Comparație între trecut și prezent (ep.2): Primăria Vatra Dornei (partea întâi)

scris de | marți, 27 decembrie 2011, 20:48 | 9 comentarii

Spuneam în primul episod al „serialului” Comparație între trecut și prezent, faptul că voi reveni în scurt timp cu cel de-al doilea episod. Iată-mă! Preconizez, încă de acum, că această rubrică va avea în jur de 90 de episoade; spun asta deoarece am pus mâna pe o colecție de aproape 90 de cărți poștale cu diverse panorame, peisaje, clădiri și obiective turistice ale orașului Vatra Dornei, locul meu de baștină de când mă știu!

În acest episod voi vorbi puțin despre Primăria orașului. Monument istoric, cu seria SV-II-m-B-05662; construită în anul 1897 de către austrieci, aceasta păstrează în continuare aceleași detalii arhitecturale ca cele de acum 100 de ani! Din păcate, planul urbanistic întocmit nu a fost cea mai bună idee a consiliului local, primăria fiind „dotată” cu ferestre termopan, care sincer, strică aspectul extraordinar al monumentului istoric. De asemenea, turnul primăriei, împreună cu orologiul său gigantic, vizibil din aproape orice colț al orașului, au încetat din viață imediat după căderea lui nenea Ceașcă!

În cele ce urmează, vă invit să admirați o carte poștală, ce ilustrează monumentul istoric; anul emiterii îmi este necunoscut, din păcate, însă după autovehiculul Dacia și după fotografia color, putem aprecia ca fiind 1970-1980. Următoarea piesă reprezintă verso-ul cărții poștale, iar cea de-a treia imagine reprezintă o fotografie realizată de mine, pe data de 27 decembrie 2011, din exact aceeași poziție, încercând să obțin o imagine asemănătoare ca cea din cartea poștală!

Click pe imagini pentru mărire!

De observat schimbarea aspectului străzii din fața primăriei; aceasta fiind animată cu zeci de mașini parcate de ambele părți ale drumului. De asemenea, mulți dintre copacii prezenți în fotografia de pe cartea poștală lipsesc cu desăvârșire din peisajul din 2011 a acestei zone. La exterior, clădirea nu s-a schimbat deloc, aceasta păstrând același aspect ca cel din primii ani de viață.

Aici pun capăt celui de-al doilea episod; voi reveni cât de curând cu o nouă prezentare a unei alte zone a acestui mirific oraș! Până atunci, toate bune și sărbători fericite!

Există 9 comentarii publicate la acest articol:

 1. Max Peter

  Îmi place! Am încercat să găsesc o ilustrată mai veche, dar nu am niciuna, din păcate. Dar o să continui să caut.
  Redescoperirea istoriei oraşului este un lucru tare frumos. Dacă ai material, continuă cu acest serial, chiar merită.

 2. Pardau Ciprian

  Max Peter: Ma bucur ca iti place! Sper sa vizionezi de acum fiecare episod! Daca o sa ma poti ajuta cu ceva ilustrate din propria ta colectie ar fi perfect. Material sa continui am destul, dar dupa cum stii, timp nu prea este! Toate bune!

 3. Anonymous

  Salut Ciprian !
  Tot din acelasi unghi exista o CP in care pe locul statuii lui Vasile Deac se afla o tutungerie !

  Personal sunt interesat foarte mult de dezvoltarea industriala a orasului Vatra Dornei , perioada socialista. Tot ce a insemnat subiect pentru un domeniu teribil, ARHEOLOGIA INDUSTRIALA , a zburat la fier vechi . Nici nu realizaeza dornenii ce au pierdut si ce o sa mai piarda !

  Andrei , Vatra Dornei

 4. Ciprian Pardău

  Salut, Andrei!

  CP prezentata mai sus este singura din acel unghi pe care o am; daca ma poti ajuta cu o alta, ar fi perfect.

  Dupa cum stii, si eu sunt interesat de tot ce tine de oras, mai ales de arhitectura, insa daca te pot ajuta in domeniul arheologiei industriale, fii sigur ca ma implic. Toate bune; astept sa ne vedem!

 5. Dorin

  Ciprian,

  Cred că merită câteva rânduri și foștii primarii ai orașului … Vasile Deac, Petru Foarță și/sau ”talianul” Alexandru Pedimonte (1938). Îți propun un ”schimb” care să completeze imaginile ! Dacă răspunsul este pozitiv dă-mi un semn …

  Iată un exemplu: Alexandru Pedimonte, comerciant, deţinător de păduri şi primar pentru scurt timp – din februarie 1938 până în iulie 1938 – în oraşul Vatra Dornei, era unul din oamenii bogaţi din zonă între cele două războaie mondiale. Dar această situaţie privilegiată a tatălui avea să aducă întregii familii (Ecaterina – soție, Graţiela – fică și 2 băieți) multă nefericire. I s-a confiscat averea, a fost arestat, trimis la Canalul Dunăre-Marea Neagră, apoi închis la Aiud, fiind acuzat pe nedrept. Cât a stat la închisoare, deşi a fost torturat, nu a recunoscut că a avut vreo legătură cu legionarii.
  Bunicul său Angelo venise din Italia, iar tatăl său Constantino a avut afaceri la Brăila … Din banii câştigaţi cu transportul pe Dunăre, Constantino Pedimonte şi-a cumpărat la Tg. Neamţ pământ de la Mihail Kogălniceanu. A avut 10 copii: 4 băieți și 6 fete …

  Alexandru Pedimonte a fost unul primul dintre cei 4 băieți !

  1. Dorin

   Rectific …
   Petru Forfotă (n.02.07.1892 – ?!) a fost cel care a organizat intrarea triumfală în Vatra Dornei a primei unităti militare românesti aflată sub comanda mr. Tomescu. De asemenea a deschis la 1 septembrie 1921 primul gimnaziu, transformat ulterior în 1924 în liceu.

   Interesant este faptul că si tatăl său, Stefan Forfotă a fost primar al orasului Vatra Dornei (6 aprilie 1910 – 28 februarie 1918). A fost demis si deportat de autoritătile austro-ungare, deoarece a refuzat să facă declaratii de loialitate fată de imperiu. Urmare a torturilor la care a fost supus Stefan Forfotă s-a stins din viată la numai 53 de ani, la 13 mai 1918. A demascat propaganda austro-ungară, a sabotat rechizitiile de război, îndemnând populatia să fie gata de luptă, în fapt un vizionar care credea cu tărie că ceasul dezrobirii a sunat, dar nici el nu bănuia cât de aprope era 28 noiembrie 1918, data la care Congresul General al Bucovinei a consfintit unirea cu tara.

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.