De unde ar putea veni salvarea orașului Vatra Dornei

scris de | marți, 21 august 2012, 22:39 | 7 comentarii

Oricât de mult ne-am dori cu toţii să n-o spunem, oraşul Vatra Dornei are nevoie de o schimbare radicală, de ceva care să-l pună înapoi pe picioare şi care să aducă economia locală pe plus. Dacă în primii patru, cinci ani de la revoluţie treburile au mai stat cum au stat, în următorii 16 ani aproape totul s-a cam dus de râpă. Infrastructura a coborât la un nivel ruşinos, industria practic aproape că nu mai există, monumentele istorice sunt complet ignorate. Nimic nu merge aşa cum ar trebui, iar cel mai important, nimănui nu-i pasă.

Aşa că mi-am pus mintea la contribuţie, ba mai mult, i-am dat şi voie să funcţioneze la un procent mai mare de 10% şi-am întocmit un adevărat, impresionant şi palpabil plan de „reînviere” a municipiului. Am spus palpabil din simplul motiv că tot ceea ce veţi citi mai jos poate fi realizat în timp, dacă chiar se vrea şi dacă chiar se depune interes şi pasiune. Dacă nu, puneţi-l pe Mihai Cioată primar, faceţi-mă ajutorul său de încredere şi rezolvăm noi. Fără alte cuvinte, haideţi să-i dăm drumul.

1. Cartierul Podu Verde – se ştie faptul că depozitul de pe strada Podu Verde al domnului Duţu (îmi scapă numele complet) nu se mai foloseşte de o bucată bună de timp. Reprezintă practic o bucată de teren ocupată fără nici un scop de către o clădire inutilă. Aşadar, propun demolarea acesteia, iar cu bucăţile de beton provenite din zidurile puse la pământ şi cu alte câteva zeci de camioane de piatră brută se poate consolida puternic zona. Ulterior, se face canalizarea, se instalează reţeaua de apă potabilă, menajeră, curentul, gazul şi alte utilităţi, se construiesc blocuri noi de câte cinci etaje fiecare şi se mută GRATIS familiile ce locuiau în cartierul Podu Verde. Vechile blocuri ale cartierului se demolează, iar zona rămâne disponibilă altor construcţii şi investiţii.

2. Cartierul Bârnărel – zona ar trebui îndreptată, puternic consolidată pentru a putea elimina posibilitatea declanşării unor alunecări de teren. Se instalează toate utilităţile necesare, se trece la furnizarea curentului prin intermediul firelor îngropate pentru a scăpa de stâlpii inutili şi se construiesc, asemeni cartierului Podu Verde, noi blocuri de locuinţe. Imobilele vechi se demolează şi se înlocuiesc cu altele noi.

3. Cartierul Aleea Dornelor – asemeni celorlalte două cartiere amintite, şi acesta are o mare nevoie de consolidare şi modernizare. Lucrările se pot efectua la fiecare bloc în parte astfel încât mutarea locuitorilor să nu fie necesară.

4. Cursul râului Bistriţa – au trecut câţiva ani buni de când cursul râului nu ocupă mai mult de jumătate din terenul rezervat. De ce să nu se lase doar 50% din acesta dedicat râului, iar restul de 50% să fie bine consolidat astfel încât CFR să poată investi în realizarea unei căi ferate duble?? Traficul feroviar s-ar fluidiza, iar nivelul apei ar creşte.

5. Centrul – restaurarea detaliilor arhitecturale de pe vechile clădiri, înlocuirea panourilor magazinelor cu altele care să nu bată atât de mult la ochi şi care să confere un aspect mult mai plăcut, înlocuirea pavelelor cu piatră cubică, mutarea celor două chioşcuri de lângă podul ce dă spre parc în locul fostului club Select (deasupra de Orange Shop) şi consolidarea clădirilor astfel încât să poată fi locuite.

6. Hotel Bucovina – renovarea completă a acestuia, amenajarea parcării din faţă şi păstrarea statutului de cazare low-cost.

