Piese de colectie (2)

scris de | luni, 5 martie 2012, 20:34 | 8 comentarii

Încă de la vârsta de 13 ani, după ce tata m-a transformat într-un mic „adunător de lucruri vechi”, mi-am dorit să am cea mai complexă colecţie filatelică. Evident că nu am reuşit şi nici nu voi reuşi vreodată, însă pe atunci eram convins că nimic nu mi-ar fi putut sta în cale. Am crescut. Mi-am dat seama că nu voi putea să îmi împlinesc acest vis, însă mi-am propus ca de azi înainte, să conserv cât mai multe obiecte vechi, fie ele simple gunoaie sau adevărate piese de colecţie.

Pe acest principiu m-am bazat şi atunci când am ales să păstrez următoarele întreguri poştale cu marca fixă, de origine nemţească. Ştiu din spusele unui filatelist român că reprezintă doar piese fără valoare, care nici măcar pe nemţi nu ar interesa, însă merită să trecem în revistă cel puţin ştampilele aplicate pe acestea, cu toate că perioada din care provin este una prea îndepărtată pentru a mai prezenta un oarecare interes.

Prima carte poştală de pe care provine întregul din imaginea din partea stângă a fost expediată în data de 20 iulie 1993, de la Oficiul Poştal nr.1 din Erlangen (Nurnberg), iar cea din partea dreaptă a fost expediată în data de 2 iulie 1990, de la Oficiul Poştal nr.4 din Plauen.

Oficiul Poştal de la care a fost expediată cartea poştală de pe care provine întregul din partea stângă nu este cunoscut, pe piesă fiind vizibilă doar data: septembrie 1953. Cea de-a doua piesă prezintă, spre deosebire de prima, o ştampilă poştală ovală, aplicată într-un mod nu tocmai profesional. Data de expediere pare a fi 9 mai 1953.

Spre deosebire de primele 4 piese filatelice prezentate anterior, aceste două sunt ceva mai speciale din pricina modului superb în care au fost aplicate ştampilele. Prima a fost expediată de la Oficiul Poştal nr.1 din Munchen în data de 3 noiembrie 1953, iar cea de-a doua a fost expediată de la acelaşi Oficiu Poştal, în data de 26 octombrie 1953. Pe ambele piese sunt prezente ştampile cerc dublu, cu ornament „af”.

Întregul din prima parte a colajului a fost expediat de la Oficiul Poştal nr.1 din Munchen în data de 17 noiembrie 1953; prezintă ştampila cerc dublu cu ornament „af”. Cel de-al doilea decupaj a fost expediat de la Oficiul Poştal nr.1 din Koln; prezintă, după cum se pare, acelaşi tip de ştampilă ca şi cel de pe piesa din partea stângă (click pentru mărire).

Voi, dacă v-aţi afla în locul meu, ce aţi face? Le-aţi păstra sau le-aţi trimite direct la coşul de gunoi? Seară faină tuturor!

Există 8 comentarii publicate la acest articol:

 1. Max Peter

  Ca principiu, nimic nu trebuie să ajungă la coşul de gunoi. Ceea ce nu mă interesează pe mine păstrez, apoi caut pe cineva care ar colecţiona aşa ceva. Chiar dacă i le-aş face cadou.

 2. Ciprian Pardău

  Cam pe acelasi principiu merg si eu! Orice lucru vechi merita pastrat, cu toate ca pe mine, ca colectionar, nu ma intereseaza. Niciodata nu se stie cand dau peste cineva care cauta o anume piesa de nspe mii de zile. Toate bune! Sper ca ti-a placut ceea ce am scris mai sus!

 3. Cătălin

  Colecţionarii împătimiţi de timbre au piese fără ştampile pe ele.
  Cândva se vindeau şi în Bucureşti timbre emise în diverse colţuri ale lumii, iar ulterior se făceau schimburi destul de interesante: se da un timbu cu Ştefan cel Mare pe doua timbre din Guineea-Bissau

 4. Ciprian Pardău

  Catalin, ceea ce vezi mai sus nu sunt timbre, ci integuri postale. Le poti gasi doar pe cartile postale. Nu sunt prea luate in seama de colectionari, deoarece, de multe ori, nu prezinta interes.

  Ceea ce ai mentionat tu in comentariu se numeste schimb filatelic. Se practica si in zilele noastre. Toate bune!

 5. AndreiAvram

  Salut Ciprian !
  Nu se aruncă nimic !
  Exemplu : când eram junior filatelist cumpăram plicuri filatelice. Nu am avut şansa să-mi spună cineva să nu arunc timbrele care nu-mi plăceau. Şi dau ca exemple timbrele chinezeşti 1960-1970. Le aruncam pur şi simplu . Am un cunoscut care le-a păstrat reuşind formarea de serii complete obliterate, chiar din plicuri filatelice. Caută pe Delcampe ca să vezi ce preţuri au seriile chinezeşti din perioada respectivă ! Nici lui nu-i vine să creadă ! Eu am aruncat zeci de timbre cu Mao !La ora actuală aş fi reuşit să le dau la schimb unui colecţionar chinez.
  Deci : nu se aruncă nimic !

 6. Ciprian Pardău

  Trist ceea ce ai povestit tu. Eu, de cand ma stiu, am ales sa pastrez orice obiect vechi dupa modelul lui Max. Ce nu ma intereseaza pastrez; poate altcineva le cauta de ani de zile. Multumesc pentru vizita! Salutare!

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.