din 1977 a produs mai bine de 11.000 de răniți. Reușea cineva să îi salveze cu cele patru avioane și elicoptere puse la dispoziție de Arafat pentru transportul la celelalte spitale din țară? Nu aș prea crede!

Aș putea aborda lejer și subiectul Catedrala Neamului, însă nu o fac în detaliu, oricât aș fi de tentat. Sunt bani mulți în discuție, o parte donați de oameni, bani care se puteau folosi la construirea unui nou spital de urgență. Cu capacitate mare de primire a bolnavilor de orice fel și alături de un sistem rapid de transfer a răniților la celelalte spitale din București, în funcție de tipul problemelor.

Acum câteva zile presa vorbea despre un preot care își dăduse enoriașii în judecată pentru că nu îl susțineau să construiască o nouă biserică într-un cartier. Oamenii erau nemulțumiți deoarece gardul bisericii ar fi blocat accesul unei mașini de pompieri pe străduțele apropiate. Sau a unei ambulanțe. Sau a oricărui vehicul de intervenție.

Acum gândiți-vă cum era dacă în micul gol dintre clădirile din apropierea clubului Colectiv era construită o biserică, cu gard de jur împrejur. Străduțe doar pentru pietoni, gard de beton de o parte și zidurile clădirilor de cealaltă parte. Cum mai ajungeau cele 11 mașini de pompieri acolo? Cum mai intrau rapid pompierii în clădire să își facă treaba și să lase mai apoi loc colegilor de pe ambulanțe?

Cum mai ajungeau acolo cele 28 de mașini SMURD, cele 21 de ambulanțe și cele câteva vehicule de terapie intensivă? Cum mai ajungeau mașinile de poliție, reporterii, cameramanii și fotografii? Cum mai ajungeau oamenii trimiși pentru a apărea pe sticlă? Cum mai ajungea Arafat și Oprea?

Ce făceau echipajele de prim-ajutor, cărau 200 de metri răniții pe targă de la club la ambulanțe pe o alee de lățimea a două persoane alăturate? Și cu vreo 500 de curioși împrăștiați peste tot. Într-un asemenea ritm, la fața locului se termina activitatea echipajelor și cu două ore mai târziu. Raed Arafat raporta starea spitalelor la ora 04:00 și nu la 01:00, iar listele răniților apăreau pe Facebook la 06:00 dimineața. Despre ce vorbim aici?

Tragedia asta se putea întâmpla într-o zonă deloc apropiată de centru, într-un local aflat între cinci blocuri și două biserici, cu o arteră principală aflată la trei kilometri și fără alei de cartier accesibile, toate blocate de mașinile locuitorilor din zonă. Să fi văzut atunci bilanț al victimelor la trei ore de la incendiu.

N-am nimic cu voi, rugați-vă în continuare, mergeți la biserică și credeți în Dumnezeu. Dar de azi înainte gândiți-vă că religia voastră l-a omorât pe cel de-al 27-lea mort confirmat de autorități după vreo două sau trei ore de la incident. Poate dacă exista un spital construit mai aproape, în locul unei biserici sau a unui supermarket, poate că putea fi preluat mai repede de doctorii de acolo, iar acum ar fi fost bine și era ținut sub observație.

Poate dacă erau mai multe spitale, victimele erau triate mai repede și ar fi beneficiat și el sau ea, dar și alții, de primul ajutor mult mai repede. În schimb, o familie îi plânge dorul acum, zeci de prieteni nu mai dorm noaptea asta și mai mult ca sigur nici pe următoarele, iar alți prieteni poate că încă îl mai caută la cele câteva numere de urgență.

Sau poate că dau disperați refresh la profilul de Facebook, așteptând un simplu „am fost în Colectiv, dar sunt bine, trăiesc”. Dacă aș fi în locul vostru m-aș duce și aș vopsi în roșu temelia Catedralei Neamului. Asta-i ziua în care mi s-a acrit de religia voastră!

Există 325 comentarii publicate:

 1. Adrian

  La ora 01:30 apăreau listele cu cei internați în spitale. Este problema ta dacă oficializarea unei liste este luată în considerare în momentul în care aceasta apare pe Facebook. În rest articolul este ok.

  1. Anonim

   Dacă s-ar citi cu atenție atunci s-ar evita comentarii eronate.

 2. Anonim

  Totuși, nu a fost nicio biserică construită acolo care să împiedice accesul la acel local și tot au murit oameni. Nu înțeleg cine nu îi lasă pe ăștia să construiască spitale? Bani de furat de pe urma autostrăzilor sunt, dar de spitale nu sunt.

  1. Alex

   Dar și biserici prin care se spală miliarde de euro sunt, bani care nu aduc nimic. Te rog la ce? Nu te ajută Dumnezeu, te ajuți singur. Dacă Dumnezeu ne-a făcut pe noi și tot ceea ce există atunci pe el cine l-a creat? Îți răspund eu, nimeni, pentru că nu există. Religia este creată pentru a manipula oameni în masă. Adevărul despre cum a fost creată omenirea încă nu s-a găsit sigur. Tind să cred mai mult spre Darwin, dar în niciun caz în Dumnezeu. Cu banii din biserici se puteau face multe spitale sau se puteau moderniza și păstra într-o stare impecabilă cele actuale și tot sistemul sanitar actual. Da, nenea anonim?

  2. Roxana

   De spitale nu sunt bani, de biserici și catedrale sunt. That’s the point.

  3. Anonim

   Cine nu îi lasă? Nu știu. Poate cineva care vrea să țină țara în prostie și nămol. Sunt de vreo cinci ori mai multe biserici. Ca să ce? Mă duc să îmi dau cu apă sfințită pe răni?

  4. Mihai

   Situația sta în felul următor în momentul de față. Nouă din zece români nu mai au încredere în Parlament. Parlamentarii au dreptul de a decide orice, oricând doresc, prin vot secret. Așa și-au scris regulamentul. Fiecare parlamentar costă Statul Român peste 53.000 de lei lunar. În România sunt 18.000 de biserici și 475 de spitale.

 3. Ion

  Biserica a aprins artificiile? Biserica a pus buretele? Biserica a blocat ușile? Biserica a dat șpagă ca să funcționeze clubul ilegal? Biserica avea obligația să verifice respectarea legalității și să asigure siguranța evenimentului? Din cauza bisericii au murit cei 27 de oameni? Corupția, clasa politică, guvernul, primăria nu au nicio vină, sunt fete mari. Dacă cei implicați în organizarea și derularea evenimentului ar fi mers puțin pe la biserică, dacă ar fi avut puțină frică de Dumnezeu poate că nu s-ar fi gândit la profit, ci la siguranța participanților, în loc să dea șpăgi ar fi investit în siguranță.

  1. Anonim

   Clar. Frica de Dumnezeu i-ar fi salvat pe cei 27 de oameni. Gândiți când tastați? Nu am nevoie de biserici în care să fiu înmormântată, ci de spitale în care să mi se salveze viața.

  2. Anonim

   Nasol dacă trebuie să mergi la biserică sau să ai frică de Dumnezeu ca să știi ce este bine să faci și ce nu. Asta dovedește lipsa de rațiune a oamenilor. În plus, nu poți să ai frică față de ceva ce nu există, nu?

  3. Florin

   Nu prea ai înțeles nimic din ce a zis în acest articol. Investim prea multe resurse în biserici și catedrale și mult prea puțin în servicii medicale. Am fost, suntem și rămânem în continuare un stat medieval.

  4. Paul

   Tu chiar vrei să mă faci să cred că bandiții ăștia mai au frică de ceva pe lumea asta? Adică ăsta-i scopul bisericii? Să te facă să ai frică de cineva sau de ceva? Pe undeva ai dreptate. Sfinții pictați pe pereți și cupole arată atât de rău fiind pictați de niște zugravi amatori încât doar teamă pot să îți insufle. Nicidecum nu arată ca niște ființe umane. Bisericile nu pot vindeca răniții cu apă sfințită și fum de lumânări aprinse.

  5. Anonim

   Mesajul, simplu de înțeles de altfel, era că în loc să se bage bani în biserici ar fi fost normal să se bage în instituții care chiar ajută, precum spitale, în cazul de față, sau școli, ca un exemplu mai general. Nu a zis nimeni că biserica a dat foc la club. Dar din cauza faptului că banii s-au dus în biserici și nu în spitale s-a făcut față cu greu și cu probleme.

  6. Andrei

   Este vorba că nu sunt spitale îndeajuns pentru toți, nu că este biserica vinovată. Când ai mai fost pe la un spital? Uită-te să vezi în ce stare sunt și fără ce le trebuie.

  7. Anonim

   Biserica nu ajută, biserica adună bani. Sunt mulți slujitori ai bisericii care ajută foarte mult oamenii, dar sunt puțini în comparație cu numărul lor total. Oricum, eu nu înțeleg de ce trebuie să fie îmbrăcați în aur, să aibă mașini și alte asemenea. Foarte bine, să facă bani biserica, dar să ajute oamenii cu ei.

  8. Marius

   Nicolae Paulescu spunea că „pentru a scăpa de efecte trebuie să ataci cauzele”. Pornind de la citatul lui mă voi abține să judec acest articol și opinia pro a cititorilor pentru că nu vreau să intervin asupra efectelor. În cazul acestui accident tragic cauza clară a fost clubul, nu catedrala sau biserica. Pentru a evita accidentele de acest tip încercați să nu mai ieșiți prin cluburi și să mergeți la biserică.

   „Dacă aș fi în locul vostru m-aș duce și aș vopsi în roșu” toate cluburile din România pentru că ele sunt de cele mai multe ori cauzele accidentelor mortale. O spun ținând cont că au fost nenumărate cazuri în care cei care au plecat de la club sub influența băuturilor alcoolice au provocat accidente sau agresiuni.

   O soluție pentru mai multe spitale, dacă tot se dorește asta (susțin că trebuie să acționăm asupra cauzelor ca să nu avem nevoie de spitale) ar fi impozitarea cu 50% asupra venitului net realizat de cluburi, cazinouri sau cârciumi. Omul din generația Facebook este cel care gândește așa („dacă aș fi în locul vostru”), adică doar cu zisul, care nu este om de acțiune. Din păcate, corupția este mare și a ajuns și în biserică. Păcat că nu îl mai avem pe Leul Ardealului sau altul asemănător. Treziți-vă!

  9. Cristian

   Ordinea politică de ponegrire a Bisericii Ortodoxe Române reprezintă pregătirea pentru intrarea în scenă a musulmanilor.

  10. Hidden

   Mi-e ciudă că trebuie să trăiesc pe aceiași planetă cu tine. Data viitoare când ai o problemă medicală tu sau familia ta să te duci la biserică. Ar trebui ca ăstora ca tine să vă facem un loc special, să vă ducem toate bisericile acolo și să stați voi cu voi, să nu aveți acces la drumuri, spitale sau civilizație. Să fiți voi cu mănăstirile voastre de aur și cu toate crucile din lume.

  11. Cristina

   Oh, nu, evident că nu! Instituția religioasă, oricare ar fi ea, și nici vreun slujitor de-al ei, nu a aprins artificiile. Sunt creștin practicant și observ cu îngrijorare că apărătorii bisericii nu văd răul pe care îl tolerează și îl propagă. În loc să cheme oamenii să se închine la moaște, stând trei zile la coadă, poate că ar fi bine să canalizeze energia asta în folosul comunității.

   Câte creșe, orfelinate, grădinițe, școli și spitale sunt administrate de biserică? Și aici nu mă refer la Biserica Catolică care are, totuși, ceva tradiție în domeniu, ci la Biserica Ortodoxă a noastră, a tuturor. Știu de Spitalul Cristiana, dar în rest? Încă mai cred că se poate! La acest lucru se referă articolul de mai sus. Și, din păcate, majoritatea tinerilor văd că religia este paralelă cu viața reală, fără implicare în dezvoltarea măcar spirituală a comunității.

   Un tânăr normal la cap ar putea să vă întrebe care este motivul logic pentru care să meargă la biserică. Pentru că așa l-a învățat bunica acasă este un caz fericit și minor. De obicei bunica este departe, lucrează sau face treabă prin gospodărie. Iar el, când ajunge adolescent, va nega, se va revolta, își va căuta calea, iar atunci va fi prea târziu. Să înțeleg că Iisus a stat pe un vârf de munte și oamenii, văzându-l, au avut o revelație și au început să escaladeze panta până la el?

   Sau a venit în mijlocul lor și cu blândețe, dar și cu hotărâre, i-a învățat? Da, biserica este de vină prin neimplicare în viața socială și culturală a comunităților. Prefer să văd preoți pe stadioane, în galerii, decât blagoslovind cozi la moaște. Îmi cer iertare dacă am fost prea abruptă, dar educația se face acolo unde se adună oamenii, iar dacă preoții nu o vor face cel rău are și va avea cale liberă.

   Sunt rocker și majoritatea rockerilor sunt oameni cu un nivel cultural deosebit. Dacă biserica ar fi vrut ar fi folosit această inteligență umană prin apropierea oamenilor. Și apropo! Câți prelați au venit să dea o mână de ajutor și câte dintre înmormântările celor decedați vor fi pe cheltuiala bisericii? Pentru că suntem creștini și ne ajutăm între noi?

  12. Negru

   Nu, bă, nu e vorba de vina bisericilor. Este vina modului de gândire a omului. În loc să faci un spital unde te tratezi și apoi te întorci acasă faci o biserică. Unde te duci în groapă.

  13. Anonim

   Dacă vrei să îți salvezi viața, lucru care oricum nu depinde de tine, întoarce-te la Dumnezeu. Nu te închina Satanei prin participarea la tot felul de orgii. Doar Dumnezeu te poate salva. Fără el nici medicii, nici pompierii nu pot face nimic. Oricât de dotate ar fi spitalele.

 4. Magic

  Nu era nevoie de o biserică ca să blocheze accesul. Mașinile parcate haotic au făcut deja acest lucru. Dacă tot vorbim de un impediment pentru ambulanțe și pompieri măcar hai să vorbim de toate. În rest nu am absolut nicio problemă cu toate cele scrise în articol.

 5. Cătălin

  Fără nicio religie în lume poate că pe mulți i-ar fi durut în fund de cei care rămăseseră blocați. Dar așa mulți s-au zbătut pentru aproapele lor și probabil că s-au salvat mai multe vieți.

  1. Roxana

   Sunt o persoană bună pentru că așa vreau eu din propria mea inițiativă. Nu pentru că mă amenință religia că ajung în Iad dacă nu sunt.

  2. Alina

   Asta nu religia te învață. Asta înseamnă să fii om. Asta nu se învață la biserică, dragul meu. Știu atâția oameni care merg la biserică în fiecare duminică sau în fiecare zi de sărbătoare, dar își țin câinii în lanțuri, fără apă și mâncare. Se gândesc doar la cum să le fie lor bine. Asta nu se învață la biserică.

  3. Alice

   Pot să existe orașe fără apărare, fără legi, fără scriere. Dar un popor fără Dumnezeu, fără rugăciune și practici religioase nu a văzut nimeni.

 6. Daniel

  Dumnezeu există și fără biserici. Ne ascultă și dacă nu mergem la preoți. Relația cu el nu este condiționată de numărul mare sau mic de biserici sau de prezența la biserică. Nu mi se pare în regulă să îl amestecăm pe Dumnezeu. Despre tragedia de aseară am auzit pe mulți spunând că „așa a vrut Dumnezeu”. Nu mi se pare corect să îl învinovățim pe Dumnezeu pentru ceea ce ne facem cu mâna noastră.

  Toată lumea este concentrată pe o sărbătoare satanistă, ocultă, cu origine întunecată. Dar este Dumnezeu responsabil pentru tragedia de aseară? Normal că nu! Pentru că nu dorește răul nimănui. Un tată își învață fiul tot ceea ce este bine. Ajuns la maturitate fiul ignoră tot ce a învățat, o ia pe căi greșite și ajunge în pușcărie. Ce vină are tatăl în situația asta? Același lucru este și cu Dumnezeu. Ne-a spus ce avem de făcut pentru o viață fericită, dar nu este vina lui pentru ceea ce ne facem cu mâna noastră.

  1. Anonim

   Cred că ești singura persoană rațională de pe aici, care gândește înainte să vorbească. Respect!

  2. Corina

   Nu cred că tinerii de acolo erau sataniști. Cred că erau dornici de distracție și de a fi alături de prieteni. Dar oare Dumnezeu dormea la ora aceea? Cine are credință se poate ruga în liniște acasă. Țara se prăbușește încet și noi construit Catedrala Mântuirii Neamului. Ca să nu mai vorbim de corupție.

  3. Bogdan

   Când se întâmplă ceva de genul oamenii sunt de vină, dar când ți se întâmplă ceva bun Dumnezeu își asumă toate meritele. Felicitări! Răspunsul tău este un răspuns dat din ignoranță. Iar pentru informația ta, religia ortodoxă este o ciordeală nesimțită de la alte religii. La fel și sărbătorilor, Crăciunul și Paștele. Omul care nu se informează în legătură cu istoria și realitate nu are de unde să știe.

  4. Florin

   De unde până unde este muzica rock satanistă? Ești penticostal sau sâmbetist? Ăștia ca tine nu merită să facă umbră la pământ.

 7. Mihai

  Vezi că scrii niște tâmpenii care sunt preluate de alții. Și așa se propagă niște imbecilități. Absolut toți martorii de la fața locului spun că salvările au ajuns după 20-30 de minute. Doar autoritățile țin să iasă bine din povestea asta și inventează timp de reacție de cinci sau maxim 10 minute. Fă bine și nu mai prelua minciunile oficiale, ci relatările dezinteresate ale oamenilor simpli de acolo. Sau măcar scrie ambele variante și lasă lumea să aleagă pe cine crede.

 8. Anonim

  Despre ce vorbești aici? Ce vină are religia și biserica că nu sunt destule spitale? Sau că cele care sunt nu sunt dotate cum trebuie? Ce vină are biserica și religia pentru orice ai precizat tu? La fel de bine puteai să dai vina pe oricine.

 9. Silviu

  Bă, ăla care ai scris articolul ăsta, încuie ușa și aruncă cheia pe geam. Ești prea prost pentru ziua de azi. Ce treabă are religia cu acest incident? Să nu te chinui să răspunzi la întrebare pentru că este prea grea pentru nivelul tău de inteligență. Argumentul ăla al tău cu banii pentru catedrală îl desființează și fata mea de cinci ani. Nu banii sunt problema, ci voința. Dar nu are rost să intru în discuție cu tine pentru că oricum nu o să înțelegi nimic din ce este de înțeles, la fel cum nu ai înțeles nimic din această tragedie. Doar scrii ca să te afli în treabă. Mergi și caută ceva de muncă și nu mai pierde timpul în fața calculatorului fără niciun folos pentru țara asta.

  1. Anonim

   Este amuzant că te crezi superior din punct de vedere intelectual. Credința ta este cam falsă din moment ce înjuri și te crezi superior pe aici. A spus cineva mai sus că un om bun este acela care face bine ca să nu facă rău. Deși ar fi putut să o facă fără a aștepta o răsplată din partea unei zeități. Sau fără să îi fie frică că va fi pedepsit. Cei care nu fac rău din frică de Dumnezeu au o problemă.

   Iar cu privire la articol, nu a spus nimeni că este vina bisericii. Dar nu ești suficient de inteligent ca să înțelegi asta. Spune doar că în loc de mai multe biserici ar fi nevoie de mai multe spitale. Biserici sunt deja prea multe, iar spitalele abia au făcut față unui număr de 150-180 de persoane. În cazul unui dezastru natural ce s-ar întâmpla?

 10. Fosfor

  Nu mai puneți această tragedie pe seama bisericii. Eu eram la mănăstire la o slujbă de priveghere (o tradiție a neamului de la Ștefan cel Mare și până la străbunicii noștri) și, culmea, erau lumânări aprinse și candele. nu se zbenguia nimeni pe acolo și nu am murit. Sunt acasă lângă copii și familie. Iar restul au participat la o tradiție preluată de la americani care uite ce frumos s-a terminat. Am dat 10 lei ca să fiu și eu pomenit. Dacă îmi prinde bine, bine, dacă nu, nu. Nu am pierdut nimic. Nicidecum 100 de lei pe șampanie sau băutură. Nu mai dați cu pietre în biserică pentru că nu biserica i-a trimis acolo ca să se manifeste pentru ultima oară.

  1. Cristina

   Erau și alții în alte cluburi care se îmbătau și care nu au pățit nimic. Și unii erau probabil la prostituate și tot nu au pățit nimic. Așa cum nici tu nu ai pățit nimic la mănăstire. Când ieși de la slujbă poate îți faci timp să mai citești o carte.

  2. Lupul

   Nu îmi dau seama dacă ești troll sau nu. Nu cred că putem face mișto de necazurile unor oameni. Însă dacă chiar vorbești serios atunci du-te și bate coasa în altă parte. Acolo era un club care avea o izolație antifonică care nu era ignifugă, spălată cu solvenți. Indiferent dacă erai acasă cu copilul sau dacă desenai o pentagramă cu sângele unei fecioare, dacă scântei sau foc atingeau izolația atunci se producea un incendiu. Nu Halloween și alte rahaturi. Singurii responsabili de această tragedie sunt administratorii clubului și mentalitatea de „lasă că merge și așa”.

  3. Alexandru

   Mai întâi informează-te înainte de a scrie că au participat la o tradiție preluată de la americani.

  4. Sugus

   Dar pe tine cine te chinuie în fața calculatorului? Ai ceva treabă de făcut? Vreo rugăciune? Vreun acatist sau vreo pomană la care să participi? Pentru că noi nu te reținem pe aici. Și așa nu ai înțeles nimic din tot ce s-a scris pe aici.

 11. Veronica

  Hai să nu amestecăm în halul ăsta borcanele pentru că nu din cauză că se construiesc biserici și nu din cauza religiei s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Exagerările și speculațiile trase de păr nu sunt bune în niciun sens. Lasă acreala pentru murături și gândește logic. Că de fanatici pro și contra ni s-a acrit tuturor.

  1. ChelariuB

   Esti gramada, si probabil asa vei si ramane! Te vrei cult, intelectual, dar nu esti in stare sa intelegi un simplu articol! Nu a spus nimeni ca din cauza religiei sau a construirii bisericilor s-a intamplat ceea ce s-a intamplat, ci pur si simplu ca sunt de ajuns 20.000 de biserici si mult prea putine, 4000 de spitale! Ce nevoie mai avem de Catedrala Neamului cand la orice pas gasesti o biserica? Ce nevoie mai avem de Catedrala Neamului (construita cu sute de miliarde de €) cand iesi dintr-un spital de stat cu mai multe boli decat ai intrat? Asta e miezul spuselor autorului articolului, dar voi sunteti atat de indoctrinati si deveniti atat de defensivi cand e vorba de religie si biserica incat nu reusiti sa va dati seama ca aveti capul in fund!!! Spune-le familiilor indurerate ca mai avem nevoie de niste biserici si nu de spitale echipate corespunzator… Spune-le familiilor indurerate cat de mult au avut de castigat de pe urma religiei si cu ce i-a ajutat faptul ca probabil se rugau si mergeau frecvent la biserica! Scoateti-va capurile din fund si lasati polemicile… Fiecare are dreptul la opinie, iar in momentul de fata, e mult mai multa nevoie de mesaje de sustinere decat de contradictii fara sens, care nu vor duce la nici un armistitiu.
   Condoleante familiilor indurerate si odihneasca-se in pace cei ce ne-au parasit atat de devreme.

 12. Marius

  Nu cred că s-a împotrivit cineva sau i-a zis patronului sau primarului sau autorităților că în loc de club să se deschidă un spital și în loc de club, unde mor oamenii și se spală pe creier, să fie un spital sau biserică!

  1. IQ

   Si de ce ne spui noua asta? Spitalele trebuia sa ti le construiasca STATUL, cu banii din taxele si impozitele tale (asta daca le-ai platit, ca daca lucrezi ca tot romanul la negru, atunci e clar ca n-ai cotizat niciun ban). Bisericile nu sunt construite de stat, ci din donatii private. Asa ca, pentru spitale, te du si te adreseaza autoritatilor locale (sau ti-e prea lene sa-ti scoli fundul de pe scaun?). Cat despre biserici, n-ar trebui sa fie treaba ta atata timp cat nu-ti baga nimeni mana in buzunar.

   De curiozitate, te deranjeaza la fel de mult existenta sinagogilor, a caselor de rugaciune ale sectarilor (care au impanzit tara), a moscheilor? Daca raspunsul tau este nu, spune-mi te rog, de ce? Ca totusi, daca iei doar casele de rugaciune ale martorilor lui Iehova din Bucuresti, faci de un spital imediat.

  2. Carmen

   Bravo, bine punctat, asta nu înțeleg cei care critică mesajul.

  3. Gabriel

   Și? Compari mere cu pere! Nu au aceeași sursă de finanțare bisericile și spitalele!

  4. Carmen

   Oameni buni nu este vina bisericii, evident… dar in articol se vorbeste de bani care puteu fi investiti in alte institutii de stat decat in biserici, gen spitatle, clinici etc

  5. Carmen

   Oricum ar fi ideea este ca noi Nu suntem si Nu vom fii niciodata pregatiti pentru un eventual dezastru…

 13. Anonim

  Nu patriarhul este responsabil pt construirea spitalelor, oamenii care au donat bani pt construirea bisericilor au platit si pt construirea spitalelor prin taxe si impozite la stat.Singura diferenta este ca banii donati pt construirea bisericilor si-au atins scopul, iar cei care ar fi trebuit sa fie investiti in construirea spitalelor si imbunatatirea conditiilor din ele sunt folositi in alte scopuri!!…

  1. Sorin

   Evident ca nu stii cati bani sunt alocati de la guvern ptr construirea catedralei neamului prost.
   Tocmai ce s-au alocat 14.milioane de euro de la guvern ptr construirea unei biserici in Spania, ptr romanii de acolo…
   Esti sigur ca stii despre ce vorbesti? Eu sunt convins ca nu.

 14. IQ

  Stii ce? Daca esti asa acrit, de ce nu te duci la familiile mortilor (pe rand, una cate una) si propune-le sa nu-i mai inmormanteze in rit ortodox, ca sa n-ajunga banii aia la preoti (nenorocitii!), nici la biserica. Nici in pomana sa nu bage bani, mai bine fac un fond comun sa faca spitalul de urgenta la care visezi. Pe morti sa-i incinereze, ca-i mai ieftin si mai igienic.

  Mergi si pe la raniti, convinge-i sa nu accepte transfuzii cu sange ortodox, ca se tampesc naibii si ajung sa se inchine la moaste in loc sa-i pupe mana lui Gabriel Oprea, ca i-a salvat. Bine, aici n-o sa ai mult de munca, stim cu totii ca majoritatea celor care doneaza sange nu o fac din motive crestine (cum ar fi grija – sa nu spun iubirea – fata de aproape), ci sunt acolo pentru ca da bine pe Facebook.

  Si mie mi s-a acrit, sa stii. Si iau in considerare la modul cel mai serios sa ma stabilesc intr-o tara de atei. Macar aia il respecta pe cel de langa el, credinta si convingerile lui, nu il ocarasc si nu incearca sa-l schimbe.

  Hai, bafta tie si familiei tale!

  1. Fulger

   Autorităţile locale şi Guvernul alocă în mod constant, anual, bani de la buget, atât pentru bisericile din parohiile locale, cât şi pentru construcţia proiectului gigantic al Bisericii Ortodoxe Române – Catedrala Mântuirii Neamului, de la Bucureşti. În 2014, BOR a primit de la stat aproape 12 milioane de euro, doar pentru construcţia Catedralei Mântuirii Neamului. În total, Guvernul a alocat în 2014, an electoral cu alegeri prezidenţiale şi europarlamentare, aproape 30 de milioane de euro pentru construirea şi repararea bisericilor, sumă de aproape patru ori mai mare faţă de anul precedent, 2013, lipsit de scrutinuri.

