Experiența Let`s do it, România!

scris de | sâmbătă, 12 mai 2012, 23:40 | 13 comentarii

Încă de acum doi ani, de când am auzit de această acţiune, mi-am dorit să particip. Dăţile precedente, fie eram prins cu altceva, fie nu reuşisem să ajung. Păcat! Anul acesta, însă, am depus un efort în plus, astfel încât mi-am impus să devin voluntar al României, pentru o zi!

Prin efort se înţelege trezitul la ora şapte pentru a ajunse la întâlnirea de grup, ce a avut loc la ora nouă! Ne-am adunat cu toţii în parcarea primăriei, de unde am plecat spre dealul Runc; zona „rezidenţială” a grătarelor, deci, implicit a deşeurilor şi resturilor nedorite, dar mult căutate de participanţi. Curăţenia a durat în jur de trei ore, timp în care, cei 60-70 voluntari au reuşit să adune un număr neaşteptat de mare de saci de gunoi.

Trecând, însă, peste banalele statistici, per total, pot spune faptul că această experienţă mi-a surâs, şi chiar a reuşit să îmi schimbe percepţia asupra a ceea ce lăsăm în urma noastră. Am reuşit să îmi dau seama ce înseamnă să strângi după alţii şi felul în care arată, cu adevărat, natura, încărcată de fel şi fel de peturi, pungi şi sticle de vin (şi nu numai!). Cu siguranţă voi participa şi la anul, ceea ce şi promit!

Totuşi, ceea ce nu înţeleg este perioada în care se desfăşoară evenimentul; adică, de ce doar o singură zi pe an? Dacă s-ar organiza cel puţin o dată pe lună, am avea şi noi, dornenii, privilegiul de a ne bucura de un oraş curat şi de natură primitoare! Doar zic…!! Vreau să ştiu câţi, dintre voi, au participat la Let`s do it ?!?!?

Şi câteva fotografii, facute cu telefonul. Scuzați calitatea!

Există 13 comentarii publicate la acest articol:

 1. Florin Morosan

  Bravo ție că ai luat parte la curățenie.
  Eu, din păcate nu am participat la acest eveniment. Motive ar fi mai multe, dar nu e cazul să fie expuse aici.
  E urât că până și această inițiativă a ajuns să fie oarecum politizată, că un partid a avut nesimțirea să își însușească meritele de organizator.

  1. Ciprian Pardău blogger

   Multumesc pentru felicitari. Cum spuneam, mi-am impus sa particip! Motivele sunt scuzabile, asta daca sunt si solide!

   SIncer sa iti spun, si mie mi se pare o mare tampenie luarea pe nedrept a meritelor de organizator de catre partide! Dar ce sa ii mai facem, traim unde nu ne dorim!

 2. Corina

  ” Dacă s-ar organiza cel puţin o dată pe lună, am avea şi noi, dornenii / romanii, privilegiul de a ne bucura de un oraş curat şi de natură primitoare!”

  Daca s-ar implica primaria si politia – care sa-i arda la buzunar pe mitocanii care incalca legea si regulile de bun simt – n-ar mai fi nevoie de mine ca sa avem o natura curata. Mai eficienta mi se pare politia care sa-i amendeze pe mocofanii care-si lasa jegul pe unde nimeresc. Ar fi curat non stop, nu doar in ziua de dupa curatenie. Prost crescutii isi lasa mizeria peste tot, iar oamenii educati strang in urma lor. Mi se pare o incurajare e nesimtirii unora.
  Legi avem, oamenii care s-o aplice nu sunt. Iar pentru cei care n-au depasit cu mult epoca de piatra, cea mai buna educatie este batzul.
  Detest actiunile de o zi – ziua pamantului, apei, curateniei – iar restul de 364 de zile suntem tot inconstienti.

  Felicitari pentru spiritul civic; eu prefer sa il am zilnic prin gesturi mici. Si-mi pare rau daca te-am descurajat prin punctul meu de vedere. Dar stiu nu te-ai suparat prea tare, pentru ca esti un tanar inteligent si accepti ca nu trebuie sa gandim toti la fel.

  1. Ciprian Pardău blogger

   Aceleasi pareri le am si eu! Insa, am dorit sa dau un exemplu celor de varsta mea si cel mai probabil si cel mai batrani! Daca nici eu, ca blogger ar orasului meu, sa nu ma implic, atunci cine?

   Am spus-o si in articol, de ce doar intr-o zi pe an si nu intotdeauna? Legea nu este aplicata, tocmai din acest motiv nu imi fac prea multe sperante! :) Doar daca ti s-ar permite sa il bati pe ala ce-si lasa mizeria pe unde apuca!

  2. Corina

   Exista politia care sa-i „bata” pe necivilizati. Daca ei nu inteleg sa pastreze curatenia, crezi ca-i sensibilizezi prin gestul tau? Crezi ca se vor simti jenati si de a doua zi vor fi mai curati? Da-mi voie sa ma indoiesc; sacii de gunoi in crestere de la an la an dovedesc asta.
   Mai bine o politie mai hotarata – ca altfel nu vad rostul legii. Mai bine sa nu avem ce aduna.

 3. Anonim

  Felicitari pentru initiativa!!! Vatra Dornei este unul dintre putinele orase care educa tinerii in vederea mentinerii curateniei in localitate. Scolile din oras organizeaza cel putin o data pe an activitati in acest scop. Sper din suflet sa nu fie locuitorii acestui oras cei care lasa in urma atatea deseuri. Nu uitati ca pe data de 25 septembrie este ziua curateniei generale in natura :)

  1. Ciprian Pardău blogger

   Din pacate, cetatenii sunt cei ce lasa unde apuca deseurile, iar noi, venim si le adunam! Nu am uitat de 25 septembrie, multumim!

 4. Cristy

  Bravo tie Ciprian, felicitari! Puterea exemplului e cea mai buna! Nesimtirea generala este totusi in crestere dar asta nu inseamna ca trebuie cu totii sa ii cedam.

 5. Ochiu ratiunii

  Nu am participat niciodata la o actiune de genul asta, asa ca nu stiu cum este. Poate pe viitor…
  Eu cred ca particip la aceasta curatenie totusi cu gesturi marunte, cu caracter permanent. Chiar daca totusi o zi este insuficient, chiar si o zi este mai mult decat nimic.
  Poate ar fi frumos sa se incerce altceva… montarea unor panouri cu: zona supravegheata video, amenda pentru mizerie 5000 lei… efectul ar putea fi major ;)

  1. Ciprian Pardău blogger

   Voi scrie despre ideea ta! Sper sa participi si tu la astfel de evenimente, decat sa te uiti la ceilalti cum incearca sa faca ceva, tot ar fi mai bine sa te implici! :)

 6. raul rual

  Bravo ca te-ai dus, nu mai conteaza calitatea pozelor.
  Eu nu am participat la astfel de actiuni, dar ma iau de gat de fiecare data cu cei care arunca mizerii pe jos, efectiv ma iau dupa ei cu masina, doar sa le spun ca sunt nesimtiti.

  1. Ciprian Pardău blogger

   Multumesc pentru apreciere! Imi place modul tau de a actiona! Eu nu prea pot face asta…am 16 ani si nici nu prea pot conduce :))

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!