Jurnal de blog #1

Postările din această serie de articole reprezintă o trecere în revistă a tuturor modificărilor aduse blogului. De fiecare dată când pun în practică mai multe actualizări o să le adun și o să le explic pe fiecare în parte într-un articol de acest gen. Motivul este unul simplu, și anume că astfel pot să țin o listă cu toate lucrurile pe care îmi propun să le schimb și păstrez o evidență a modificărilor făcute blogului.

Pentru că este prima parte a seriei Jurnal de blog mă simt nevoit să încep cu o prezentare a acestei serii de articole pe care îmi propun să o scriu din când în când. În principiu, toate textele din această serie vor reprezenta o trecere în revistă a tuturor modificărilor aduse acestui blog.

Asta înseamnă că de fiecare dată când pun în practică mai multe actualizări aduse blogului le voi aduna și le voi explica pe fiecare în parte într-un articol de acest gen. Motivul este unul simplu, și anume că voi putea păstra evidența modificărilor pe care le aduc site-ului și voi putea ține și o listă cu toate lucrurile pe care îmi propun să le adaug sau să le schimb.

Ultima dată când am lucrat mai serios la acest blog a fost undeva prin anul 2016, iar de atunci nu am mai pășit pe aici. Am instalat un plugin de mentenanță și a rămas activ până la data publicării acestui articol. Asta înseamnă că întregul conținut al site-ului nu a mai fost disponibil nimănui de patru ani. Motivele sunt multe, însă nu le voi enumera chiar acum.

Modificări aduse blogului până la această dată:

1. Am eliminat toate piesele inutile din sidebar. Am scos pluginul care afișa o miniatură a paginii de Facebook a blogului, de care nu am nevoie în momentul de față și care oricum nu mai funcționa cum trebuie. Am eliminat toate reclamele afișate prin Google Adsense, iar în momentul de față am păstrat modulul de căutare pe site, modulul cu cele mai accesate articole, modulul cu site-urile pe care le citesc destul de des și modulul cu comentariile recente.

2. Am făcut un update la WordPress 5.5.1 și am actualizat toate pluginurile instalate pe acest site. Înainte de acest pas o pagină din site se încărca complet în 22.18 secunde, iar acum se încarcă complet în 18.54 secunde. Este foarte mult, dar cât de curând o să trec la o curățenie capitală în fișierele media. Am observat că am fotografii și de 7 MB, ceea ce este enorm.

3. Am șters toate temele de WordPress care erau instalate pe site. Erau peste 20 de teme pe care nu le-am mai folosit de cel puțin cinci ani. Chiar dacă nu au o mărime foarte mare, prin ștergerea lor am recuperat undeva la 250 MB din planul de găzduire. Am păstrat doar designul pe care îl folosesc în momentul de față, și anume Iconic One Pro, creat de Themonic.

4. Am făcut curățenie prin ciornele de pagini. Aveam acolo o mulțime de idei de pagini pe care acum le consider inutile. Mi-am notat unele chestii în agendă, ca să nu uit de ele, iar de ciorne am scăpat definitiv. Cât de curând o să iau la puricat și cele peste 700 de articole publicate pe blog. Cu multe nu mă mai identific în momentul de față. Îmi doresc un start cât mai curat al blogului, fapt pentru care vor mai rămâne foarte puține articole publicate înainte de 2020.

Modificări pe care vreau să le aduc blogului:

1. Va trebui să fac un pic de curățenie și în footer. Am acolo câteva linkuri către pagini care nu mai există, iar textul de copyright nu a mai fost actualizat din anul 2013.

2. Sigla blogului nu se mai afișează în mod corect, fapt pentru care va trebui să intervin cât de curând. Tot legat de header, cât de repede voi actualiza meniul site-ului și voi împrospăta informațiile din paginile „Despre mine” și „Contact”.

3. Cum o să fac o curățenie generală în articolele publicate înainte de scrierea acestui articol, deodată cu ștergerea unei postări voi elimina și fișierele media aferente. Astfel o să mai eliberez din spațiul de găzduire, va crește viteza de încărcare și voi scăpa de imaginile de 5 MB.

4. Va trebui să fac un pic de curățenie și în secțiunea de comentarii. La 713 articole publicate există 5.612 comentarii, dintre care 220 sunt ping-uri. Nu pot să înțeleg de ce le-am aprobat la momentul respectiv, însă ideea este că va trebui să scap de ele cât de repede.

Toate articolele de acest gen se găsesc aici.

Ce părere ai despre acest articol?