Nici nemții nu mai sunt ce-au fost

scris de | joi, 7 iunie 2012, 02:08 | 6 comentarii

Iar asta o spun pe bună dreptate!

Cât timp am devenit hoinar prin Europa, mi-am făcut, preţ de câteva ore, timp pentru a vizita Berlinul; cel puţin o mică parte a sa. Am parcat maşina undeva aproape de Reichstag (sediul Parlamentului), am traversat râul Spree şi ne-am intreptat spre poarta Brandenburg. La finalul postului v-am ataşat câteva fotografii să vedeţi cam cum arată clădirile şi monumentele germane.

Partea care nu m-a încântat deloc a fost mizeria pe care mi-a oferit-o capitala nemţilor. La nici cinci metri de Reichstag vedeam iaurturi desfăcute, sticle de energizante şi pachete de ţigări, toate aruncate pe jos. Nu am făcut fotografii căci îmi era prea silă să le privesc. Trebuie să mă credeţi pe cuvânt ce zic. M-am gândit la faptul că ceea ce am văzut era doar un caz izolat, însă aveam să mă conving că nu este chiar aşa.

Nici spaţiul verde, din faţa clădirii Parlamentului german nu era mai curat. Sticle de suc şi ambalaje de la cornuri şi chipsuri se puteau vedea peste tot. Răsăreau din iarba verde asemeni macilor în câmpurile polonezilor. Un peisaj ce începea să îmi aducă aminte de casă, din păcate. Un alt detaliu pe care nu l-am apreciat nici măcar puţin, a fost lipsa coşurilor de gunoi. Mă aflam în Berlin, capitala Germaniei şi nu aveam unde să îmi arunc sticla de Frugo (suc tradiţional polonez; delicios) şi pachetul de Orbit. Ţin minte faptul că, la un momentdat, o întrebasem pe profesoară dacă chiar ne aflam pe teritoriu nemţesc! Pur şi simplu nu îmi venea să cred…

Trecând, însă, peste detaliile dezolante, arhitectura oraşului este uimitoare; atâtea forme, atâtea linii, atâtea forme perfect definite. Era ca un vis! Dacă ar fi şi mai curat, ar reprezenta un paradis. Pe bune!! Alt lucru care m-a încântat, având în vedere faptul că am nimerit în zi de sărbătoare, a fost că toată lumea alerga pe lângă râul mai sus amintit, ori mergea pe bicicletă. Înafara autocarelor cu turişti şi a celor ce organizau tururi ale oraşului, nu am văzut prea multe maşini circulând. Ei chiar pun mare preţ pe sport, iar asta îmi place!

Poftiţi şi fotografiile promise:

Există 6 comentarii publicate la acest articol:

 1. vienela

  Nu da vina pe nemtii. Nu ai aflat cat de multi tigani s-au mutat, cu catel si purcel, in Germania? :))
  Probabil nemtii sunt educati sa nu manance pe strada. ;)
  Imi place mult a doua imagine.

  1. Ciprian Pardău blogger

   Nici o tara nu este perfecta, ai dreptate, insa, hai sa fim drepti, Germania? Chiar Berlin? E prea de tot, nu?

   PS: Sa vezi cum arata acele monumente in realitate. Superbe!

 2. Andrei

  Am vorbit recent cu un tip de vreo 35 de ani care a vazut TOATA Europa , fara gluma. Toate marile orase ale Europei , est si vest. Tipul e din Vatra Dornei.
  L-am intrebat care i s-a parut cel mai mizerabil oras vazut. A raspuns fara ezitare : Atena. Si mi-a descris-o. Intrebandu-l de cel mai frumos oras vazut mi-a raspuns :” n-o sa ma crezi , dar Moscova este superba . Am cutreierat de unul singur toata Moscova , doua saptamani , si am ramas cu gura cascata . Curatenie perfecta , oameni amabili si civilizati, femei superbe „. La un moment dat a facut o gafa automobilistica si a crezut ca a mierlit-o . Dar politistul rus care l-a interceptat , dandu-si seama ca este strain, l-a scos chiar el din incurcatura in care intrase.
  Interesant , nu ?

  1. Ciprian Pardău blogger

   De frumusetile rusilor stiam de la prietenii care au vizitat. Doar vorbe bune am auzit; insa Atena? Care ar trebui sa fie, la fel ca Berlinul, o capitala model?

   Din nou, asemeni articolului, nu-mi vine sa cred…:(

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!