O combinație inedită, jocuri de cazinou și sloturi tradiționale japoneze

Cultura orientală este una cu totul diferită față de ceea ce este familiar pentru noi, așa că este de la sine înțeles de ce, uneori, curiozitatea ne face să dăm curs experimentelor. Că este vorba despre a gusta o mâncare, despre a dansa pe o melodie cu ritmuri necunoscute, de a explora ținuturi îndepărtate sau despre a citi despre lumea din Asia, cu siguranță că pe toți ne fascinează ceea ce ni se livrează de-acolo.

O parte la fel de importantă, pe care nu o putem neglija este și tot ce ține de jocurile de noroc, astfel că avem o mulțime de propuneri venite din această zonă – fie lăsate moștenire, fie care sunt abia lansate în perioada modernă. Și cum era internetului facilitează promovarea în scurt timp, așa se face că unul dintre cele mai virale propuneri de la cazinouri este un joc mai mult sau mai puțin cunoscut – Pachinko. Dacă numele nu îți spune nimic, îți recomandăm să continui lectura, iar dacă oricum știi despre ce este vorba, îți garantăm că am pregătit și pentru tine câteva insight-uri care te vor surprinde și încânta.

De ce acest joc? În primul rând pentru că este popular, apoi pentru că poate își va face loc la Fortuna Pariuri, pentru că este diferit, pentru că este vorba despre ceva despre care se va discuta mult în viitor și ar fi păcat să nu fii informat.

Ce este Pachinko?

Simplu spus și fără să ne complicăm, trebuie să știi că Pachinko este un joc originar din Japonia, de altfel mult timp ceva exclusiv pentru acest teritoriu, doar de curând a început să fie recunoscut și în străinătate. În ceea ce îi privește numele, acesta nu are o explicație morfologică sau vreo definiție simbolică – face pur și simplu referire la sunetul produs de joc, asemănat în transcriere cu pacha sau pachin, în rândul comunității unde a fost lansat.

Cel mai simplu mod de a descrie jocul este să spunem că este o combinație între două jocuri foarte cunoscute, mai exact între pinball și aparatele de slot, împrumutând de la fiecare câte ceva. Exercițiul de joc se bazează atât pe îndemânare, cât și pe noroc pentru a câștiga. Ca istorie datează din 1948, când era lansat în Nagoya și de unde avea să se răspândească în scurt timp în toată țara.

Cum se joacă Pachinko?

După ce introduce una sau mai multe bile în mașinărie, jucătorul eliberează un mâner cu arc, prin apăsare, iar apoi lansează bilele care trebuie să fie „prinse” atunci când cad – unele sar în continuare, în timp ce altele sunt lăsate libere să cadă iar. Ai nevoie de ceva atenție și dexteritate pentru a-l juca, dar nu este nimic complicat. Mingea sare de la un știft la altul, iar în funcție de mișcările orchestrate de moderator, adică de tine, se stabilesc și plățile.

Scopul este să prinzi cât mai multe bile posibil, care se pot transforma apoi în premii, cu care poți continua să te joci sau să le schimbi cu câștiguri în bani. Secretul succesului stă în abilitatea de a ști cât de tare să lansezi mingea în aparat, pentru ca aceasta să și găsească calea către buzunarele unde trebuie să intre.

Dar mai există, așa cum precizam deja, și elementul de șansă, deoarece fiecare minge din buzunarul drept declanșează o mașină de slot care determină câte bile suplimentare vei câștiga.

Cu toate că nu este complex, este nevoie de timp și de mult antrenament pentru a-i stăpâni cu adevărat precizia.

Curiozități despre jocul Pachinko

Fascinant și iubit în egală măsură, jocul Pachinko este mai puțin cunoscut prin Europa, dar sunt șanse mari să îl găsești și prin anumite cazinouri. Ca să îți alimentăm curiozitatea, uite câteva informații care s-ar putea să te intrige despre acest joc:

🔸 Min Jin Lee este numele autoarei care a dedicat o carte acestui joc, explicând fenomenul cultural țesut în jurul său și importanța lui în societatea japoneză
🔸 jocul a evoluat de la ceva ușor neglijabil, la o afacere care generează miliarde de dolari în Japonia
🔸 cu toate că este în regulă să îl joci, este cumva situat într-o zonă gri ca legalitate, pentru că jocurile de noroc făcute pentru bani sunt ilegale în țară, astfel încât jucătorii sunt în schimb recompensați cu jetoane sau premii care pot fi schimbate ulterior în numerar la centrele speciale de răscumpărare
🔸 din punct de vedere tehnic Pachinko nu este un joc de noroc, pentru că în loc de recompense în numerar, câștigătorii Pachinko primesc premii precum bomboane, tricouri și produse cosmetice etc.
🔸 jocul este considerat o obsesie națională, ocupând un loc aparte în cultura din țară
🔸 nu este doar o formă populară de divertisment, ci și o activitate socială care aduce oamenii împreună
🔸 unul dintre cele mai importante aspecte care țin de Pachinko este sunetul distinctiv asociat cu bilele de oțel care cad prin aparat, numit „kazoo” și care este considerat o parte integrantă a experienței de joc, ceea ce face ca aceste saloane să fie și printre cele mai zgomotoase în care poți intra
🔸 jocul a influențat diverse forme de media, inclusiv filme, anime și manga, Pachinko fiind adesea integrat ca imagine vibrantă în diverse scene
🔸 în ciuda faptului că jocul este extrem de popular în Japonia, majoritatea proprietarilor saloanelor de Pachinko sunt etnici coreeni – se estimează că aceștia dețin undeva la 70% din totalul locațiilor
🔸 în Japonia s-a observat o scădere treptată a numărului de saloane de Pachinko, astfel că în prezent se estimează că există cu o treime mai puține saloane de Pachinko decât erau în 2005, însă jucătorii mai tineri optează pentru versiunile online

Concluzie

În ciuda faptului că este un important generator de profit pentru economiile locale, Pachinko nu este văzut – momentan – cu cele mai prietenoase permisiuni de către autorități. Deseori este asociat cu conotații negative, cu comportamente care generează dependență, dar asta nu este cu nimic diferit față de alte jocuri. Însă, dacă te pasionează acest subiect îți recomandăm să urmărești topicul pentru că avem certitudinea că totul va deveni mainstream, cât să nu mai fie ignorat.

Ce părere ai despre acest articol?