   Autorităţile locale au alocat, fiecare în ograda proprie, alţi bani pentru biserici – în total peste 12 milioane de euro, după cum reiese din datele centralizate de gândul de la 33 din cele 41 de consilii judeţene şi de la mai multe primării. Practic, bisericile din toată ţara s-au bucurat aproximativ de aceiaşi bani câţi a primit Catedrala Mântuirii Neamului, de la Bucureşti. Precizăm că nu toate aceste autorităţi publice au fost transparente cu privire la cheltuirea banilor pentru biserici, unele refuzând să răspundă.

   In alta ordine de idei biserica poate sprijinii spitale, cantine sociale cu banii din donatii sa ajute oamenii nu firmele producatoare de masini de lux. din cite stiu eu parca religia este despre oameni nu despre avutie…ce profit a avut biserica anul trecut???

  2. Adina

   Cu prima parte sunt perfect de acord!!!
   In partea a doua, deja vorbeste rautatea din tine (tipic romaneasca de crestin ortodox ce esti). Nu, afla ca oamenii s-au dus sa doneze sange din solidaritate. Majoritatea sunt tineri si liberi in gandire. Pupatorii de moaste se uitau la Oana Zavoranu la teveu, nu donau sange.
   Eu mi-as dori chiar Romania sa devina o tara de atei si sa ii ajungem pe Norvegieni din urma, astfel vei ramane si tu cu noi :)
   Stiai deja probabil ca cel mai mare nivel de trai, cel mai bun sistem educational, sanitar, etc este in Norvegia, unde intamplator sau nu peste 90% dintre locuitori sunt atei!
   In rest numai de bine tuturor!
   Si da, ateii te respecta si iti respecta alegerile. Nu te judeca asa cum fac domnii crestini. Crestinilor aflati ca A JUDECA este un PACAT. Ati lipsit de la lectia asta? Numai Dumnezeu are dreptul sa te judece.

 15. Mihai

  Cum este un eveniment tragic cum biserica este de vina…. sau ii gasiti vina. Dar tot biserica este cea spre care se intorc toti in momentul in care dau de necaz.

  1. HM

   mergem si ne inchinam satanei, apoi spunem Dumnezeu sa-i ierte si tot pe EL si biserici dam vina! oamnei buni treziti-va!!! Dumnezeu nu se lasa batjocorit, ce seamana omul aceea va si secera!

  2. gabon

   Mihai, v-as calca in picioare, sincer. Sunteti spalati pe creier. Suntem in secolul 21, arhaicilor!

 16. Iulian Ilie-Nemedi

  Chiar daca sunt primul care sustine ca banii trebuie sa mearga pentru ajutorarea celor in nevoie si nu pentru grandomania si fatarnicia unora care doar au pretentia de a crede, nu pot sa nu remarc gandirea total lipsita de fundament in a scoate ochii unora doar cu efectele, ignorand complet cauza. In fond, nimic din toate astea nu s-ar fi intamplat daca cei responsabili cu securitatea cladirii nu ar fi folosit materiale ieftine, care nu rezistau la incendiu, ca sa nu mai vorbesc de excesul de zel al participantilor la concert si al organizatorilor de a folosi artificii intr-o incinta inchisa, asa ca mai lasati-ne cu judecata asta fara o gandire cauza-efect, ca daca fiecare ar fi avut frica de Dumnezeu nu se ajungea aici.

 17. Stefan

  Nu inteleg pentru ce aruncati cu commenturi aiurea, dc nu stati putin si analizati msg-ul trimis de omul asta? Dc nu sunteti destul de maturi sa ganditi? Omul se referea ca in loc de 1000 de biserici si catedrale care nu ajuta la ABSOLUT NIMIC si subliniez NIMIC, puteau sa construiasca inca 5,6,7 spitale de urgenta. Pentru ce arunca cu bani in biserici, intrebarea mea este, la ce ajuta? Iisus nu se ruga in biserica, daca vrei sa te rogi, te rogi si sub cerul liber ca tot acolo ajunge mesajul. Pentru ce au nevoie de atatea biserici, cat vor sa mai controleze lumea? La asta nu v-ati gandit ? V-ati pus intrebarea ce este de capul „Sefilor” bisericii ? Cautati pe google despre Vatican si ce se intampla acolo „dedesupt” si apoi o sa vedeti care este legatura. In caz de cutremur, cine ne ajuta, biserica sau SPITALUL ?

  1. d3athaddict2089

   DA! SPITALE ne trebuie, nu biserici si catedrale! nu ati citit cum trebuie articolul, misters and mademoiselles :)). Stefane, ai pus puctul pe „i” in concluzie pentru fanatici. :D

  1. Vlad

   nu este vina bisericii, evident… dar in articol se vorbeste de bani care puteu fi investiti in alte institutii de stat decat in biserici, (gen spitatle, clinici etc). La ce te ajuta o biserica pe tine ca persoana? singura peroana care e cu adevarat ajutata de o biserica este un cacat de popa, care din cauza ca are o biserica are o puzderie de enoriasi idioti care ii dau bani… da? deci un popa se imbogateste de pe spinarea altor sarmani care merg la biserica si se roaga la d-zeu pt o viata mai buna. Adevarul este ca si oamenii aia sunt prosti daca cred ca un idiot de popa poate sa ii ajute sau sa le ierte pacatele sau alte tampenii de genul… In articol daca e pana acolo se da vina indirect pe oamenii responsabili cu banii stransi din taxe, oamenii aia care aloca banii astia pe proiecte care nu fac nimic sa ajute populatia de rand… Oamenii pe care majoritatea ii voteaza in speranta ca vor face ceva bun din Romania asta!! si cum toata lume stie ca oamenii alesi sa candideze la functii din astea, nu sunt decat oameni care fac parte din acelasi cerc restrans care s-a format acuma 30, 50, 100 de ani… Biserica este cea mai inutila institutie a oricarui stat. Daca as fi eu la putere as desfinata-o cu totul si as face cantine/camine pentru oameni fara casa, saraci etc. in felul asta enoriasii „bisericilor” vor ajuta cu adevarat multi oameni, nu doar cate o perosana care sa se imbogateasca…. Mie mi-a placut articolul… respectele mele domnule Ciprian Pardău

 18. Anonim

  Biserica e sursa celor mai mari probleme din lumea asta asa ca nu mai aparati atat pe sarlatanii astia. Nu pot sa cred ca inxca exista oameni care cred povestea cu cei doi pinguini care au mers pe jos pana undeva in Asia, ca sa se suie pe o barca.

 19. Geo Georgel

  ai dreptul sa fii prost, dar nenea cu articolul abuzeaza de acest drept. daca vreo ruda de-a ta era implicata in tragedia asta si venea doctorul si zicea…STITI, NU PREA MAI SUNT SANSE, DOAR DACA SE INTAMPLA VREO MINUNE….sa vezi ce rupeai tu pragurile Bisericii. Dar stie prostul vreodata pe vreunul mai destept ca el?

 20. Ionuț

  La 18 aprilie 1930, bisericuţa din lemn din Costeşti, judeţul Argeş, a ars din temelii în timpul slujbei de Denie, iar 116 copii au pierit în flăcări. În Vinerea Mare de dinainte de Paște, o scânteie a aprins iadul în Costeşti. Aproape toţi copiii satului au ars de vii, înghesuiţi fără scăpare în biserica de doar 24 de metri pătraţi.

 21. madalin

  Vai de tine sinde articolul tau…toata viata va vaitati de biserici cate biserici sunt…nu este datoroa biserici sa construiasca spitale ciba statului de acea platit sanatatea….daca te.ai gi documentat si nu ai fi scris din auzite ai gi aflat cate asezaminte socoale a facut biserica si de cati copii sibatrani are grija biserica…documenteazate mai bine si apoi dovedeste ce scrii. Daia a ajuns romania unde a ajuns din vauza oamenilor ca voi, care aveti doar gura mare dar nu faceti nimic.

  1. Anonim

   Eu as spune sa inveti sa scrii si dupa sa comentezi la articole, zic si eu

 22. L

  Nici eu nu sunt de acord cu mentaitatea religioasa, mai ales in situatia asta, insa din cu totul alt motiv: multi mari credinciosi se bucura si spun ca oamenii aia au patit ce meritau pentru ca s-au dus sa se destrabaleze de noaptea satanei (halloween). Daca se intampla aceeasi tragedie intr-o biserica ma indoiesc ca veneau „roackerii destrabalati” sa tipe ca asa le trebuie si ca data viitoare sa se roage mai mult. De cate ori au venit „roackerii nespalatii” cand stateau la cozi de zile sa pupe moaste ca sa faca misto de credinciosi si sa le zica ca spera sa moara de frig in mijlocul cozii? Marii credinciosi care se bucura de ce se intampla ar trebui sa se gandeasca daca sunt de partea „alui bun” sau a „celuilalt de jos”, oana la urma tot crestini se numesc toti.

 23. Teo

  Să nu exagerăm !!!
  11300 de răniți au fost la cutremurul din 1977 la nivelul ÎNTREGII ȚĂRI. Pentru București, răniții de la cutremurul din 1977 au fost în număr de 1391 – 1424 (surse diferite)
  În rest, articolul tău este GENIAL !!!

  1. Cristian

   Atata timp cat traim intr-o tara libera si democratica fiecare are dreptul sa spuna ce vrea,bineanteles in limita bunului simt si a legii,pentru ca traim intr-un stat de drept,nu-i asa?Bineanteles ca autorul acestui articol este o persoana foarte bine informata in legatura cu ceea ce se intampla in unele locuri si-n anumite momente,referitor la unii preoti care-si incalca grav statutul si implicit sfideaza tot ceea ce inseamna:reguli bisericesti,reguli de conduita morala si nu in ultimul rand cuvantul lui Dumnezeu.In acest sens ar trebuii sa se ia masuri de catre mai „marii” bisericii,iar daca nu,de catre autoritati,ca atunci cand se incalca acel statut,care nu ar trebuii decat sa propavaduiasca numele lui Dumnezeu,sa fie aspru pedepsiti!Dar de la toate aceste lacune ale unor preoti „rataciti”,si pana a spune faptul ca Biserica, ca si institutie,nu are ce cauta in angrenajul social si cultural al tarii,e ceva total deplasat.De ce?de aceea ca fara cuvantul sfant al lui Dumnezeu nu s-ar face nimic,fara acea putere Divina,care ne calauzeste pretutindeni,indiferent cat suntem de buni sau de rai,de frumosi sau de urati,El ne iubeste deopotriva pe toti in egala masura.Nu faptul ca sunt Biserici,ne face sa ne confruntam cu atatea neajunsuri si nevoi domnilor,ci faptul ca la noi in tara nu se produce,decat foarte putin,nu sunt fabrici,nu este inetres sa se construiasca,deoarece exista dupa cum bine stim o conspiratie internationala impotriva Romaniei cu privire la resursele umane ale ei,oare ce s-ar face atatea tari din Europa,dar si de pe alte Continente,fara mana atat de ieftina si buna de munca a sarmanilor Romani,plecati la mii de kilometri pentru a-si intretine familia.Acesta este unul din fenomenele de manipulare in masa a persoanelor si implicit la distrugerea societatii si mai mult,a unei natiuni,nu biserica stimate domn din presa!Ca si concluzie,in toate situatiile catastrofale de orice natura,nu trebuie sa cautam vinovati,cu atat mai putin biserca,ci sa gasim solutii de rezolvare a problemelor,sa ne implicam cu totii cu tot ce avem mai bun in sprijinul semenilor nostrii aflati la suferinta.Dumnezeu sa-i odihneasca in pace pe cei ce si-au pierdut ,din pacate viata,si sa-i intareasca pe rudele si prietenii lor,sa poata trece peste aceasta mare suferinta!As mai avea o multitudine de lucruri de spus,dar ma opresc aici,nu inainte de a v-a spune ca exista doua mari certitudini ca exista Dumnezeu,si anume,faptul ca ne nastem si murim.Ca si tema pentru acasa,de ce nu a reusit nimeni sa faca in asa fel,incat omul sa nu moara???Va multumesc pentru timpul acordat citirii scestor randuri!

  2. Stefan

   Dumnezeu sa ii ierte !!! Insanatosire grabnica si putere familiilor !
   E o umila parere ceea ce am sa scriu
   Banii bisericii vin de la noi … iar banii spitalelor vin de la stat
   Problema e ca la biserica orisicine se duce cu bani sau rupe gatul la o gaina si se duce . Pt ca vrea nu e fortat ! Ba mai mult la glasul popii se mai duc si multi voluntari la diferite activități
   La spitale si instituții medicale nimeni nu se duce cu nimic … un pachet de gresie .. un sac de ciment … de ce … multi zic : Sa faca statul … uite au mai închis un spital … poate 2
   E o mentalitate gresita a noastra a tuturor eu nu sunt in tara dar mi-ar placea sa merg sa vad si sa stiu asa pt mine cate cantine apartin bisericii cate gradinite cate instituții ajuta biserica … lasa alea mari … toate bisericile primesc bani si multi … cate ajuta pe cine si cu ce
   Pe mine m-a ajutat mult si biserica si spitalele! Dar inclin balanta pt mai multe institutii publice
   Imi aduc aminte eram in clasa a 3-4 aveam cabinet stomatologic in scoala primara nr 5 din Vaslui (am si acum plomba pusa)
   S-a schimbat mult Romania noastra pacat !!!

  3. Marproof

   Cum sa nu fie fortati? La botez ti se cer bani, la cununie bani, la inmormantare bani. Ti se da si chitanta pentru o parte din ei. Stiti cat costa o cununie la o biserica mai cunoscuta in Bucuresti? 1000 de euro cu chitanta si 500 de euro pe langa.
   Am vrut sa donez haine pentru nevoiasi si, nestiind la cine, m-am indreptat catre biserica din cartier. Credeti ca a acceptat preotul donatia? A zis ca n-are nevoie de zdrente, fara sa fi vazut ce donez. Noroc cu ONG-uri precum Samusocial sau magazinele sociale, unde pot sa donez mereu.

  4. Cornel

   Vad multe comentarii impotriva construirii catedralei neamului (construita din donatii,nu iti baga nimeni mana in buzunar.Vrei donezi,nu,e ok),dar nu vad pe nimeni protestand impotriva construirii celei mai mari Moschee din Europa,la Bucuresti. Foarte interesant

  5. Cornel

   In timp ce noi ne mancam intre noi,tara se vinde sub ochii nostri.Cautam atat de mult sa dam vina pe Biserica,incat se petrec lucruri in jurul nostru pe care nici nu le vedem.Nu prea am vazut eu pe la televizor informatii despre Moscheea care se construieste la Bucuresti,a fost putin la inceput si atat.Gata se construieste,totul e bine,nu deranjeaza pe nimeni ca suntem manipulati psihic.Dar vad cel putin o data pe saptamana stiri despre Catedrala Mantuirii Neamului(ca Biserica face aia,ca Biserica nu stiu ce a mai facut) cand in acest timp Masonii pregatesc cea mai mare Moschee pentru musulmani,chiar la Bucuresti.Intr-un popor crestin.Aici trebuie sa protestam, pentru ca odata cu terminarea ei,fiind cea mai mare Moschee din Europa,imaginati-va ce va fi in Romania atunci.Daca vin musulmanii, aia fac cate 8-9 copii,nu ca noi 1-2.Atunci in 70-80 de ani vom fi minoritari chiar in tara noastra.Referitor la petrecerea timpului liber,sunt multe modalitati placute de a te distra.Si nu mai dati vina pe nu stiu ce oameni contemporani de numarul mare de biserici.Majoritatea Manastirilor si bisericilor sunt construite de domnitori.Da da, cei datorita carora suntem noi astazi.

  6. Carmen

   Cornel tie ti se pare ca traiesti intr_o tara Europeana?am intrat in EURPOA doar cu numele.Acele donatii ar fii favorabile spitaleleor,medicilor care pleca din propia tara pt un trai mai bun,o viata cat de cat decenta,ne putem ruga orinde in lumea asta mare asta nu inseamna ca nu suntem credinciosi avem suficiente biserici.Noi suntem in urma cu tot,nu crezi ca ar fi bine sa avem medici buni,spitale bune etc… uite ce dezastru sa produs si abeea au facut fata.

  7. Cornel

   Ne numaram printre tarile cu cele mai multe spitale din Europa…solutia nu e construirea mai multor spitale,ci sa avem grija de noi.Si bun,maine se construiesc 200 de spitale enorme,de unde doctori,de unde asistenti,de unde salarii,de unde aparatura?Din pacate medicii sunt din ce in ce mai putini,iar majoritatea pleaca din tara.Bisericile se construiesc si la cererea oamenilor din sate,unde comunitatea a crescut.Ei contribuie la construire,pentru ca asa vor ei.Oamenii din orase la fel.Si cum am zis nu iti baga nimeni mana in buzunar si banii nu provin de la stat,ci tot de la oameni.Si cu ce ma deranjeaza pe mine construirea bisericilor?Cu ce ma influenteaza negativ?Biserica a avut un rol fundamental in tara noastra de-a lungul anilor.Cat despre Moschee nu ai zis nimic.

  8. dazus

   Oameni buni, bisericile se construiesc si cu bani de la buget. Nu pot construi doar din donatii. Acolo sunt obiecte foarte pretioase, cu aur si argint, picturi, vesminte… Si popii zici ca au facut cursuri asa de bine stiu sa ceara. Te fac sa crezi ca e dorinta ta de a dona. La mine in oras spitalul nu mai are maternitate, dar are sectie de paleative terminal. Vin oamenii cu cancer care mor. Nu mai au scapare. La medicii de familie e doar cu programare, nu mai mult de 20. Urgentele pleaca la orasele mai mari din jur. Te-ai taiat mai tare, nu te coase nimeni, pt ca nu avem urgente, s-a desfiintat, avem doar triaj. Si inca suntem norocosi, avem spital. Dar sunt localitati mai mici care nu au nici dispensar. Fereasca Dumnezeu de vreo problema grava! Cred cu tarie in puterea Dumnezeiasca, dar nu mai am incredere in cei care ne conduc. Hotarati voi daca e chiar asa gresit sa-i acuzam pe popi!

  9. Carmen

   Eu as face ceva,dar cu ce sa incep?imi este teama de ce poate sa fie mai tarziu si ce le putem oferi copiilor nostri in tara asta.

  10. C77

   -ce mai,hai mai bine sa facem cluburi „Colective”,decat biserici.In biserici invatam sa urlam,sa ne schimonosim in toate felurile,sa tipam,injuram,sa ne tatuam cu toate grozaveniile,etc…iar in cluburi invatam sa fim mai buni,sa ajutam,sa fim respectuosi,sa vorbim frumos…. Cam asa vad ca ar intelege unii ca stau lucrurile cu biserica.Unii isi bat joc aici de Dumnezeu,dar asta pana ce ajung prima clipa dupa moarte,apoi ar vrea religie si biserica (Luca 16:19-31, special versetele 27-30),insa v-a fi prea tarziu.IMI PARE RAU PENTRU CEI CARE AU MURIT SAU CARE SUFERA,dar din nefericire pentru unii flacarile nu sau oprit odata cu stingerea lor din club,ci continua si dincolo,in iad.

  11. Anonim

   Din moment ce ei canta despre ziua in care vor muri , oare ce poate sa se intample? Exact ceea ce canta! Ceea ce gandesti aia atragi! Imi pare rau pt ei dar fiecare om are partea lui de vina! Oricum la vorbit si dat de pareri si sfaturi toti suntem buni, dar nimeni nu face nimic pt tara noastra!

  12. cosmin

   Serios!!!Cred ca citești prea mult din biblie,și nu vezi ci doar ce vrei sau ce ai fost îndoctrinat.Dar când ai o problemă te sfatuiesc să chem pe înalt preafericitul,cu mercedesul ala scump,să te ducă la biserică unde se vor ruga pt tine un sobor de preoți căci tu nu ai nevoie de de medici.

  13. Cornel

   Deci fiti atenti…eu am zis de Moschee.cea mai mare din Europa care se construieste in Romania.Si toti su trecut peste…tot in Biserica se arunca…vom vedea peste vreo 50 de ani…Romania asaltata de musulmani.Despre asta ce se spune?

  14. Carmen

   Logic ca nici eu nu sunt de acord cu acea Moschee dar noi initial nu avem puterea sa inpedicam acest proiect care mi se pare o prostiie.. lumea care ne conduce ne trage in jos pacat ca nu putem fi mai uniti sa facem ceva pentru Romania.noi toti conversam pe acest blog ne dam fiecare cu parerea te bucuri cand vezi ca inca mai sunt oamnei cu piciorele pe pamant dar trist sa iti dai seama ca nu ramane decat o conversatie.

  15. Cornel

   Aaa..cand vine vorba de Moschee,pe care Ponta o construieste,gata,capul jos.Hmmm,foarte interesant.Moscheea aceea va influenta negativ poporul.Dar cand vine vorba de Biserica,gata,incarca arma si trage.Informeaza-te sa vezi cine a donat spitalelor din Bucuresti ieri sau alaltaieri,aparatura de 60.000 de euro.Suntem acum singura Tara din Europa De Est cu astfel de aparatura! Nu nu,nu statul a donat,ci Biserica.

  16. Carmen

   Un punct de vedere..!

   ”Dragă domnule Cearceaf Alb (n.n. Preafericirea Sa, Preafericitul Părinte Daniel Ciobotea, Arhiepiscopul Bucureștilor, Mitropolitul Muntenie și Dobrogei, Locțiitor al Tonului Cezareei Capadociei și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române – titlul complet al Patriarhului României, conform art. 25, alin 2, din Statutul pentru organizarea și funcționarea BOR), mi-ar fi plăcut să te văd cu veșmântu-ți curat, în fruntea cohortelor de popi cărora le-ai luat și clanța de la ușă, în genunchi, rugându-te pentru sufletele celor plecați și pentru sănătatea celor rămași. Mi-ar fi plăcut să te dai dracului jos din Mercedesul cu scaune încălzite și să mângâi pe creștet mamele care-și caută copiii. Mi-ar fi plăcut să tragi clopotele bisericilor ca-n noaptea Învierii să știe lumea că e prăpăd. Mi-ar fi plăcut sa-ți trimiți slugile în spitale, să le duci o sticlă cu ceai celor care au salvat necondiționat viețile oamenilor. Multe mi-ar fi plăcut. Mă gândesc că nu era prea mare păcatul să trimiți niște slugi d-alea care-ți cară cârja, ăia care-ți șterg inelul de praf sau vreo doi-trei țârcovnici care spionează babele în biserică să le spună oamenilor că le pui la dispoziție ceva, orice. N-am văzut să trimiți vreun Înalt d-ăla cu chipiu să dea o mână de ajutor cuiva. Să le spui că le îngropi morții fără bani. Să le dai o farfurie de mâncare orfanilor, să scoți din seiful tău aurit ceva, orice, chiar și o icoană,
   să le alini durerea. Lingăii ăia de lângă tine nu ți-au zis că tinerii ăia care sunt răniți plătesc impozite din care tu-ți faci mall (n.n. Catedrala Mântuirii Neamului)? Costel ăla, mâna dreapta a lu’ Skaraotzki, nu ți-a zis că managerii mai dau și de la ei câteodată? Nu, tată, d-aia tu ești singurul Preafericit într-o țară în doliu.”
   – Mirela VOICU – Editor coordonator la Antena 1 – ASTA E ROMANIA

  17. Pacariu Maria

   Voi stiti ce averi au la Durau Daca isi faceau prezenta lor aratau compasiune fata de cei care sufera dar ei isi freaca miinile de bucurie si de butoaiele de baini de la SF.Paraschiva si de ani de zile ce fac cu bani se duc in relaxare toata ceata lor , Nici de cum compasiune si gasca de politicieni sunt mina in mina in loc sa dea la acei saraci ca un sfert din tara e foarte saraca .Nu au unude munci sa vorbim serios ,sa mai dau ei la miile de saraci ceva ca ei nu sau daplasat sa arate o alinare.De tragedia ei trbuie sa dea exemplu, BORUL .

  18. Cornel

   Da.Bun.Ai dreptate. Intrebarea mea este .Noi inafara de a vorbi,cu ce contribuim la implinirea spuselor tale. ASTEPTAM DE LA ALTII…MAI INTAI SA SCHIMBAM FIECARE CEVA LA NOI SI TOTUL SE VA SCHIMBA.

  19. Carmen

   Ce sa mai schimbam la noi??Eu la cei 28 de ani ai mei am plecat din tara mea si muncesc in Franta inntro instituitie privata deoarece in tara mea se cerea dreptul sa pot sa imi practic meseria despre ce vorbim??

  20. Lucian Sultan

   Mergi la primarie si cere informatii legate de donatiile catre catedrala. N-o sa le primesti, probabil, dar primariile din toata tara au trimis sute de euro. Guvernul a donat pamant si ciiiine stie cati bani. Donatiile merg in cel mai „bun” caz la popi in buzunare. Haaaa ai crezut ca zic „la nevoiasi”, nu? Surpriza… Nu prea merg in majoritatea cazutilor.

  21. Elena

   Nu sunt de acord nici cu moscheia , dar de bani catedralei gresesti, vezi ca s-au dat cateva zeci de mii de euro de la stat , nu zice nimeni sa nu avem biserici , dar avem prea multe pe metru patrat si fara de folos.La Dumnezeu pot sa ma rog si la coltul strazii dar daca ma imbolnavesc nu pot fi tratata la colt de strada fara aparatura necesara, asta e ideia.Din toate bisericile pe care le avem 5la suta ajuta oamenii iar restul sunt fabrici de facut bani.

  22. gini

   sint si donatii acolo, dar sint si bani de la stat….bani care se duc la popi in loc sa mearga la sanatate de exemplu.
   nu vezi pe nimeni protestand impotriva moscheii? o sa vezi dupa primele atentate. dar va fi prea tarziu….

  23. Persanu

   Catedrala neamului a primit de la stat, pana acum, mai mult de 100 000 000 de euro! deci problema nu se pune daca vrem noi sa dea statul banii pt asemenea mizerie, pentru ca pe stat il doare undeva de parerea noastra si da banii la biserica, oricum!

  24. Anonim231

   De ce tot timpul cand intalnim probleme de genul asta se aduce biserica in prim plan?? Sa nu se inteleaga ca eu iau partea bisericii… dar nici nu cred ca este vinovata. Nu a luat banii din buzunar nimanui. Ca unii sunt prosti si doneaza milioane de euro… fiecare decide ce sa faca cu banii lui si cu viata lui. Ptr unii, Dumnezeu nu exista datorita acestei tragedii. A fost un accident stupid. Nu trebuia sa se intample. Nu cred, daca aveam inca 10 spitale traiau mai multi. Nu moare nimeni intamplator. Si sa nu fiu rautacios… te imbraci in „moartea”, ii faci si o melodie, si cand vine si ti.o trage nu exista Dumnezeu, este vinovat arafat, nu avem sputale. Este adevarat ca tara asta are multe lipsuri. Vinovati suntem fiecare din noi. Asta ptr ca nimeni nu face nimic. Stam si injuram pe fbk si doar ne plangem de absolut orice…

  25. Anonim

   te contrazic. Biserica primeste finatare de la buget + nu plateste taxe pe banii incasati de la toti crestinii care cumpara toate cruciulitele sufletului si toate iconitele facatoare de minuni. Deci ia din banii cetatenilor ai tuturor

  26. Maria

   Este adevarat ca se exagereaza cu bisericile si credinta in tara noastra, dar, eu zic sa fim multumiti ca la noi exista personal specializat pe ambulanta pentru ca in alte parti (re: Marea Britanie) poti sa lucrezi pe ambulanta daca ai un amarat de curs de prim ajutor.. bineinteles ca s-ar putea gasi un folos mai bun banilor romanilor decat construirea de biserici,dar sa fim constienti de faptul ca ar fi putut fii si mai rau.

