De dimineață, cât am băut o cafea, am aruncat o privire peste unele anunțuri cu monede și bancnote de pe Okazii. Întâmplarea face că la un moment dat mi-au sărit în ochi câteva listări de genul celor din imaginea de mai jos în care anumiți vânzători de pe site folosesc cuvântul monezi în loc de monede. Ceea ce este trist deoarece cuvântul nici nu există.
Ce este și mai trist este că două dintre cele trei persoane ale căror anunțuri se văd mai jos în imagine sunt și vânzători premium pe Okazii. Adică au un volum destul de mare de comenzi primite în fiecare lună. Și destule calificative pozitive din partea clienților.
Iar asta se întâmplă des și pe grupurile de Facebook dedicate.
Mai folosește lumea Okazii? Nu l-am mai folosit de când a apărut OLX. Poate de folosesc de „scopul scuză mijloacele”.
Eu folosesc Okazii de câțiva ani de zile și sunt mulțumit. Știu zeci de oameni din comunitatea de colecționari care folosesc platforma asta. Nu mai este ce a fost odată, dar încă are vreo 4 milioane de vizitatori unici pe lună.
Alin, aș zice că, deși n-am mai comandat de peste 6 ani de pe Okazii, lucrurile erau mai safe.
Vestea bună este că și acum este safe. Din punctul meu de vedere.
Cu un zâmbet oarecum trist, fac o constatare: o altă dovadă că nu întotdeauna trebuie să ai carte ca să ai parte. În altă dezordine de idei: încă mai sunt oameni care zic roni în loc de lei.
Sau care scriu bagnote sau bacnote în loc bancnote. Și exemple se pot găsi peste tot. Trebuie doar căutate. Și scris despre ele, ceea ce cred că o să și fac, acum că veni vorba.
Deși sunt în mod hotărât de partea pluralului „monede”, simt că este corect să semnalez că DEX menționează și pluralul „monezi”: Monedă, monede, s.f. [Pl. și monezi].
Așa este! Am căutat și eu în DEX și am văzut menționat și „monezi”, dar asta nu înseamnă că este forma de plural corectă. Dincolo de asta, conform DOOM2, forma unică de plural a cuvântului „monedă” este „monede”.