Să ne facem că ne pasă de monumentele istorice

scris de | miercuri, 15 august 2012, 11:25 | 11 comentarii

Despre edificiile istorice ale oraşului Vatra Dornei am scris o sumedenie de articole în cadrul proiectului „Comparaţie între trecut şi prezent” şi în „Contraste de Vatra Dornei” până să îmi dau seama că nimănui nu-i pasă de singurele valori care i-au mai rămas oraşului după Revoluţie. Aşa că m-am oprit din scrisul despre municipiu, cam până acum. Până când am avut ocazia să văd cum se cârpeşte un monument istoric de importanţă maximă:

Fotografia am făcut-o cu un umil LG Arena KM900 în cursul zilei de ieri. Pentru cine încă nu şi-a dat seama, în imagine se vede unul dintre muncitorii (necalificaţi) ai oraşului cârpind şi astupând găurile din pereţii primăriei cu ajutorul unei găleţi de ciment şi a unei mistrii.

O vorbă total nepotrivită în context spunea că scopul scuză mijloacele, însă din câte ştiu, pentru ca lucrarea să ţină măcar un an sau doi, ar fi trebuit date jos zugrăveala şi bucăţile de material şi cărămidă care nu mai au puterea de a sta la locul lor, dar nu. Atât timp cât primarul şi al său consiliu local nu sunt nevoiţi să scoată prea mulţi bani de la buget pentru a face primăria să arate puţin mai bine, totul merge ca pe roate. Într-un stil românesc şi normal.

Domnule primar, Ilie Boncheş, având în vedere faptul că în timpul campaniei electorale de dinaintea alegerilor locale din 10 iunie şi candidatul Cezar Ioja mă citea, mă adresez dumneavoastră public cu următorul mesaj: CE SE ÎNTÂMPLĂ? E chiar atât de greu să arătaţi locuitorilor că vă meritaţi postul de primar? Ştiu şi sunt conştient de faptul că oraşul are alte probleme mai mari decât partea arhitecturală şi vizuală, însă nu v-aţi gândit sau vă gândiţi să renovaţi şi să restauraţi ca la carte măcar o parte a primăriei? Mă gândesc că şi dumneavoastră priviţi în sus atunci când treceţi pe lângă turnul primăriei pentru a vă putea feri în timp util de eventualele bucăţi de cărămidă aflate în cădere… liberă! Sau vă deplasaţi doar cu maşina? Iar dacă consideraţi că tot ceea ce am spus adineauri este eronat, chiar vă rog să ne demonstraţi mie şi comunităţii pe care o aveţi în grijă că sunteţi în stare să faceţi mult mai multe decât a reuşit Ioan Moraru. Totuşi, au trecut două luni de la alegeri; mai este o lună şi trebuie să prezentaţi public foile complete de cheltuieli efectuate, aşa cum aţi promis în campanie.

Să vă mai dau şi-un pont. Priviţi imaginea pe care o oferă gara Băi puţinilor turişti care ne mai vizitează. Da, da, e tot monument istoric:

Există 11 comentarii publicate la acest articol:

 1. Vladen

  Poate chiar n-are cu ce primarul, ca de durut in dos n-are cum sa-l doara, fiindca exact asta e treaba lui.
  E chiar si ilegal. Daca cladirea e pe bune inregistrata ca monument istoric, e obligatoriu sa apelezi la o firma de restauratori specializata. Astea nu-s multe nici macar in tari ce au mai multe de restaurat si mai des. Sunt scumpe. De regula se face o licitatie. Apoi, firma de restaurari, are arhitecti specializati in asa ceva. Nu niste neica nimeni (ma rog, pot sa fie prost instruiti, dar ceva tot s-a legat de ei in facultate) care merg si carpesc. Deci, daca stii tu sigur ca cladirea e monument istoric atunci e ilegal ce face Dorel ala acolo. Stiu ca suna a banc, dar o reclamatie la primarie… despre primarie, nu se poate face? Din aia trimisa cu confirmare de primire, la care sa se simta nevoit sa raspunda. Sau mai sus trimisa chiar.

  1. Ciprian blogger

   Eu din cate stiu, primaria chiar e monument istoric. O sa verific pe bune, iar daca e, trimit o reclamatie la primarie … despre primarie. Multumesc pentru informatii.

 2. Dana

  Am avut ocazia sa vad asemenea carpaceli de curand, prin sarata monteoru. Ca sa nu mai vorbesc de tristetea cazinoului din Constanta care nici macar carpacit nu se poate spune ca e…

  1. Ciprian blogger

   La Constanta macar s-au facut planuri de renovare. Dar aici, nimic, nimic.

 3. Intuneric

  In Iasi, nu carpeste nimeni – se demoleaza de-a dreptul. Tot orasul e un santier. Dar nu stiu daca sa ma bucur sau nu.

  Oricum, partea si mai proasta este ca foarte multe monumente din Romania au parte de acelasi tratament. Am vazut o gramada de locatii din patrimoniul Unesco (semnalizate ca atare, cu placuta si tot tacamul), lasate in cea mai desavarsita paragina.

  1. Ciprian blogger

   Stiu situatia din Iasi. Am cativa prieteni care fac facultatea acolo si imi tot povestesc cum e cu cladirile vechi si alte lucruri care tin de arhitectura.

   Ce pot sa mai spun? Este chiar pacat ca nu se face nimic; insa, se pare ca trebuie sa acceptam soarta!

  1. Vladen

   Daca au placuta UNESCO poti sa-i reclami de le merg fulgii. Cladirile/locatiile din patrimoniul UNESCO primesc un fel de diurna pentru intretinere. Daca n-au fost intretinute inseamna ca banii aia sunt deturnati in alta parte. Asta-i total ilegal si eu unul as scrie direct la coana Europa. Nu mi-as bate capul cu Miticii locali. Stiu ca nu-i la moda in Romania sa faci reclamatie, dar eu zic ca merita macar incercat. Eu nu ezit cand e vorba de scris una. Am reclamat si prin Romania (m-am luat de CORA si regia aia ce da apa calda in Bucuresti). Mi-au raspuns si s-a rezolvat. Pe bune. Doar ca e nevoie sa dezvolte cati mai multi reflexul asta. Eu l-am prins de la bunicul meu (reclamagiu de marca :D) si de aici de unde stau. N-am nici o jena. Ma pun si le scriu e-mail cu aplomb. Chiar nu ia timp mult.

  2. Ciprian blogger

   Chiar nu ar strica o reclamatie. Imi e totusi sa nu ii rupa la bani cu o amenda ceva, sa nu mai poata face nimic altceva. Totusi, primarul are doar doua luni de mandat deocamdata. Mai astept o luna pana cand, dupa cum a promis, v-a publica lista completa de cheltuieli a consiliului local si al intregii conduceri.

 4. cristina

  poate e si restaurarea cladirilor istorice pe lista de prioritati…dar mai la urma.imagineaza-ti ce a gasit noul primar prin primarie.acum inmulteste cu…4.cam asta e realitatea…e frustrant ca nu poti face nimic…iti amintesti cum s-a construit catedrala?cati oameni au muncit acolo ”voluntari” si femeile au gatit…

  1. Ciprian blogger

   Imi amintesc perfect. Totusi, sper sa inceapa sa faca ceva in oras. De asemenea, astept cu nerabdare sa vad lista de cheltuieli din primele trei luni de mandat. Va fi interesant :)

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.