  27. Cata Lin

   Exista oamenii Domnului si oamenii bisericii – unii implinesc voia Lui, altii se folosesc de oameni, creatia Lui. Puterea Divina, cea care ne calauzeste pretutindeni, exista indiferent de religie si de biserica. Exista pur si simplu fara biserica sau religie. Religia este doar credinta impachetata in ambalaj frumos de catre biserica si vinduta pe bani celor saraci cu duhul. De astfel de lucruri m-am saturat si de asta m-am distantat de biserica. Nu si de Creator, pe care il putem numi Dumnezeu sau oricum doreste biserica sau religia.

  28. Anonim

   Mergeti la biserica si rugati-va la o poza unui barbos, ca sunt destule….poate de 100 de ori mai multe decat spitale.

  29. dixike57

   Totusi spunemi cati preoti ati vazut zilele astea la capatul ranitilor care aveau nevoie de ultima spovedanie si de iertarea pacatelor? Asteapta sa vina rudele cu bani!

  30. Persanu

   Romania are 435 de spitale si 18 000 (optusprezece mii) de biserici!!!

 24. Mircea

  Draga autorule, din pacate pt tine argumentele tale pt a blama Biserica sunt trase de par. Daca vrei sa fii la moda urland spre credinta -sau reprezentantii ei- , studiaza mai intai subiectul, catusi de putin, ca sa nu pari un arogant …si-atat. Macar sa ai o baza, zic . Iar despre banii care se duc la Catedrala , ci nu la spitale : motivul „nu sunt bani pt spitale” nu e invocat de cei ce ne conduc in favoarea Catedralei sau a unor sali de sport sau whatever, ci pentru a -si ascunde mai bine geamantanele indesate cu bani in propriile vieti. Daca, ai bate cu pumnul in masa , real, in fata unui minstru de sanatate sau pe holurile unor institutii , sau ti-ai stoarce creierul in cautarea de idei care sa-i mai induplece putin pe cei ce sunt in masura sa decida constructia de spitale, ai castiga ceva, orice… ai avea o sansa. Asa, cu demonstratia asta de insiruitor de cuvinte, ramai un revoltat intim , cu „foaia” intinsa cerand atentie ! haide, poti mai mult, poti intelege mai mult :)

 25. cristy b

  Trebuie sa fii foarte frustrat sa gasesti vinovatul in Biserica. Trag concluzia ca numarul cluburilor si „bodegilor” abuziv acreditate nu reprezinta nicio problema. Catedrala neamului e cauza tuturor problemelor din tara asta in ceea ce priveste sistemul medical, educational etc Inapoiatii mintal saruta Sfintele Moaste si intelectualii sarbatoresc Halloween-ul…Trist…

 26. ana

  Nu stiu cat de mult te-ai documentat inainte de a posta acest articol, in ciuda abilitatii tale de a scrie.
  In primul rand, pentru a putea primi pacienti care sufera de arsuri ai neoie nu numai de cateva paturi, medicamente sau targi, ai nevoie de doctori care sa fie in stare sa salveze persoanele care sufera de arsuri grave. Nu ma refer aici la tineri studenti sau la un doctor reumatolog sau neurolog. Ci la doctori care s-au specializat in acest domeniu. Cum ai vrea ca un spital care se ocupa de afectiunile sistemului nervos sa iti trateze tie arsuri de gradul trei? Faptul ca directorii unor spitale cu sectii de primiri urgente generale nu sunt in stare sa mobilizeze personalul medical a.i. sa poata primi mai multi pacienti este cu totul alta problema. Stii cate spitale nou-construite au fost inchise din lipsa de fonduri atat timp cat impozitele si taxele noastre sunt mult mai mari decat in tari super dezvoltate? Stii cati doctori se specializeaza in tratarea arsurilor, sanu mai zic de medicina de urgenta?
  In al doilea rand, comunitatea cere biserici, nu preotii, nu patriarhii, nu episcopii. Poporul cere biserici, poporul doneaza acele cruci de „aur” si masini. Nu iti fura nimeni banii ca sa cumpere vesminte sau cruci de „aur”(ca sa stii, foarte putine din lucrurile „valoroase” sunt cu adevarat din metale pretioase sau foarte scumpe, iar cele autentice sunt cumparate de oamenii care isi permit sa dea 2000 de euro pe o icoana).

  Se spune in continuu cum ca ar trebui sa construim spitale si sa ajutam saracii deoarece biserica si statul nu o fac. Spitale se construiesc, saracii sunt ajutati, daca nu e fac poze si nu se pun pe Facebook, asta nu inseamana cu nu exista astfel de lucruri bune.
  Nimeni nu spune de vina patronului, de vina localului sau de vina conducerilor spitalelor deoarece nu stiu sa se mobilizeze. Nu avem nevoie de spitale si nici de asa multe biserici(iti dau partial dreptate). Nu este vinovata Biserica sau o anumita institutie. suntem vinovati deoarece nu stim sa educam lumea: de la copii care merg in cluburi la 15 ani, parinti imbecili care nu se gandesc la viata copiilor lor, trupe fara minte care organizeaza concerte fara niciun simt de raspundere, patroni de localuri care dau mita pentru a avea un viitor profit mai mare, la oamenii care nu invata personalul medical cum sa se organizeze in astfel de situatii etc. Nici nu cred ca mai are rost sa vorbesc despre cei care acorda autorizatii de functionare unor astfel de localuri pentru cateva sute de lei.
  Poate ca religia te invata cum sa fii om, dar concluzia ta conform careia poporul este manipulat de biserica in vedrea donatiilor si lucrurilor de genul asta este total gresita.
  Haideti sa ne asumam si noi o vina. De ce petrecaretii nu au stiut cum sa reactioneze in astfel de situatii? De ce au trebuit sa se calce in picioare ca niste animale?
  Banii pe care ii doneaza lumea bisericilor nu sunt furati de preoti pt. BMW-uri. Banii aceeia merg spre educatie, spre salvarea unui neam din calea prostiei si a ipocriziei.

  Daca ma intrebi pe mine, cea mai mare problema este increderea oarba a unor spuse care nu au la baza dovezi, cat si generalizarea pripita, ucruri care ar trebui sa fie rezolvate in scoala. De aceea vor fura intotdeauna cei destepti si egoisti in Romania si vor spune dupa ca nu sunt fonduri pentru spitale (tin sa mentionez ca nu idolatrizez preotii si cred ca exista exceptii negative in fiecare domeniu, mai ales in cele care se ocupa cu oferirea de servicii).

 27. Laurentiu

  Eu zic să au fost toţi, medici, pompieri, asistente, televiziuni, reporteri, oameni… dar niciun popă. Nici UNUL măcar, care să ţină mâna muribundului sua să aline suferinţa răniţilor.
  Popii şi călugării trebuiau să fie acolo, printre morţi şi răniţi. Ăsta e rolul or. Aşa s-au angajat să facă. Făţarnicilor!

  1. Dan Melinte

   Pai suntem in secolul XI, ai vazut prea multe filme cu Mihai Viteazul etc. Unde sa mai incapa popii prin cordonul de politisti si de paramedici care resuscitau victimele. Asa doar ca sa incurce salvarea a ce se mai putea salva. Pe popi ii gasesti in biserici cand duci mortul la groapa. Acum avem internet, avem facebook, ce ti mai trebuie tie popa sa ti aline durerea. Du-te la un psihiatru ca poate ai mai multe sanse.

  2. Marproof

   Preotii se plimbau ieri in Romexpo la Indagra si se uitau ce echipamente din industria alimentara sa-si mai cumpere.

 28. Mihail Brinzea

  Domnule Pardau,
  Noi la biserica aprindem lumanari, punem jar in cadelnita, dar avem grija sa nu luam foc!
  Spune te rog ce s-a intamplat cu spitalul Caritas?
  Stii unde au fost trimisi medicii de la acest spital?
  Ai habar cate spitale au fost desfiintate in 2011 prin condeiul lui B Zero C?
  Pe el nu il consideri vinovat ca nu exista acum capacitate de internare?

 29. măceș

  Un articol cu scopul evident de manipulare. Autorul are clar ceva personal impotriva religiei si bisericii, opinie ce ne este impinsa destul de subtil pe gat. Nu sunt nici eu sustinatorul bisericii sau al religiei, insa intr-adevar nu a fost nicio biserica in drumul vreunei ambulante, acestea sunt doar idei ipotetice total paralele cu ce s-a intamplat de fapt.
  In realitate, cum au spus si altii, multe masini parcate aiurea probabil au incetinit cu adevarat fluiditatea traficului pentru ambulante. Din banii dati pe mutat statui, pe schimbat borduri, pe construirea nesfarsita a autostrazilor ce inca nu le avem, din banii ce i-am fi putut avea in schimbul cedarii resurselor naturale ale romaniei pe nimic, din vanzarea tarii pe degeaba corporatiilor, etc. etc. ati prins ideea, se puteau construi cu mult mai multe spitale decat din banii alocati bisericii. E plin Bucurestiul de cluburi si localuri precum Colectiv, cred ca mai multe si mai periculoase decat bisericile. Adica mai mult sens vad in a lua la puricat toate aceste cluburi, a le da amenzi mari celor care nu respecta normele de siguranta sau chiar a le inchide, iar banii din amenzi alocati sistemului medical de urgente. Sa ignori aceste aspecte si sa arunci vina ca o moara stricata pe biserica pentru ce s-a intampla la Colectiv mi se pare mult prea prostesc, motiv pentru care nici nu cred ca cineva chiar considera asta, ci doar se foloseste de asta pentru a manipula impotriva religiei si bisericii. Repet, nu sustin nici eu biserica, dar nu are nicio legatura cu acest eveniment.
  E pacat ca fiecare se foloseste de aceasta tragedie pentru a manipula opiniile publice catre interese proprii, cum e in cazul de fata, sau pentru reclama si promovare, cum este in cazul persoanelor publice, televiziuni, politcieni, si tot soiul de retardati de pe fb.
  Sa spui ca biserica e de vina ca nu sunt suficiente spitale in Romania, e ca si cum ai spune ca becul e soarele.
  Bai astia ne-au vandut tara, o sa ajungem ca Palestina. Platoul Bucegi a fost vandut ilegal, iar noul proprietar ne-a invitat sa ne mutam Sfinx-ul de-acolo daca ne trebuie asa mult, ca el vrea sa-si faca hotel acolo. Si voi va blocati in ideea ca din cauza bisericii nu sunt spitale ma? Din toate care se fac in tara asta? Romania se doreste a fi distrusa cultural, asa ca da, este vanduta de la varf pana la ramurile de jos, si este vanduta inclusiv biserica. Se doreste distrugerea identitatii noastre nationale, iar noi ii ajutam cu atat de multa usurinta si placere si nici nu ne dam seama.
  Nu doar biserica este de vina pentru ca nu sunt spitale, si nu Romania este de vina pentru ca noi ne-am lasat vanduti si prostiti. Nu Romania este de vina ca aruncam cu rahat in ea si in noi, ca nu mai suntem mandri ca suntem romani, ca nu mai suntem patrioti. De cand sunt mic am invatat sa fiu mandru de daci, de spiritul romanesc, si nu-mi vine sa cred ca noi cei de acum suntem urmasii lor.
  Condoleante celor decedati, familiilor, si hai in loc de ura sa dam cateva lacrimi pentru ei si sa fim mai buni unii cu ceilalti, si cu capul pe umeri sa intelegem care sunt cauzele reale ale problemelor din tara, si sa vedem ce putem face… atat cat putem si asa cum putem. Sa ne dam seama ca printre aceste probleme se afla si atitudinile noastre de oameni care le stim pe toate, ne laum de toti ca pana la urma sa ne ratacim si sa ne trezim frustrati.
  E timpul sa fim mai buni, mai deschisi, mai sufletisti, mai destepti, mai respectuosi, mai profesionisti, mai patrioti (nu este narcisism, dar e chiar de rahat sa iti urasti familia, casa si originile)…
  Am plans ca voi toti, n-ai cum sa nu plangi … si am avut si eu o incercare de a simti ura si de a gasi pe cineva vinovatul suprem, dar nu am reusit, nu am reusit sa simt ura decat durere, mila.
  Dar mi-am dat seama si ca trebuie sa ne dorim sa devenim cat mai profesionisti, in orice facem. Astfel nu mai ajungem cu artificii indoor, nu mai acceptam asa ceva cat timp stim ca nu avem toate masurile de siguranta la indemana, nu mai permitem constructia de cladiri care nu respecta toate normele necesare, nu mai permitem functionarea de localuri in cladiri cu bulina, nu mai turnam asfalt degeaba, nu mai schimbam statui dintr-un loc in altul nehotarati ca niste amatori, eventual poate nu mai permitem altor amatori sa semneze legi pe care nu le inteleg, in numele poporului, nu mai cautam sa manipulam minti derutate, indurerate si nevinovate cu parerile noastre de amatori, punandu-ne vechiul nostru dusman in lumina reflectoarelor drept marele tap ispasitor pentru tragedie, desi e poate doar un mic pui de tap din marea turma ce ne tot paste de la revolutie incoa’.
  Hai sa fim mai buni, mai profesionisti, mai iubitori, hai sa renuntam la ego, hai sa ne salvam spiritul romanesc, hai sa ne facem mandrii parintii, mamele, bunicii, stramosii nostrii! Atata clubereala si se promoveaza doar satanism si depravare, unde-s haiducii?
  Va rog promovati pacea, iubirea, prietenia, dragostea de neam si compatrioti, talentele, profesionalismul si dorinta de a oferi ajutor gratuit. Voi cei trendsetteri, de la voi poate porni… faceti ca aceste calitati sa fie noul „cool”, nu rautatea, nu ignoranta, nu nasul pe sus, nu smecheria, etc.
  Pentru ca suntem toti unul! Ne-am gandit toti cum ar fi daca am fi fost noi in locul victimelor, am plans fiecare pentru ei si pentru familiile lor, am simtit toti ca vrem sa-i ajutam cumva. Ne-am simtit aproape de ei, mai mult ca de obicei. De ce doar in astfel de cazuri ne dam seama ca suntem toti unul, ca impreuna formam ceva mai presus de Om, si ca suferinta unuia ne influenteaza pe toti? De ce ne e asa greu sa credem sau de fapt sa intelegem ca si starea de bine a cuiva influenteaza si pe altii? Si ca directionarea unui gand pozitiv sau negativ chiar influenteaza pe cel spre care a fost lansat? Este demonstrat stiintific, masurabil. Atunci de ce ne este asa greu sa acceptam ca rugaciunile chiar ii ajuta? Pentru ca uram biserica? Rugaciunea n-are nicio legatura cu biserica, este doar energie directionata, in cazul nostru ganduri de bine catre victime. Cum poate fi gresit sa-i doresti cuiva bine, si sa te concentrezi putin pentru asta?

 30. Adri

  Stimabile domn Ciprian Pardau… am si eu intrebare:
  Ai curajul sa mergi la parintii unui copil care se zbate intre viata si moarte si sa le ceri sa nu se mai roage la Dumnezeu ca sa le salveze copilul? Ca atat le-a cam ramas….Eu consider ca, inainte sa te afisezi cu „mi s-a acrit de religia voastra” ar fi cazul sa mai calci pragurile unei biserici si sa vezi ce se mai intampla si pe acolo. Stii ca se organizeaza campanii de intrajutorare si ca se doneaza mancare si haine copiilor saraci? Sau.. stii ca sunt biserici unde „popii aia fatarnici” organizeaza sedinte de meditatii pentru copii? Mai citeste presa si vezi ca sunt preoti care fac campanii de voluntariat impreuna cu medici prin satele romanesti lipsite de speranta pentru a examina medical si a ajuta poporul asta amarat si chinuit.
  Casca bine ochii si vezi ca traim intr-o tarisoara amarata, saraca, in care oamenii sunt din ce in ce mai lipsiti de cele necesare si mai ales de educatie!!!! Casca bine ochii si gandeste-te cum ar fi daca ai face si tu ceva pentru oamenii in nevoie, inainte sa ii comentezi pe altii.
  Uite, te provoc, daca tot esti asa un om atotputernic, extrem de inteligent si binevoitor, sa strangi dumneata bani de un spital de urgenta, daca Biserica nu a facut-o inca!
  Da si mai intai, roaga-te la Dumnezeu, ca vei avea nevoie…. Si daca tot te consideri un formator de oameni, bine ar fi sa iti masori cuvintele, inainte sa le asterni pe undeva.
  Dumnezeu sa ii odihneasca in pace si noua sa ne deschida ochii, sa ne faca mai constienti de cat de fragila e viata si cat de rai suntem!!!!

  P.S. Chiar…. ai fost sa donezi sange?

 31. Alex

  Ziua in care ești mai idiot, și o areți public, ce treabă are religia cu acel incident ?! azi văd o țară foarte incultă, frate, sunt de acord, prea multe biserici, mult prea multe, prea puține spitale, dar de parcă spitalele tare bune ar fii că dacă nu dai șpagă la medic mori în ele cât de performante or fii, revenind la subietc o zi în care o întreagă Românie e effectiv incultă acuzând bisericile de moartea acelor tineri, frate, sunteți idioți ? să zicem că erau mai multe spitale, ce ar fii rezolvat ? POATE ar fii salvat niște tineri, POATE, după care ei ar fii rămas desfigurați o întreagă viață, ușor de suportat, nu ? toată lumea acuză bisericile, evitând adevărata problemă aici, PATRONII ĂIA JEGOȘI DE CLUB, care din câte am înțeles nu cu multe săptămâni înainte au fost amendați că au o ieșire de urgență prea mică și pe lângă asta, sunt așă de inteligenți în cât s-au gândit, bă, știi ce ar fii fun ? să facem un concert cu artifici într-un spațiu ÎNCHIS că doar ce se poate întâmpla ?! frate ești idiot, asta-i adevărată problemă de asta să fii acrit, de patronii ăia mizerabili care au omorât acei tineri, și care au desfigurat ațâția tineri, nu bisericile, dacă erau spitale tot nu era bine, că nu erau doctorii buni :).

 32. magda

  sa redeschida spitalele pe care le-au inchis acum cativa ani, vezi Caritasul. si altele. Eventual sa avem si medici si asistente prin ele, ca tousi a opera nu e ca si cum am curata cartofi sa ne pricepem toti.

 33. ciprian

  Deci miliardele furate de cei pusi de tine si de mine acolo sus…nu conteaza! Si…tare stramb argumentul tau. Pe linie contrafactuala, si eu pot spune ca daca nu mergeau in club nu mureau. Si tare cred ca am mai multa dreptate decat tine…

 34. Gabi

  Cred ca esti intr-o mare eroare….bisericile nu au aceeasi sursa de finantare ca si spitalele.Ori nu stii ori te faci ca nu stii.In mare sunt construite din donatii…oamenii doneaza pentru biserici.Nu a luat nimeni initiativa sa faca si spitale in modul asta.Nu va folositi de tragedia asta sa dati vina pe religie cu argumentele voastre ateiste.

 35. Cosmin

  Vad ca multa lume este iar pe langa subiect si problemele importante scapa! … nu conteaza cate biserici si cate spitale sunt, sau cate se construiesc acum… conteaza cine si cata spaga a luat sa se dea autorizatie de functionare pentru clubul respectiv. Dumnezeu nu da autorizati de constructie si nici BOR-ul.

  Oricat de mult ne pare paradoxal faptul ca se construiesc mai multe biserici, intr-un an, decat scoli si spitale la un loc in 100 de ani trebuie, sa realizam ca e vina noastra ca aceste lucruri se intampla.

  Cand au loc alegeri sa nu mai cerem spaga un calendar sau un pix sau o tigaie, o oala sau o galeata! Ce ar fii sa cerem spaga o autostrada bine facuta, sa cerem spaga cate un spital de urgenta in fiecare capitala de judet, sa cerem cate o universitate performanta in fiecare colt de tara??? ce ar fii sa cerem lucruri cu adevarat importante?

  Si daca se construiesc mai multe biserici, in loc de orice altceva in tara asta, e pentru ca cei ce le construiesc asta isi doresc si lupta pentru cea ce isi doresc, pe cand noi care vrem sosele si spitale si scolii nu ne dorim destul aceste lucruri… Cum ar zice un antrenor al nationalei ” Am jucat bine toate cele 90 de minute, dar adversarul si-au dorit victoria mai mult asa ca am pierdut”! Astia suntem noi, jucam bine dar altii isi doresc mai multe si uite ca si reusesc sa le obtina.

  Treziti-va la realitate !!!

 36. Raluca

  ”Dar de azi înainte gândiți-vă că religia voastră l-a omorât pe cel de-al 27-lea mort confirmat de autorități după vreo două sau trei ore de la incident.Poate dacă exista un spital construit mai aproape, în locul unei biserici sau a unui supermarket, poate că putea fi preluat mai repede de doctorii de acolo, iar acum ar fi fost bine și era ținut sub observație”

  Eu cred ca si daca ar fi fost un spital construit mai aproape de club si daca ii era dat sa moara atunci, in ziua aceea, la ora aceea tot murea.Traiesti cat ti-e dat de la Dumnezeu (ori Univers, ori mai stiu eu ce, depinde de credinta fiecaruia),Nu ai cum sa impiedici moartea daca tie ti-e dat sa mori.Cand ti-e sa se intample ceva, se intampla fara doar si poate,pentru ca prin ce trebuie sa treci, o sa treci.Fie ca vrei, fie ca nu vrei, fie ca e frumos ori cumplit ca si in cazul de fata.
  Nu ”religia noastra” l-a omorat pe cel de-al 27-lea mort, ci el a trait atatea zile cate i-au fost ingaduite sa traiasca!

 37. Emil

  Vreau sa stiu cati preoti au fost azi noapte la acel accident in care au murit atatia oameni?
  Cati preoti au usurat ultimele clipe ale ranitilor?
  Unde au fost preotii?

  1. anonim

   Au fost. In rugaciune. Aceasta e datoria lor, fie calugari, fie in lume. „Pentru pacea a toata lumea…Domnului sa ne rugam!” Si, crede-ma, ca pe langa ei mai sunt si „cete” intregi de oameni, tineri sau batrani, care cer indurarea lui Dumnezeu. Dar, ce vrei, nu le e in firea lor sa iasa in strada in acel moment cu cartea de rugaciuni! Sau, oameni fiind si ei, ca si tine, nu au iesit sa resusciteze. Chiar asa, tu unde ai fost? Sau ai tai din Bucuresti? Sau, esti sigur ca au iesit toate cadrele medicale?!
   Vedeti mai intai barna din ochiul vostru si apoi paiul din ochiul altuia, fie el doctor-trupesc sau sufletesc!!

 38. Anonim

  Sunt perfect de acord cu tine prea multi bani ai tarii merg catre biserici si nu in locurile unde este indradevar nevoie dar nu confunda asta cu religia , pana la urma nu religia administreza banii ci OAMENII RELIGIEI ORTODOXE cei mai mari spalatori de bani , iar acest lucru este posibil doar datorita prostilor , oamenii inculti cu 4 clase care l-ar vota pe ponta premier si presedinte , poporul roman e orb din 89 , dar viseaza cu ochii deschisi macar :)).
  Dupa mine de vine e toata lumea chiar si tu autorul articolului , de ce ? La fel ca in alte din lumea a treia state unde o mana de oameni detin si conduc 95% pentru ca pot , ajungem in *** ca africanii .

 39. Un roman indurerat

  Sunt pur si simplu uluita si indurerata, in primul rand de tragedia petrecuta in noaptea trecuta dar si din cauza celor care sustin ca Halloweenul si muzica rock l-a determinat pe Dumnezeu sa rapeasca sufletele atator tineri. Dumnezeu e bun si intelegator, dumneavoastra domnilor in schimb sunteti orbi si plini de ura… Stiam de multa vreme ca sunt inconjurata de ignoranti, dar asa ceva? Nu se poate! Cum va puteti numi crestini?! Inloc sa va rugati pentru bietele suflete rapite inainte de vreme si familile lor, voi instrigati la ura pe siteuri de socializare? Asta intelegeti voi prin crestinism? Nespus de trist.

 40. Ama

  Acest articol e scris de un eretic pentru a incita lumea asupra Bisericii. Se vede clar ca este rau intentionat. Insa cei ce hulesc pe Dumnezeu, nu sfarsesc bine. De luat aminte!

 41. nu conteaza

  Nu stiu de ce am citit prostia asta dar cert e ca am citit-o si descopar un articol bazat pe conceptul de „poate ca”, fara argumente clare sau solide care sa iti sustina punctul de vedere. Eu daca eram in locul tau si scapam vie de acolo, mergeam si ii multumeam lui Dumnezeu pentru asta ca viata ta a fost in mainile sale, precum sunt si vietile celorlalte persoane din club…”poate ca” in loc sa scrii articole nefondate- ca nu cred ca vreoadata cineva a fost in situatia de a construi o biserica sau un spital si a ales sa construiasca biserica- ai putea sa te rogi pentru colegii tai care nu au fost asa de norocosi ca tine. Mai ales daca esti constient de resursele minore ale sistemului medical, poate te rogi pentru ei sa fie salvati ca alte optiuni mai bune nu cred ca ai sa ii poti ajuta. Nu poti face TU comparatii intre biserici si spitale si nu poti decide tu necesitatea fiecareia dintre ele. Tu zii merci ca respiri acum. Si maine e Duminica, poate faci o vizita la biserica daca tot mai am membre, ca altii nu au fost asa norocosi si poate ar face-o dar e prea tarziu. Azi mi s-a acrit de voi, cei salvati si nerecunoscatori…cei care nu meritati ….

 42. Anonim

  Da … Mie incepe sa mi se faca scarba de bloggarasii care se intalnesc toti si decid sa scrie acelasi articol de 10 ori. serios, incepeti sa fiti penibili. este al 3-lea articol care incearca disperat sa creeze o legatura certa intre incendiul de la Colectiv si Catedrala Neamului. Intrebare: de ce iti faci un blog daca doar transmiti opinia altuia ca un papagal?

  Nu exista aboslut nicio dovada ca incediul de la Colectiv ar fi putut fi evitat sau ca ar fi existat mai multe fonduri investite in spitale daca nu ar fi fost bagati bani spalati in Catedrala Neamului. Aceste subiecte sunt la fel de relationate ca Marilyn Manson si Columbine. Si mi se pare aboslut iresponsabil sa te folosesti de moartea unor oameni pentru a scrie astfel de articole. Persoana care a murit dupa ce a ajuns la spital, ar fi murit oricum. Nu a fost vanturata de la spital la spital, nu s-a lovit ambulanta de o biserica pe drum. Acelei persoane i s-au acordat toate ingrijirile necesare. Dar oricat de dureros ar fi, cand un om sufera arsuri grave pe o suprafata de peste 80% din corp sau cand inhaleaza fum toxic, probabilitatea ca ea sa moara este foarte mare, indiferent de cat de ingrijita a fost sau cat de rapid se misca echipajele de salvare.

