Ziua 4: Primul set de activități poloneze

scris de | sâmbătă, 2 iunie 2012, 13:52 | 1 comentariu

Scuzaţi aşteptarea mult prea lungă a unui nou articol, însă programul de activitate din ultimele zile a fost unul dintre cele mai lungi posibile, pregătit de polonezii din Choszczno; nu spun faptul că nu mi-a plăcut, însă a reuşit să provoace o oboseală destul de greu de suportat. Cel puţin timpul liber de după a recuperat buna stare şi ne-a ajutat să ne reintrăm în formă.

Trezirea oficială ne-a fost dată la ora şapte însă, având în vedere faptul că soarele a răsărit la o oră mult mai matinală, am fost nevoiţi să ne ridicăm din pat. Nu de alta, însă razele ne mângâiau chipurile… draperiile nu prea funcţionează … so … Micul dejun ne-a fost servit la ora opt şi jumătate; partea bună în toată treaba cu mâncarea este faptul că aici nu se papă chestii ciudate. Servesc un mic dejun aproape identic cu al nostru. De exemplu, în ziua a treia ne-au fost puse înainte şuncă, caşcaval, dulceaţă, unt, suc de fructe (cică natural) şi cafea. Pâinea era opţională!

La ora zece eram aşteptaţi la liceul celor din Choszczno; nimic rău, asta până am aflat că eram cazaţi la un kilometru şi ceva de oraş. Noroc de faptul că drumul până acolo îl parcurgeam pe lângă lacul oraşului. Cam aşa arată aleea, asfaltată, curată şi iluminată:

La început, ne-am imaginat cu toţii un drum greu şi anevoios până la intrarea în oraş; liceul era prin apropiere; până la urmă, un kilometru nu e o sută de metri, zic. Ajungând acolo unde eram aşteptaţi, însă, ne-am dat seama de faptul că o asemenea plimbare pe lângă lac ne-a ajutat foarte mult; poate acesta a fost şi scopul unei astfel de organizări. Despre liceu nu sunt prea multe de spus; arată ca toate celelalte.

A avut loc prezentarea celor ce aveau să ne coordoneze pe tot parcursul şederii noastre, i-am cunoscut pe francezii, spaniolii, italienii şi polonezii ce au luat parte la proiect, iar apoi am început activităţile. Călătoria în Polonia a avut, defapt, scopul de a înţelege mai bine emigrarea şi imigranţii. Ne-am împărţit pe grupe de câte doi inşi din fiecare ţară, pentru ca mai apoi să primim, fiecare grupă, câte o sarcină diferită.

Grupa mea a fost însărcinată cu crearea unui regulament al emigrantului, în care trebuia să scriem câteva drepturi şi câteva îndatoriri ale sale. Nu a fost chiar simplu, având în vedere şi faptul că italienii vorbeau doar italiană şi foarte puţină engleză, spaniolii spaniolă şi engleză, francezii doar franceză, iar polonezii poloneză şi engleză. Noi, românii, vorbeam română, engleză, franceză şi spaniolă.

Per total, activitatea din ziua a patra a fost productivă. Să îi spunem aşa! Am cunoscut multe persoane noi, am interacţionat cu alte patru culturi necunoscute nouă până atunci şi am reuşit să ducem la bun sfârşit o activitate ce ne-a fost propusă!

Există 1 comentariu publicat la acest articol:

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!