Mașini vechi descoperite pe străzile orașului #4

Undeva prin anul 2010 am început să fotografiez fel și fel de mașini vechi pe care le găseam pe străzile orașelor prin care ajungeam să trec și pe care le-am păstrat într-o arhivă personală. Trecând timpul, arhiva s-a transformat într-o colecție de peste 200 de automobile clasice descoperite pe străzi și despre care am mereu plăcerea să vorbesc.

Toate articolele din această serie se găsesc aici.

Iar acum cred că este vremea să scot fiecare fotografie în parte din arhivă și să le public sub forma unei serii de articole în care o să vorbesc câte puțin despre fiecare model în parte. Azi vă prezint episodul cu numărul patru din seria de materiale „Mașini vechi descoperite pe străzile orașului”, în care vorbesc despre câte trei autoturisme părăsite.

#1. Lada 1500

Începem cu o Lada 1500 găsită undeva în apropiere de strada Râul Dorna, din Drumul Taberei. Se pare că nu mai are de mult ștergătoare și oglinzi și probabil că nu a mai ieșit la o plimbare de ceva vreme. Însă dă totuși senzația că ar fi îngrijită de proprietar.

Modelul 1500 a fost fabricat între anii 1973 și 1984, iar în Marea Britanie a fost al doilea cel mai vândut model al companiei. Nu am găsit pe nicăieri numere referitoare la bucățile fabricate în acea perioadă, dar mă gândesc că nu este vorba tocmai de o cifră prea mică.

#2. Steyr-Puch Pinzgauer

Mașina asta nu am găsit-o eu, ci Alex, un prieten care îmi cunoaște pasiunea, care a făcut două fotografii special pentru seria asta de articole. Din ce am reușit să aflu de la un alt cititor al blogului, mașina a fost adusă din Cluj de către un cetățean din Vatra Dornei, iar de atunci a stat parcată undeva în apropiere de Aleea Dornelor.

Steyr-Puch este o companie din Austria puțin prezentă pe piața din Europa de Est. Iar dacă este să mă iau după modul în care arată, înainte de a fi trasă pe dreapta pare că ar fi fost folosită prin armata vreunei țări. Nu vreau să îmi dau greșit cu părerea și să ofer informații eronate, dar pare să fi fost fabricată undeva prin anii 1970.

#3. IFA W 50

O altă mașină veche cu care am primit fotografii de la un cititor al blogului. A fost găsită în curtea unui camping din Vatra Dornei. IFA este o companie din Germania, iar modelul pe care îl vedeți a fost fabricat începând cu anul 1964. Ca să se înțeleagă cât de popular a fost acest model trebuie să spun că în primul an s-au fabricat 5.775 de bucăți, iar în al doilea an undeva la peste 29.000 de bucăți. În total, 571.831 au fost fabricate între 1965 și 1990.

În anii 2000, IFA W 50 era un camion pe care îl vedeai des pe drumurile patriei, dar care a dispărut imediat ce s-a găsit un înlocuitor superior. Am fost zilele trecute în zonă cu gândul că aș mai putea da peste rabla asta, dar nu am avut nicio șansă.

10 comentarii

    • Eu nu fac decât să le fotografiez și să scriu, din când în când, despre ele. Și să le păstrez într-o arhivă personală.

  1. Sincer, îmi doresc să conduc o Lada. Am văzut multe prin Bulgaria, mai ales modelul 4×4. Văd una aproape zilnic pe Șoseaua Mihai Bravu, roșiatică.

Ce părere ai despre acest articol?