  Dar bineinteles, de ce sa vorbim despre iresponsabilitatea si coruptia autoritatilor care au oferit autorizatie acestui club? Sau despre patronii imbecili care au ales sa-si izoleze clubul cu cel mai ieftin material posibil? Care sunt sansele ca eu sa am cel mai vizualizat articol cu aceasta dezbatere? Hai sa bagam Catedrala Neamului in toata povestea asta. Cu siguranta indignarea va fi mai mare si poate, poate, devin si eu regele blogosferei macar pentru o zi.

  Daca te deranjeaza ca astia construiesc biserici la fiecare cotitura de strada sau ca-ti duduie geamurile in fiecare dimineata cand trag clopotele, scrie un articol despre asta in alta azi. Azi, daca vrei sa scrii despre tragedia de la Colectiv, fa-o intr-un mod responsabil si care sa nu miroasa de la un kilometru a foame de like-uri pe facebook.

 43. Razvan

  Da de ce sa nu ii ducem pe raniti in toate discotecile si toate cluburile din Bucuresti? Trebuia sa ii ducem pe toti in cluburile din imprejurimile”colectivului”. Mai lasati vreajeala cu bisericiile

  1. Antonia Andreica

   e vorba de banii care au fost investiti in construirea bisericilor si banii care merg la preotii care au case de lux si masini scumpe si tot ce fac ei e sa fure…nu zice nimeni sa nu crezi in Dumnezeu dar cu toti banii aceia se puteau construi spitale cu echipamente profesionale…plus ca daca stai sa te gandesti in biserici nu poti salva vieti

  2. Delia

   Pai cluburile sunt private, pe cand bisericile sunt facute cu bani publici. Aia e problema noastra!

  3. Gabriela

   Sunt aproximativ sigura ca problema lui nu o reprezinta religia,ci faptul ca religia a ajuns un istrument de manipulare in masa pentru populatie. Ideea este ca tu,eu sau oricare altu putem sa fim credinciosi si la noi acasa,ba chiar si in fata blocului,nu e nevoie de o biserica pentru asta. Nu inteleg de ce atata harmalaie pt construirea unei biseri cand majoritatea pe care le avem(si sunt multe rau) sunt goale mai tot timpul. Te simti mai credincios cand mergi la biserica? Crezi ca Dumnezeu nu stie cu adevarat credinta pe care o porti in suflet daca te rogi acasa? Este inadmisibil stadiul in care am ajuns,jalnic. Avem medici buni care din pacate nu pot profesa deoarece nu au conditiile necesare… Despre ce conditii vorbim,nici spitale nu avem. Oricum pana nu ajungem in fata faptului implinit,pana nu suntem noi cei care mergem la spital si asteptam cu nervii la pamant sa ne bage cineva in seama nu intelegem importanta care trebuie acordata acestui aspect. In momentul acesta BOR ar trebui sa isi arate INTRADEVAR ROLUL IN SOCIETATE SI SA AJUTE OAMENII CARE TRAIESC DE PE O ZI PE ALTA,PE CEI CU NEVOI SPECIALE. de bani nu duc lipsa,dar de ce sa ajutam cand putem construi o catedrala,o biserica. PROBLEMA NU E RELIGIA,PROBLEMA O REPREZINTA OAMENII CARE PROFITA DE PE URMA EI. Am intalnit la viata mea si preotii extraordinari,dar cu toti stim cine termina in zilele noastre un liceu,facultate cu profil teologic din pacate. Cat despre comentariile gen nu baga mana in buzunarul nimanui biserica ortodoxa,cat este de normal sa dai bani pt un copil care trebuie sa fie botezat?

  4. Acid

   In biserici poti salva vieti.. E o alternativa buna la psihologi. Puneti mai bine problema: cine sa ii trateze pe cei veniti in urgenta cand tinerii medici pleaca din tara?

  5. Anonim

   Dar hai sa ii ducem in restaurante,la kfc si la shaormerie. Ce comentariu cretin.

  6. marieta

   bine zici, a cui e vina ca lor le place viata in cluburi ??? fiecare alegere are o consecinta,,, asta au ales ei, treaba lor ( doar striga in gura mare ,, E VIATA MEA, FAC CE VREAU CU EA” ) bine draga, fa ce vrei cu ea… Inainte de a fi vinovat patronul , e si vina fiecaruia ca au ales sa fie acolo…

 44. Eu

  Ce articol comandat politic! Ce treaba are biserica in treaba asta? Nu fiti naivi. Cand veti deveni musulmani,curand, va veti pupa in dos pt biserica ortodoxa,care nu baga mana in buzunar nimanui. Persoanei care l-a scris: Esti un jeg!

  1. teo

   Trebuie sa fii chiar redus mintal amice! Romania a dat pe catedrala mantuirii 500 de milioane de euro! Tu realizezi ce suma e asta? Iar sistemul medical este bolnav pana la os! Se investesc bani grei! Catedrala ai a costat cat 300 de km de autostrada sau 1500 de scoli ori cel putin 200 de spitale sau imbunatatirea celor pe care le avem deja la standarde decente! La urmatorul cutemur mare o sa-i duceti pe raniti in catedrale si biserici ca sa va rugati la dumnezeu sa ii tina in viata? Treziti-va indoctrinatilor si deschideti larg ochii ca de aia murim de foame!

  2. Florin

   Biserica ortodoxa care nu baga mana nimanui in buzunar ?! ma amuzi copios … ia si boteaza pe cineva , ia si cununa sa vezi ce iti vor cere preotii … pentru cor , pentru picturi , pentru biserica , pentru catedrala lu peste , pentru buzunaru lui si pt gatu masii …. ca te duci sa botezi un copil si iti cere preotu de zici ca ii cumperi numele. ( nu vorbesc de toti preotii aici …. dar 90 % dintre ei).
   Ca sa numai zic ca nu inteleg necesitatea catedralei lu’ peste …. tu nu ai spitale pentru bolnavi , nu ai parcuri pentru copii dar iti ridici catedrale. Haideti sa va spun ceva , bolnavii cand nu vor avea unde sa fie tratati nu vor putea sa se roage … copii pana in 10 ani … nu dau doi bani pe catedrala/bisericile voastre , vor sa se joace sa isi traiasca copilaria … sa se pregateasca usor usor de toate greutatile pe care statul romab i le pregateste….

  3. oanakr

   Musulmanii iti baga mana in buzunar? Esti deplorabil/ deplorabila”Tu”
   Nici numele nu ai curajul sa ti-l dai..

  4. Gabi

   #Florin, si cand mergi la spital si nu te baga nimeni in seama daca nu le bagi tu in buzunar, cum e? mori cu zile in saloanele de asteptare, sau pe paturile de spitale, asteptand sa te bage cineva in seama…ai spitale dar fara spaga rar te mai trateaza cineva

  5. Popa Maya

   Si tu esti un credul religios ignorant.la ce trebuie ditamai catedrala?sa faca ce?suntem la Vatican si avem nevoie de spatiu de primire a conclavului sau unde sa se intalneasca mafia preoteasca ?niste prosti toti cei care cred ca vor.avea de beneficiat de pe urma cladirilor preotesti in care nu vor calca niciodata si ca asta ii va ajuta la ispasirea eterna a pacatelor!!!faceti oameni buni spital si cereti contributia poporului ca de pe urma acelor bani chiar ca vor si vom avea de castigat!!!

 45. vrabiuta

  De fiecare data cand oamenii trec printr-o durere mare, exista mai multe optiuni prin care se manifesta. Una dintre ele este cautarea unui vinovat exterior care sa fie tinta defularii lor: in acest articol e religia. In altul, sistemul medical. Adevarul e ca sunt mai multe cauze pentru care acei tineri sunt morti: incepand de la normele de siguranta aproape inexistente in club. Asa ca sa nu mai fim melodramatici cu afirmatii de genul „data viitoare cand dai bani la biserica, imagineazati ca din vina ta au murit 27 de oameni”. Daca tot pretindem o Romanie civilizata, sa fim rationali si cumpatati cu afirmatiile pe care le facem si sa nu impanzim internetul cu reactii oribite de sentimente

  1. Florin

   Eu cred ca au fost aduse in discutie bisericile si banii dati ei in urma mesajelor pline de ura din partea celor „credinciosi” la adresa „satanistilor”. Este si normal sa te enerveze cand vezi ca multi din cei care se cred credinciosi incep a „arunca cu pietre” in niste oameni care se afla in suferinta sau care din pacate s-au stins din viata, doar pentru ca asculta un gen de muzica, altii au adus in discutie si Halloween-ul, ceea ce arata din start ca ei sunt hateri, persoanele care au fost in Colectiv au mers acolo pentru lansarea albumului acelei trupe dar chiar si asa, nu mi se pare corect sa faci satanist pe oricare nu iti impartaseste punctul tau de vedere.

 46. Anonim

  Mi-e mila de tine copile. Te joci cu „pixul” cand nu intelegi ce rost ai pe lume? Si cum te poti tu satura de ceva ce nu ai avut niciodata?

 47. Anonim

  sincer, nu inteleg de ce lumea amesteca religia cu biserica. sunt 2 lucruri diferite. „Asta-i ziua în care mi s-a acrit de religia voastră!” vorbesti de biserica si preoti corupti in tot articolul, dar daca stai o secunda sa te gandesti, oamenii astia nu au nimic de-a face cu religia si cu Dumnezeu. doar trateaza biserica exact ca pe o institutie de unde scot bani multi, sunt niste oameni josnici. e foarte usor sa arunci cu vina in stanga si dreapta(mai ales in momente dificile ca asta), dar nu mereu justificat. daca exista exista un dumnezeu, sunt sigura ca, chiar daca ne-a oferit liberul arbitru, ne vrea binele, ci nu sa donam prosteste pentru cea de-a 12398233 biserica total inutila, cum propavaduiesc toti preotii avari si senili.

 48. Andrei

  „Dar de azi înainte gândiți-vă că religia voastră l-a omorât pe cel de-al 27-lea mort confirmat de autorități după vreo două sau trei ore de la incident. ”

  Ce prostie poti sa scrii, o prostie atat de mare incat nu merita replica.

 49. Anonim

  Fratioare, daca nu nu revii la viață ești mort!
  Dar tu mai ai o șansă, nu pentru că trăiești ci pentru că încă nu te-a parasit Dumnezeu!
  TU ALEGI !!!

 50. Anonim

  Ce spune Vlad Mixich despre spitale:
  „Romania are mai multe paturi de spital pe cap de locuitor decat multe alte tari UE, suntem in jumatatea superioara a clasamentului. Conditiile insa sunt cele mai proaste din Europa, iar numarul de medici cel mai mic (doar polonezii stau mai rau). Pe de alta parte, Bucurestiul are cel mai mare numar de medici specialisti la mia de locuitori din Romania, numar comparabil cu cel din tarile vest europene. Astea sunt faptele, nu impresii.”
  Deci faza cu numărul de spitale versus numarul de biserici este o mare, mare demagogie. Este relaxant să găsești un vinovat în afara propriei tale neputințe de a schimba lucrurile. Dacă ceva nu merge în România, biserica este de vină. Nu magistrala de sifonări din buget, nu salariile subversive din învățământ și educație, nu jaful din păduri, energie, transporturi, industrie, nu kilometrul de autostradă plătit la preț dublu față de Bulgaria.
  Nu. Biserica este de vină, este tot ce a rămas solid în cenușă, în foc cu ea!

 51. Larisa Petruta Ciolacu

  Nimeni nu impiedica pe nimeni sa construiasca spitale. Intamplator am un prieten preot care atunci cand a preluat o biserica intr-un satuc a trebuit sa mearga din „poarta in poarta” pe benzina lui, pe timpul lui,initiativa lui, sa stranga bani ca sa renoveze singura biserica din zona respectiva. Este in plus sa spun ca medicii din romania primesc destul de la pacientii nevoiti sa le bage in buzunar ca sa primeasca atentie si ingrijire, motiv pentru care nu se oboseste nimeni sa faca un proiect pentru un spital ca sa primeasca niste bani. Fondurile alocate spitalelor se impart intre unii si altii pana nu mai ajunge nimic la spital practic.
  Religia si credinta nu au nici un fel de legatura cu ignoranta si cu atat mai putin sa fie vinovate de moartea cuiva din acel club.
  Ca restul, amesteci lucruri ca sa te poti plange de ceva si sa gasesti un vinovat, in cazul de fata nu E Dumnezeu acela.
  Am tot citit vai ca spitale ca biserici ca nu stiu ce. Vorbe, nu fapte. Nimeni defapt nu face nimic. Dar iubim sa ne vaitam, sa aratam cu degetul.
  A fost parerea pe care mi-ai cerut-o

 52. BravRoman

  Ba OAMENILOR! Incetati cu judecatile voastre de doi lei si nu mai arati cu degetul spre religie si biserica pt toate cacaturile care se intampla in tara asta! Ii adevarat ca avem prea multe biserici… dar sunt autofinantate. Si in al doilea rand, religia nu are nici o vina ca preotii sunt hoti si ca oamenii prosti! Nu mai arati cu degetul spre Dumenzeu ca va arata si El voua cum le-a arata si celor din club… au trait muzica aia satanista la propiu, asta-i crudul adevar!!!( Dumnezeu sa-i ierte!) ASA_I ROMANUL! TREBUIE SA ARATE CU DEGETU SPRE CEVA! De parca au murit in biserica, asa sariti toti cu postari pe FB si articole pe bloguri.NUMAI GENERALIZATI ATATA! Cand va veni un razboi parca va si vad ca fugiti toti de lupta CA DOAR PT CINE SA LUPTATI?! PENTRU POPI SI PARLAMENTARII AIA JEGOSI? NU! Veti lupta pt voi, familie si semeni vostri! ROMANI TREZITI-VA!

  1. Eduard

   d-aia au murit ma bolovane aia 27?29?sau cati or mai muri?pentru ca le-a aratat D-zeu si pentru ca erau „satanisti” si ascultau muzica d-aia „satanista”? si pentru asta si-au platit „tupeul” in fata Lui? pai asa pui tu ma problema idiotule? putea sa se intample oriunde,in orice club si mai ales oricui asa ceva,saanist cum spui tu,cocalar sau houser! ce conteaza asta? esti bou sau cum? plus de asta,amaratii aia de la Goodbye to Gravity,ii poti numi oricum,numai satanisti nu erau! era o trupa tanara de metal alternativ,ce canta rock! nu tote trupele care canta rock, il venereaza pe Satan! asta asa,ca o mica paranteza la ineptia si aberatia pe care ai putut s-o spui! cine plm e indoctrinatul si ipocritul aici? esto exact ca si preotii aia corupti,care nu-si vad mai departe de lungul buzunarelor, versus cei aia putinii care au mai ramas nepatati de coruptie si cu iubire in D-zeu,iubire Divina,nu materiala…trist ca pot exista asemenea pareri si idei precum a ta! erau doar niste copii iesiti la distractie intr-o spelunca de club in care am fost si eu,doar pentru ca a fost intrare gratis si penyru ca era un concert de rock cu o trupa destul de populara si comerciala de pe la noi! atat!

  2. blue_iris0

   18 Aprilie 1930. Costești. Argeș. De Paște.
   Biserica din localitate ia foc. Ard de vii 116 copii. (O sută șaisprezece)
   Concluzia?
   Dumnezeu dădea un semn celor ce urmau să îndrăznească vreodată să petreacă Halloween-ul…
   Stai.. Shit. Nu prea face sens…
   Mi-e greață.M.Bendeac

 53. Anonim

  M-am declarat agnostic la ultimul recensamant (pe foaie scrie ateu ca nu stia fatuca care a venit la recensamant ce inseamna agnostic).
  Nu are biserica nici o vina in tragedia intamplata. Este stupid sa imputi unei credinte faptul ca statul ii da bani cand in acest stat traiesc oameni care impartasesc aceasta credinta. La fel de stupid este si sa nu aprobi o cerere de constructie al unui lacas de cult pentru o alta credinta cand ai cetateni care apartin acestei credinte (cazul moscheii de la Bucuresti). Nu ai voie ca reprezentant ales sa ignori o parte a celor care te-au ales, oricat de mica ar fi. Nu ai voie sa-i ignori nici daca nu au votat cu tine. Atat timp cat oamenii nu incalca legile seculare, este de datoria statului sa sprijine initiativele care duc la bunastarea fizica sau spirituala a cetatenilor in orice forma s-ar manifesta acestea.
  Nu sunt de acord personal cu faptul ca veniturile cultelor sunt neimpozitabile, dar inteleg faptul ca traiesc intr-o comunitate in care unora acest lucru li se pare benefic si accept situatia ca una normala. La fel cum nu ma atrag nici multe jocuri sportive a caror activitate e finantata din bugetul local sau faptul ca exista o opera in orasul meu la care nu am fost nicioadata si probabil nu voi merge niciodata pentru ca nu ma intereseaza acest gen de arta, dar inteleg necesitatea unui minister al culturii sau al sportului. Dar in acelasi timp sunt multumit de faptul ca am ocazia sa merg la evenimente de interes pentru mine platite cu bani publici unde se strang 10 sau 15 oameni. Nu poti avea pretentia ca taxele platite de tine sa mearga doar catre lucruri care sunt importante pentru tine.
  Se poate ca resursele sa fie alocate mai bine? Sigur ca da si pentru aceasta merg la vot, sunt membru in un partid politic si voluntar la 2 ONG-uri.
  Incerc sa nu caut vinovati (cel putin in acest caz am incredere ca justitia va functiona bine) sau sa arat cu degetul. Nu inteleg cum pusi in fata cu o asemenea tragedie nu reusim sa ne unim cu totii in condoleante fata de familile afectate si atat. Fara politica, fara demagogie ci doar compasiune fata de concetatenii nostrii afectati.

 54. Te crezi destept?

  prea bizar felul in care s-a intamplat? de halloween cand sarbatoriti ziua mortilor si faceti DOAR ce-i neplacut, sa nu zic lui Dumnezeu ca mai degraba.. voi care credeti in evolutia maimutei sau in extraterestii. Dar neplacut parintilor nostrii, traind in destrabalare, cantand „azi vom murii” , trupa „good bye” , si daca nu ma insel evenimentul numit „666” sau apare si asta pe undeva oricum. bizar oare? coincidente triste ale sortii? KARMA? Sau un moment in care trebuie sa realizezi ca nu te joci cu Dumnezeu, si daca vrei sa mori, si daca nu-ti pasa de nimeni si nimic traiesti viata la maxim , nu esti curios decat de poftele tale sa ti le satisfaci, atunci suporti consecintele vietii. Daca ar fi trait dupa cum spune cuvantul acestui „dumnezeu” care pentru voi nu exista NU AR FI MURIT NICI UNUL. Asa ca decat sa-i mai plangeti degeaba PUNETI MANA PE O CARTE (stii tu care) ca sa nu ajungeti ca ei DOAMNE FERESTE!

  1. Anonim

   Eu zic sa citesti tu acea carte prima data sa vezi ..de cate ori se contrazice singura .. ca sa te distrezi nu inseamna neaparat destrabalare .. mai ales la genul asa de muzica …au meritat soarta pentru ca au mers in club ? Serios ? Ce mentalitate ai daca gandesti in felul asta …intradevar nu e vina bisericii sau a religiei ..dar stii cum e ..cei prea mult strica …ca sa fii credincios sa te rogi nu ai nevoie de intermediar si sa pupi poala popii ^^

 55. John

  Deci toti astia care scriu ca nu din cauza bisericilor s-a produs incendiul sau nu din cauza bisericilor au murit oamenii, sunteti niste retardati care nu ati inteles mesajul trimis din acest articol… bine ca intelegeti mesajul unui sfant care nu exista dar nu intelegeti scrisul cuiva.

  Mesajul arata faptul ca avem o problema grava in sistemul de spitale. Au fost in total mai putin de 200 de raniti si deja toate spitalele din capitala au fost la capacitate maxima. Acum sa vedeti ce s-ar fi intamplat la un atentat de bomba sau cutremur cu peste 5000 de raniti. Unde mama voastra ii duceau? Ba mai rau, 5000 de raniti intr-o comuna mai mica unde nici macar nu exista spitale…

  Mesajul e clar… guvernul de-a lungul anilor i-a dat sute de mii si chiar milioane de euro patriarhiei romane ca sa construiasca biserici si sa aibe ei masini luxoase, in timp ce pt spitale se aloca cativa banuti. Este vreun sef de spital ca sa umble cu masina blindata de 300.000 de euro? Dar popi sunt cacalau.

  Deci ma pis pe voi cu religia voastra impreuna si sper doar ca copiii vostri sa sufere din cauza lipsei spitalelor din romania, pentru ca sunteti spalati pe creier de iluzii

  1. Ramona Traian

   John,in sfirsit cineva cu capul pe umeri,care intelege ce vrea d-nul Pardau sa spuna.Din pacate Biserica este cel mai mare hot in Romania,care spala creierul romanului de rind.Biserica si preotii care o conduc au cerut,furat,jefuit tot ce se putea si este capul coruptiei in Romania.S-au infiltrat peste tot si sub pretextul religiei controleaza si manipuleaza masele.Sutele de miliarde de lei cheltuiti pe biserici si catedrale plus cei care le conduc,trebuiau cheltuiti nu mumai pe construirea de spitale,scoli,infrastructura,care ar crea locuri de munca,dar si pe modernizarea lor cu echipament decent si oameni calificati.De ce credeti ca toata lumea pleaca la lucru in strainatate?Sa fie platiti cu bani nu cu rugaciuni si false promisiuni pentru o viata mai buna in Rai.Nimeni nu te opreste sa crezi in ceva dar nu sa fii fanatic sau pur si simplu naiv.Pina in momentul de fata nu am vazut nici o biserica sa ofere ajutor nu numai moral dar material pentru cei raniti si familiile acestora.Vorbind,in general,toata lumea asteapta ajutor din strainatate sau de la EU pentru orice dar nimeni nu se gindeste sa ceara de la Biserica,pe care ei au ajutat sa fie construita,platind cu voie sau fiind fortati.As da un exemplu aici: parintii mei au fost casatoriti 40 de ani,la starea civila (comunismul nu agrea casatoriile religioase).Dupa caderea comunismului au vrut sa se casatoreasca religios dar preotul ortodox din sat a spus ca nu ii casatoreste pina nu invata toate rugaciunile din cartea pe care le-o da,plus o contributie de 800 de lei pentru construirea noii biserici in sat.Tineti cont ca un mic sat in BN deja avea trei biserici.Asa ca parintii mei s-au casatorit la catolici care nu le-a cerut un ban.
   Asa cum zici John,daca ar fi cutremur,inundatii,atac terorist,romanul amarit e lasat in voia sortii,si multi o sa moara nu din cauza catastrofei naturale,cit din neglijenta,neputinta,nestiinta si lipsa de resurse a romanilor.
   Stiu ca multi o sa ma condamne pentru ce am scris dar ,credeti-ma,nu imi pasa absolut deloc.Sint asistenta intr-un spital de urgenta in Anglia,si stiu exact ce vorbesc.Vad diferenta.

 56. Cristi

  Articolul vorbește despre un adevăr. Oamenii nu vor sa recunoască ca mai mult avem nevoie de spitale și medici decât de biserica și preoți. O sa vina zile când oamenii vor fi întrebări la judecata de ce sau încrezut mai mult în biserici și conducători religioși ? Dumnezeu e în cer, și dacă vrei sa fii credincios o faci în duh și adevăr. Nu este necesar o clădire mega uriașă. Pe cine vrem sa impresionam prin ăsta? Pe Dumnezeu ? Pe oameni ? Cu ce ne ajuta o biserica ? Exclud faptul ca ne ușurează de bani. Dar un mega spital dotat cu cele necesare eu cred ca ar fi fost mai bun

  1. Sabina

   Corect. Dacă stam și ne gândim, exista un mic adevăr în fiecare postare. Dar hai sa fim serioși. Nu mai construim nicio biserica de acum înainte. Crezi ca se vor construi spitale? Sau hai altfel. Distrugem 25% din bisericile existente. Crezi ca se vor construi spitale în loc? Toți știm răspunsul la aceste întrebări! Nu! Și aici chiar nu mai e vina bisericii.

 57. Anonim

  Părerea mea e ca nu judec dc se fac biserici sa se facă și mai multe omul nusi mai vede nasu de mândria lui da sa spună o rugăciune către Dumnezeu….. de sar face milioane de spitale fără Dumnezeu nu te vindeci…… Dumnezeu Îți dă Dumnezeu Îți ia. Noua ne trebuie pe DUMNEZEU ÎN INIMILE NOASTRE. Omu se înrăutățește pe zi ce trece fără El. Dumnezeu exista a făcut cerul și pământul și omu după chipul și asemănarea lui … nu mai poate el sa ne vindece o data ce nea creat ? Poate dar, tu sa păzești poruncile lui. Dacă le păzești pe cele satanice are grija satana de u sati dea boli suferință întristare răutate și altele…..și când zici și u doamne ajutama El sa vina nu? Da u dc nu te duci la el când ție bine si esti sanatos ? DUMNEZEU NUI O MARIONETA A NOASTRA. În viața noastră sunt preoți adevărați care cu adevărat se roagă la Dumnezeu. …dar sunt și preoți mincinoși care sunt după bani dar fiecare din noi ne vom lua răsplata …. NOI SA CULEGEM CEI BUN ȘI SA NE UITAM LA PARTE BUNĂ A LOR. Fie care sa mă înțeleagă Cum vrea :)

  1. Ruse Catalin

   deci sa inteleg ca daca te imbolnavesti , nu e nevoie sa te duci la spital , te duci la biserica si te rogi ….ca daca te duci la spital si un medic te vindeca , si tu spui ca e mana lui dumnezeu , inseamna ca nu ai pic de respect ptr medicul acela , nu ai pic de respect ptr stiinta … analizeaza putin istoria si vezi ce a insemnat stiinta ptr religie !

 58. Anonim

  Prietene, felicitari! Asta era problema Romaniei! Bisericile! Daca nu ar fi atatea Biserici s-ar rezolva toate problemele. Nemtii si americanii ar imigra la noi in tara (ar fi mai ceva ca amaratii de sirieni). Nivelul de trai ar fi asa de mare ca am muncii doar 10 zile pe an in rest am fi in concedii si asa mai departe.
  Poate daca ar fi fost tot atatea spitale, tot atatea biserici, dar cei care ar fi trebuit sa organizeze caile de evacuare si spectacolul pirotehnic si-ar fi facut treaba atunci cu siguranta nu ar mai fi fost niciun ranit.
  Nu ti se pare mai buna solutia asta? Mai ieftinasi mai eficienta?

  Si nicio tara din lumea asta nu isi permite sa aiba spitale pentru 10.000 de oameni in caz de cutremur. Atunci, doamne fereste, se vor transforma scolile in locuri de primire a ranitilor, se vor tria, etc.

 59. Elena Apostol

  Mi-e scârbă de gargara pe care o faci în articolul asta. Vorbe,vorbe,vorbe…tu ce ai făcut concret?!? Dacă ne-am ruga cu mai multă credință în acele biserici, nu s-ar mai întâmpla catastrofe din acestea. Hai să nu mai construim biserici,să construim niște cluburi moderne să aibă tineretul unde se dezmăța… Dumnezeu sa-i ierte pe cei ce au murit acolo.

