O nouă raritate fotografică dorneană

scris de | sâmbătă, 28 aprilie 2012, 22:29 | 3 comentarii

Ştiu, îmi asum răspunderea. Nu am mai postat nimic despre istoria oraşului Vatra Dornei sau despre clădirile sale istorice de aproape o lună. Asta nu înseamnă, însă, că am stat degeaba. Am lucrat/lucrez la unul dintre cele mai ambiţioase proiecte începute pe plan personal până în prezent. Pe scurt, doresc să lansez pe piaţă un album fotografic al municipiului; în acesta se vor regăsi fotografii vechi, cărţi poştale şi comparaţii fotografice. Ceea ce nu s-a stabilit încă este formatul în care va fi publicat: dvd sau carte. Cert este faptul că acesta va semăna cu o monografie în imagini.

Ceea ce vedeţi mai sus este o fotografie realizată, cel mai probabil, bănuiesc eu, în timpul Primului Război Mondial, după un bombardament aerian. Sursa fotografiei este reprezentată de grupul facebook: „Dorna Watra”; căruia îi oferim, pentru a nenumărata oară, mii de mulţumiri pentru imaginile furnizate. În partea dreaptă a imaginii putem observa Palatul Comunal (primăria oraşului) ce prezintă distrugeri serioase, din punct de vedere arhitectural. Vă ofer, cropuri (decupaje) detaliate ale fotografiei originale.

În acest prim decupaj putem observa, în detaliu, distrugerile provocate de atacurile aeriene; acoperişul turnului de abia se mai poate ţine într-o bucată, fiind avariat grav. Ferestrele celor două geamlâcuri, au fost date, de asemenea, necunoscutului. Ca locuitori ai anului 2012, putem aprecia faptul că turnul primăriei nu a fost niciodată pus la pământ. Dacă s-ar fi întâmplat un asemenea dezastru, cu siguranţă, nu ar mai fi arătat niciodată la fel. Un bun exemplu, în temă cu anterioara imagine, este imobilul din partea stângă a fotografiei. Fiind distrus, nu a mai fost reconstruit; astfel, s-au pierdut minunate detalii arhitecturale, precum cele de deasupra intrării.

În acest al doilea decupaj, putem observa în detaliu distrugerile provocate corpului estic al primăriei, care, nu sunt deloc de trecut cu vederea. Acoperişul este prăbuşit, iar etajul unu este distrus total, din acesta rămânând în picioare doar zidurile exterioare, iar din ferestre putând supravieţui doar formele metalice ce susţineau, odată, bucăţile de sticlă. Nici la parter, situaţia nu este mai strălucită; din start, se observă gaura provocată de unul dintre obuzele căzute peste edificiu şi alte câteva puncte prin care au trecut aceleaşi cumbere.

Să trecem la imobilul distrus aproape complet, vizibil în prima imagine. Privind atent uşa de la intrare şi fereastra de alături, putem spune că avem în faţă unul dintre fostele depozite de muniţie ale oraşului. În prezent, nu există nici o urmă a existenţei unei astfel de clădiri în trecut.

Alte observaţii:
1. în partea dreaptă a imaginii originale, la baza turnului primăriei, se poate observa monumentul ridicat în cinstea arhitectului ce a construit calea ferată ce ajunge în oraş, dinspre Câmpulung Moldovenesc;
2. între clădirea din stânga şi copacul alăturat, se pot observa, în depărtare, zidurile unui imobil închis la culoare. La prima vedere, aduce a castel. Însă, s-ar putea să fie unul dintre turnurile unei vechi clădiri. Cert este faptul că fundaţia şi o parte din zidul acesteia încă există. Le voi fotografia zilele următoare şi voi reveni cu o continuare;

Există 3 comentarii publicate la acest articol:

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!