7. Baza sportivă şi stadionul – având în vedere starea în care se găseşte sala de sport, ar trebui demolată complet şi construită o alta la un nivel mai ridicat şi dotată cu aparatură corespunzătoare. Terenul din spatele sălii să fie amenajat pentru a putea fi folosit la antrenamente, iar stadionul să primească vestiare, bănci pentru echipe şi antrenori, tribune noi, pistă de atletism, gard înalt, panou pentru afişarea scorului şi gazon.

Dacă sucevenii ar fi fost deştepţi şi ar fi gândit atunci când au votat împotriva lui Gheorghe Flutur, toate cele punctate mai sus ar fi putut fi realizate din bani europeni. Aşa, cu Cătălin Nechifor la Consiliul Judeţean Suceava, scuza inexistenţei fondurilor va deveni un adevărat clişeu. Făcând o mică paranteză, oare de ce am impresia că în următorii patru ani nu se va schimba mare lucru în oraş?

Staţi pe-aproape, va urma partea a doua!

Există 7 comentarii publicate la acest articol:

 1. Marius

  Da, ideile sunt bune, sunt sigur ca exista multe altele, poate si mai bune. Dar apoi ne trezim.
  P.S. Esti ceva ruda cu dl. Dumitru Pardau?

  1. Ciprian blogger

   Nu degeaba am spus la finalul articolului faptul ca va urma partea a doua; pentru ca am o multime de idei, unele mai bune, altele mai proaste. Asta depinde de cei ce citesc si de punctul lor de vedere.

   Si nu, nu sunt ruda cu Dumitru Pardau. Cu toate ca mi-as fi dorit in unele momente…

 2. Istvan

  Vatra Dornei, orasul statiune, bine industrializat candva. Ce s-a intamplat cu el? Stim ca industria a ajuns la fier vechi, meseriasii sunt fie someri si cu KRUG sau plecati. Mentionai de dl. Dutu Tiganetea la primul punct. Investitorii fug si or sa fuga cel putin pana imbatranim noi fiindca au cam fost pacaliti. Punctul 4: calea ferata era dubla si ecartamentul exista inca. Ar trebui sa stam mai des la bariera sau cum? In fine, cu domnul Flutur, din ce am observat, nu a fost atat de interesat de Vatra Dornei cum a fost interesat de Humor de exemplu. Dorna s-a dus si se duce in jos in timp ce Humor rasare ca o floare. Centrul nostru nu prea da bine. Si in parc se pot face multe. Lacul de la Lunca ar trebui exploatat fiindca e pe langa camping, o zona nu tocmai exploatata si are potential si e in continuarea centrului. Zici doar de barnarel dar sub barnarel, strada Chiliei are multe bube pana la Foresta. Daca de industrie a avut cine sa-si bata joc, sa mergem pe turism si sport, sa avem ceva de oferit ca oras, ca servicii. Am locuit 2 ani la Sinaia si am cunoscut Valea Prahovei. Acolo au fost interesele bucurestenilor, deci a elitelor, mai ales politice si ce merge este … turismul. :) Avem de unde ne inspira si din strainatate, fie Ungaria, austria, elvetia, germania. Succes!

  1. Ciprian blogger

   Urmareste-mi urmatoarele articole pe subiect; propuneri si idei mult mai bune sau mai proaste, depinde de cititori, vor fi publicate in curand. Asta a fost doar un inceput, ca sa-i spun asa.

   Reveritor la investitori, ma tem ca nu ai dreptate. Daca orasul se pune la punct in urmatorii patru ani, daca reusim sa construim cel putin o fabrica noua in oras si sa aducem forta de munca intr-un cartier nou de locuinte ar fi perfect. Ar fi un inceput, ceva!

 3. cristina

  eu as vrea sa se restaureze podul de la piata . am zis restaureze si nu sa se renoveze sau reconstruiasca pentru ca mi-ar placea ca parapetii aceia din beton sa-si pastreze forma .

  1. Ciprian blogger

   O sa ajung si acolo cu seria de articole; am o multime de idei in minte, pe care le voi expune cat de curand! :)

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.