  1. Cami Crg

   Adevarul asta este… Ca daca se rugau nu mai sarea o scanteie din 2 cacaturi de artificii, nu mai lua fic nimic, nu mai exists incendiu, nu mai existau raniti si morti. Sa fie clar, nimeni nu are nimic cu religia. Suntem cretini. Ne rugam mereu si credem. Dar ca sa ne rugam, clar nu este nevoie de 18.000 de biserici si catedrale. O putem face la noi acasa, pe strada in gand, oricand simtim nevoie. Din partea mea sa se mai construiasca inca 18.000 de biserici. Problema este alta. Sa se construiasca si spitale. Nu am auzit pana acum de un bolnav de cancer care s-a rugat si s-a vindecat. Nu. Este nevoie de soitale, medici care sa fie apreciati si rasplatiti pentru zecile de ore in care sunt de garda. Si va mai intrebati de ce nu sunteti bagati in seama cand intrati intr-un spital. Pentru ca un medic poate fii in garda zeci de ore, extrem de obosit mai ales daca este la urgente, iar singura lui satisfactie este ca salveaza niste vieti. Atata tot. Munceste si invata o viata intreaga pentru 1100 lei/luna. In ce masini se plimba preotii? De ce este nevoie sa fie pline de aur bisericile? Fara atata lux nu mai ajung rugaciunile la Dumnezeu? Medicii mor de foame, toate mintile stralucite prefera sa plece afara pentru un ban, undeva unde sunt apreciati si respectati. Unde pot profesa in conditii de maxima igiena. Unde exista aparatura performanta. Unde nu se plimba gandacii pe peretii spitalelor. Unde nu miroase a moarte pe fiecare culoar al spitalului. Nu religia este de vina. Nu credinta. De vina sunt aceia care manipuleaza oamenii prin aceasta credinta, de vina sunt aceia care te lasa cu mortul in brate daca nu ii bagi in buzunar zeci de milioane. Pentru ca fara acele zeci de milioane nu ii poate face o slujba. Repet, nu credinta si religia este vinovata. Ci majoritatea preotilor care doar fura, politicienii care doar fura. Sa ne fereasca Dumnezeu de o calamitate cu rezultatul a mii de raniti. Pentru ca atunci va fi nevoie de spitale pe langa biserici. Spitale care nu exista. Medici din ce in ce mai putini care sa ne ajute. Ne putem ruga si singuri oricand simtim nevoie, nu ne trebuie catedrale de 500.000 de euro cu turnuri din aur.

 60. Anonim

  Nu inteleg de ce toti cretinii se leaga de Biserici, mai ales dupa o tragedie de asemenea amploare. Nu Biseria a organizat acea petrecere… Si in Romania daca faci mai multe spitale si mai putine Biserici se rezolva „toate” problemele? Doar astea sunt problemele cu care ne confruntam?

  1. ana

   Ideea articolului nu consta în cine, ce a organizat, putea sa se întâmple intr-un bloc, la metrou, oriunde, oricând. În esență e vorba de tot sistemul, cu ce a ajutat biserica în momentele astea, ca deja vorbim de o majoritate, biserica e în majoritate, ce face în momentele astea? Sapa groapa, pentru următoarele donații? Lipsa doctorilor, din ce cauza? Recompense mizere pentru meseria și timpul prestat, dar avem biserici, pentru ce sunt ele? Biserica e o manipulare, religia e o manipulare, totul e politic mascat, iar noi ne complacem.

 61. Alex

  Incep acest comentariu prin a adresa sincere condoleante familiilor indoliate in urma acestui nefast eveniment. Referindu-ma acum la ce s-a spus mai sus, si privind per general situatia noastra, ca si tara, o sa iesim(parere personala) din mocirla asta in care ne scaldam de foarte mult timp atunci cand o sa renuntam la mentalitatea bazata pe expresia „a ne da cineva” …. Nu ne da nimeni nimic….nici guvernul, nici Dumnezeu, nici alte tari. Vrem ceva? Trebuie sa construim. Trebuie sa realizam. Continuand in a gandi in felul asta nu ne va aduce niciun fel de beneficiu, ci mai degraba ne va conduce catre auto-distrugere. Modul asta de gandire este generalizat, iar de aici deriva multe altele, si, in principal, hotia si coruptia. Pana n-om reusi sa ne scoatem din sange asta, va asigur ca niciun pas nu va fi facut in fata. Locuiesc de ceva timp intr-o tara vest-europeana si, sincer, ma intreb zilnic: Cum dracu putem fi atat de inteligenti si in acelasi timp atat de prosti?

 62. Marcel

  Toti stiu a numara bisericile…dar oare daca am face un calcul perimetral…calculand mp din fiecare spital…si apoi comparand cu cativa mp cat au majoritatea bisericilor ( sunt biserici unde abea incap 20-30 de oameni) , sunt ferm convins ca spitalele ar triumfa!!!! Nu e vina Bisericii ca spitalele au ajuns sa fie „HALE” goale si pustiite de doctori, ( care nu au nici un motiv salarial sa ramana in tara) nu e vina bisericii ca mor pe capete o groaza de pacienti din lipsa de medicamente, de aparate…si nu in ultimul rand ca nu au bani sa infunde buzunarele mmedicillor…( oricat de asigurat ai fi..oricat de mult ai cintribui la stat ca salariat…daca nu mituiesti nu se uita nici un medic la tine)…nu e vina bisericii ca Oprea solicita coloana oficiala……

 63. eu

  Tu chiar crezi ca daca nu cinstruiau Catedrala Neamului,in locul acela si cu aceeasi bani se construia un spital, viseaza baiete..cei cu putere sunt de vina..ia.tr de ei..ei nu vor sa dea fonduri pt spitale si etc …dupa parerea nea esti copil de 3 ani care habar nu stie ce e religia..sa.ti dau un exemplu? Mama mea datorita rugaciuniilor si a ‘bisericii’a scaat de cancer.. Nu datorita doctorilor…daca statea pe mana lor..acum eram la cimitir aprindeam o lumanare…m.ai dute la bisericaa

 64. jfdskm

  Nu trata efectul, trateaza cauza. Cauza este lipsa de bun simt, de cumparatare, de cumintenie (da, o utopie in ziua de astazi), de responsabilitate, de judecata sanatoasa, de discernamant, de moralitate – toate aceste precepte invatate de catre crestinismul adevarat – cauza care creeaza comportamente schizofrenice, lipsite de orice stabilitate si fundament, teribiliste si gregare. Sunt convins ca daca vrei lua la rand pe fiecare persoana dintr-un club sa iti raspunda sincer, daca ii place sau nu Halloween-ul, alcoolul, tigara, limbajul vulgar, etc vei afla cu stupoare ca nu reprezinta o placere ci doar un comportament copiat de fiecare pentru a parea cool, pentru a nu te face de ras, pentru a-ti crea o imagine buna in fata celorlalti, vorba aceea: pentru a fi acceptat de grup. Pana cand nu o sa ne schimbam comportamentul, judecata, alegerile pe care le facem ACTIV zi de zi, pana cand nu o sa ne trezim constiinta, nu o sa iesim din noroi. Singura treaba a religiei in toata aceasta poveste pe care tu ai expus-o este ca reprezinta scaparea noastra. Ma abtin de la orice comentariu sau critica referitoare la concluzia dumitale cum ca biserica din drum a impiedicat salvarea victimelor…Pana si un copil de 5 ani venea cu o explicatie mai inteligenta.

 65. Maria

  Sunt de acord cu greseli ale unor reprezentanti ai Bisericii, dar nu cu a refula toata furia problemelor tarii pe religie. DOar un ignorant poate sa faca aceasta. Una sunt oamenii care reprezinta religia si alta e religia in sine. Daca ROmania are ceva pretios, religia este, o spune cineva care traieste in afara si are alte repere de obiectivare.
  Nu trebuie uitat ca multi copii orfani sunt luati sub ocrotire de preoti in ROmania, cum ar fi VAlea Plopului sau ROsiorii de Vede, ca sa dau numai doua exemple.
  Imi pare rau ca o initiativa de mai putin bun augur va poate face sa loviti in ce are Romania mai pretios. Ortodoxia este o comoara, redescoperita dupa revolutie, bisercile din ROmania sunt pline de tineri care nu isi pierd timpul zbierand si prosternandu-se in fatsa vedetelor rock, fara sa acuz sub nici o forma pe cei care fac aceasta.
  Poate mai putini bani pe cluburi si mai multi pentru spitale, ar fi si aceasta o ssolutie. Nu de cluburi de noapte care zdruncina creierii si mentalitatile are nevoie o tara inca saraca.

 66. Raluca

  Pai la noi in tara in vreme de criza, se inchid spitale si se dau afara medici si asistente. Nu se inchid biserici si nici nu se dau afara preoti de care nu ducem lipsa. Concluzia este ca putem muri linistiti in putinele spitale pe care le avem si cu putinul personal, ca din pacate are cine ne inmormanta.

  1. Onogea Maria (@OnogeaMaria)

   Biserica nu se inchide pentru ca o sustin eu, ca enorias, cu cat imi mai ramane dupa ce platesc taxele si impozitele la stat asa cum platesc si o groaza de bani asigurarilor de sanatate private, etc. Dar, din pacate, sistemul de sanatate este dat la o parte de cei ce au acces la aceste fonduri.
   Majoritatea Bisericile din Romania nu s-au construit acum, in generatia noastra, si nu ne-a durut pe noi construirea lor de sute de ani incoace, ci pe stramosii nostri care, uniti de aceasta credinta ortodoxa si-au format o constiinta unica si au reusit sa lupte cu vicisitudinile si ne-au dat o tara si un nume, pe care, din pacate, noi le cam terfelim in noroi.

  2. Gabi

   Deci avem un număr de 425 de spitale. Acest număr raportat la populaţie ne dă undeva aproape de 2 spitale la 100.000 locuitori. Nu aţi fi curioşi să vedem cum stau şi alte ţări (evident mai civilizate, cum altfel?!… grin emoticon ) la acest capitol? Iată ce găsim: Olanda 1.18, Danemarca 1.09, Spania are 1.72, Ungaria 1.79, Portugalia 1.93, Slovenia 1.44. În aceeasi categorie cu Romania se afla şi Italia cu 2.18, Polonia cu 2.08, Belgia cu 2.04. În lume situaţia se prezintă aproape la fel. Ca exemplu, în SUA există 5773 de spitale, în timp ce populaţia este de vreo 15 ori mai mare, rezultând 1,80 spitale la 100.000 locuitori.

   Dacă ne apucăm să analizăm după numărul de paturi din spitale la zece mii de locuitori, descoperim lucruri şi mai interesante. Comparativ cu media mondială de 27 paturi la 10.000 locuitori, Romania se afla pe locul 17 în lume, cu 65 de paturi. Înaintea noastră, se află în principal ţările foste comuniste, care probabil nu se grăbesc sa-şi eficientizeze sistemului medical și țări precum Argentina sau Mongolia. După noi, însa, vine restul Europei “civilizate” şi SUA: Bulgaria 64 de paturi la 10.000 de locuitori, Elvetia 55, Belgia, Croatia si Irlanda 53, Polonia 52, Olanda si Grecia 48, Anglia, Italia, Norvegia 39, Danemarca si Portugalia 35, Spania 34, SUA 31. Aha!… deci comparativ cu alte state avem un număr relativ OK de spitale şi un număr chiar binişor peste medie în ceea ce priveşte numărul de paturi din aceste spitale. Ah… deci nu numărul de spitale și nici numărul de paturi din acestea este problema, ci criza sistemică din istemul sanitar românesc, nu-i așa?!…

 67. andreia

  BRAVA LA TINE, NENE! Ai critica si BARFA in vene! a luat ceva foc, este cutremur, rasare soarele???!!! Cine este de vina? BISERICA ! Haideti , mai bine , cum matale spui sa vopsim in rosu temelia catedralei si sa cinstim si sa punem TEMELIA unui CLUB asa cum trebuie! Cine oare raspunde pentru CLUBURI, ori de care ar fi ele? BISERICA DOMNULE! Biserica asta e de vina si ca respiram! Si mai ales Patriarhul, fiindca el este capul bisericii, nu? Si pana la urma ceea ce face e foarte rau, doar vrea sa contruiasca ceva de REFERINTA pentru neamul asta! suna arhaic pana si cuvantul NEAM, sa-i zicem natiune, e mai TRENDY, adik mai romanesc actual! Inca odata BRAVA! Ai spirit de BARFA, esti plin de IDEI, SENTIMENTE NEGATIVE ! Sa tot construim ceva bun in stilul asta, nu? Felicitari , esti si TU BUN IN A DISTRUGE CE E SFANT SI BUN IN ROMANIA!

 68. Sursa de Iluminare

  Dragi prieteni,inteleg durerea care acum va sapa in suflete,dar mai trebuiesc intelese cateva aspecte.Nu trebuie ca la fiecare tragedie in care nu sunt puse la dispozitie serviciile obligatorii ale statului statului sa aruncati cu murdarie in Biserica.Poate aveti dreptare si nici eu nu sunt de acord cu acea mare catedrala,dar nu trebuie sa generalizam si sa scoatem religia din societate.Nu e cazul sa spunem ca statul sprijina bisericile pt ca nu e chiar asa.Circula acum curentul”Vrem scoli si spitale” dar nu o gandeste nimeni la rece ca Atentie! 25000 de doctori (nu mai zic de asistenti medicali) sunt plecati peste hotare ,profesorii pleaca,cu zecile in strainatate si durerea este ca nu pentru a preda elevilor si studentilor ci pentru a presta cu totul si cu totul alta munca dar din urma careia sa-si poate intretina familia…asa ca ,la ce sunt bune scolile si spitalele daca tot personalul pleaca din tara?Ne grabim sa aruncam cu pietre in biserica si sa-l scoatem pe Dumnezeu din societate,”Cel care tine Lumea si Pamantul suspendate pe Nimic” dar ne inchinam diavolului sarbatorind moartea si vrajitoria.Daca tot l-au chemat pe diavol ,nu stiu de unde si supararea daca tot a venit…de unde atata doliu national,ca n-avem niciun erou…Sa aveti o zi buna si mai ganditi-va ca Dumnezeu nu doarme…

 69. alin

  Adevărat tot ce ai scris,nu vreau sa supăr pe nimeni dar fratilor suntem in 2015 si trăim in cele mai mizerabile condiții,”in spitalele noastre e mai murdar decât la alti pe străzi”,se moare de frig si de foame in tara asta si nimănui din guvern sau patriarhie nu-i pasa,te doare sufletul când vezi atâta suferința in toate partile,oameni care sunt exploatati pe un salar infect de mic,etc. etc.!!! Sunt mandru ca sunt roman dar îmi este rusine de tot ce se întâmplă în tara noastră,cata prostie poate să fie,nu avem curajul sa luptam pentru noi ca sa nu mai spun copiii nostru” te am crescut mare de acum descurcate fiu meu”Rusine Imbecililor Patriarhiei !!! Rusine Imbecililor Parlamentari !!! R.I.P….

 70. Anonim

  Frica de Dumnezeu si credinta in El trebuie sa existe in noi,daca nu,nu va fi nici o biserica de pe pamant, oricat de pompoasa ar fi ea care sa faca sa se dezvolte ceva ce nu a fost insamantat !Nu se stie a se face diferenta intre religie si credinta!Religia este un nume iar denumirea religiei este prenumele,Dumezeu te judeca dupa credinta,care este sentimentu sincer si curat cu care faci faptele bune si cu care mergi inaintea Lui,atunci cand ,stand in genunchi si te rogi Lui in nevoie in camera ta ca sa te ajute,nu inseamna ca nu te va ajuta pt. ca nu esti in „biserica”!!!! In fata lui Dumnezeu, mergi cu credinta din suflet si nu cu pontajul de la „biserica”!!!!Dar cu ce ar mai face hotii bani stand ca niste capuse grase cu coroane de aur si” sceptre magice”???Cand neam de neamul lor nu vor mai trebui sa munceasca dupa cat fura ei acum!!!

 71. Marian

  Da! nu are nicio treaba RELIGIA sau BISERICA cu incidentul! numai ca voi cei mai multi nu ati inteles un singur lucru la care sa referit autorul. Si asta deoarece voi cei mai multi care tot ati comentat faptele sunteti oameni de rand, sclavi, turma de oi, care nu pricepeti si nici nu puteti pricepe un sistem bun! o strategie ce ar fi putut fi pusa in practica de catre stiti voi cine! sau poate nici de asta nu sunteti in stare sa ghiciti!? fiindca sunteti dobitoace de rand si nu degeba sunteti acolo unde va aflati! loc de munca ieftin si nesemnificativ etc.
  Este un caz relativ minor, local, dar intr-o situatie cum a fost relatata de catre autorul articolului la un cutremur major ce s-ar fi intamplat cu ranitii? ce s-ar fi intamplat in cazul unui atentat terorist sa zicem? aici e miza! sau investit in multe biserici in loc sa se construiasca scoli, gradinite, spitale cu tot necesarul aferent…dar voi cei de rand sunteti prea inapti sa stati strimb si sa judecati drept. Si da! spitalele sunt mult mai sfinte si importante in viata noastra decat bisericile la care va rugati voi pt boli pupind moaste (cadavre) cu speranta vaga ca va veti insanatosii.
  Aici sta enigma acestei situatii caprelor! dar ce pretentii sa mai am la niste vite care pasc linistite fara nicio grija sau inteligenta!? decat instinct animalic si reproducere regulata.
  Voi cei de rand nu stiti decat munca, haleala la greu, somn si sex! cum ati putea voi construii o societate benefica pt toata lumea!? voi sunteti doar turma ce trebuie condusa! putini dintre voi sunt oameni speciali.Sunt sigur ca niciunul dintre voi care ati comentat aiurea nu sunteti membru al vreunui ranit sau mort din acest incident neferict! pt ca nu ati mai fi spus bazaconii pe internet si cu atat mai putin sa vorbiti cu atac la persoana! in cazul autorului acestui articol.Nu-i iau apararea omului, dar cand are cineva dreptate, are si asta e.

 72. Adrian

  Nu înțeleg cum, după ce ai văzut aceleași imagini, nu te-a lăsat să dormi gândul de a scrie ceva de rău despre serviciile de urgență și despre biserică. În primul rând, serviciile de urgență sunt dimensionate pentru un ritm normal de solicitări. Acest lucru nu doar că este perfect legal, este și normal. Ca administrator de resurse, nu are absolut niciun sens să supra-evaluezi necesarul. Ce trebuie făcut – și eu cred că este făcut – este să ai un sistem care să reacționeze în funcție de gravitatea situației. Accidental am văzut interviul de la ProTV de la știri cu Raed Arafat. Omul a explicat că au fost duse la locul faptei autospeciale care permit instalarea de spitale de campanie. Motivul pentru care aceste spitale nu au fost montante a fost acela că numărul de victime a putut fi preluat de către spitalele existente. Chiar dacă este perfect normal ca sistemul să fi fost supra-solicitat pe moment, asta nu cred că s-a tradus în ne-adresarea regimului normal de urgențe. Dacă ai asemenea informații, este altceva, dar eu cred că ai scris doar ceva repede pentru că te-ai înfierbântat. Iar partea cu biserica, nici nu o comentez, deoarece nu merită. Biserica are părți rele, dar are și părți bune. Nu am nicio practică religioasă, dar nici nu merg la extreme să dau cu noroi în ei. Nu văd nicio problemă că un preot vrea să facă o biserică, oriunde. Problema este dacă administrativ nu avem capacitatea de a da cu adevărat verdicte corecte (nu se sesizează nimeni că nu e OK amplasarea într-un anumit loc). E un pic forțat să dai vina pe preot sau să generalizezi la toată ortodoxia. Oricum, BOR are problemele lui de imagine, fiind incapabil pe moment să se adapteze la vremurile moderne (nu știu să se exprime modern în ceea ce privește serviciile oferite, au probleme majore de PR).

 73. ????

  In mare parte,articolul scoate adevarul la iveala,dar,este aberant sa spui ca religia a omorat copiii astia,e aberant sa spui ca biserica este de vina.Cum sa blamezi biserica pentru catastrofa asta?Ca nu sunt destule spitale,si prea multe biserici,total de acord,dar aici e vina mentalitatii de turma a romanilor.Era o vorba,ca suntem destepti ca indivizi dar prosti ca natie,total adevarat.Inca o data ma repet,tu,cel care ai scris articolul,probabil ca faci parte dintr-o generatie condusa de vlogerii astia talentati care blameaza la orice ocazie biserica si religia,si pentru ca e la moda,ii aprobi.De ce cautati atat de mult sa dati vina pe biserica,cretinilor.

 74. Batman

  Cipriane, limitatule, sper ca citesti comentariile si poate inveti ceva, desi, la cat de noapte e in capul tau, ma indoiesc. Slava Domnului ca inca sunteti in minoritate, desi voi latrati mai tare, acritilor! O sa vina vremea cand o sa stai cu curu-n sus si sa-l slavesti pe Allah, iar atunci n-o sa ma ai, nici timp, nici curaj sa manjesti internetul cu prostia ta agresiva. Citesc opiniile oamenilor si imi revine inima la loc, gandindu-ma ca, poate, nu totul e pierdut. Si ma si amuz gandindu-ma la cat te umpli de spume, vazand ca lumea inca sustine biserica. Si o face cu argumente logice si de bun simt, spre deosebirile de boraturile tale inapte si tupide! Si, stati voi linistiti, ca o vom apara valorile crestine in continuare.

 75. amelia

  Iarta i Doamne ca nu stiu ce fac! De aceia nu erau satanisti si il aveau pe Dumnezeu cu ei, nu se mai intampla nimic! Exista ipoteza planificarii acestei chestiuni, 666, ora 23, goodbye etc, chiar exista duhuri demonice si cu totii am constatat asta dupa acest eveniment

 76. Cineva

  Un pic cam „tintit” articolul insa are niste puncte de vedere valide. Ce m-a facut sa scriu sunt insa comentariile. A te inversuna pe parerea unui om mi se pare cel putin deplasat iar cei care se pretind credinciosi ar fi bine ca mai intai sa se gandeasca la ceea ce au ei de zis in primul rand. Da, omul face o confuzie intre religie (care este o ideologie) si biserica(care este o institutie). Religia, nu este rea iar intentia este de a educa si a impune niste norme morale, este o filozofie de viata, un mod de a aborda existenta si fiecare este liber sa creada in orice. Nicio religie, in scrierile ei, nu propavaduieste lucruri negative. BIserica, ca orice institutie, incearca sa se impuna, sa creasca in putere pe orice cai chiar daca asta inseamna sa incalce chiar si normele impuse de cartea ce-i sta la baza. Ca si evidenta, nimeni nu stie ce se intampla cu tine dupa moarte, nimeni nu poate spune care este originea universului si nimeni nu ia nimic cu el in final. Totul nu este decat un atasament futil. Existenta in sine este importanta. Daca o biserica impieteaza viata prin existenta ei trebuie distrusa. Ma refer la institutie si cladire. Cladirea nu are decat o importanta arhitectonica si nimic mai mult. Oamenii ar trebui sa faca diferenta, nu cladirile.

 77. Alex

  Inca unul care cere atentie si isi scrie parerea pe site-uri sau blog-uri :)))) mi s-a acrit mie de voi astia care va dati cu parerea pentru atenti ma. Ce treaba are Credinta In DUMNEZEU , cu Biserica ? Poti crede in DUMNEZEU si fara sa construiesti o Biserica sau Catedrala sau ce ai mai comentat tu pe aici pe sus. Ai venit sa le faci reclama politicienilor ? Cat te-au platit sa le spui numele aici sa ii vada toata lumea ? Nimeni nu ti-a cerut parerea daca tu crezi sau nu in Dumnezeu sau daca exista sau nu spitale si Biserici ok ? Daca faci chestiile astea pentru bani, esti un caz pierdut, gandeste bine ce scrii data viitoare. Nu gandi cu picioarele.

 78. Nicoleta

  Nu sunt genul care sa se implice in discutii de aiurea, dar cati neandertalieni cu acces la internet am vazut zilele astea, nu mi-a fost dat sa vad niciodata. Cate teorii despre biserici si despre spitale, despre rockeri satanisti care trebuia sa aiba dungi rosii pe cartile de identitate si care au fost pedepsiti de Dumnezeu ca sarbatoreau al 666 lea Halloween aducandu-i jertfe Satanei…toate lucrurile astea ma fac sa cred ca cei care au emis comentariile astea trebuia intai si intai sa aiba dungi rosii pe buletin.

  Daca in anul 2015 inca mai exista conceptia asta si asocierea rock-ului cu satanisti si oameni bolnavi mintal, nu am de spus decat cateva lucruri – sunt agnostica, cum s-a declarat inca cineva de aici. Cred, totusi, ca exista o forta superioara (Karma, Dumnezeu, Buddha, Allah, Univers, spuneti-i cum vreti, sunt toate aceeasi marie cu o alta palarie) si care se gaseste in fiecare dintre oameni. Si dragilor care sunteti incuiati si va grabiti sa emiteti afirmatii despre lucruri, oameni si mentalitati care nu va sunt cunoscute – Dumnezeul vostru, oricare ar fi el, nu e deloc mandru de voi. Ba chiar cred ca isi pune mainile in cap pentru ca voi n-ati inteles nimic despre viata asta. Faptul ca te duci la biserica si te spovedesti, mergi la toate slujbele, apoi te injuri cu vecinul si ii omori cainele nu il face pe Dumnezeu sa sara in sus de bucurie si sa iti rezerve un loc VIP in Rai.

  Cred ca daca nu s-a intamplat pana acum, acum e momentul sa iesim din cutie si sa incepem sa gandim, sa intelegem ca religia sau credinta trebuia sa fie un manifest pozitiv, care sa promoveze sa te ajuti pe tine si pe cei din jurul tau. Interpretarea dogmelor de a lungul anilor si sutelor de ani s-a departat de la invatatura originala (pe care apropo, aproape toate religiile o propagau) – fii om, ajuta-i pe cei din jurul tau si fii recunoscator cand esti ajutat.

  Daca voi credeti ca Universul, Karma si Buddha etc. stau si contorizeaza ca bile albe cate jertfe s-au adus, cate icoane s-au pupat, pomelnice s-au platit si ca bile negre faptul ca nu te-ai dus la biserica si nu te-ai rugat, dar ai salvat un om de la moarte, ai ajutat pe cineva cand avea nevoie etc, inseamna ca sunteti un pic tulburati si ca trebuie sa va reimprospatati un pic concepul despre Bun si Rau.

  Si da, Ciprian, sustin initiativa ta. Intr-o societate care ar trebui sa fie civilizata in anul 2015, insuficienta spitalelor e strigatoare la cer. Da, intr-adevar, cazurile de arsura nu sunt atat de frecvente ca alte patologii, dar daca la nici 500 de cazuri ne-am confruntat cu o astfel de problema, in conditiile in care Bucurestiul depaseste lejer 1 000 000 de locuitori, practic e inexistenta si infima aceasta specializare.

  Nu, nu dau vina pe biserici ca nu sunt destule spitale, ci pe noi toti, pentru ca stam cu mainile in san si nu facem scandal cand ne pleaca medicii, pentru ca nu sprijinim sistemul medical, dar ne grabim sa pupam icoanele. Suntem in plina criza de spiritualitate si nu vom deveni „mai buni” cu cat mai multe biserici ridicam, ci cu cat mai proactivi si implicati vom deveni in nevoile REALE ale societatii in care avem pretentia ca traim.

