Problemă: iPhone-ul se închide din senin la 70% baterie

De vreo două săptămâni iPhone-ul se tot închide din senin la 70% baterie. Telefonul, un 3GS, a început să se tot închidă din senin atunci când ajunge pe la 70% sau 60% baterie, atunci când sunt într-o aplicație precum Safari, WordPress, Facebook, Instagram, sau Pocket şi nu se mai deschide decât dacă îl pun la încărcat în mod clasic, la priză, sau dacă îl conectez la un acumulator extern.

Este enervant să scriu un articol pe telefon cât nu sunt acasă, iar telefonul să se închidă brusc pentru că aşa vrea el. Nu ar fi o problemă prea mare dacă s-ar întâmpla la 10% sau 5%, ceea ce ar fi oarecum normal, dar 70% este deja exagerat. Iar să îl ţin conectat la o baterie externă nu mi se pare o soluție mulțumitoare pentru că nu o am întotdeauna la mine, iar dacă o am, uneori nu mai este încărcată.

Da, iPhone-ul se închide din senin, cu toate că are instalat OS 5.1.1 şi a fost cumpărat dintr-un Apple Store din New York, nou-nouț, în cutie, cu toate accesoriile şi toate cele şi decodat în ţară într-un service specializat. Întrebarea mea este ce aș putea să îi fac ca să funcționeze normal şi să nu îmi mai fac griji că mă lasă baltă tocmai atunci când am mai mare nevoie să verific e-mailurile sau să aprob ceva comentarii pe blog prin intermediul aplicației WordPress. Sau să sun sau orice altceva.

Later edit. Am publicat articolul în mai 2013 și a trecut ceva timp de atunci. Însă revin cu un later edit pentru că am găsit o soluție pentru a remedia problema și a nu mă mai confrunta cu situația în care iPhone-ul se închide din senin. Aparent, există mai multe lucruri care pot fi făcute, așadar listă.

#1. Resetare la setările din fabrică. Este primul lucru pe care cred că l-ar face toată lumea. Pe mine, personal, nu m-a ajutat, însă mi-a readus telefonul la viață pentru vreo două zile, după care s-a ajuns la aceeași situație. Merită, totuși, încercat.

#2. Schimbarea bateriei, de recomandat cu una originală și la un preț corect. Nu trebuie dus telefonul în service pentru o astfel de operațiune, este destul de simplă și nu durează chiar foarte mult. Există o mulțime de tutoriale pe YouTube pe subiectul ăsta. Această opțiune s-ar putea să prelungească viața iPhone-ului cu câteva luni.

#3. Schimbarea PMIC-ului, adică se schimbă acel power management chip. Costă în jur de 15 dolari pe AliExpress. Întreaga operațiunea se face la un service autorizat și nu durează mai mult de o oră.

13 comentarii

 1. problema ta este cunoscută și o au mulți utilizatori de 3G. Se va agrava. Trebuie să urmezi următorii pași. (1) Resetează telefonul la setările de bază. Mă îndoiesc că o să ai norocul să te ajute, dar merită încercat. (2) Poți schimba bateria. Nu lua un ciuruc. O poți schimba tu pentru că există o grămadă de tutoriale pe YouTube. Dar, în opinia mea, o să îi prelungești viața cu câteva luni cel mult. (3) Cred că problema se trage de la PMIC și cred că trebuie schimbat. Dacă ai colegi mai pricepuți pe partea de electronică o să te poată ajuta.

  • La punctul 1 te referi la resetarea telefonului la setările din fabrică, nu? Referitor la punctul 2 am citit pe internet varianta cu schimbarea bateriei, dar cred că problema se trage de la OS. Mă gândeam și la instalarea din nou a sistemului și apoi o actualizare la OS.

  • Au încercat mulți, dar a ținut cel mult o săptămână. Pe de altă parte, de ce nu? Încearcă tot, nu poți să îl omori mai rău de atât. Da, exact, la punctul 1 asta spuneam.

  • Şi zici că dacă îi schimb PMIC-ul se rezolvă problema?

  • Da, un timp, până o să crape altă componentă. Dar da, dacă ai noroc și nu moare altceva te mai poate ține mult. Dacă îi schimbi bateria o să moară undeva pe la 10%. Apoi din ce în ce mai sus.

 2. Am uitat să îți spun că pe unii i-a ajutat mult să treacă la iOS 4. Dar nu aș face asta dacă aș fi în locul tău. Prea mare daraua și nu îi cred pe cei care spun că au rezolvat problema cu asta.

 3. Părerea mea este că are nevoie de o resoftare. Poate și de o actualizare la software. După aia cred că o să își revină.

  • La asta m-am gândit și eu, dar trebuie să iau legătura cu cineva care se pricepe.

 4. Am discutat cu un specialist zilele trecute. Este posibil ca problema să fie datorată uzurii bateriei și trebuie schimbată. Telefonul se închide tocmai pentru că bateria nu face față necesităților procesorului.

Ce părere ai despre acest articol?