Licitații filatelice care mi-au atras atenția: o pereche de timbre de cotizație PSD din anul 1947

Într-un articol precedent din categoria dedicată filateliei, publicat în septembrie 2020 pe blog (link aici), vorbeam despre două serii complete MNH nedantelate scoase la licitație pe un grup de Facebook. Era vorba despre LP 462 și LP 524 și mi-au atras atenția din simplul fapt că tot mai puține serii de acest gen, catalogate MNH, ajung să fie scoase la vânzare, ceea ce le face să devină tot mai rare.

Poate că unii dintre colecționarii care citesc acest blog o să mă contrazică, însă îmi susțin punctul de vedere și îi rog să verifice numărul de licitații cu timbre nedantelate românești de pe Okazii. În momentul de față există 226 de anunțuri, dintre care 129 sunt din perioada de după anul 1950, 76 din perioada anilor 1901-1950 și 21 din perioada de dinainte de anul 1900.

Dintre toate cele aproape 230 de anunțuri, mai mult de două treimi prezintă colițe nedantelate, iar undeva la jumătate din ceea ce a mai rămas nici măcar nu sunt timbre MNH sau serii complete.

Dar revenind la subiectul pe care vreau să îl abordez în acest articol, zilele trecute am dat peste o licitație interesantă postată pe grupul Licitații Filatelice (link aici) de pe Facebook. Piesa licitată a fost o pereche MNH de timbre de cotizație PSD (Partidul Social Democrat) din anul 1947, iar prețul final cu care s-a vândut a fost de 25 de lei după trei oferte, cu pornire de la 20 de lei.

timbru cotizație PSD

timbru cotizație PSD

Interesul pentru această licitație a fost mai mic decât mă așteptam, iar una dintre cauze poate că a fost timpul prea scurt lăsat pentru primirea ofertelor. Licitația a început pe 7 februarie 2021, la ora 12:18, și s-a oprit pe 8 februarie 2021, la ora 22:00. O altă cauză poate fi și faptul că numărul colecționarilor de timbre de acest gen este unul mic, iar cei care acordă atenție timbrelor de cotizație sunt cei care, de obicei, caută și timbre fiscale sau timbre ale poștelor locale (DDSG, Păltiniș, Bistra, Năsăud etc.).

Perechea de timbre este una interesantă, iar ceea ce mi-a atras atenția este și faptul că este atât dantelată (1/4 margini), cât și nedantelată (3/4 margini), lucru pe care nu l-am mai întâlnit până acum.

Timbrele de cotizație sunt și ele o raritate, fiind scoase la lumină mult prea puține, iar de obicei se găsesc aplicate pe filele carnetelor de membru, de sindicat sau de asigurare. De obicei, atunci când apar la vânzare, sunt mărci CCS, CGM, UCFS, AFR sau Crucea Roșie. Ar mai fi, în același timp, și cele pentru abonamentul TV, Uniunea Societăților de Științe Medicale sau Oficiul de Asigurări Sociale din Oradea.

Ce părere ai despre acest articol?