 79. George

  Sincer nu am avut rabdarea sa iti citesc articolul cu atentie pentru simplul fapt ca nu merita atentie. Faptul ca tu nu ai somn la ora aia este explicabil(ceea ce s-a intamplat este o tragedie si imaginile care s-au dat la TV ar tine treaz pe oricine are un pic de empatie) dar nu prin prisma faptului ca la ora aia exista un numar mic de spitale comparativ cu numarul de biserici. In primul rand tu nu ai o cunostinta a istoriei neamului din care faci parte si in acelasi timp nu ai cunostinte nici de realitatea actuala, motiv pentru care ti-ai indreptat frustrarea catre o directie total gresita. Vinovati pentru tragedie nu este nici Patriarhul si nici biserica. Vrei sa imi spui tu mie ca daca ar fi mai multe spitale decat biserici ai avea tu atatia medici sa umpli acele spitale? In fiecare an medicii nostrii pleaca sa munceasca in strainate pentru ca nu suporta conditiile mizerabile de lucru datorate sistemului. Mi se pare o idiotenie sa ataci biserica si un om care nu are absolut nici o vina pentru tragedia aceia doar pentru ca tu ai ceva personal cu acest cult si cu aceasta institutie a statului. Cine ii opreste pe parlamentarii nostrii sa dea mai multi bani pentru spitale? Patriarhul? Tin sa iti spun ca majoritatea bisericilor care s-au construit vreodata in tara asta s-au construit din dorinta si din evlavia crestinilor implicit din banii lor. Cat despre Catedrala Mantuirii Neamului tin sa iti spun ca esti total pe din-afara. Din nou imi sustin punctul de vedere acela ca esti un om dezinformat, altfel ai stii ca se construiesc de fapt 4 cladiri acolo dintre care una este un SPITAL. Sfatul meu este sa te documentezi inainte sa scrii astfel de articole si sa nu mai tratezi lucrurile la cald pentru ca este de o idiotenie fantastica sa ataci biserica si oameni din cadrul bisericii folosindu-te de contextul unei tragedii. Pe langa asta dezinformezi foarte multa lume si contribui si tu la manipularea asta datorata televiziunilor. Ca sa stii si tu inainte de initiativa asta a oamenilor si de campania asta de pe facebook in legatura cu donarea de sange, exista deja o campanie de donare care se desfasoara de ani buni, campanie demarata la initiativa unui preot si datorita careia s-au strans 7 tone de sange pana acum. Te cred ca nu stii de ea pentru ca nimeni nu a facut-o publica vreodata si cei care stiu de ea sunt cei care au donat, deci cei care merg la biserica.
  Sper ca am reusit sa te luminez un pic sau te pun macar pe ganduri. Te inteleg ca ai libertatea sa scrii absolut orice crezi tu aici si ai libertatea de a crede in absolut orice vrei tu dar mai bine tine-le pentru tine sau documenteaza-te inainte sa impartasesti gandirea ta cu ceilalti.

 80. Alina Maria

  Ce legatura are biserica cu faptul ca nu sunt spitale de ajuns in Bucuresti in caz de vreo tragedie? S-a pus vreodata problema in asa fel incat s-a hotarat ca intre spitale si biserici, sa se construiasca cat mai multe biserici si spitale nu? Singura problema pe care eu o vad este aceea ca medicii nu sunt deloc bine platiti pentru munca depusa. Un parlamentar care nu face nimic ci doar sta cu fundul pe scaun, are un salariu foarte mare, iar acesti oameni care salveaza vietile oamenilor, sunt platiti cu un salariu de nimic…tocmai de aici si „luarea spagii”. Cum sa nu iei ,cand stii cata munca ai depus ca sa ajungi pana aici?cum sa nu iei cand doar tu stii cum ti-ai platit facultatea si cum ai rezistat atatia ani , pentru ce? Sa ajungi sa lucrezi intr-un spital pe un salariu de nimic… Biserica nu are nici o legatura cu faptul ca nu avem noi spitale , ci acesti oameni corupti care isi umfla buzunarele si nu ii intereseaza de noi…oamenii de rand. Am ajuns niste sclavi in propria noastra tara, in care cei care fac toata treaba de fapt, primesc un salariu din care te chinui sa traiesti de la luna la luna, iar ” cei de sus”, care nu fac nimic altceva decat sa stea cu fundul pe scaun si sa mai si adoarma prin Parlament, sa aiba bani si sa nu stie ce sa mai faca cu ei !!! Iar legat de problema ce s-a pus zilele astea, cum ca nu mai au loc in spitale din cauza aceste tragedii care a avut loc, mi se pare de tot rasul, ca in anul 2015 domnul Raed Arafat sa declare acest lucru , mi-ar fi fost rusine de toti oamenii din intreaga tara sa apar la televizor si sa declar asta. Daca in urmatorele zile , Doamne fereste se intampla o alta tragedie…ce facem?unde ne ducem? La spitalul de arsi au declarat ca sala de terapie intensiva este ocupata, si ca in caz de ceva ei nu ar mai putea sa primeasca…cum vine asta oameni buni? Va dati seama in ce tara traim? Din pacate eu una , cred ca este prea tarziu sa mai facem ceva in privinta hotilor care ne-au furat si ne fura in continuare atat tara, cat si pe noi.

 81. Bogdan

  Esti frustrat..nu ai in cine sa crezi, nu ai cu-i sa te rogi pentru ca nu crezi in nimic te razbuni verbal pe cei care il au pe Hristos..te razbuni pe acei care au o speranta si trec mai usor peste astfel de evenimente neplacute fiindca cred!

 82. Anonim

  Prieten acrit, ai uitat sa pui întrebarea esențială: ce s-ar fi întâmplat, dacă spațiul respectiv nu ar fi fost utilizat într-un scop impropriu? Las-o mai moale cu bisericile și magazinele. Nu aici e buba.

 83. aniela

  pe bune?:)) asta te framanta pe tine acum? ipoteza in care ar fi fost o biserica construita in apropiere? nu conditiile de functionare ale clubului, nu tragedia in sine..si cat de repede ar fi ajuns lista victimlor pe fb?! sa dam like& share, nu?nu cat de repede ar fi fost ajutati? spre deosebire de alte cazuri, de data asta serviciile s-au mobilizat exemplar; nu a murit nimeni pt ca nu s-a ajuns la ei in timp util sau pt ca nu a avut loc in spital; cat despre credinta, pt ca ma gandesc ca la asta ai vrut sa te referi..ce crezi? eu sunt convinsa ca pentru o gramada de lume a capatat alte dimensiuni, stii? mai ales pentru cei care au scapat de-acolo.si, spre dezamagirea ta, s-ar putea sa fi cautat, macar cu gandul, biserica aia de care te impiedici tu in mintea ta, cat mai aproape..

 84. Dan Matyus

  Daca unul ca Raed Arafat a devenit roman adevarat (nu pot scrie cu litere mari), atunci ce altceva poate sa fie bun in sistemul medical romanesc? Am lucrat cam 19 ani in UPU si am fost la SMURD la Tg Mures sa ma ridic la nivelul impus de acest Arafat. Nu a facut altceva decat sa distruga medicina de urgenta din tara noastra. Ne-a coplesit cu hartii si formulare ca sa nu mai avem timp sa ne ocupam de OAMENI. A dat de inteles tuturor nescolitilor ca este dreptul lor sa dea buzna in orice serviciu de urgenta si sa ceara sa „fie bagati in seama”. Am ajns sa regret ziua cand am luat decizia sa lucrez intr-un serviciu de urgenta. Mi-a ajuns cat am fost injurat si batjocorit de onorabilii tigani care nu produc nimic pe lumea asta, dar, au toate drepturile si care ameninta ca il suna pe Arafat.
  Ar trebui sa il sune, sa-i tiuie si lui urechile, asa cum patim noi in fiecare zi, ca doar, e roman adevarat.

 85. Dana

  Politic sau nu, ați punctat corect realitatea din țară. Sistemul educațional și sănătatea sunt două domenii părăsite. Toată lumea are grijă să doneze pentru biserici, sperând că astfel își mai spală din păcate. Dar nu se gândește nimeni că viața e cea pe care o trăiește acum. N-am nimic împotriva bisericilor, atâta timp cât respectă legile creștine. Dar când vezi cu câtă fală își etalează bogăția, când vezi cu câtă nesimțire cer și ultimul bănuț rămas dintr-un salariu sau o pensie de mizerie… Nu știu, zău, dacă vreun preot a sărit în ajutorul acelor tineri. Dar, cu certitudine pot spune, vor profita foarte mult de pe urma celor ce au murit. Și toate astea pentru că…? N-am găsit răspunsul.

 86. Anonim

  De ce ti s-a acrit de religie?
  Ar trebui sa ti se acreasca de popii care in disperarea lor de a aduna cat mai multi bani indobitocesc oamenii cu invataturi false.
  Ar trebui sa ti se acreasca de oamenii care prin lipsa lor de educatie se lasa indusi in eroare de popii avizi de bani.Oamenii platesc taxe si stau la coada ca sa pupe moaste.Ce sunt moastele?Niste oase (de multe ori oase de animale) lipsite de orice putere si exemplele pot continua cu icoane si alte chesti.
  Problema sunt popii insetati de bani care isi permit sa interpreteze in folosul lor biblia si sa umple capul oamenilor cu prostii.
  Dar probabil tu vrei sa fi „la moda” si sa arunci cu rahat in religie

 87. robert

  cand vorbim de biserica si spitale e cam sensibil subiectul,pot spune ca sunt credincios intro mai mica masura decat altii dar tot mie rusine ca RELIGIA SE VINdE .prost nu e ala care cere.prost e ala care da….dar vedeti voi…noi iam invatat asa : la doctor mereu cu plicul , la urgente la fel . la preot nu mai zic.intro viata unu om are macar o casatorie un botez o inmormantare.daca ai mai multe ai ghinion rau.te costa mai mult o celebrare la biserica decat consultatia la doctor.platesti mai mult pentru a fi ”credincios” decat sanatatea pe durata intregii vieti. si totusi unii preoti administreaza sacramentele si fara bani.aduc in discutie un caz de vreo4-5 ani.un reportaj antena 1 despre cum negogiaza preotii tarifele in timp ce altul spune clar ca contributia este voluntara.si fara bani el tot o face pt ca e obligat.din pacate nu am gasit respectivul reportaj dar uitati aici ceva asemanator

  http://www.antena3.ro/actualitate/cat-costa-sa-fii-crestin-vezi-cum-se-negociaza-pretul-unui-botez-in-biserica-147186.html

  http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Economie/Stiri/CAMERA+ASCUNSA+Preotii+negociaza+tariful+pentru+slujbele+de+cunu

  http://www.realitatea.net/cat-costa-sa-mori-in-romania-cum-negociaza-preotii-tarifele-pentru-inmormantari_1432126.html

  dar ce sa mai spunem de bucurestenii care apartin de parohiile din centru…ei sunt cei mai ghinionisti

 88. Claudia

  E o tragedie ce sa intamplat..e inimaginabila durerea suportata de familiile acestor copii. Dar exista o zicala „Cum iti asterni, asa stai”, daca nu credeti in Dumnezeu si nu ii multumiti pentru faptul ca va trezeti in fiecare dimineata si Ii pomeniti numele numai la tragedii..”Vai,daca exista de ce sau intampla astea?” ,tocmai fiindca exista! Daca ei nu ar mai fi invocat atata raul si diavolul, poate nu ar fi ajuns sa simta cum este iadul. Fiecare are propria parere despre acest caz infiorator,eu cred ca asa a fost sa fie,nu un accident,ci o palma pentru a va mai da o sansa sa va treziti la realitate,sunteti sanatosi,aveti o familie,mancare pe masa,puteti merge pe picioarele voastre,dar nici o data nu ati spus un „multumesc”. Nu sunt pocaita,dar cred in Dumnezeu,nu merg des la biserica nici nu evit viciile sau cluburile,dar cred si stiu ca ne da exact ceea ce meritam. Acum,te sustin la faptul ca sunt prea multe biserici in loc la alte institutii ,iar preoti ,majoritatea ,nu sunt slujitori ai Domnului ci hoti,totusi acest lucru nu ar trebui sa „te scarbeasca ” religia in sine,ci doar statul si modul in care ni se creiaza conditiile de trai.Ne distrugem singuri.

  1. Tavi

   Tu te auzi ce zici? De unde ai scos tu ca tinerii aia au invocat raul si diavolul? Cum iti permiti sa zici tu ca fiecare primim ceea ce meritam, si asta facand referire lasaracii oameni, victime. Cu ce au gresit tinerii aia sa merite asta? Ca au fost in club la un concert?? Chiar tu zici ca nu eviti cluburile si viciile. Sa inteleg ca si tu meriti la fel pt ca ai invocat raul sau ceva, asa cum zici ca au facut persoanele alea doar pt ca au fost in club? Ia Ia mai bine vezi-ti de ale tale, nu-ti mai da atata importanta ca doar prostii debitezi. Damnee, limitata esti.

  2. oldm13

   Țin să spun încă de la început că am crezut în dumnezeu până la vârsta de 18-19 ani, iar în tot acest timp am fost un creștin din ce în ce mai bun. În toți acești ani nu am avut mai mult de 10-15 săptămâni în care să nu fi fost la biserică. După această vârstă m-am trezit totuși la realitate și am realizat că dumnezeu nu există. Nu spun că nu există niciun dumnezeu, spun doar că nu există cel descris de religia ortodoxă (sau de oricare altă religie).

   Refuz să cred că există un dumnezeu (descris de religia ortodoxă) care se mânie pe niște tineri care se distrează, dar închide ochii atunci când vede faptele nedrepte ale slujutorilor săi (preoți +/- alte grade). Care e rostul construirii unei catedrale de astfel de proporții? Dumnezeu nu primește rugăciunile dacă acoperișul clădirii nu e din aur? De ce să construim atâtea biserici când dumnezeu primește o rugăciune sinceră indiferent de unde te rogi? De ce Dănuț are nevoie de limuzină de câteva sute de mii de euro? Nu poate să meargă cu o mașină mai ieftină?

   Cât timp cauți scuze pentru opulența membrilor BOR caută despre Papa Francis ca să vezi cum ar trebui să se comporte un reprezentant al bisericii (ai mai jos un link cu câteva exemple).

   Sper că îți dai seama cât de penibilă ești când spui asta: „cred in Dumnezeu,nu merg des la biserica nici nu evit viciile sau cluburile” și mai departe îți spui părerea despre ceva. De ce mai crezi în dumnezeu dacă nu te duci cel puțin o dată pe săptămână la biserică? Pentru că celelalte calități pe care ar trebui să le aibă un creștin sigur nu le ai.

   Dacă ai merge mai des la biserică ai afla că, băiatul ăla care s-a răstignit pe cruce, Cristi, nu a venit doar pentru asta, a venit să mai zică și câte ceva, printre care și: „Să-l iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi”. Adică să nu-l condamni pe ăla care, conform religiei tale, greșește, ci să îl iubești pe tine însuți.

   Nu mă deranjează faptul că o persoană crede în dumnezeu, cei mai mulți prieteni sunt ortodocși. Mă deranjează ipocrizia de care majoritatea persoanelor religioase dă dovadă. Tu ai voie să te duci în cluburi, se te distrezi pentru că ești ortodoxă, dar o persoană care e diferită de tine merită să moară dacă se distrează și nu doar că merită, din ce ai scris mai sus reiese că tu îți dorești asta.

   Suntem cu toții fiii lui dumnezeu, iar el ne iubește pe toți la fel. Palma pentru a ne trezi la realitate ar trebui să fie dată soborului duhovnicesc, să nu mai primească atâția bani, ci să îi dea.

   http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/the-pope/11115164/Five-ways-Pope-Francis-has-transformed-the-Catholic-Church.html

  3. Andreea

   Spui ca tu crezi in Dumnezeu , dar nu se vede !! In ce Dumnezeu crezi tu ,Claudia ? Ca Dumnezeul despre care vorbesti tu nu exista . Dumnezeu nu pedepseste oameni dandu-le foc pentru ca ascuta un anumit gen de muzica , sau pentru ca sarbatoresc halloween-ul – sarbatorit de altfel de milioane de crestini care totusi nu au luat foc pana acum (desi nu era cazul- era o lansare de album , iar halloween ul a fost sambata nu vineri). Dumnezeu draga mea ignoranta inseamna IUBIRE, MILA, COMPASIUNE , IERTARE , AJUTORARE ! Cum poti sa sustii tu public ca invocau diavolul?? Nu ti-e rusine nerusinato sa faci asemenea afirmatii pe baza a ce citesti in presa asta de rahat ?? Ai fost acolo ca sa poti sustine asta? nu ti-e rusine sa lansezi un asemenea zvon care mai apoi sa fie preluat de alti igniranti ca tine ? Cunosti pilda despre barfa , cea cu fulgii ..?! ca tot te dai credincioasa. Eu cred in Dumnezeul care ne ajuta, care ne deschide ochii spre schimbare, care ne iubeste si ne protejeaza ,de dumnezeul tau care pedepseste prin chinuri groaznice 200 de tineri nu cunosc nimic, nu am auzit de el …

  4. iiooooo

   psalmu 140 spune clar ce pățesc cei ce nu cred in Domnu.. vor fi loviți cu foc incât nu se vor mai ridica in veci..

 89. flavius gmm

  cred in Dumnezeu dar nu-s vreun fanatic religios, nici pe departe n-as da cuiva in cap pentru simplul fapt ca imi zice in fata ca el nu crede in Dumnezeu. fiecare e liber sa creada in ce vrea sau sa nu creada in nimic. dar ce observ eu de un timp e ca cineva nu stiu de ce, a pornit o campanie anti biserica. eu vad ca in ziua de astazi biserica indiferent de cult se ocupa mai mult de facutul banilor, nu de apropierea omului de Dumnezeu. Dar nu pot sa inteleg cum oameni care se vor inteligenti, oameni cu scoala se lasa prostiti de vrajeala asta ieftina cum ca biserica fura bani spitalelor. ca de aia nu avem spitale utilate si doctori bine platiti ca facem catedrala sau biserici peste biserici. cum se face ca intr-o tara ca turcia, o tara musulmana, o tara in care cu adevarat se pune pret pe biserica, ei reusesc sa aiba bani si pentru biserica dar si pentru spitale, drumuri, invatamant etc. pai va spun eu cum. aia nu fura cu doua maini, cam asta e raspunsul. daca udrea, becali, oprescu, vanghelie, ponta, si lista poate continua pana maine dimineata, daca toti astia nu ar mai lua si nu ar mai da spaga si nu ar mai fura bani europeni si bani publici. tara asta ar putea avea atat spitale cat si biserici. daca voi credeti ca ponta sau basescu nah ..sa nu creada cineva ca sunt pro sau contra unor partide ..daca voi credeti ca parlamentarii in general iau banii de la sanatate sa le dea la biserica va inselati. parlamentarii fura cu doua maini si nu le pasa de nimeni si nimc. bani sunt, o tara ca romania daca ar fi condusa corect ar avea bani pentru toate, dar din pacate e condusa de hoti, hoti pe care odata la 4 ani noi ii votam. stati linistiti ca si daca s-ar opri constuirea acelei catedrale bani pentru spitale sau alte lucruri tot n-ar fi. pentru ca nu vrea guvernul sa dea, ca-i tin pentru ei, pentru afacerile lor internet. :) :)

  1. dorel

   La fel cum te lasi si tu prostit de vrajeala ieftina cum ca sus in ceruri este un barbos care are grija de toate.

  2. Angello T Ewr

   Toti banii care se dau de la bugetul de stat acestor puturosi imbracati in straie preotesti care se inmultesc de la an la an intr-un ritm exponential, ar putea fi directionati catre educatia acestui popor tinut in Evul Mediu sau in construirea, dotarea de spitale, platirea medicilor si asistentilor, ca sa nu mai fuga din tara! Campania anti-biserica este doar rodul lacomiei bisericii intr-o tara din ce in ce mai saraca si materialiceste dar si cu duhul, in pofida inmultirii bisericilor si, concomitent, si a faradelegilor!

  3. Anonim

   ideea este ca acele culte religioase primesc bani de la buget pentru nimic. faptul ca unii dintre voi cred intr-un prieten imaginar nu inseamna ca toti cetatenii Romaniei trebuie sa contribuie la marea pacaleala. de ce sa dam bani la culte religioase cand poti folosi acei bani la sanatate sau educatie?

  4. Doina

   Foarte adevărat tot ce ai spus doar ca la noi cînd se întâmplă ceva rău de vină e biserica.învinovățim și nu căutăm soluții.

  5. andrei

   Consulta bugetul alocat si realocat catedralei si apoi ce s-a dat pentru sanatate si ai sa intelegi de ce multi spun ca biserica „fura” banii spitalelor :)

 90. Anonim

  Sunt de acord in legatura cu costruirea de biserici. Dar sa fii religios nu e acelasi lucru cu a fi In legatura cu catedrala neamului vad foarte multe opinii contra , dar nimeni nu ia atitudinr.

 91. Anonim

  in tot ce se intampla e de vina biserica. sa ti se acreasca de cluburile astea in care .l slavesc pe diavol nu de religia noastra.Dumnezeu sai i. ierte si sa luam amnte la timpul pierdut aurea.

  1. Marcu Mariana Ambrosie

   Daca ascultau ce zice preotul cu siguranta nu mai mergeau in club. Auzi, sa nu mai construim biserici,haideti fratilor sa construim mai multe cluburi,baruri,cinematografe,teatre,moluri si ce va mai place ,ca pana acu nu a murit nimeni in biserica.voi,cand copilul face un lucru rau,il certati,poate ii mai dati si cate o palma,de ce?ca nu a facut bine,a gresit.asa si Dumnezeu ne mai da cate una sa ne trezim ,sa ne dam seama unde gresim.dar…multi vad,putini cunosc ,stiti sa judecati! Diavolul sa ridicat si a inceput sa suceasca mintile oamenilor ii starneste impotriva Bisericii lui Dumnezeu.eu cred in Dumnezeu si in Rai pentru-ca am avut parte de prea multe minuni in viata asta a mea pacatoasa.voi care nu credeti Dumnezeu sa va ierte si sa va lumineze iar pe ceilalti sa va aiba in paza si sa va intareasca sufleteste!!

 92. Valentin

  Acrit acrit , spuneti voi……dar guvernele anterioare au inchis spitale si scoli ! Spune-mi te rog legatura directa si de bun simt intre Bor si acele spitale inchise ? Tu nu sti, esti dezinformat (sau format de tv ) dar te informez eu : 3 sferturi din ce inseamna asezamant social in romania (nu ma refer la spitalele judetene sau universitare ) dar totusi si unele spitale , sunt infiintate de BOR. Pe vremea cand guvernul boc inchidea cate un spital, un asezamant social ii lua locul. De vina pt lipsa spitalelor nu e Bor, in nici un caz. Bor a facut de multe ori cheta pt cei neajutorati de pe urma unei catastrofe naturale ( tu nu sti , nu erai in tara atunci) . Bor e de vina pentru coruptia si prostia guvernantilor? Se tot spune de averi ale popilor! Sa le vedem? Ai dreptul sa fi revoltat pe ce s-a intamplat acolo. Orice om de bun simt e revoltat pt tragedia din club. Dar sa nu confundam borcanele, si inaite de a scrie un articol , sa fim totusi informati bine ! Tine putin si de bunul simt !

  1. Elena

   Nici tu nu crezi ce spui,dute si fa un botez, o cununie sau o inmormantare si dupa vorbim .

  2. Elena

   Ce folos ca da chitanta , ca ei oricum nu platesc impozite la stat tot in buzunarul lor se duc si cu si fara hartia aia care ti-o da.Arata-mi si mie un preot care circula cu o amarata de dacie ( n-ai sa vezi asa ceva)Ei ar trebui sa fie primi care ar primi si ar imparti donatiile .

  3. costel

   Valentin, haide sa nu ne dam cu presupusul… Asezamintele sociale din din Romania nu sunt infiintate, finantate si construite de catre Biserica Ortodoxa; mare parte, mai ales in partea de vest a tarii, sunt ale Bisericii Catolice; cele din partea de nord-est ( in speta Moldova ) sunt folosite pentru imbuibarea clerului ortodox. De ce credeti dumneavoastra ca se construiesc biserici pe spatii intre blocuri ( unde se gasesc 2,500 mp ), ca sa dai de lucru unui preot si doi diaconi, in loc de o gradinita sau scoala, unde sa dai de lucru la 8 educatoare, invatatatori sau profesori si la 6 ingrijitoare, bucatarese sau personal de serviciu; sau poate un mic spital, unde sa lucreze 20 de medici ( cei care sunt suficient de idioti incat sa mai ramana in tara ) si 40 de asistente… DECI, NOI GANDIM, NU MUNCIM. EXACT CE NU PLACE B.O.R.

  4. Anonim

   Si unde este BOR-ul acum? Cumva alaturi de medici si pompieri? Doneaza sange sau grefe de piele? Ce spaga au luat acei medici si pompieri sa vina sa salveze cat mai multe vieti? Aia sunt prosti ca isi risca viata pe 1500de lei? BOR-ul de ce nu a spus macar o rugaciune acolo pentru cei decedati in chinuri groaznice? Ah nu le cumpara nimeni lumanarile si nu puteau „instala” cutia milei acolo! Terminati cu ipocrizia asta!!!

  1. Selene

   Nu te baga in lucrurile pe care nu le cunosti. Ai fost acolo la locul faptei sa stii cu certitudine lucrurile astea ? „Necuratul” nu are nimic de-a face cu asta, bagativa in seama voastra si lasati religiile deoparte, uitati-va mai intai la religia voastra care in loc sa construiasca spitale construiesc biserici, la ce ajuta biserica pentru cei raniti ? Voi mancati biblia pe paine sau ce ? nu stiti absolut nimic, ar trebui sa vi se dea cu cate o caramida in cap sa va treziti odata. Mereu judecati ceea ce nu stiti si ce nu veti sti niciodata, mereu dati vina pe altii care nu sunt ca voi. Tot ceea ce facem DEPINDE DE NOI, actiunile la care luam parte si consecintele lor TOT DIN CAUZA NOASTRA SE INTAMPLA. Voi chiar nu realizati cat de incuiati la minte cunteti ? Nu ganditi putin logic oameni buni….Nu mai dati vita asa direct pe ceea ce credeti cu toti ca este „rau” si de traditiile ce odata erau facute de carte toti oamenii si care nici acum nu sunt uitate deoarece erau actiuni pentru venerarea zeilor de odinioara. Ganditi logic si deschisi la minte, nu va luati dupa turma. Vi s-au impus idei gresite si ar trebui sa fiti in stare sa le ganditi si singuri. DA, intradevar este o tragedie ce s-a intamplat, dar nu mai sariti dintr-o data cu idei gresite pe care nu le cunoasteti.

 93. Bursucel

  Religia ar trebui acceptata atata timp cat nu dauneaza vietii altora! Nu putem accepta islamismul cand ameninta cu jihadism-ul. Nu trebuia acceptata inchizitia. Dar problema nu e ce si ce nu trebuia acceptat, ci ce ar trebui facut acum pentru a evita astefel de lucruri. Banii donati pentru catedrala aceea ar trebui folositi fie pt a-i ajuta pe cei raniti in incendiu fie ca si compensatie pentru familiile lor. Macar pentru inmormantari, caci sunt si asa destul de scumpe.
  Religia avea rolul de a da un sens vietii omului si de a-i da speranta cand nu exista o medicina care sa il ajute cu adevarat! Dar acum care mai e scopul ei? Mai mult sta in calea vietii noastre decat sa ne ajute,si nu doar cea crestina, totate sunt la fel de nefolositoare.

 94. Goga Georgeta Virginia

  Nu cred ca problema o reprezinta constructia multor biserici. Niciodata nu sunt biserici destule ! Problema este ca multi, prea multi dintre preotii nostri au transformat harul divin intr-o marfa, nu mai sunt indrumatori spirituali, nu mai ajuta enoriasii, nu mai fac acte de caritate, nu fac cantine pentru saraci, nu fac chete de haine pentru saraci, nu se duc la ” plebea ” care misuna pe strazi si prin canale, nu salveaza suflete.Multi, prea multi preoti „isi „construiesc biserici pentru mandria lor, se imbraca din ce in ce mai pompos si cu haine extrem de scumpe, poarta pe cap coroane mai scumpe decat coroanele regale, nu mai sunt un exemplu de urmat. De aceea exista fenomenul Arsenie Boca. Oamenii au nevoie de exponenti ai divinitatii nu de mercenari. Oare acestor preoti nu le e rusine sa apara in fireturi aurite fata de imaginea lui IIsus descult si imbracat cu o panza aspra si simpla? Aici este o problema. Iar alta , mult mai mare….este ca noi toti suntem vinovati de starea in care ne aflam. Niciunul dintre noi nu poate arunca primul cu piatra.

