Puterea mărunțișului din buzunare

scris de | marți, 15 mai 2012, 11:08 | 21 comentarii

Cred că aceasta este una dintre cele mai bune şi mai uşoare de pus în aplicare metode de scoatere din criză a ţării; să rezolvăm problema, dacă altcineva nu poate, să trăim şi noi ca norvegienii. Aducem banii de acasă!

Deoarece ştiu că 87,53(29)% dintre voi aveţi un recipient, un ceva, în care adunaţi mărunţişul de peste zi; cel puţin, eu am! Seara, când mă întorc de la liceu şi-mi împachetez blugii, se întâmplă, aproape mereu, să cadă pe podea fise. Ştiţi voi, monedele de le primim rest la chioşcul din colţ.

Bineînţeles că nu îi pun înapoi în nădragi, căci iar mi-ar cădea din buzunare şi iar ar deranja liniştea apăsătoare. Îi las pe biroul din cameră, iar dimineaţa plec doar cu bancnote. Bine, asta mă costă atunci când am nevoie de ei la magazin. Însă nu îi am, aşa că plătesc cu bancnote şi iar primesc mărunţiş. Seara, iar cad din pantaloni şi iar îi las pe birou. Tot aşa, până ce, la final de săptămâna număr câte cinci, şase lei. Not bad, zic!

Problema este că acum, după câteva luni de adunat mărunţişul de pe podea, m-am pricopsit cu aproape 2 kile de fise. Şi când mă gândesc că aproape fiecare dintre acele monede a căzut pe jos cel puţin o dată! Dar nu aceasta este problema! Vroiam să ajung la ideea faptului că fiecare dintre voi aveţi câte un borcan, o cutiuţă, un săculeţ, un porcuşor cu un gol în căpăţână în care depozitaţi monedele. Aşa-i? Normal că da!

Dacă stau bine şi mă gândesc, noi, românii, avem mici averi în casă; exceptând bancnotele. Hello, vorbesc despre mărunţiş aici! Dacă punem la un loc, toţi de pe strada mea, toate monedele din case, ne putem construi statuie şi tot ne mai rămâne de-o bere. Ideea este că, dacă mâine, toţi românii, ar scoate pe piaţă mărunţişul pe care îl au, s-ar pune în circulaţie o sumă mare. Mare de tot.

Cumpăraţi cu el ceva, orice. Nu contează! Doar cumpăraţi. Deci, facem de-o ieşire?

Există 21 comentarii publicate la acest articol:

  1. Ciprian Pardău blogger

   Sa stii ca ai dreptate aici, Max! Insa, si nu am spus-o in articol, ma refeream la cele de 10 si 50 bani ;)

 1. vienela

  Aveam si eu un loc unde adunam maruntisul, dar de la un timp baiatul meu are grija sa goleasca saptamanal pusculita. Deci la noi maruntul este repus in circulatie. :))

  1. Ciprian Pardău blogger

   Daca se oboseste sa faca disparuti acel maruntis, banuiesc a vorbim de o suma maricica, nu? :D

  2. vienela

   Am prostul obicei de a schimba mereu banii de hartie, indiferent cat maruntis am in buzunar. Cand ma intorc acasa am bani prin toate buzunarele. Se aduna cat pentru o iesire la un bar cu prietena sambata.

  3. Ciprian Pardău blogger

   Eu niciodata nu schimb banii de hartie. Doar daca primesc ceva rest de la magazin. In rest…nu prea vad rostul! :)
   PS: Dupa o luna de strans maruntis fac, si eu, de o iesire cu un bun prieten! ;)

 2. arnautusergiu

  Cu siguranta ca nu e o solutie de criza asta cu stransu:))dar e buna,eu sunt un tip dezordonat si cand cad fisele din buzunar eu le pun in sertar si uit de ele,peste 3 luni ma trezesc bogat:))

  1. Ciprian Pardău blogger

   Asa si eu; dupa vreo doua luni realizez ca am bani de o iesire in oras, cu tot cu prieteni :))

 3. Pingback: Noaptea staţi la voi acasă! | Iubesc Viaţa

 4. Ana

  Am realizat de curand, cand am fost nevoita sa sparg pusculita, ca stransesem 25 de lei in vreo cateva luni acum ceva timp. Acum, strang in continuare si ii schimb la magazin si apoi ii pun in contul meu… S-a strans ceva de-a lungul timpului! ;)

 5. Radu

  Nu mă așteptam să fie atâtea persoane care au mărunțiș în casă. Știindu-mă pe mine, eram hotărât să spun că afacerea de care zici în articol nu prea e rentabilă, dar se pare că lumea chiar are fise acasă.

  Eu nu strâng mărunțișul ci îl folosesc. Dar e drept nici nu adun foarte mult fiindcă plătesc des folosind cardul. Tot mărunțișul pe care îl primesc stă în buzunar până îl cheltui pentru altceva. Mereu se găsește nevoie de mărunțiș. Magazinele mereu vor bani mici, tocmai din cauza celor care vin cu bani mari și adună acasă (sau în mașină) kilograme de monede – ca tine?

  Din păcate metalul adunat și vândut la kg nu face mai mult decât valoarea banului (din păcate sau din fericire??)

  1. Ciprian Pardău blogger

   Astazi imi scot si eu maruntisul pe piata.. il schimb in bancnote si poate imi cumpar si ce mai am nevoie pentru plecarea in Polonia! :)

   Drept e ceea ce spui tu, insa nu inteleg cum sta maruntisul in buzunare doar ii mai si dai jos de pe tine!

  2. Radu

   de fapt te întrebi cum de nu-mi cade din buzunare când mă dezbrac?? Păi e un secret bine păstrat…. ce nu implică fermoar sau capse…. e un buzunar normal :P

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.