Diferenţa dintre pâinea făcută în casă şi cea cumpărată

scris de | luni, 26 noiembrie 2012, 23:42 | 12 comentarii

Au trecut deja două luni de zile de când nimeni din casă nu a mai cumpărat pâine de la magazin. Văzuse mamă într-o zi la televizor, la teleshoping, un aparat din ăla de făcut pâine în casă. Pui faină, apă, nişte sare şi-n jumătate de oră ai aluatul bătut şi pâinea coaptă. Pe moment i-a plăcut, dar imediat după şi-a pus în cap că poate face toate lucrurile pe care le face şi maşina aia de o văzuse, încât a început să prepare singură pâine în cuptor. Zilnic.

Ştiţi cum e? Extraordinară! E atât de gustoasă, de pufoasă, de dulce, de ce vreţi voi, încât o mănânci goală!! Plus că e mult mai ieftin şi rămân banii de pâine pentru altele de trebuinţă prin bucătărie sau prin casă!

Ca un scurt calcul, dacă zilnic cheltuiam 7,5 lei pe trei pâini mari de mopan, asta înseamnă că în două luni am economisit circa 450 lei. Din care scădem 50 de lei, bani daţi pe faină şi pe pachetul de sare. Apa nu o mai pun la socoteală, că la noi e din belşug. Gratis!

Anyway, aşa arată pâinea de casă! Am pus un pahar de Danone ca obiect de comparaţie!

PS: Mda, am muşama pe masă!

Există 12 comentarii publicate la acest articol:

  1. Vladimir

    Mwahaha! Am citit P.S-ul exact cand ma holbam la poza sa vad daca e musama! Si mie imi place painea facuta in casa. Nevasta mea face de vreo 3 ani de zile, dar cu masina de paine (macar framantatul, fiindca de multe ori coptul e in cuptor). Insa e pe bune utila masina pentru amestecat: iese aluatul omoge, creste painea mai bine (in masina e temperatura constanta, mai ridicata decat temperatura camerei si fara curenti de aer), nu se oboseste (framantatul e lung si obositor) si nu trebuie sa stea in bucatarie. Asadar ea e dependenta de scula asta (ma rog si astea, evident, sunt de mai multe calitati mai ales la programul de copt). Ea si face tot felul de experimente cu ingredientele. Dar, ca si la voi, indiferent ce baga in paine, iese mai ieftin decat aia cumparata.

    1. Ciprian blogger

      Pana la urma, cred ca o sa ne luam si noi o masina de facut paine in casa! Nu de alta, dar e mai simplu sa lasi masina sa framante decat sa stai o ora in bucutarie aiurea; timp in care se poate avea grija de frate-miu, de exemplu.

      PS: lasand musamaua deoparte, zilele astea o sa incercam paine de casa cu susan si putin mac. Deja visez!

    2. Vladimir

      Sunt sincer convins ca va avea succes :). De fapt nu cred ca am cunoscut femeie (chiar si dintre cele ce le respingeau la inceput) sa nu fie extrem de mandra de masina ei de paine. Si pe bune e munca grea sa framanti coca aia. Eu am ajutat inainte de masinarie si desi am mainile si degetele obisnuite cu efort intens, tot am obosit. Alt lucru bun este ca dracia e grozava si pentru aluat de cozonaci romanesti. Am facut eu cu ea, ies incredibil de bine crescuti! Fara efort.
      Te cred ca visezi! Si eu cand simt mirosuri de paine ma ia cu ameteala de pofta. Sotia mea are multe retete de paine pe blogul ei (cu diverse chestii prin ele) si-a facut chiar si o rubrica speciala ca un fel de carte de bucate (ea are blog general, nu doar de retete). Ti-as da linkul, dar am constatat cu stupoare ca tipul de faina folosita e foarte important. Cand a incercat cu faina romaneasca (o reteta pe care ea o face uzual la noi aici si iese perfect) a crescut aluatul de aproape sarea din masinarie si se tinea dupa noi prin casa :)). Asadar nu stiu daca e o idee sa fie urmate in Romania cantitatile din retetele facute cu faina elvetiana (clar e altfel). Poate doar ideile de condimente sau umpluturi sa fie interesante.

  2. Intuneric

    Si eu am masina de paine de vreun an de zile, insa o folosesc doar iarna. Nu sunt un mare amator de paine, astfel incat vara fructele sunt la putere. Dar iarna merge sa miroasa casa a paine proaspata.

    S-aveti pofta si sa va bagati la nebunii – paine cu morcov (asta-mi iese mie cel mai bine), cu masline, cu susan etc.

    1. Ciprian blogger

      Trebuie sa imi iau si eu masina de facut paine, ca deja Vladimir m-a ispitit prea de tot. Cu susan incercam zilele astea! Cu morcov? Hmmm…

  3. Corina

    Zaharul, uleiul si drojdia intra si ele in cost. Ca si energia electrica si amortizarea aparatului. Si nici apa nu-i chiar gratis, exceptand situatia in care n-ai pompa si o scoti manual din fantana.
    Asa-s eu, carcotasa si atenta la detalii.

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!