 95. Anonim

  Îți înțeleg punctul de vedere și mai ales problema pusă în discuție. Exista câteva greșeli de exprimare pe care unii le-au înțeles greșit, nu au văzut dincolo de cuvintele folosite de tine.
  Întradevar, statul român are multe lapsusuri în ceea ce privește organizarea, este un stat corupt în care se fură la cea mai mica ocazie și din păcate Biserica este printre instituțiile în care se fura cel mai mult. După cum bine ai punctat, noi nu suntem absolut deloc pregătiți pentru o nenorocire de proporții, și da, mai marii noștri ar trebui să se gândească mai mult la siguranța poporului în caz de cataclism. Este vorba de prioritățile celor de la conducere, ei nu realizează faptul că au responsabilitatea binestarii unui popor întreg. Nimeni dintre cei care își doresc o funcție de conducere în stat nu își dă seama de scopul care ar trebui urmat și anume binele fiecărei persoane care face parte din statul român. Toți ocupă scaunele pe care le ocupă pentru bani, pentru ca li se pare că a fi politician este treabă ușoară, fără prea multe responsabilități.
  Din păcate religia a fost folosită de cei din conducerea popoarelor în scopuri politice încă din antichitate. Dacă stați să vă ganditi, cei mai mari conducători ai lumii s-au legat de religie pentru a separa oamenii, pentru a-i împărți în grupuri în opoziție, grupuri ce puteau fi manipulate mult mai ușor în scopul aducerii de putere și bogăție celor aflați la conducere. Această tehnică este folosită și în ziua de astazi și foarte puțini dintre noi realizează acest lucru.
  Nu putem învinovăți religia, credința joaca un rol important în viețile noastre, însă este adevărat faptul ca această credință este folosită în mod greșit de foarte mulți oameni. Dacă biserica susține moralitatea și bunătatea, vorbește mereu despre a-ți ajuta aproapele, de ce nu se ia inițiativa de a construi un spital sau o școală conduse de Biserică în spiritul și în numele lui Dumnezeu unde să se promoveze valorile morale și responsabilitatea? Să luăm spre exemplu Biserica Catolică, aceasta are sub conducere spitale și instituții de învățământ, de ce nu se poate realiza acest lucru și de către Biserica Ortodoxă?
  Da, nu este doar vina Bisericii (care ar putea totuși să își canalizeze influența în scopuri mai benefice populației), este vina unui sistem bolnav, un sistem nepăsător. De ce nimeni nu se întreabă dacă acel club a avut autorizare de funcționare, și dacă a avut, cum a fost obținută aceasta? Organizatorii care au permis focul de artificii, de ce nu au luat în seamă faptul ca materialele folosite în decorul clubului sunt extrem de inflamabile? De ce persoanele responsabile cu siguranța în acel club nu au pus aceasta problemă?
  Se vorbește de Halloween, de muzică satanica, de rock, de demoni, dar a stat cineva sa asculte mesajul muzicii acelei trupe? Ei cântă despre libertate și despre eliberarea dintr-un sistem bolnav, eu nu văd nimic satanic în asta. Petrecerea a avut loc cu o seara înainte de celebrul Halloween, și nu în seara cu pricina. Au fost incendii și tragedii ce s-au întâmplat în seara de Crăciun sau de Paște însă nu s-au pus pe seama diavolului.
  A fost o tragedie, părinții, rudele și prietenii celor implicați trec prin momente extrem de dificile, nimic nu îi poate aduce înapoi pe cei pierduți. Însă adevărata tragedie este ca nimeni nu este pregătit sa înfrunte o astel de tragedie, și când te gândești ca există posibilitatea unor tagedii mult mai mari (cutremurul din ’77) și că nu avem niciun fel de resurse pentru a face față unei asemenea situații.
  Aceasta este adevărata problema, problemă cauzată de indiferență și conflicte de interese mascate cu nerușinare și în legătură cu care nu se face nimic.

  1. Servant la furtunul de incendiu

   Faza cu muzica e ca e cu grohaiala si asta induce ideea ca e satanica , in rest lenea si prostia si-au dat mana peste tara .

  2. Semai

   Bine fratilor.Vorbim bine.Da’ de ce nu facem o actiune de PROTEST IMPOTRIVA GUVERNULUI SI A PREOTILOR ????

 96. BT

  Desteptule, ce vina au doctorii pentru ca s-a intamplat acolo? Crezi ca au tinut vreo camera de spital pentru ei sau ceva? Te caci pe tine, inteligentule, gandeste-te ca la tine in spital ajung cateva zeci de oameni in jur de o ora, ce erau aia de acolo, monstrii? Sa te fi vazut pe tine, ca de vorbe sunteti buni toti bloggerii astia destepti. Toti ziceti „de ce dumnezeul lor a lasat sa se intample asta?” dar daca tot esti asa, de ce a lasat dumnezeul tau sa se intample?

 97. Anonim

  ce este drept este ca acest articol sau cum s-o numi si-a atins scopul: sa il citeasca lumea; ca spune sau nu adevar, ca sunt persoane care sunt impotriva bisericii, dar nici macar nu stiu ce nseamna biserica; ca spune ceva despre sfarsitul lumii;…. sunt subiecte care prind la public si uite asa am intrat si eu pe blog si am am facuit ceva trafic. punct okit punct lovit.am intrat, nu am citit tot articolul dara am facut ceva trafic.
  cat despre biserica si spitale este la moda subiectul asta de ceva vreme. daca vrei sa fii in centrul atentiei zi ceva despre ele, dar neaparat in comparatie,nu separat,

 98. anonim

  Hai sa ne bucuram ca Dumnezeu ne- a mai dat o sansa , sa nu fim noi printre cei care au murit , asta a fost o lectie pentru intreaga lume , sa vedem cum Sata isi bate joc de oameni .Parerea mea e ca nu tre sa dam vina pe alti , si sa ne uitam in dreptul nostru, poate ei au platit ca sa invatam noi o lectie si sa ne intoarcem la Dumnezeu , oricat ar fi fost de dotate spitalele daca asa a fost sa se intample , oricat ne- am framanta noi , s- a intamplat cum a fost sa se intample!

  1. Amalia

   Asa este,dar ce multi nu isi dau seama,este faptul ca Dumnezeu nu are cum sa fie prezent intr- un club.El nu se implică în ceea ce se petrece acolo,intre băuturi,fum…etc,pt ca El uraste aceste lucruri.

 99. roxana

  Nu mai dati in biserica,si nu mai spuneti cuvinte grele.Tot ce se intampla pe lumea asta este cu voia lui Dumnezeu.Daca,El voia,mureau toti oamenii si daca erau 200 de spitale in capitala.Toate lucrurile astea se intampla ca urmare a comportamentului nostru,a necredintei.Fara Dumnezeu suntem NIMIC!!

 100. Anca

  Aceste comentarii mi se par niste COMENTARII GRATUITE astfel încât nu poti da vina pe biserica pentru ce s-a intamplat. Nu are absolut nicio legatura. Intradevar, sunt mult mai multe biserici decat spitale, insa daca erau mai multe spitale victimele erau aceleasi, decedatii tot aceeasi. Dupa cum se precizeaza peste tot in mass media, ranitii sunt tinuti foarte bine sub observatie si foarte bine ingrijiti; totul depinde de cum reactioneaza corpul lor si cat de grav au fost raniti.
  Remarcile precum „roackeri prosti, asa va trebuie.” sau „dumnezeu nu exista, altfel nu se intampla asa ceva” sau altfel sunt, dupa cum ammai spus, COMENTARII GRATUITE. haideti sa ii lasam pe altii sa analizeze profund cazul si sa tinem doar un moment de reculegere pentru decedati, in loc sa aruncam cu noroi in stanga si in dreapta. o seara frumoasa

 101. Nicoleta

  oameni buni, cum sa fie mai multe spitale daca nu sunt suficienti medici? daca acesti medici pleaca pentru ca nu sunt platiti, sunt facuti spagari si pusi la zid. Biserica e cu treaba ei, sistemul sanitar cu treaba lui. Fiecare cu frustarile lui,insa haideti sa nu amestecam lucrurile. Haideti mai bine sa facem ceva ca acesti oameni care salveaza vieti sa nu mai plece. Un spital functioneaza doar cu personal medical, nu daca nu se mai construiesc biserici. sunt intr.adevar foarte multe,dar nu din cauza aceasta nu sunt spitale. cred ca trebuie sa fiti revoltati pe acei sus pusi care nu ne platesc medicii, care ii alunga din tara lor dupa atatia ani de facultate. Sa fiti revoltati pe acei pacienti care ii judeca si ii fac spagari,contribuind la frustrarea lor si la dorinta de a parasi aceasta tara. acestea fiind spuse, nu inteleg legatura spital-biserica. dar o inteleg pe aceasta: stat,pacient- medic,spital.

 102. danielvla

  Adica trebuie sa ne simtitm noi vinovati, cei care credem, ca n-a fost un spital in apropiere in locul unei biserici. Interesant cum se joaca dracul cu mintea ta.
  Dar gandeste-te, daca aiuritii aia de rock-eri satanisti (ca altceva nu sunt) ar fi fost prin biserici in seara aia si nu la un concert unde i se canta satanei, poate nu erau morti si arsi acum.
  Daca ar fi fost credinciosi nu se duceau intr-un astfel de loc.
  Spui ca sunt prea multe biserici? Dar bisericile exista dinainte sa existe spitalele. Bisericile sunt spitale ale sufletului. Un suflet bolnav imbolnaveste si trupul.
  Primele spitale, ca si primele scoli, au fost infiintate de Biserica (a se vedea vasiliadele Sf-ului Vasile cel Mare).
  Apoi… grija de a infiinta spitale si-a arogat-o statul. De ce te certi cu biserica si nu te certi cu statul?!
  Nu trebuie neaparat ca biserica sa fie pusa in drum sa incurce pompierii sau ambulantele.
  Nu biserica incurca statul sa construiasca spitale. Ba mai mult, statul a desfiintat spitale prin 2010, daca mi-aduc bine aminte. De ce nu ai iesit in strada sa protestezi atunci? Unde ai fost? Cei ca tine care nu sufera bisericile unde au fost??

  Dati vina pe Biserica pt lipsa spitalelor… Gasiti repede tapi ispasitori.
  Statul cheltuie sute de milioane cu introducerea cardurilor de sanatate, cand ar fi putut sa-i investeasca in aparatura si spitale, iar voi dati vina pe Biserica. Ce poate fi mai lipsit de logica??

  Afla ca Dumnezeu in care nu crezi te tine in viata acum. Ai fi putut sa fii in clubul ala si sa fii mort sau ars acum. Ai fi putut sa mori in vreun accident de circulatie. De ce inca traiesti? Pentru ca Dumnezeu spera ca iti va veni mintea la cap si te vei intoarce catre El si nu-i vei mai huli Biserica lui si sfintii pentru ale caror rugaciuni El mai tine inca lumea.

 103. Daniel

  Sunt un credincios, dar cu merite mediocrii in ce priveste respectarea indatoririlor mele in spirit religios.
  Nu inteleg insa cum Dumnezeu a permis sa se intample asta, ce pacate aveau acei tineri care au mers sa se distreze frumos intr-un spectacol pe care il doreau, fara sa faca nimic rau. De ce trebuia sa li se intample aceasta imensa tragedie.
  Nu inteleg lipsa de atitudine a bisericii, nu am vazut nici o actiune. Nu cred ca voi vedea nici o inmormantare facuta gratis de catre preoti, macar ca un sprijin moral spre nenoricirea abatuta asupra atator sute de familii. Si sunt si extrem de multe familii nevoiase sau in care acum exista tragedii incredibile pentru care nu erau in nici un fel pregatiti.
  Nu sper ca se vor schimba atat de multe nici la nivel institutional dupa acest incident groaznic care a lovit sufletele tuturor romanilor adevarati si cinstiti.
  Vom ramane cu credinta cei care o avem, dar nu sper ca se va schima ceva. La nivel mai mare sau mai mic vom continua sa asistam la diverse forme de genocid si nu vom fi aparati nici de instituiile pamantesti si nici de divinitate.
  Vom spera si ne vom ruga, pentru a ne alina sufletul. Si ni se va acri din nou data viitoare.

 104. iulia

  De ce nu se intreaba nimeni… cum de se fac atatea cluburi,bar caffe etc acolo unde merg tinerii doar la distractii tot felul de dezmaturi si tot se leaga de constuirea bisericilor?Da, sunt deacord ca nu toti preotii il slujesc pe Dumnezeu asa cum ar trebui dar bisericile sunt facute sa aduca mai multi crestini ca doar suntem.. un popor crestin ..Este parerea mea si mi-o asum. Aceste trupe il invoca pe ,,satana,, in fiecare melodie a lor. Oare biserica permite acest lucru?

 105. Dasa Nicoleta

  Eu sunt o persoana credincioasa,cred in Dumnezeu,insa nu sunt de acord cu ceea ce se intampla in tara noastra,am ramas inapoiati,suntem ca acum 1000 de ani cu biserica,facem din religie o afacere,ceea ce biblia,”cuvantul lui Dumnezeu pt oameni”,interzice,suntem o tara de fatarnici,care mergem cu miile sa sarutam moastele ca asa obtinem pocainta,pocainta o putem obtine respectand cele 10 porunci,adica linistea,impacarea noastra sufleteasca.Dam bani pt biserica,donam pt Biserica,cand am putea sa ne ajutam intre noi,dar invidia,rautatea.Romania,e o tara ce pretinde a trai dupa normele europene,dar conditiile sunt jalnice,vina???….Guvernului??….Nu,dragilor,a turmei de oi care se vinde pe o galeata la alegerile electorale si apoi se plange.Noi,dam spaga fara a avea un cuv de spus,noi creem conditiile vitrege,nu ei,apoi ne plangem,din toata gloata ies in strada doar 10.000 si apoi ne dam loviti,are Dumnezeu grija,mergem la moaste ca asa ne mantuim,o tara negheoba condusa dupa sistemul de turma!Rusineeeeeee,popor roman,ruuuusine,avem atatea lucruri bune de promovat si promovam inculturaaaa,rusiiineeeee!!!!

 106. Mario Marius

  Ce pot sa zic. Din punctul meu de vedere ești un mare, MARE bou. Încearcă tu sa mergi pe calea bisericii și sa vedem dacă mai ai nevoie de doctori, de Oprea și de ce mai zici tu pe acolo. Ce povestești tu de acel preot e un caz. Nu cred ca din cauza ăsta ar trebui sa îngropat religia. Ce zici de catedrala mântuirii neamului, eu acolo văd a fii blasfemie. Și nici lui Dumnezeu nu știu cât de mult îi place. Nu mai lăsați oamenii și faptele lor sa va schimbe părerea despre Dumnezeu. Încercați măcar sa îl cunoașteți pe Dumnezeu și o sa vedeți ca el este simplu. Nu așa Cum va este prezentat de unii oameni.

 107. anonim

  Eu cred ca ar trebui sa ne uitam fiecare in drepul nosru , si sa multumim Lui Dumnezeu ca noua nea dat sansa sa ne intoarcem la El, nu trebuie sa invinovatim pe nimeni pentru ce s- a intamplat (daca asa a fost sa se intample asa s- a intamplat , toate is randuite de Dumnezeu), fiecare dintre noi avem o vina in asta , deoarece am luat- o pe cai straine , astfel tragedia aceasta a fost un exemplu ca sa vedem cum satan isi bate joc de noi !

 108. Servant la furtunul de incendiu

  Da ma , e patriarhul de vina ca nu aveau aia stingator la club, ma lasi … si daca aveau cati dintre mucosii aia de pe acolo erau in stare sa-l foloseasca. De la a injura o religie si pana la dorel artificierul care nu a stiut ca artificea aia pusa de el pe stalpul scenei si care a aprins materialul textil si apoi buretele de pe tavan e cale luuuuuuuuuunga . Cum de nu s-a intamplat intr-un club de manele chestia asta ca si aia o ard pe artificii sau la biserica mult injurata unde ard zilnic multe lumanari aprinse ! Cred ca manelisti si babele religioase au facut un curs de prevenirea si stingerea incendiilor . Scoateti capul din autosuficienta si o sa supravietuiti si zilei de azi, daca nu … Barbosul sa va aiba in paza.

 109. Ciprian

  Cand va aud (pe cei religiosi) cum va aparati religia atat de agresiv, nu as vrea decat sa va arat personal ca ceea ce venerati voi nu este nimic mai mult si mai diferit decat orice zeu existent in civilizatiile anterioare (Zeus, Poseidon, Jupiter, Budha, etc) . As vrea sa vad cum v-ar ajuta Dumnezeu intr-o astfel de situatie sau mersul la biserica, dar pana la urma cei slabi de caracter se agata de tot ce pot, in general de divinitate ca e mult mai usor sa te rogi sa ti se intample ceva decat s-o faci tu sa se intample prin munca si gandire. Acesta e motivul pentru care marii oameni ai lumii (Einstein, Tesla, Edison si tot asa) nu au venerat niciodata vre-un zeu sau pe Dumnezeu, cei inteligenti cunosc, nu au nevoie sa creada pentru ca ei stiu… M-am saturat de atatea biserici ce nu fac nimic decat sa adune bani si sa ocupe spatii degeaba.
  TOTI CEI CARE SUSTINETI BISERICA AR TREBUII SA MERGI ACOLO CAND SUNTETI BOLNAVI, SA VA FACA DUMNEZEU BINE, DACA TOT VA SIMTITI ATINSI DE EL!!!
  Mi se face sila…cert este ca odata cu apunerea generatiilor „batrane” , sper, ca vom fi mai multi cu capul pe umeri si mai putin cu capul in ceruri .

  1. Anonim

   Cred ca ar trebui sa facem diferenta dintre religie si credinta. Religia este o institutie, care a fost de cand lumea „lupul deghizat in oaie”. A crede in Dumnezeu e alegerea personala a fiecaruia.Nu trebuie sa apartinem unei anumite religii ca sa credem in El. Dumnezeu e tot ce ne inconjoara si ne tine in viata si in siguranta; e forta de viata interioara care nu ne lasa sa renuntam la viata oricat de greu ar fi; e iubirea si speranta din sufletele noastre, e aerul ce il respiram, apa ce o bem, pamantul care ne sustine si ne ofera hrana, e soarele ce ne incalzeste, e Viata si dragostea de viata din noi.
   Insa noi suntem asa de preocupati de bani, masini, telefoane, internet, barfa, judecata, mandrie, ca uitam esenta.

 110. Anonim

  -ce mai,hai mai bine sa facem cluburi „Colective”,decat biserici.In biserici invatam sa urlam,sa ne schimonosim in toate felurile,sa tipam,injuram,sa ne tatuam cu toate grozaveniile,etc…iar in cluburi invatam sa fim mai buni,sa ajutam,sa fim respectuosi,sa vorbim frumos…. Cam asa vad ca ar intelege unii ca stau lucrurile cu biserica.Unii isi bat joc aici de Dumnezeu,dar asta pana ce ajung prima clipa dupa moarte,apoi ar vrea religie si biserica (Luca 16:19-31, special versetele 27-30),insa v-a fi prea tarziu.IMI PARE RAU PENTRU CEI CARE AU MURIT SAU CARE SUFERA,dar din nefericire pentru unii flacarile nu sau oprit odata cu stingerea lor din club,ci continua si dincolo,in iad.

 111. Anonim

  Daca noaptea trecuta in spitalu de arsi erau mai multe asistente si nu doar 2 studente la medicina si un doctor care DORMEA , aveau mai multa grija de pacienti in dimineata asta nu murea acel suflet nevinovat de 25 de ani . a venit pe picioarele ei la spital !! a iesit din infern cu fruntea sus pe picioarele ei .. si-a ajutat prietenii … si chici CE!!!! a murit intrun spital .. A fost neglijata la primirea in spital .. se stia de unde vine !! de ce nu i s a facut o radeografie sa vada tot prostu ala de a facut facultate 6 ani si rezidentiat alti 4 ani , ca avea arsuri la nivelul cailor respiratorii … de la arsurile de pe maini si spate nu se moare , avea arsuri usoare …. A fost constienta , stabila fara prea multe complicatii si a fost neglijata !!!! Vreti spaga !! Spaga sa va ajunga de Lumanari !!

 112. Cristian Alin CA

  Sunt plecat din tara de ceva vreme …2 ani mai exact. Am vazut si eu tragedia de la clubul Colectiv … Condoleante familiilor indurerate si celor care au scapat cu viata le doresc insanatosire grabnica. Fratilor este un dezastru ce se intampla in tara . ce nu pot intelege , de ce atata mafie si de ce atatia bani dati pentru Catedrala Neamului si de ce nu se gasesc resurse pentru spitale de care avem atata nevoie.Mor oameni cu zile din cauza ca nu avem destule locuri in spitale …din cauza ca nu avem medici destui ..din cauza ca nu sunt resurse pentru sistemul sanitar. Rusine tuturor parlamentarilor care stau degeaba in Parlament si voteaza legi de care tot ei beneficiaza . Ar trebui sa va treziti macar in ceasul al 12 si sa va ganditi mai mult la necesitatile tarii nu la ale voastre .
  Inca odata vreau sa trimit condoleantele mele familiilor indurerate …

 113. cata

  Ne-am obisnuit sa varsam tot pe catedrala neamului,dar nici decum pe cei care fura miliarde de euro…dam vina pe biserica,nu pe justitie,dam vina pe preoti,nu pe cei care ne vand tara….mi-e scarba de astfel de ipocriti si de asemenea ipocrizie….biserica macar face ceva cu acei bani,dar astia cu fondurile lor de miliarde,,nu fac nimic si nici bani nu mia sunt ca i-au furat,mai sunt si acasa bine mersi ,cica arest la domiciliu,adica libertate…cand nu mia aveti nici o speranta..tot la biserica va duceti sa va rugati la Dumnezeu…nu dati vina pe catedrala si pe ce tine de biserica..de vina e sistemul,guvernarea proasta si mai ales justitia…..asta e tara in care traim,,hoti si hoti,,atat…

 114. Myky Dumy

  Suntem praf si pulbere….avem o gramada de biserici si cu ce folos le avem,ne ducem la slujbe ne rugam iar cand iesim dracuim sa facem alte chestii…avem o gramada de hipermarket-uri ,de parca ne ducem in fiecare zi sa facem piata.avem cateva spitale si cu ce folos daca cadrele medicale ori nu isi dau interesul,ori sunt goniti din tara lor din cauza salariului prea mic….suntem praf si pulbere…rusine!!! Nu degeaba ne arata un glob intreg cu degetu.RUSINE!!!!!!

 115. Anonim

  Eu cred ca nu invatam nimic niciodata, intodeauna gasim vinovati..religia , spitalele…etc…dar organizatori acestor spectacolo au cerut o imformatie macar despre materialul care capitona pereti ??????? Avand in vedere ca urmau sa faca artifici inauntru..!!!! Si sa nu credeti ca Dumnezeu nu-i ironic…dar nu invatam nimic ( ziua in care am murit)…titlu acestei piese!!!!dar asa cum am spus mai sus nu invatam niciodata nimic!!!! In biblie cand spune Isus ucenicilor despre caderea turnului din Ierusalim care a omorat 200 de oameni zice ” credeti ca acei oameni erau cei mai pacatos dintre toti Nu” a fost pentru ca voi sa va pocaiti…Nici atunci, nici acum ,omenirea nu a invatat nimic….e usor sa dai vina pe spitale, biserica, presedinte..ba chiar sa intoarceti ironia impotriva lor!!!! Pacat ca nu deschidem ochi pacat de acesti copiii tineri…pacat ca-l judecam pe Dumnezeu acolo unde-i de vina satana , pacat ca mor oameni nevinovati si totusi nu invatam nimic.

 116. Bogdan

  Imi pare sincer rau pentru cele intamplate dar modul in care pui tu problema nu este cel mai corect. Nu contest ca avem nevoie de mult mai multe spitale nu contest ca avem nevoie de dotari si echipamente mai multe si mai bune pentru spitalele deja existente dar nu pot sa admit acei multi de DACA pe care ii expui tu acolo ca poate DACA erau mai multe biserici si DACA parintii isi educau copii ca e bine sa mearga la ele poate acei copii, tineri si oricine nu s-ar mai fi dus la acel club, DACA ei din propria initiativa nu ar fi participat la acel eveniment sigur nu s-ar fi intamplat ce s-a intamplat, DACA nu erau acei tampiti de patroni care nu au vrut sa bage banii in protectia clientilor lor (sisteme de protectie in caz de incendiu), DACA nu ar fi existat acele artificii probabil ca nimic nu s-ar fi intamplat, DACA cretinul ala de primar care spunea ca el d.p.d.v. al hartiilor este acoperit dar moral umbla in curu gol cum l-a facut mamica lui, ca nu a fost o data acolo sa vada daca acel club respecta ce au trecut ei in hartii, DACA, DACA, DACA…. Eu cred ca cel mai important este sa se i-a masuri ca un astfel de incident sa nu se mai intample si cel mai important din punctul meu de vedere este sa se afle vinovatii toti care au avut oi contributie mai mica sau mai mare de la patroni pana la primar sa fie aspru pedepsiti.
  Cu mult regret, condoleante familiilor celor decedati si ma rog la Dumnezeu sa-i ajute pe cei raniti asa cum e mai bine pentru fiecare.

 117. Bogdan

  Revin cu un articol care merită citit și vreau să subliniez că oamenii bisericii nu trebuie catalogați, sigur că oriunde există oameni mai buni sau mai puțin buni, dar direcția este una corectă și pozitivă.

 118. Cezar NekoBoy

  Sincer…Din cauza asta sunt ateu,am vazut zeci de posturi pe Facebook cu niste idioti care spuneau ca cei care au murit in Clubul Colectiv au fost pedepsiti de catre Dumnezeu din cauza ca il ‘venerau pe Satana’ -_- . Imi venea sa ma dau cu capul de pereti cand vedeam acele posturi…

 119. Anonim

  E o tara frumoasa la exterior si putreda pe interior, macinata de prostia si indobitocirea oamenilor implantata de un sistem mostenit. Ca si vorba aia: pestele de la cap se impute.

 120. Sid Mari

  Bine punctat totul. Daca as avea autoritatea necesara, cand ar veni „luminatiile sale” sa solicite „teren pe gratis” de la institutiile abilitate, le-as impune urmatorul aspect:
  doriti sa ridicati o biserica, va dau acordul cu conditia sa ridicati mai intai un spital sau un azil de batrani sau o gradintia cu program prelungit. Indepliniti aceasta conditie aveti terenul in comodat sau superficie, nu indeplinti – nu ridicati biserica. Asa am putea ori sa scapam de atatea biserici , ori sa ajutam statul si implicit pe noi.

 121. mirabela

  Campania de discreditare a bisericii ortodoxe in full swing. Ortodoxia este singurul lucru care ne mai leaga de rasarit si de acea trebuie distrusa. A se vedea intreaga serie de articole anti-ortodoxie scrise de ilustrii necunoscuti si raspandite pe facebook. Nu o sa va iasa.

