Comparație între trecut și prezent (ep.6): Strada Republicii (II)

scris de | joi, 19 ianuarie 2012, 16:20 | 2 comentarii

Salutare şi bine v-am regăsit în cadrul celui de-al şaselea articol al proiectului de renaştere (fotografică şi istorică) a clădirilor şi străzilor celei mai importante staţiuni montane din întreaga Moldovă. Am revenit asupra str. Republicii cu noi fotografii din alte unghiuri, iar pentru final, am pregătit şi o mică surpriză pentru toţi cei ce urmăresc această serie de comparaţii fotografice.

Dacă în articolul anterior> am prezentat ipostaze ale străzii Republicii chiar din mijlocul acesteia, de această dată vom oferi o panoramă de la înălţime, mai exact, o imagine realizată dintr-una din camerele Hotelului Carol (fostă Vila I), undeva în jurul anilor 1970-1980:

Apreciez această vechime din mai multe motive, după cum urmează:
1. Cartea poştală face parte din aceeaşi serie în care se regăseşte şi ilustrata prezentată în acest articol, fiind realizate de acelaşi fotograf;
2. Gama de culori folosită la prelucrarea imaginii este aceeaşi ca cea folosită în anii `70-`80;
3. Atât ilustrata prezentată mai sus, cât şi cea prezentată în acest articol, sunt realizate din Hotelul Carol (cel mai probabil în aceeaşi zi);

Ceea ce este interesant în această carte poştală, este faptul că ne prezintă şi partea nordică a oraşului (de pe malul stâng al răului Dorna, direcţia de mers spre est), unde, dacă privim cu atenţie, putem observa cele patru mari turnuri ce dominau zona: cel al primăriei, al gării, al casei Vladimir (despre care am discutat în articolul cu numărul 5 al proiectului) şi al bisericii romano-catolice (vis-a-vis de Hotelul Traian, considerat cel mai luxos loc de cazare între anii 1944-1970, actual spital al oraşului).

Vă invit, că în cele ce urmează, să aruncăm un ochi şi peste comparaţia fotografică a zonei, realizată în data de 27 decembrie 2011:

Înainte de a trece mai departe, doresc să mulţumesc conducerii şi recepţionerei hotelului Carol pentru entuziasta colaborare şi dorinţa de a contribui la acest proiect, pentru care mă simt obligat să le mulţumesc. Fotografia a fost realizată din balconul camerei cu numărul 17, sub atenta supraveghere a recepţionerei, singura cameră a hotelului care nu era închiriată în acel moment. Relativ simplu, cadrul din 27 decembrie reprezintă o perspectivă asupra străzii Republicii, asupra consolidării ambelor maluri ale răului Dorna şi asupra situaţiei dezastruoase în care se găseşte Casino-ul. De menţionat faptul că, pentru a se economisi o sumă uriaşă de bani care ar fi fost cheltuită pentru asfaltarea şi reabilitarea străzii, aceasta a fost pavată; iar, cu toate că sună ciudat, arată chiar bine.

Într-un final, a sosit şi momentul prezentării surprizei despre care vorbeam la începutul articolului. Dacă aş fi un turist proaspăt sosit în vacanţă la Vatra Dornei, aceasta ar fi prima carte poştală pe care aş trimite-o acasă părinţilor:

Ilustrata este preluată din colecţia grupului Dorna-Watra, de pe Facebook; pe această cale mulţumindu-le.

Există 2 comentarii publicate la acest articol:

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.