Din oraș: siguranța în trafic în anul 2021

Zilele astea am condus prin oraș mai mult decât o fac de obicei. A trebuit să ajung în stânga. A trebuit să ajung în dreapta. A trebuit să stau la coadă atâtea zeci de minute ca să rezolv anumite lucruri. Apoi a trebuit să fug în altă parte ca să rezolv alte lucruri. Și tot așa până când au trecut câteva zile și am reușit să termin ce aveam de terminat.

Scurta perioadă de timp cât am fost pe drumurile patriei m-a făcut să mă gândesc, poate mai mult ca niciodată, la siguranța în trafic. Iar în București asta este o sintagmă care aproape că nu există. Pentru că în cele câteva zile era să fiu implicat în cel puțin cinci accidente. Unele minore, alte poate că mai grave. Singurul lucru bun este că nu s-au întâmplat.

Problema este că suntem în anul 2021, iar unii șoferi încă conduc fără lumini pe timp de noapte. Alții nu stau la semafor și alții forțează culoarea roșie pe cât de mult posibil. Alții ies din coloană fără să se asigure, iar alții îți taie calea fără niciun pic de semnalizare.

Iar toate lucrurile astea mi-au adus aminte de o fotografie pe care am făcut-o anul trecut pe Splaiul Unirii, aproape de Bulevardul Mărășești. Numai modul în care este încărcată autoutilitara poate să ducă la producerea unui accident. Nu încap scândurile în mașina asta?

Ok, hai să aducem alta! Dar hai să ne gândim un pic și la cei din jurul nostru.

8 comentarii

  1. Statul în spatele utilitarei se putea transforma într-o secvență din „Final Destination”. Pe mine a ajuns să mă streseze condusul în București. Înainte îmi era drag să circul prin oraș, acum lumea e grăbită, adormită și neatentă. Să nu pomenești de „prioritatea de dreapta”.

  2. Partea cu „nu semnalizează” (schimbarea direcției, măcar) mi-a amintit o zisă a unui șofer din București cu mai mulți ani în urmă. Din una în alta a zis că s-a schimbat Codul Rutier: nu mai e obligatorie semnalizarea! Am crezut că glumește, dar era foarte serios! Am căutat codul și evident că semnalizarea e obligatorie. Atunci am stat și m-am gândit: o fi făcut careva o glumă de 1 aprilie și unii au luat „informația” de bună și-au dat-o mai departe?

    • E posibil ca mulți să creadă treaba asta și acum, în anul 2021. Nu m-aș mira. Mai ales când văd cât de mulți nu semnalizează nici la schimbarea direcției de mers.

  3. O rudă de-a noastră din provincie vine aici doar cu trenul. A zis că nu are curaj să șofeze în București, deși merge de ani de zile prin țară. După părerea mea, mulți șoferi sunt inconștienți pur și simplu. Până la urmă ar trebui să înceapă să se gândească la viața lor și poate ar urma firesc și viața semenilor. În fine, dacă mă gândesc mai bine la chestia cu firescul…

    Oricum, într-un oraș atât de aglomerat unde te poți grăbi? Decât eventual spre spital. Totuși, cine observă traficul? Niște amenzi bine mediatizate poate că ar mai tempera prostiile. Dar nu prea are cine să le dea. Nu știu dacă sunt folosite informațiile de pe camerele de luat vederi. În alte țări îți vine amenda prin poștă. Poate că și la noi, dar nu am auzit eu! O seară bună și fără incidente pe unde mergi!

    • Adevărul e că dacă poliția ar fi mai prezentă pe străzi poate că nu ar mai fi chiar atât de rău precum este zilele astea.

  4. În București e jale mare. Dacă nimerești vreo beizadea de bani gata, cu o mașină puternică, pe aproape e și mai mare ghinionul. Ăia cu bani conduc foarte aiurea.

Ce părere ai despre acest articol?