Review: router wireless TP-LINK TL-WR740N

scris de | joi, 9 iulie 2015, 21:32 | Tu ce părere ai? Hai să discutăm!

Nu aveam așteptări foarte mari de la un router din această categorie de preț, însă TP-LINK TL-WR740N m-a surprins plăcut, atât ca și funcționare, cât și ca aspect, având în vedere că este unul dintre cele mai ieftine routere de pe piață. Unele la prețuri mai mici decât acesta, găsite de mine pe eMag, sunt Netis WF2411 la 65 de lei, PNI Speedster M3, la 69 de lei, ambele cu un design interesant, și Tenda F300, la 56 de lei la PC Garage, pe care Radu l-a testat și a scris despre el.

Routerul despre care vorbim astăzi a costat 70 de lei și a fost livrat prin Fan Courier a doua zi.

Scriu acest review la aproape 4 luni de la achiziționare, timp în care l-am folosit pe conexiunea de acasă, conectat prin cablu la PC și prin wi-fi la laptop. Folosesc un abonament uzual de internet prin fibră optică, de 30 Mbps, de la un furnizor local însă care „prinde mult mai mult”, după cum menționează furnizorul cu fiecare ocazie. Pe parcursul articolului o să găsiți și teste pentru download de pe torrente, fiind un mod prin care și voi utilizați internetul acasă.

fotografiile din articol sunt făcute cu Canon 7D și obiectiv Tamron 24-70 mm, f/2.8.

SPECIFICAȚII ȘI PREȚ

– 4 porturi LAN și 1 port WAN, rata de transfer de 10/100 Mbps
– buton pentru pornire/oprire router, buton de resetare și buton QSS (compatibil WPS)
– poate fi prins de perete sau orice alt obiect vertical
– 1 antenă externă de 5 dBi, reglabilă
– fără porturi USB
– dimensiuni: 174 x 118 x 33 mm

Preț: 60 de lei la PC Garage | 70 de lei la eMag

AMBALARE, LIVRARE ȘI INSTALARE

Routerul vine într-o cutie de carton destul de gros, de 31 x 24 cm, de culoare verde. Cum a fost livrat prin Fan Courier, a încăput numai bine într-o pungă standard pentru colete. Routerul vine livrat într-un cofraj destul de rezistent. Pe lângă routerul în sine, cutia mai conține: unitatea de alimentare, CD-ul pentru instalare, un cablu de rețea de 1 metru, ghid de utilizare și câteva pliante.

unboxing-tl-wr740n

Instalarea este chiar simplă și nu necesită CD-ul care vine împreună cu routerul. Se conectează cablul de internet și unitatea de alimentare, se pornește routerul (are buton on/off în spate). Eu l-am lăsat un minut așa și apoi l-am accesat din browser. Aveți datele de logare pe spatele routerului și pe cutie:

– adresa: www.tplinklogin.net
– user și parolă: admin

Din interfața deschisă după logare, mergeți la Quick Setup, al doilea item din meniu, și rulați aceleași setări pe care le aveți și pe CD. Apoi mergeți la Wireless, al cincilea item din meniu, și setați numele și parola pentru conectare. Este bine să setați și țara în care îl folosiți, ca să nu apară interferențe. Puteți seta și modul de funcționare, unde aveți 5 variante din care puteți alege: 11b, 11g, 11n, 11bg ș 11bgn.

INTERFAȚA DE CONFIGURARE

Routerul a venit cu ultimul firmware, v5, disponibil și pe site-ul producătorului aici. În caz că aveți un firmware mai vechi, îl descărcați gratuit de pe site-ul producătorului, mergeți la System Tools -> Firmware Update și îl încărcați pur și simplu.

Interfața este destul de complicată, are 15 item-uri în meniu, însă pe multe dintre ele am lăsat setările din fabrică. Un punct în minus este că nu poate fi selectată interfața în limba română, dacă asta contează pentru unii.

meniu-TL-WR740N

meniu-TL-WR740N-2

meniu-TL-WR740N-3

meniu-TL-WR740N-4

meniu-TL-WR740N-5

Se pot face o mulțime de setări din versiunea 5 de firmware, unele dintre ele le puteți vedea și în cele 5 imagini. Am văzut și multe setări avansate, însă pe care nici 10% din clienți nu cred că le schimbă.