 122. Tibi

  Oameni buni. Problema articolului nu dezbate existenta divinitatii, ci ridica problema religiei. Fapt care a dus la nenumarate tragedii. Problema este ca oamenii au inceput sa creada in preot mai mult decat in Dumnezeu. Se plateste ,,taxa de protectie la” Dumnezeu si se pupa oase miraculoase… Nu zice nimeni sa nu te rogi si sa nu crezi. Doar sa va opriti in a sustine o corporatie care are ca scop indoctrinarea oamenilor, si incepeti sa va folositi veniturile pentru a ridica Romania. Ne trebuie spitale, scoli, etc. Haieti sa luam aceasta intamplare ca exemplu, daca nu s-a putut pana acum, si pe viitor sa incercam sa investim in ce este cu adevarat important.

 123. gabi mazilu

  Cu religia ai dreptate,dar in rest bati campii mai rau ca oprea….medicii au venit de acasa din solidaritate,nu are rost comparatia cu un cutremur pt ca in orice tara oricat de civilixata 4000 de oameni nu ar incapea in spitale(si au si fost ex cand ai vazut,erau tratati in scoli,etc)si….trebuies vezi ca sunt 200 de victime ARSE,nu cu afevtiuni generale,deci care au nevoie de echipament si tratament specific…asa ca nu mai scrie ca sa pari lebada pe gard.PS.locul a fost ingust si accesul a fost dificil si aici.

 124. Ioana

  Una e sa crezi in Dumnezeu .. alta e sa fii de acord cu preotii si construirea atator biserici, atata timp cat tara are nevoie de multe alte lucruri .. sa le fie rusine .. desi ei nu dau 2 bani pe parerile noastre . Si intr.o luna aceasta nenorocire va fi uitata si nimeni nu va fi pede0sit ptr asta .. ca asta e Romania .. cu pile si niste banuti se rezolva totul .

 125. Dana

  Cred ca ar trebui sa facem diferenta dintre religie si credinta. Religia este o institutie, care a fost de cand lumea „lupul deghizat in oaie”. A crede in Dumnezeu e alegerea personala a fiecaruia.Nu trebuie sa apartinem unei anumite religii ca sa credem in El. Dumnezeu e tot ce ne inconjoara si ne tine in viata si in siguranta; e forta de viata interioara care nu ne lasa sa renuntam la viata oricat de greu ar fi; e iubirea si speranta din sufletele noastre…
  Insa noi suntem asa de preocupati de bani, masini, telefoane, internet, barfa, judecata, mandrie, ca uitam esenta.
  Sper ca vinovatii sa plateasca si vor plati cu siguranta. Ni s-a daruit liberul arbitru de unde vine probabil si proverbul: Dupa fapta si rasplata!

 126. Anonim

  Sunt tare curioasa…..daca tragedia avea loc intr un alt local (gen unul in care se asculta manele), acei bieti copii mai erau judecati si dupa moarte de oameni care nu au NICI UN DREPT s o faca sau de parerologi idioti care cred ca si merita soarta?Sunt mame care ieri aveau un copil, azi au un sicriu inchis, Frati, surori, prieteni care si plang cunoscutii! Isi merita soarta pentru ca sunt ALTII sa i judece pt ce muzica asculta??!!!!Nici unul din ei nu citeste acum toate mizeriile scrise de toate gunoaiele pentru ca isi plang copiii!!! nu muzica e de vina,nu religia e de vina, ci lipsa de umanitate, de cultura a tarii, in care oamenii se lasa manipulati in asemenea hal, de saracie, de mentalitatea „mai bine sa moara capra vecinului”

 127. Dan

  De fiecare data trebuie voi, natia proasta de romani,(unii) sa bagati Biserica la mijloc, daca ati fi cat de cat mai destepti si cu putina cultura despre tara asta, poate nu ati mai vorbi asa de multe prostii incat nici voi nu va dati seama de ce vorbiti. Biserica asta a facut primul spital si prima spiterie, Biserica asta a facut prima scoala, Biserica asta va invata pe voi sa iubiti, sa respecati, sa nu jigniti, sa nu judecati si toate virtutile posibile. Nu crezi in Dumnezeu, e problema ta. Nu ma priveste pe mine si pe nimeni altcineva ca tu crezi sau nu. Dar aceasta idiotenie provine din rautate, rautatea din voi, lipsa de bunatate caci o data ce Sarpele te musca, veninul se imprastie in tot corpul si nimic nu mai este bun in tine.

 128. Reb

  Da. Daca ar fi mai putine crasme si cluburi si discoteci, poate n-ar mai fi nevoie de spitalul ala in plus. Sau poate in loc sa aruncam bani pe toate spirturile ca sa bem pana intram in coma si avem nevoie de doctor, am pune mana de la mana si s-ar mai aduna inca de 5 spitale. Usor e sa dai vina pe altul cand tu stai cu mana-n fund, ca sa nu spun altceva.

  1. Anonim

   Da sa mai construiti vreo cateva catedrale si biserici ca de asta au nevoie oamenii, ca Preafericitii Parinti salveaza oamenii nu doctorii in spitale.Am o idee mai buna: sa construiti biserici pentru fiecare cartier in parte sa avem ce plati pentru parazitii aia sociali de popi ce sunt.Ca ei ne ajutafoarte mult!!!!!

  2. Nelu

   Toata lumea se leaga de biserici si catedrale. E adevarat ca nu mai prea e nevoie de ele pentru ca sunt goale. Romanii prefera cluburile si discotecile desi astea sunt in general prea multe si sunt locuri unde oamenii isi beau mintile si se ajunge la crime, violuri…si asa mai departe. Mai bine am striga sa nu se mai construiasca astfel de locuri ca sa nu ne trezim ca ne mor copiii si ne sunt violate fetele in urma betiilor.

 129. anca

  Sa fim seriosi – Nu l-a omorat religia, l-a omorat tampenia a 2 patroni, indiferenta autoritatilor care dau avize de functionare oricand si la orice ora fara o inspectie la fata locului- pe motivul ca pt bani se calca si pe cadavre- si nu in ultimul rand neatentia lor- a nostra in general ca nu deschidem ochii sa ne uitam in jur si mergem ca oile oriunde suntem manati fara sa ne preocupe cat negru sub unghie propria siguranta.

  1. Persanu

   Dar daca era un cutremur, asa cum a spus si autorul acestui articol si nu avea treaba cu carciumile sau discotecile respective, daca era un cutremur cu un numar mai mare de victime… in care spitale erau duse victimele???

 130. Livia

  Nu vad nicio logica in acest articol. Inteleg, cu totii suntem intristati si incercam sa gasim explicatii, ceea ce ne duce la a vrea sa gasim vinovati. Dar totusi, cum anume ati ajuns la concluzia ca religia e responsabila?

  1. Eugen

   Ai perfecta dreptate Livia ! Inteleg durerea prin care trec multi dintre cei care au avut prieteni sau rude implicate in aceasta tragedie, insa nu este absolut deloc corect ca acum sa gasim drept tap ispasitor . . . religia ! De credinta si de religie am avut si vom avea nevoie oricand ! Uitati-va in istorie si veti vedea ca de multe ori, in momente de cumpana pentru acest neam, doar credinta in Dumnezeu ne-a mai ramas alaturi. Este un articol lipsit de orice logica !

  2. Ioana

   Trebuie sa gaseasca vinovati…
   Nu conteaza ca religia nu are nicio legatura cu subiectul.
   Cine a determinat medicii sa plece din tara?
   Si cine a redus numarul de locuri din spitale?
   Cine asigura medicamentele si materialele?
   La ce folosesc spitalele, daca nu avem cadre medicale?
   Aduceti medicii in tara!!!
   Aruncati mai putini bani pe tigari si alcool, bani pe care ii puteti dona unor fundatii cate investesc in spitale!

 131. Florian Maxim

  Dacă nu ar fi sărbătorit halloween-ul (aceasta sărbătoare satanica ) poate nu s-ar fi întâmplat așa. Dumnezeu nu doarme iar cine zice „distrati -va ca nu stiti cât traiti, personale de 15, 16 , 17 ani, nu stiu cât au reușit sa se disstreze” Unii dintre supravetuitori nici nu stiu cu ce mana sa se închine ca au scăpat. Dacă toată lumea ar crede și nu ar păcătui, nu s-ar întâmpla atâtea.

  1. Steve

   Ce ai cu halloween? ala se sarbatoreste in 31… incidentul e din 30. de halloween copii se imbraca in ce vor, roata de tir, sticla afumata, mouse de PC, dracusor, sau stalp de telegraf… merg la colindat SA ALUNGE spiritele rele. Versurile melodiei sunt „the day we give in we will die” se traduce cu „in ziua in care incetam sa luptam, vom muri”. La fel se poate intelege si prin „in ziua in care incet sa lupt, ma voi renaste curat” exact ca dupa pocainta. Nu-mi spune ca rockul este muzica satanista ca iti dau un link de la PlantShakers, care canta ROCK si este o trupa CRESTINA!!! Jocurile de noroc conform bibliei sunt un PACAT. Suflet de om pierdut.

  2. Anda

   Sigur Halloween-ul a fost de vină? Și păcatele și distracția? Atunci cei 166 de copii care au murit arși cu popa și cu biserică cu tot în Sfânta Zi de Paște ce vină au avut? Și ei făceau ritualuri satanice? Mi se face greață când văd comentariile astea ipocrite care dau vina pe muzică sau pe sărbătoare pentru un accident nefericit, doar pentru că s-a întâmplat să fie vorba de muzica rock.

 132. Niminea

  Ai impresia autorule, ca spitalele existente in prezent sunt pline cu medici? Sau cumva sunt subdimensionate? Daca ti-as face un spital acum, unde vrei, cine va plati medicii: Tu sau guvernul care la un moment dat a inchis niste sute de spitale? Unde erai cand mureau oameni pe treptele spitalului inchis din Codlea (BV)? De fapt unde ai fost pana acum? Ai trait pana mai ineri intr-o germanie si acum te urci pe acest val ca sa fii in ton cu lumea? La tot aces eveniment evident nefericit nu ai spus o vorba de patronii care in mod intentionat au deschis clubul acela fara autorizatii? Ei nu au nici un loc in discursul tau?
  In mesajul tau e un gram de adevar, dar spune-l la momentul oportun si nu-l lega de avenimentul acesta de care chiar nu se leaga.
  Ce sa mai zic, sunt sigur ca nu ai donat nici un leu la cea catedrala dar te vaiti pentru ca asa e moda, asta cum numesti?

 133. Sorin

  In scoli se face religie,la tv,radio au si canal propriu,popii…poate ca ar trebui sa incepem sa ne trezim,sa realizam in ce secol suntem,care ne sunt prioritatile,scoli,spitale si sa renuntam la constructia de absurditati de catedrale….nu cred ca este tarziu sa se schimbe destinatia aiurelii de langa parlament…

 134. Radulescu Andreea

  Mai OAMENI, fiti fir-ar sa fie oameni cu judecata limpede si nu mai puneti pe seama Bisericii lipsa spitalelor! Platim statului atatea taxe si ce ni se ofera? La Biserica avem taxe??? Impozite,etc? Oamenii si-au dorit Biserici pt ca fara Dumnezeu nu existam! Cine crede ca traieste fara Hristos se inseala amarnic! Dar toate astea sunt lucruri profunde care se simt..ar trebui sa il ccautam pe Dumnezeu permanent nu numai la nevoie!!

  1. Aroha

   Nu cred ca ai nevoie de biserici si preoti ca sa crezi in Dumnezeu. Multi bani din taxe merg la biserici. Hai sa fim sinceri traiesc mai bine decat majoritatea romanilor sa nu fim ipocriti

 135. Gianina

  Mulți ziceți ca sunteți credincioși, dar voi blamați cel mai mult. În afară de faptul ca nici nu ați înțeles nimic din acest articol sau mai grav nu aveți destula materie cenușie sa-l înțelegeți. Este vorba strict de faptul ca nu avem spitale. La cutemurul din 77 la tehnologia de atunci, Ceausescu a fost mult mai pregătit. Nemernicii care ne-au condus au distrus tot inclusiv ce a lăsat Ceausescu. Oare chiar nu puteți măcar deschide ochii?

 136. Anonim

  Cu mai multă moderatie si cumpătare in vorbe ,cu mai multe lucruri făcute decât scrise, cu mai multă credință , cu mai mult bun simt , cu mai multă corectitudine si cel mai important cu MAI MULT CURAJ ( HAI IN STRADA O DATA, DE 2 ORI , DE 3 ORI, DE ORICÂTE ORI E NEVOIE , CA ALTFEL NU NE ASCULTĂ) am putea schimba ceva. Nu o sa ne ajute dumnezeu la infinit ( ne tot ocolesc cutremurele, ne ocolesc atentatele,), trebuie să facem si noi ceva, nu doar sa scriem si sa ne revoltăm pe bloguri.

 137. Ioana

  In ritmul asta nu o sa ne depasim niciodata conditia; vad ca frustrarile noastre cam pun stapanire chiar si pe constiinta noastra, ne transforma in mici creaturi pline de ura si neinsemnate. Cu cat o sa incercati mai mult sa denigrati Biserica sau sa o blamati, sa dati vina pe ea, cu atat o sa va afundati mai tare. Suntem lasi, nu suntem capabili sa ne recunoastem greselile. Ortodoxia pe care o puneti la zid de fiecare data cand traim o tragedie, spre deosebire de alte religii, poate ca este mult prea indulgenta, asta pentru ca iti acorda liberul arbitru: alegi liber. Insa ma indoiesc ca in fata unui musulman ar putea cineva sa ii denigreze religia, nu aveti curaj sa faceti asta, va umiliti. Iar Catedrala Mantuirii…cand vizitati Barcelona vi se umple inima de bucurie cand vedeti Sagrada Familia, cand vizitati Parisul ramaneti inmarmuriti in fata Catedralei Notre Dame, la Roma va impresioneaza Bazilica Sfantul Petru…fiti civilizati. Dragii mei, va impiedica in vreun fel Catedrala Mantuirii sa citit, sa invatati, sa fiti oameni, sa scapati de frustrari si de ciuda? Nu aruncati cu pietre in religie doar pentru ca nu sunteti capabili sa va construiti ca si oameni. Sa scapati de influenta „turmei”, fiti independenti si puneti va mintile la contributie, omul a fost creat ca si fiinta unica; sa va spuneti punctul de vedere, dar sa il ganditi, sa il analizati personal si sa il „filtrati” prin inima.

 138. anon

  Și dacă avem mai multe spitale de unde doctori ???? Asta nu se întreabă nimeni? Doctorii care au fost și au dat toată silința, au salvat vieți pe banda dar romanii tot nemulțumiți. A fost o tragedie,mare, dar nu cred ca se putea face mai mult decât s a făcut. Alții sunt vinovați nu doctorii sau religia.

 139. Dana

  Daca e sa fie vre.un cutremur ,(speram ca nu) nu ai cum sa salvezi toata lumea de pe fata pamantului pt ca spitalele nu sunt la fiecare colt de strada…si la un cutremur sigur se duce pe apa sambetei si spitalul..la o tragedie de marimea asta nu se poate avea un doctor la fiecare pacient…e inutil sa stam acum sa judecam in stanga si.n dreapta pe cei de sus..spitalele. preotii..vina este celor care au dat drumul unei discoteci care nu era la norma cu tot ce tinea de ea…vor sa faca bani ok..dar nu puneti in pericol viata persoanelor nevinovate..in general zic..

 140. catalin

  insanatosire rapida si sa nu mai se intinple asa ceva si daca suntem crestini sa nu mai pacatuim si hallowenul si rockul nu ii fac cinste lui dumnezeu condoleante famililor

 141. Sorin

  Oricine analizeaza cu atentie situatia va constata ca VASTA majoritate a celor care se exprima „impotriva credintei si a bisericii ortodoxe” (cum sugereaza barbosii aia libidinosi cu degetele ca carnatii inclestate pe crucile de aur si cu palme catifelate de atata nemunca) sunt de fapt in mod clar 100% (inclusiv subsemnatul) PENTRU dreptul cetatenilor romani sa creada in orice „vrea muschii lor cerebrali” (Iisus, Buddha, sufletul balenei mama, nivelul energetic numarul 11, unicornul roz sau spiritul sobolanului de aur) atata vreme cat isi construiesc templele DIN BANII PROPRII si pe terenuri PROPRIETATE PRIVATA si atata vreme cat nu folosesc BANII PUBLICI sa plateasca salariile preotilor lor … si atata vreme cat nu folosesc SCOLILE PUBLICE ca sa abuzeze psihic copii care inca nu si-au dezvoltat capacitatea de a gandi critic prin procesul de indoctrinare ortodoxa numit „ora de religie” … si atata vreme cat nu improasca duminica tot cartierul/orasul cu mugete de imbecili emanate de difuzoare de putere plasate in afara bisericilor ortodoxe.

  Asta e tot … Simplu si usor de inteles … Cine nu intelege care este problema este suficient de prost sa participe la orgiile nationale de pupat de oase si bucati de piele uscata jupuite de pe cadavre de fiinte umane – pacat ca organele sexuale si orificiile anale uscate ale „sfintilor” s-au dizolvat de-a lungul anilor de atata pupat/saliva.

 142. Anonim

  Spitalele au nevoie de pacienți ca să existe. Bisericile există oricum de când e lumea. Întrebarea e tu ce vrei să fi: pacient ca să stai prin spitalele sau credincios ca să fi cu Dumnezeu? Fiecare ocupă locul pe care îl merita în principiu, crucea este imbatabila. Unde nu se manifestă binele lui Dumnezeu se manifestă cel viclean care nu vrea decât să te distrugă. Faceți spitale și vor avea nevoie de mai mulți pacienți, faceți biserici si vor lupta pentru moralitate în societate noi putem să alegem.

 143. Sebastian

  Nu este vina religiei ca nu sunt spitale si ca tara este vai si amar.Este vina celor care sunt in parlament si care au fost in parlament.Este vina fiecăruia dintre noi,este vina celor care dacă te duci si zici sa doneze bani pentru un spital no o fac dar ca sa mai faca o biserica imediat,este vina statului pentru ca ii da IPOCRITULUI de Patriarh 3 salarii ca plateste popii in loc sa plătească medici si asistentele si pompierii si profesorii.Religia este doar o scuza.In filmul Vlad Țepeș este o scena in care Vlad zice asa „Nu iubirea de dumnezeu ii duce pe oameni la biserica ci frica de chinurile Iadului”.De ce sa dau bani pentru un spital dau bani la biserica ca ma iartă Dumnezeu si poate mă ajuta sa castig la Loto.Nu mai dati vina pe religie ca suntem noi lasi,prosti si ipocriti.Sa dam vina pe NOI pentru ca nu facem nimic ca sa schimbam ceva.

 144. Anonim

  Ati omorat pe Ceausescu si acuzat ca a demolat biserici sa faca loc la scoli, spitale, blocuri, etc … Acum ce vreti? Sunt prea multe biserici? Prea putine locuri de munca? Prea incompetenti cei care ne conduc? Productia de ” chestii ” a Romaniei = 0? Acum 25 de ani eram in top 3 la ORICE capitol, acum suntem printre ultimile locuri la toate capitolele!? Sa fim multumiti ca totusi ” sunt supravietuitori „, in 2015, intr-o capitala europeana intr-un club de ” 5* ” au ars de vii sute de oameni datorita ” unei artificii ” .. ASTA E ROMANIA CE ATI VRUT, ASTA E CEEA CE ATI PRIMIT, si ca incheiere citez un demnitar ” cui nu ii convine in Romania, poate emigra unde vrea ” …

  Dumnezeu (din toate bisericile) sa ii odihneasca in pace!

 145. Anonim

  Mănâncă puțină ciocolată să treacă acreala.Iar pentru cei care zic că ei plătesc paraziții de popi, să stea liniștiți că preoții își plătesc singuri dările către stat, mai semnificative decât banii primiți.

 146. Cristi

  Mai frate, esti cam neconvingator cu articolul asta.Tu crezi ca ala era un spatiu adecvat pentru o lansare de acest gen.Daca inviti pe cineva la tine acasa si casa iti ia foc si persoana moare cine este responsabil? Sau casa ta are o capacitate de 20 de persoane si tu bagi 100? Care va fi finalul in caz de incendiu? Cine va fi raspunzator de cele intamplate pe proprietatea ta?
  Guvernul, biserica , religia sau tu?Schimbarea in Romania trebuie sa inceapa cu tine? Critici biserica si catedralele dar nu spui nimic de proprietarii clubului.
  Cand te ai nascut in biserica te au botezat, ai crescut te casatoresti, in biserica te ai cununat si tot biserica cu preotii ei te va duce la mormant.
  Patronii sunt vinovati in primul rand apoi vin restul ,cei care au dat avizele de functionare .Un eveniment tragic cu pierderi de vieti si sechele pe viata pentru restul.
  Ai face bine sa te rogi pentru cei pe care I am pierdut si pentru cei in suferinta.
  Nu asa dovedesti ca iti pasa.Nu ai cum sa te acresti pentru ca Dumnezeu e si in tine si in toti.
  Daca te crezi bun fa tu o campanie de fundraising si construieste un spital sau aduna fonduri pentru cei morti sau supravietuitori.
  Fa tu ceva bun si polarizeaza si pe altii.

 147. glimboca

  De 10 ani merg la o biserica baptista fiind nascut in religia ortodoxa. Imi cer iertare daca te simti ofensat de acest lucru. Dau bani la biserica in fiecare duminica, cultul baptist nu a fost de acord cu plata pastorilor din bugetul de stat prin urmare biserica e autofinantata de membrii ei neavand nici o finantare de la stat. Nu stiu cum e in alte parti dar imi pare rau ca ne-ai gasit vinovati de crimă. Stiu insa ca Biblia a prevestit aceste vremuri tocmai pentru a ne intari credinta ca Dumnezeu isi iubeste si se ingrijeste de copiii Săi. Porunca Sa e viata vesnica pentru toti oamenii dar multi se poticnesc in greșelile altora făcându-L responsabil pentru răul din lume care doar prin neascultare se produce. Imi pare rău că sunt făcut criminal doar pentru că sunt creștin și dau bani la biserică și totodată imi pare rău că Dumnezeu e făcut in toate felurile doar pentru că Și-a dat Fiul ca să moară in locul nostru și să poarte durerile pe care noi trebuia să le purtăm. Cu toate astea EL ne iubeste si ne ingăduie in continuare și ne așteaptă cu bratele deschise. Poate atunci cand nu vom mai avea ceea ce primim neconditionat din partea Sa vom realiza cat de mult ne-a iubit. Sper insa sa nu fie prea tarziu. Imi cer iertare daca te-am ofensat cumva, scopul n-a fost sa te judec așa cum fac multi astazi ci să dau la o parte toate nimicurile pe care cel rău le pune intre noi si Tatăl nostru care ne-a creat. Iti doresc numai bine.

 148. Iulian

  Prietene iarta-ma dar esti in deriva. Tu draga prietene care te ascunzi dupa blog si arunci cu acuze, gandeste-te ce ai facut tu pana acum pentru binele celorlalti si apoi esti indreptatit sa arunci cu acuze in altii. Cauti vina unde nu este, plus de asta mentalitatea ta este una extremista, care lasa de dorit. Intr-o tara civilizata, catre care dorim sa tindem, macar teoretic, nu se pune problema ori scoli, ori catedrale, ori spitale. Tu desteptule, probabil ca l-ai votat pe Boc care a inchis spitale, si le-a zis doctorilor ca daca nu le convine cat castiga sunt liberi sa plece. Tot tu te-ai saturat de Boc, si l-ai dat jos punand-ul pe Ponta sub conducerea caruia s-a intamplat atrocitatea asta. Iar acum tot tu esti cel care urla in stanga si-n dreapta. In primul rand tragedia asta nu s-ar fi intamplat daca astia de la conducere n-ar fi acoperit un sistem corupt. In al doilea rand fa-l responsabil pe premier ca el imparte bugetul intre ministere. Asa ca daca te-ai saturat de religia noastra, injura-l p’ala care le da felia de buget. Daca ar fi luat foc o biserica probabil ca atunci ai fi zis, ba asa meritati ca v-ati dus la biserica, ca asta-i mentalitatea ta. Se vede ca habar nu ai pe ce planeta traiesti. Daca s-ar fura macar pe jumatate, ar fi si spitale, si scoli, si tot ce vrei. Hai sa-ti desenez, sa-ti fac o schema poate intelegi. De s-ar da toti banii de la culte si de la invatamant si de oriunde vrei si s-ar da la sanatate, la fel de usor s-ar topi pe parcurs si n-ar ajunge unde trebuie. Ori nu realizezi asta ori esti un aparator al guvernului care tocmai a picat, un propagandist camuflat in blogger. Ia si citeste cum se fac lucrurile intr-o tara normala fara idei comuniste.

 149. Iulian

  Lupul Auriu
  uite aici: „Să vedem despre ce este vorba. Deci avem un număr de 425 de spitale in Romania. Acest număr raportat la populaţie ne dă undeva aproape de 2 spitale la 100.000 locuitori. Nu aţi fi curioşi să vedem cum stau şi alte ţări (evident mai civilizate, cum altfel?!… emoticon grin ) la acest capitol? Iată ce găsim: Olanda 1.18, Danemarca 1.09, Spania are 1.72, Ungaria 1.79, Portugalia 1.93, Slovenia 1.44. În aceeasi categorie cu Romania se afla şi Italia cu 2.18, Polonia cu 2.08, Belgia cu 2.04. În lume situaţia se prezintă aproape la fel. Ca exemplu, în SUA există 5773 de spitale, în timp ce populaţia este de vreo 15 ori mai mare, rezultând 1,80 spitale la 100.000 locuitori.

  Dacă ne apucăm să analizăm după numărul de paturi din spitale la zece mii de locuitori, descoperim lucruri şi mai interesante. Comparativ cu media mondială de 27 paturi la 10.000 locuitori, Romania se afla pe locul 17 în lume, cu 65 de paturi. Înaintea noastră, se află în principal ţările foste comuniste, care probabil nu se grăbesc sa-şi eficientizeze sistemului medical și țări precum Argentina sau Mongolia. După noi, însa, vine restul Europei “civilizate” şi SUA: Bulgaria 64 de paturi la 10.000 de locuitori, Elvetia 55, Belgia, Croatia si Irlanda 53, Polonia 52, Olanda si Grecia 48, Anglia, Italia, Norvegia 39, Danemarca si Portugalia 35, Spania 34, SUA 31. Aha!… deci comparativ cu alte state avem un număr relativ OK de spitale şi un număr chiar binişor peste medie în ceea ce priveşte numărul de paturi din aceste spitale. Ah… deci nu numărul de spitale și nici numărul de paturi din acestea este problema, ci criza sistemică din sistemul sanitar românesc, nu-i așa?!…”

 150. dolo

  Daca as putea sa fac sau sa spun ceva care sa indrepte raul facut……a fost un moment cu multa muzica si cu multi oameni frumosi…….sigur suntem ravasiti de cele intamplate la Colectiv si ma intreb de ce un slujitor al bisericii tuna si fulgera de ceva care avea legatura cu Satana……..si ma intreb de ce a aparut prima salvare dupa 4 ore……de ce pioceanicul…….credeti in ce vreti ……. in ranitii care au ajutat pe raniti….. in asistentele sensibilizate…. in oamenii de bine care s-au sacrificat, ajutand…..in preotii care s-au rugat pentru sufletele celor plecati…..si… pe masura ce imbatranesc, gasesc ca toata viata mea a fost slefuita si de muzica….. de tot felul……daca pana acum unii au fost vinovati de aceasta nenorocire, de acum incolo NOI TOTI vom fi vinovati , DACA VOR URMA ALTELE;

Ce părere ai despre acest articol?