Pentru cei care cred că turismul românesc se referă doar la plajă, Bucovina şi cetăţi

scris de | luni, 3 iunie 2013, 21:12 | 7 comentarii

România e cam singura ţară din Europa care mai are ceva păduri, ceva munţi, încă neatinse de mâna omului; însă jurnaliştii de la noi continuă să scrie câteva articole pe săptămână despre cât de frumos este în Bucovina, despre ce se poate vizita prin Transilvania sau despre cum îţi poţi cheltui total ineficient toţi banii în cluburile din Mamaia.

Bun, toate astea există şi se promovează intens, însă se uită un aspect important. România este terenul de joacă al vesticilor. Asta trebuie promovat. Grupuri din astea de oameni care au bani de un Nissan Patrol şi de suficiente piese pentru a-şi rupe maşina prin munţii româneşti vedem cu miile la noi.

Grupurile astea de maşini sau motociclete off-road vin la noi în ţară ca pe un teren de joacă; ca şi cum am ieşi noi din casă şi ne-am duce într-un parc de distracţii. Vin, îşi rup maşinile prin munţi şi pleacă.

Dar ghici ce? Tot grupurile astea sunt cele care după ce îşi rup maşinile, vizitează oraşele prin care trec când se îndreaptă spre casă, cumpără suveniruri pentru cunoscuţi, cumpără din supermarketuri şi alimentează din benzinării. Pentru că, dacă au 36.000 euro de un Land Rover şi de piese de schimb, au şi de cheltuială în ţara în care merg să se joace-n weekend.

Există 7 comentarii publicate la acest articol:

 1. Vladen

  Ba eu simt nevoia sa te contrazic, ce bruma de paduri mai aveti…le cam taiati. Si e plin de tari in Europa care au inca foarte multe paduri si zone pur naturale. Doar ca-s scumpe. De aia merg nemtii in Romania. Ca e berea ieftina. E tot ieftin. Treaba cu frumusetea naturala as lasa-o mai moale. E foarte frumoasa Romania, nu zic, dar nu e iesita din comun. Iesita din comun e Norvegia pe motiv de relief produs in conditii extreme de clima. N-are Romania zestrea naturala a Norvegiei si nici a Elvetiei sau Frantei (desi cu ultima pe alocuri s-ar putea compara), dar e grozava la capitolul preturi. Sa faci offroad in Romania pot si muncitorii calificati nemti. Sa-l faca in Elvetia sau Norvegia…mai scump. Asadar tipii cu bugete medii prefera o destinatie „exotica”. Romania pica bine, mai ales ca spre deosebire de Ungaria sau Bulgaria, are munti cat de cat seriosi.

  1. Ciprian blogger

   Întotdeauna preţurile mici din România au vândut. Mă refer aici la chestii pe care le caută turiştii nemţi, de exemplu; berea, mâncarea, produsele din supermarket şi benzinării etc. România are o frumuseţe naturală ce nu se mai întâlneşte în Europa de Est, ceea ce e un avantaj. Şi în nici un caz nu o putem compara cu Norvegia!

  2. Vladen

   Pai nu, dar daca chiar vrei ceva extrem in Norvegia mergi. Doar ca e scump. In Europa de Est n-am prea calatorit (decat pe acasa si pe la voi si unguri), dar e comparabila bine si nu neaparat avantajos cu tari din Europa de Vest. Alea cu Alpi :D. Dar sigur-sigur preturile va imping in fata.

  3. Ciprian blogger

   Poate preţurile ieftine o să aducă a treia fabrică auto în România, după Ford şi Dacia. Vorbesc de Opel. Nemţii, din câte am înţeles, s-ar putea să aleagă România în defavoarea Ungariei! :)

 2. Pingback: Branding de ţară, partea a doua

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!