Studiu şi educaţie numismatică: moneda de 20 de lire a Republicii Italiene

scris de | duminică, 18 noiembrie 2012, 11:20 | Tu ce părere ai? Hai să discutăm!

Imediat după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, pe 2 iunie 1946, Italia a adoptat ca o nouă formă de guvernământ: republica. Măsură ce a adus după ea şi necesitatea de a înlocui monedele şi bancnotele aflate în circulaţie, care făceau referire la Regatul Italiei şi la dinastia de Savoia.

Aşadar, la finalul anului 1946, Monetăria Italiană a emis primul set de monede, din noua emisiune, cu valorile de 1, 2, 5 şi 10 lire. Următorul set, cel de-al doilea, a fost emis începând cu anul 1951, monedele având valori cuprinse între 10 şi 100 de lire. De asemenea, în setul secund a fost emisă şi moneda despre care aminteam în titlul articolului, cea de 20 de lire. Aceasta a fost bătută începând cu anul 1956, fiind realizată de gravorul Pietro Giampaoli.

1. „Giampaoli”: Reprezintă numele de familie al gravorului Pietro Giampaoli, cel care a realizat desenul de pe monedă.
2. Chip feminin, reprezentând Italia.
3. Spice de grâu: simbol al rodniciei şi belşugului în cultura italiană.

Pe întregul parcurs al anilor în care această monedă a fost bătută şi folosită în Italia, desenul monedei a rămas neschimbat, singura diferenţă vizibilă fiind muchia (1968: suprafaţă striată -> suprafaţă netedă). Vezi imaginea următoare!

comparatie-muchie

Moneda în cifre:
Valoare: 20 de lire
Diametru: 21,3 mm
Greutate: 3,6 grame
Aliaj metalic: bronzital
Emisiuni: 1956 – 2001

Culoarea aurie a monedei se datorează bronzitalului, aliajul de bronz şi aluminiu utilizat pentru realizarea ei. Bronzitalul a fost folosit de Monetăria din Roma pentru monedele de 5 centime emise de Regatul Italiei şi pentru cele de 20 şi 200 de lire ale Republicii Italiene. În anul 1968, la acest aliaj a fost adăugat un procent mic de nichel, care să-i confere mai multă strălucire şi să reducă oxidarea.

1. Ramura de stejar reprezintă simbolul virtuţii, tăriei, curajului, demnităţii şi perseverenţei în cultura italiană. Este prezentă şi pe stema Republicii Italiene.
2. Valoarea monedei.
3. R indică faptul ca moneda a fost bătută de Monetăria oraşului Roma (R.).
4. Anul baterii respectivei monede.


Text inspirat din numărul 1 al revistei „Bani de pe mapamond”, creată şi distribuită de editura DeAgostini Hellas, Grecia. Este interzisă repoducerea, stocarea, transmiterea sau utilizarea comercială a tuturor materialelor prezente mai sus, acestea fiind protejate de drepturile de autor.

Sursa imaginilor: Ucoin, numarul 1 al revistei „Bani de pe mapamond”

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!