CONSTRUCȚIE ȘI DESIGN

Este un router relativ mic (174 x 118 x 33 mm), personal nu am văzut un alt router mai mic decât acesta, arată bine, cu un design modern chiar, dacă pot folosi cuvântul acesta, fără colțuri și relativ ușor, de culoare albă. Pe față, pe margini, are 3 rânduri de aerisiri și locaș cu 9 leduri, printre care: power, wi-fi activat, PC-uri conectate, rețea parolată.

tl-wr740n-f

tl-wr740n-s

Are o singură antenă de 5dBi, reglabilă pe orice direcție. Cum am routerul ascuns după birou, o țin ridicată, cum vedeți în fotografiile de pe internet. Pe spatele routerului, găsim alte 7 rânduri de aerisiri, 4 puncte de fixare și eticheta cu detalii. Din punctul meu de vedere, acele puncte de fixare nu au decât rolul de a asigura loc pentru aerisire. Pe parchet nu fixează routerul mai deloc.

porturi-tl-wr740n

Vine cu 4 porturi LAN și un singur port WAN, buton de resetare și buton on/off, loc de conexiune pentru unitatea de alimentare și buton de QSS. Personal, aș fi preferat ca fiecare port în parte să aibă protecție de cauciuc pentru a nu fi afectate de praf.

conexiune-tl-wr740n

Routerul permite și montarea verticală, pe perete, de exemplu. Însă pentru a putea face asta aveți nevoie de o bandă cu ambele părți lipicioase și potrivită pentru tipul de suprafață pe care vreți să îl montați.

PERFORMANȚĂ PE WIRELESS

Eu l-am cumpărat pentru a avea wi-fi pentru laptop în camera unde am biroul și de unde lucrez zilnic, la etaj, și pentru telefon, când sunt în orice cameră din casă. Asigură o conexiune bună și la parter, în toate camerele. Personal, mi se pare potrivit pentru un apartament, atât timp cât nu aveți cerințe absurde de la el. Amintiți-vă că e un router de nici 100 de lei.

Am făcut un speedtest de pe laptop ASUS X552M, Quad Core, 2.16 GHz, din camera unde am routerul.

viteza-wi-fi

Apoi am mai făcut unul în sufragerie, la parter, fiind camera opusă camerei unde este routerul. Semnalul trece prin 4 pereți, cu tot cu tavanul dintre parter și etaj, și are doar o liniuță de semnal.

viteza-wi-fi-2

Pe torrente, lucrurile stau destul de bine. Am descărcat un torrent de 3,2 GB în 10 minute și ceva secunde, cu 5,3 MB/sec constant (în screenshot am prins doar 5,2 MB/sec), fără vreo 5-10 secunde în care viteza de download urca până la acea viteză. Calculul viteză/timp indică o viteză medie de 4,9 MB/sec, ceea ce mi se pare puțin dezamăgitor.

viteza-torrent-wi-fi

Mă așteptam la ceva mai mult. Însă poți să tragi un film la calitate 720p Blu-ray în 10 minute, ceea ce sună destul de satisfăcător.

PERFORMANȚĂ PE CABLU

Am conectat un cablu de rețea între laptop și router. Am făcut un speedtest și am obținut următoarele cifre. Sincer să fiu, mă așteptam să crească mai mult viteza de download. Apoi am conectat cablul de rețea între PC și laptop, iar viteza de download a crescut cu aproape 2 MB, iar pingul a scăzut la 9 ms.

viteza-cablu

Pe torrente, treaba stă chiar foarte bine. Personal, sunt mulțumit. Am descărcat un torrent de 1,6 GB în 3 minute și ceva secunde, cu 9,1 MB/sec aproape constant. Din când în când mai scădea până la 8,8 MB/sec, însă media de viteză a fost 8,9 MB/sec. Ceea ce e bine. Am tras un episod de serial în aproape 4 minute.

UTILIZARE ȘI CONCLUZII

Trăim într-o lume a vitezei, iar routerul acesta nu este tocmai soluția potrivită pentru atunci când îți dorești un download mare și navigare rapidă oriunde pe internet. Personal, nu am nevoie de mai mult. Descarc rar lucruri de pe internet, în general fotografii de stock pentru blog și tutoriale pentru Adobe Illustrator, pe care îl folosesc de câteva luni, iar pentru filme folosesc o mapă gigant cu vreo 500-600 de titluri, DVD-uri de pe eMag și cont de Seenow.

Însă văd acest router potrivit pentru casa părinților. De exemplu, tata folosește PC-ul doar pentru căutare pe google, în mare parte când cumpără ceva pentru pasiunea lui pentru apicultură și piscicultură, sau când vizionează clipuri pe youtube, cele mai multe în aceleași domenii. Când e în dormitor sau sufragerie, se conectează la wi-fi de pe telefon și navighează online și e mulțumit de ceea ce primește. Pentru că nu are nevoie de mai mult.

Ca și concluzie, TP-LINK TL-WR740N este un router foarte ieftin, care face doar ceea ce este nevoie, adică o conexiune bună la internet. În cele 4 luni de când îl folosesc pot spune că nu m-a deranjat nimic la el, a funcționat bine și nu a avut nevoie niciodată de o resetare sau restartare.

Costă 60 de lei la PC Garage și 70 de lei la eMag.

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!