Povești din Bucovina: mecanicul de biciclete

Undeva în satul Valea Bancului, din județul Suceava, oarecum în apropiere de municipiul Vatra Dornei, există două case construite înainte de anii 1900. Una are 115 ani, iar cealaltă aproape 130 de ani. Ambele îi aparțin unui om trecut destul de bine de 50 de ani. Întâmplarea face ca el să fie unul dintre cele mai cunoscute personaje pentru o anumită categorie de persoane, și anume cele care merg pe bicicletă. El este mecanicul de biciclete. Pentru toate cele șapte sate din zonă.

Sunt convins că foarte puțini îi cunosc adevăratul nume pentru că majoritatea îi spun Gheorghales. Sau Bănăziua. Nu am apucat să îl întreb de unde vine numele de Gheorghales, dar Bănăziua am înțeles că i se trage de la faptul că este peste tot. Nu a avut o copilărie prea fericită și nici o viață tocmai liniștită.

La școală nu a făcut decât câteva clase, iar de la o vârstă fragedă a lucrat ca tâmplar. Când meseria era în floare a reușit să își găsească o nevastă și să se așeze la casa lui. Iar pe când tâmplăria a început să nu mai meargă ca în trecut s-a lăsat și a început să muncească cu ziua pe unde găsea.

Până când un vecin, din dorința de a avea un mijloc de transport, l-a plătit pentru a repara o bicicletă veche. Nu a zis nu, iar de atunci a început să i se ducă vestea de bun mecanic de biciclete. Începuse să aibă tot mai mult de muncă și tot mai multe biciclete în curte. Reușea să câștige o sumă frumoasă lună de lună și să pună pe masă de mâncare. Era fericit că începuse să aibă un echilibru în viață.

Totul până în ziua în care soția și-a găsit un italian cu bani și a plecat peste hotare. Nu a mai reușit să își găsească un rost și s-a apucat de băutură și țigări. Îmi povestea, puțin tremurând, că pe 12 februarie 2014 ar fi făcut 21 de ani de căsătorie. Stăteam în fața lui și doar ascultam ce avea de spus.

Înainte să plec i-am promis că o să mă întorc și că o să facem un scurt reportaj despre viața sa pentru Orion TV. În secunda următoare i s-a luminat fața și a promis că o să ne aștepte la orice oră din zi. După ce i-am făcut o fotografie de final mi-a promis că o să îmi povestească despre cum era să se călugărească acum câțiva ani și cum o mai duce cu problemele cu băutura.

Oare ce o să mai aflăm despre mecanicul de biciclete de pe Valea Bancului?

2 comentarii

  1. Mă bucur că cineva a luat o asemenea hotărâre! Sunt atât de multe lucruri frumoase de arătat atât pentru noi, cât și pentru cei care fac comentarii neadecvate. Să vină să vadă ce frumuseți și ce fel de oameni trăiesc și cum trăiesc în aceste zone atât de frumoase și de sălbatice în același timp. Mult succes!

Ce părere ai despre acest articol?