S-a lansat Gropometrul, aplicaţia care îţi arată gropile de pe drumurile patriei

scris de | marți, 23 aprilie 2013, 10:26 | 6 comentarii

gropometru-logo

Zilele acestea, a fost lansat Gropometrul, în varianta beta, aplicaţia care înregistrează gropile de pe drumurile patriei, pe care nu reuşeşti să le eviţi, şi le trece pe o hartă a ţării. Din spusele creatorului, aplicaţia se foloseşte de un foarte mic cip prezent în interiorul tuturor telefoanelor inteligente, numit accelerometru. Funcţia sa de bază este să înregistreze orice mişcare a telefonului, să calculeze intensitatea şi să rotească ecranul de pe verticală pe orizontală şi invers atunci când este cazul.

Aplicaţia poate fi folosită în 2 moduri; unul auto, care face totul automat (inregistrează gropile, foloseşte coordonatele gps şi le trece pe hartă) şi unul auto + manual, care oferă posibilitatea ca utilizatorul să raporteze manual anumite gropi întâlnite în trafic. Aş fi testat şi eu aplicaţia să văd cât de bine se descurcă, însă momentan nu au variantă pentru iOS. Când apare, o pun la treabă şi revin cu un review.

În principiu, ideea e bună, te ajută să îţi faci o oarecare idee despre cât de accesibil este drumul pe care urmează să circuli, iar cu timpul înveţi sensurile giratorii sau intersecţiile cu probleme, însă mie îmi dă cu virgulă la anumite întrebări:

 1. dacă aplicaţia este folosită în timp ce merg pe bicicletă, funcţionează la fel de bine? asta în cazul în care telefonul este pus într-un suport special pe ghidon sau ţinut într-o husă de genul pe mână.
 2. aplicaţia poate face diferenţa între o groapă, o trecere la nivel cu calea ferată şi o bandă din aia pusă în faţa trecerilor de pietoni?
 3. dacă azi am trecut printr-o groapă, iar telefonul a înregistrat-o pe hartă, iar peste o săptămână trec din nou pe acolo, însă între timp groapa a fost astupată, aplicaţia îşi dă seama că acolo nu mai este respectiva groapă? şi cel mai important, corectează pe hartă?
 4. se poate folosi aplicaţia şi în alte ţări?
 5. pentru a înregistra gropi, trebuie să ţin aplicaţia pornită pe ecran mereu? adică dacă o ţin în bară nu funcţionează? sau dacă sună cineva şi trebuie să răspund?

PS: Ştiţi ce este cel mai frumos? Că pot folosi aplicaţia pentru atunci când plec în ture lungi cu bicicleta. Deh, să îmi fac o idee despre cât de tare o să îmi zdruncin fundul pe mirificile noastre bucăţi de asfalt.

PS2: Nu înţeleg frustrarea lui Bogdan Stoica. De ce să scrii astfel de aberaţii, când ştii că aplicaţia este momentan beta?

Există 6 comentarii publicate la acest articol:

 1. Gropometru

  Salut Ciprian,

  Multumim de articol si te anuntam ca suntem in procesul de aprobare a aplicatiei pentru iOS. Speram ca la sfarsitul saptamanii cei cu terminale iOS sa poata folosi Gropometru.

  Am dori sa-ti raspundem la intrebarile de mai sus:

  1. Momentan aplicatia este destinata soferilor de autovehicule, de aceea am pus si limita peste care aplicatia inregistreaza gropile din carosabil.

  2. Momentan nu, dar lucram la imbunatatirea algoritmului pentru a face o distingere mai precisa. Pentru asta avem nevoie de cat mai multi utilizatori pentru a creste relevanta datelor colectate.

  3. Aplicatia va sterge automat gropile inregistrate daca mai multi utilizatori trec prin aceleasi coordonate geografice (locatia gropii) si unde oscilatia in accelerometry nu se inregistreaza. Din nou, avem nevoie de cat mai multi utilizatori pentru acest lucru.

  4. Da, aplicatia se poate folosi si in alte tari din punct de vedere tehnic, momentan ne limitam la Romania si Republica Moldova pentru o consistenta a datelor. Nu excludem pe viitor promovarea aplicatiei in alte tari din Europa.

  5. Da, limitarea tehnica impusa de iOS si Android ne permit inregistrarea datelor atunci cand aplicatie este pornita. In momentul in care aplicatia este in background, nu putem inregistra oscilatiile din carosabil.

  Multumim mult si te vom anunta din timp de disponibilitatea aplicatiei Gropometru pe iOS.

  La cat mai putine gropi,
  Echipa Gropometru

  1. Ciprian blogger

   Mulţumesc mult pentru rapiditatea răspunsurilor. Singurul inconvenient este că trebuie să ai aplicaţia deschisă şi nu în background pentru a înregistra; dar aşa se poate vedea ce s-a înregistrat.

  1. Ciprian blogger

   Presimt că varianta finală va avea o mulţime de modificări şi îmbunătăţiri folositoare!

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!