Piese de colecție (1)

scris de | marți, 24 ianuarie 2012, 11:50 | 10 comentarii

Încă de când aveam 7 ani, tata şi-a dorit să devin un colecţionar. Îmi povestea mereu cu ce se ocupau aceşti oameni, cât de fericiţi erau când completau o părticică din clasoare, sau cât de mult se „zbăteau” pentru a obţine o piesă lipsă. Îmi plăceau la nebunie acele poveşti; şi acum îmi plac… Tot în acea perioadă a copilăriei mele, am aflat de colecţiile tatei. În afară de sutele de abţibilduri de la guma Turbo, tata aduna bancnote, monede şi documente vechi. Îmi spunea că îl relaxa atunci când îşi admira piesele pe care le avea. Pe atunci un clasor costa o avere, aşa că îşi ţinea documentele şi bancnotele în cărţile din biblioteca bunicului.

Toate acele poveşti mi-au stârnit „apetitul” pentru lucrurile vechi. În fiecare zi stăteam cu orele în podul bunicului; cercetam fiecare colţişor, fiecare loc întunecat, ba chiar am desfăcut şi podelele. Găseam tot felul de lucruri neînsemnate, fără valoare; probabil că şi acum se mai găsesc într-o veche cutie de carton…. La vârsta de 8 ani, tata mi-a dăruit toate colecţiile sale, însă cu o singură condiţie: să continui ceea ce el a început. I-am promis atunci. În domeniul numismaticii nu intru în detalii, însă ţin minte că dosarul cu documente vechi număra în jur de 50 de piese; nu multe, însă toate erau speciale. Acum, dosarele s-au înmulţit, la fel şi numărul pieselor; în jur de 400, dacă nu şi mai multe.

Printre toate, se numără şi documentul următor (click pentru mărire):

Este o veche carte de alegător, din perioada 1930-1939, de pe vremea când judeţul Suceava se numea judeţul Câmpulung. O am în dosare de mai bine de 3 ani. Ştiu că am găsit-o în podul unei case părăsite, în buzunarul unui costum popular, singurul care mai rămăsese în şifonierul de acolo. Odată purta scrisul perfect caligrafic al unui domn bine, însă acum, după ce timpul şi-a lăsat amprenta, nu se mai poate observa decât semnătura judecătorului (click pentru mărire):

O analiză sub lumina ultravioletă, probabil, ar scoate la iveală mult mai multe detalii; chiar sunt curios ce informaţii ascunde timpul sub petele de culoare cenuşie. Nu-mi pot alege cuvintele pentru încheiere, însă vă salut cum se cuvine. Toate bune!

Există 10 comentarii publicate la acest articol:

 1. Anonymous

  Salve Ciprian !
  Îmi place absolut cum şi ce ai scris !
  Începi să ai propriul mesaj şi asta contează !
  Bravo !
  Roagă-ţi colegii să te viziteze , fă-ţi un pic de reclamă paşnică şi inteligentă la Liceu !
  Bravo !
  Andrei , Vatra Dornei

 2. Ciprian Pardău

  Salutare, Andrei!
  Ma bucur ca iti place ceea ce scriu. Probabil incep sa am propriul mesaj, dar asta doar din cauza unora ca dumneata, ca Max si ca cei ce sunt interesati de ceea ce fac! Daca sunt urmarit continui!

  Stii, as incerca ideea ta cu reclama, insa sincer, sunt sceptic si cred ca am si de ce. Te rog sa imi dai doar 3 nume dintre cei peste 400 de elevi din liceu care ar fi interesat de ceea ce am scris eu mai sus. Multumesc. Toate bune!

 3. Anonymous

  Salve !
  Nu mai fi aşa sceptic ! În primul rând pentru că nu ai incercat-început ! În al doilea rând pentru că întotdeauna trebuie să ne gândim că cei de lângă noi sunt asemenea nouă şi mult mai buni decât noi înşine. Întotdeauna să cauţi să găseşti oameni care s-au născut cu sufletul bun ! Sunt foarte mulţi deoarece Lumea aceasta este şcoala lui Dumnezeu !
  Chiar te rog să le semnalezi TUTUROR profesorilor tăi blogul tău şi ceea ce urmăreşti să comunici ! Ţine-te scai de ei ca să-ţi acceseze blogul ! Fă treaba asta cu politeţe dar foarte insistent !
  Lumea aceasta este a celor cu voinţă spre bunătate şi bine !
  O să te învăţ ce înseamnă perseverenţa !
  Andrei , Vatra Dornei

 4. Ciprian Pardău

  Andrei, daca tu crezi ca va iesi ceva, uite, o sa incerc; O sa discutam si despre perseverenta cand ne vedem! Am pregatite trei subiecte destul de picante din punct de vedere istoric si arhitectural pe marginea carora vreau sa schimbam cateva cuvinte; nu iti spun in vazul tuturor despre ce e vorba, vom discuta, oricum, mult mai multe intre 4 ochi. Astept telefonul tau. Toate bune!

 5. Pingback: Vechile mașini ale orașului – piese de muzeu « Ciprian Pardau

 6. Corina

  Actualul judet Suceava contine fostele judete Baia, Campulung si Suceava (care era, pe vremea aia cel mai mic judet din tara; acum e aproape cel mai mare).
  Ca sa continuu ideea lui Andrei (chiar si cu intarziere) – nu fi sceptic in ce-i priveste pe colegii tai; poate ca multi sunt inclinati spre fleacuri (e varsta, si-i inteleg) si invata strict din ce traiesc sau vad la coltul strazii; dar nu toti. Unii descopera de la altii lucruri la care n-ar fi gandit sau, de ce nu, le poti trezi tu curiozitati si pasiuni noi.

  1. Ciprian Pardău blogger

   Eu incerc; pana acum stiu ca doi dintre colegii mei ma citesc saptamanal! Ceea ce nu poate decat sa ma bucure! Din liceu am in jur de 10, 15 cititori! :)

 7. Pingback: Vechile mașini ale orașului (1)

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.