Ziua 1: Superba Slovacie și peisajele sale

scris de | marți, 22 mai 2012, 08:22 | 6 comentarii

Ce m-a încântat cel mai mult, după ce am intrat în Ungaria, a fost faptul că am aflat despre spațiul Schengen; adică, odată ce treci granița dintre români și unguri nu mai ești nevoit să oprești la trecerea într-o altă țară pentru a fi verificat. Cel puțin eu, nici nu am reușit să îmi dau seama în ce țară mă aflam; a contribuit puțin și somnul ce m-a cuprins pe unele porțiuni ale drumului.

După primii 50, 60 de kilometri parcurși în Slovacia, au început să îmi apară în minte și primele impresii; nu foarte bune, să fiu sincer. Am trecut prin sate părăsite, distruse, devastate; peste ape și râuri pline de gunoaie (descriere specifică țării noastre, de altfel), am călătorit pe porțiuni de autostradă de-a dreptul jalnice, iar după ce am oprit pentru o pauză de 45 de minute la una dintre benzinăriile lor, mi-am dat seama că nici oamenii nu sunt prea grozavi. Au stilul ăla de viață nemțesc; nimeni nu zâmbește, nimeni nu râde; toată lumea te întâmpină cu fețe indiferente și cu o limbă mult prea urâtă, în comparație cu ceea ce avem noi acasă.

Prea multe cuvinte despre Slovacia nu sunt de spus. În mare, din ceea ce am reușit să observ pe fereastră, este o țară a contrastelor. Am trecut prin orașe de-a dreptul superbe, cu periferii împrejmuite de vechi cetăți și castele înălțate pe vârfuri de dealuri, cu cartiere dedicate camping-ului și câmpuri întregi de culturi agricole, dar și prin sate deloc primitoare, cu case neglijate, străzi proaste și mulți țigani slovaci.

Casele lor, dar toate, sunt asemeni persoanelor ce le locuiesc; înghesuite, înalte și deloc comode (din câte se observă din exterior); sunt însă foarte frumoase; cu temelii din piatră de rău și ziduri de bârne lăcuite. Îmi pare rău de faptul că nu am reușit să realizez nici o fotografie sau măcar o mică filmare cu peisajele superbe pe care le au în grijă slovacii.

M-a impresionat, însă, faptul că, cea de-a doua parte a țării, înainte de a intra în Polonia, este total diferită de ceea ce am scris mai sus. Mii de kilometri de autostradă perfectă, cu o limită de viteză greu de atins și cu peisaje greu de imaginat. O frumusețe, ce să mai!

Later edit: stațiunile lor montane sunt de-a dreptul superbe! Câți dintre voi v-ați petrece concediul la sky în Slovacia, în loc de Austria sau Elveția? Eu da; trebuie să mai învăț să schiez, căci determinarea există!

Există 6 comentarii publicate la acest articol:

 1. mishu88

  Da, dar oprești mai des la plătit taxe pentru utilizarea autostrăzii. :D:D:D Exact așa am pățit și eu, nu știam în ce țară mă aflam. Dar coboram la o benzinărie, făceam poze la vreo hartă a locului și îi auzeam pe oameni ce limbă vorbesc. Aha, asta e slovenă. Aha, asta e italiană. :)) Da măi Ciprian, ai dreptate. Lipsa de ”OMENIE” în Europa este la grad de ”modă”. Ca la noi în România nu vei mai găsi nicăieri ospitalitate… Acum ai simțit pe pielea ta ce înseamnă ”graiul și viața dulce de acasă”. Diferențele de civilizație din Slovacia (Nord vs. Sud) se aseamănă cu România noastră: Transilvania occidentală vs. Țara Românească balcanică……. Mai scrie, mai scrie, sunt cu ochii -cu drag- pe tine! :))

  1. Ciprian Pardău blogger

   Sa stii ca am dat (adica soferul) ceva banuti pentru taxele de autostrada :d nu m-a prea incantat treaba asta! In rest, toate bune; am circulat si cu 140 km; urc filmarile cat de repede ajung la o conexiune cat de cat ok! Salutari din nordul Poloniei! :)

 2. vienela

  Ciudata schimbarea din apropierea Poloniei, ca si cum ai intrat deja in alta tara. Sau poate nu, daca stau sa compar cu zonele mai bogate si mai sarace de la noi.

  1. Ciprian Pardău blogger

   Probabil, schimbarea se trage de la apropierea de Polonia; care, sa recunoastem, este cu mult peste Ungaria si Slovacia la un loc ;) Ce rost ar avea insa sa comparam totul cu Romania?

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.