Sportul românesc nu înseamnă doar fotbal

De când Rapid București a retrogradat din prima ligă nu am mai urmărit fotbalul cu seriozitatea cu care o făceam odată. Ca o comparație, anul trecut am văzut toate meciurile Rapidului, iar dacă trag de mine puțin cred că pot să îmi amintesc majoritatea rezultatelor, cu toate că multe dintre ele au schițat traseul către liga secundă. Tot anul trecut am urmărit și meciurile Olandei de la Cupa Mondială, pe care puteam paria că o să câștige după parcursul făcut până în semifinale. Dar a pierdut la penalty-uri cu Argentina și a rămas doar cu amintirea locului al treilea, după victoria cu Brazilia din finala mică.

De atunci singurele meciuri pe care le-am văzut au fost cele ale naționalei, pentru EURO 2016, care au fost o dezamăgire pentru mine, chiar dacă momentan ocupăm o poziție favorabilă pentru calificare. M-aș fi uitat la partidele Rapidului din Seria 1 a ligii secunde, dar până acum niciun canal TV nu le-a transmis meciurile. Poate este pe bune vestea că se deschide Digi Sport 4 și încep programul de transmisiuni cu meciul dintre Rapid și Clinceni.

De la un timp tot văd pe Facebook cum Marius Matache și Cristi China merg la meciurile de rugby și nu puteam să îmi dau seama de ce. Și nu la oricare, ci chiar la cele din campionatul României, care bănuiam că nu sunt spectaculoase. Digi Sport sau Gazeta Sporturilor n-am văzut să scrie vreodată despre ele, iar ProSport și Sport.ro nu urmăresc din principiu. Săptămâna asta au plecat la Londra să urmărească meciurile României în cadrul Cupei Mondiale de Rugby.

Da, la Cupa Mondială, unde suntem prezenți încă de la prima ediție.

România a jucat miercuri primul meci de la Mondialele din 2015, împotriva Franței. A fost și primul meu meci de rugby văzut de la un capăt la altul și pot spune, sincer, că mi-a plăcut. Un lucru de apreciat în rugby este că arbitrul este respectat în teren și niciun jucător nu îi dezaprobă deciziile. Dacă ar face asta ar pierde cinci metri de teren în favoarea adversarilor, ceea ce nu ar fi plăcut. Alte câteva aspecte ale acestui sport le-a nuanțat Toma în articolul lui, pe care le reiau și eu:

#1. Pasa în față nu este permisă;
#2 Medicii intră pe teren fără oprirea jocului;
#3 La cartonaș galben primit jucătorul iese să se răcorească zece minute și nu își varsă nervii pe arbitru;
#4 Coechipierii se susțin fizic prin efort colectiv, iar întotdeauna trei înaintează mai bine decât unul.

Rugby-ul m-a prins așa de tare încât după meciul României am urmărit și partidele dintre Noua Zeelandă și Namibia, un meci de-a dreptul spectaculos, cu multe puncte marcate și faze frumoase, dintre Italia și Canada, meci oarecum echilibrat, și dintre Anglia și Țara Galilor. Italia și Canada ne vor fi adversare și nouă, la începutul lunii octombrie. Până atunci, diseară avem meci cu Irlanda, ocupanta locului secund în grupa D, echipă care a marcat 50 de puncte și a primit doar 7 la Mondiale.

Majoritatea românilor nu urmăresc și alte sporturi în afară de fotbal, iar asta îi limitează într-o oarecare măsură. Este ca și cum ai trăi toată viața în România și ai crede că doar aici se găsesc peisaje incredibile, fără să vizitezi vreodată și o altă țară și să afli că și acolo sunt lucruri minunate de văzut. Exact așa este și în sport. De ce să te limitezi doar la fotbal când există o mulțime de alte sporturi de urmărit?

Uite o listă a sporturilor la care suntem prezenți la Mondiale sau avem performanțe notabile:

Tenis – O avem pe Simona Halep, despre care nu cred că mai este ceva de spus. O avem pe Irina Begu, care a câștigat zilele trecute Turneul de la Seul, jucând finala împotriva lui Sasnovich, locul 136 WTA. Irina Begu a urcat pe locul 26 WTA cu această victorie. În top 100 WTA avem patru românce, pe Simona Halep (locul 2), Monica Niculescu (locul 49), Alexandra Dulgheru (locul 54) și Andreea Mitu (locul 84);

Rugby – Naționala României joacă la Cupa Mondială încă de la prima ediție. Primul meci din anul 2015 l-am jucat săptămâna aceasta împotriva naționalei Franței, pe care l-am pierdut cu 11 la 38. Avem un selecționer străin și câțiva jucători africani stabiliți în țara noastră. Diseară avem meci cu Irlanda, ocupanta locului secund în grupa din care facem parte;

Minifotbal – Echipa României a devenit campioană europeană. Am jucat finala cu Croația, meci pe care l-am câștigat cu 5 la 1. România a câștigat toate cele șapte meciuri jucate la Europenele de anul acesta: 1-0 cu Scoţia, 2-0 cu Serbia, 3-0 cu Bulgaria, 2-0 cu Israel, 4-1 cu Slovenia, 2-1 cu Cehia și 5-1 cu Croația în finală. România a câștigat toate cele șase ediții ale Campionatului European de Minifotbal;

Biliard – Echipa României, formată din Ioan Ladanyi și Babken Melkonyan, a ajuns, până în momentul de față, în sferturile Cupei Mondiale de Biliard cu nouă bile. În prima rundă, România a bătut echipa Chinei cu 7-4, iar pentru a ajunge în sferturi a bătut naționala Indoneziei cu 7-5. Urmează să joace cu Anglia pentru a merge mai departe;

Atletism – Echipa de juniori a României a terminat pe locul 10 la Campionatul Mondial de Alergare Montană, ținut în Țara Galilor. În ultima cursă a CM românii s-au clasat pe locurile 29, 33 și 35 din cei 70 de sportivi care au luat startul. În partea opusă a planetei, Marian Oprea a fost singurul român calificat la Mondialele de la Beijing, acolo unde a terminat pe locul șase în proba de triplusalt.

Iar lista poate continua cu o mulțime de alte sporturi. La tenis de masă feminin tocmai ce am învins echipa Austriei cu scorul general de 3-2, iar în partida anterioară am bătut echipa Serbiei cu 3-1 în cadrul Europenelor din Rusia. Și cine știe câte alte știri de acest gen există, dar nu sunt publicate.

Există și alte alternative pentru fotbal, iar asta începe să se vadă și în online. Pe prima pagină a Digi Sport nu mai este doar fotbal, ca la începutul anului, ci pot fi citite articole despre tenis, rugby, auto, F1, fotbal din liga secundă și handbal. Gazeta Sporturilor a început să scrie despre tenis și rugby, iar din când în când au știri despre cursele auto.

4 comentarii

Ce părere ai despre acest articol?