Personajele secundare fac totul într-un film

scris de | marți, 3 iulie 2012, 23:44 | 13 comentarii

Nu cred că v-am mai spus-o de multe ori, însă iubesc să vizionez filme la nebunie! Normale, de animaţie, scurt-metraje, documentare, nu contează atât timp cât transmit un mesaj puternic şi ecranizează o poveste impresionantă!

Exemple de filme bune se pot da la nesfârşit: War Horse, Pisica albă, pisica neagră, Underground (Kusturica), Zapping, Casa dintre câmpuri, Călătoria, Vulturul, etc. În toate, personajele principale au avut parte de roluri minunate, pline de suspans şi pasiune! Însă întregul poveştii nu ar fi putut fi niciodată realizat, în nici unul dintre capodoperele menţionate mai sus, dacă personajele secundare nu ar fi jucat perfect şi nu ar fi beneficiat de exact acel moment în care totul se poate schimba într-o secundă! De aici şi afirmaţia cum că acestea fac totul într-un film!

Să luăm de exemplu ecranizarea romanului lui Arthur Conan Doyle; Sherlock Holmes (partea a doua). Din toată povestea, cu siguranţă, nu voi uita momentul, implicit replica, în care fratele mai nătâng al lui Sherlock îşi deranjează servitorul, spunându-i: „Were are you going???”. Secvenţa este atât de plină de dramatism şi de comic încât, pur şi simplu, nu ai cum să ţi-o scoţi din minte! Să nu uităm nici faptul că tensiunea apare atunci când soţia lui Watson intră în camera de zi, unde Mycroft citea. Dezbrăcat.

Sunt întru totul convins că nu aţi înţeles exact ceea ce am descris, aşa că am făcut tot posibilul să vă prezint secvenţa:

Şi ca să nu uit, că tot vorbim de Sherlock Holmes 2. La minutul 99:55 se spun câteva cuvinte despre prim-ministrul anului 1891 al României, Gheorghe Manu şi despre ambasadorul aceluiaşi an, Mihail Kogălniceanu. Vedeţi filmul şi înţelegeţi…

La partea cu personajele secundare sunteţi de acord? Fac ele totul într-un film?

Există 13 comentarii publicate la acest articol:

 1. Mala Teaha

  Eu n-as fi atit de drastica! As zice ca ele vin si completeaza un intreg. Fiecare are bucata lui, bine definita. Exista si exceptii cind, caracterele secundare fac tot filmul sau, cind tehnicienii si echipa tehnica ridica nivelul unui film sortit pieirii. Depinde de film.

  1. Ciprian Pardău blogger

   Si aici ai partea ta de dreptate; insa, daca nu ar exista personajele secundare, cine ar mai completa intregul? Intreb…

 2. Lucianna

  Și eu cred că sunt extrem de importante. Ca într-un tablou. Actorul principal este elementul central, iar personajele secundare sunt fondul, umbrele, jocul luminii. Dacă ele nu își fac treaba convingător, eroul nu mai este atât de bine nuanțat, nu mai iese în evidență cum ar trebui! Dar poate cred asta și pentru că mie în filme îmi plac adesea personajele secundare. Ca Reepicheep din Narnia. Haios, tonic si loial, evidențiază regii, tocmai prin respectul pe care îl arată față de ei. Aceștia devin mai interesanți, mai simpatici, pentru că induc ideea că își merită simpatia micuțului, că au dobândit-o pe parcurs.

  1. Ciprian Pardău blogger

   Tocmai asta incercam si eu sa subliniez in articol! Stanley, servitorul lui Mycroft din Sherlock Holmes 2, este pur si simplu un personaj secundar de exceptie! Nu s-ar fi pierdut prea mult daca nu ar fi fost folosit, insa acesta reuseste sa dea un farmec genial secventei; cu toate ca nu spune nici un cuvant…

 3. Andreotti

  Fac destul dar nu chiar totul:)…depinde cum privesti lucrurile…intr-un film toate partile componente sunt imporante si indispensabile! De la script, regie, acotri, coloana sonora, montaj, etc..
  Inteleg perfect ce spui, insa! Sunt filme unde personajele secundare sunt absolut fabuloase – fara ei cel mai probabil nu doar firul epic se rupe ci si puntile dintre personaje dispar. Unele sunt creionate special sa fie savuroase dar astea ca sa contrabalanseze intotdeauna ceva, sa sublinieze sau sa puna in valoare altceva.
  Un exemplu de personaj secundar exceptional, ce-mi vine acum in cap, este Penelope Cruz in Vicki, Cristina, Barcelona. Este năucitoare. Este ge-ni-a-lă!!!!
  Un punct de vedere absolut subiectiv dar provin din lumea actorilor si daca ma „dezlantui” aici e jaleee:))))

  1. Ciprian Pardău blogger

   Cateodata, zic, e bine sa ne dezlantuim intr-un loc anume! Parerile sunt binevenite intotdeauna! :)

  2. Andreotti

   eh, stiu! dar ce era la „obiect” am exprimat…doar ca e un domeniu unde m-as exprima cursiv muuultă vreme! …insă nu vreau sa fiu off-topic:)

 4. Cătălina

  Şi eu sunt dependentă de filme :D Nu întotdeauna fac totul, depinde de scenariu, de film dar mie la majoritatea filmelor văzute personajele secundare mi-au plăcut cel mai mult :D

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.