Hotelul Veverița din Vatra Dornei: ce a fost, ce s-a construit, imagini de la demolare și fotografii vechi

scris de | miercuri, 30 septembrie 2020, 17:38 | 2 comentarii

Cu toate că prima atestare documentară a zonei datează din anul 1592, Vatra Dornei și-a început cu adevărat ascensiunea deodată cu numirea lui Vasile Deac în funcția de primar, în anul 1875. Într-o perioadă în care zona nu mai era considerată un sat, ci mai degrabă un târg, Vasile Deac a dat startul unui proiect propriu care avea să transforme Vatra Dornei într-o stațiune balneoclimaterică de rang european și care avea să fie vizitată de personalități importante din trecut.

Aflat sub conducerea Imperiului Austro-Ungar, Vatra Dornei și-a continuat dezvoltarea până la începerea Primului Război Mondial, care a ținut orașul pe loc și a dat startul unui regres, această stare de declin menținându-se până la finalul celui de-Al Doilea Război Mondial. Începând cu anul 1950, stațiunea intră în exploatare la întreaga sa capacitate, iar până în anul 1989 continuă să se dezvolte.

Reparațiile necesare după cel de-Al Doilea Război Mondial duc și la apariția, în Parcul Municipal din Vatra Dornei, a unei noi locații turistice, prezentată publicului sub numele de Hotel Restaurant Veverița, devenită, între timp, un punct de reper pentru majoritatea celor care vizitau stațiunea. Un alt obiectiv cunoscut turiștilor care ajungeau în parc este Terasa Veverița (acum aflată în ruină), fapt pentru care nu trebuie creată confuzie între cele două clădiri emblematice ale Parcului Municipal din Vatra Dornei.

Hotelul Veverița, înainte de demolare, putea fi localizat la intersecția străzilor Unirii și Parcului din Vatra Dornei, în imediata apropiere a intrării în Parcul Municipal. Cu intrare separată pentru accesul auto, hotelul oferea servicii de restaurant, cazare și punea la dispoziția turiștilor și o terasă în aer liber. Ca obiective turistice aflate în apropiere pot fi enumerate Catedrala Sfânta Treime, Foișorul Muzical, Muzeul de Științe ale Naturii și Cinegetică, Izvorul Sentinela și însuși Parcul Municipal al stațiunii.

fotografie apărută în revista Arhitectura, numărul 5, anul 1985 (colecția Ciprian Pardău)

După anul 1989, clădirea a intrat în renovare și a căpătat un nou aspect la exterior, posibil și pe interior, dar și un nume nou, și anume Hotelul Veverița. O imagine mai recentă cu acesta, de la începutul anilor 2000, poate fi văzută pe una dintre cărțile poștale care se vindeau la chioșcurile de presă din municipiu.

carte poștală, Hotelul Veverița din Vatra Dornei, anii 2000 (colecția Ciprian Pardău)

Din motive necunoscute, Hotelul Veverița a fost închis, iar în anul 2010 nu mai reprezenta decât o clădire părăsită a orașului. Intrarea pe care se făcea accesul auto a fost folosită, în continuare, ca o nouă intrare în Parcul Municipal, trecerea prin curtea clădirii făcând legătura dintre strada Parcului și parc.

Pe Google Maps, dacă folosim Street View, încă se mai pot vedea imagini cu clădirea Hotelului Veverița de dinainte de demolare. Imaginile prelucrate de Google sunt realizate în luna octombrie 2012.

Revista Arhitectura, în numărul 5 din anul 1985, a publicat o analiză asupra situației în care se găsea stațiunea balneară Vatra Dornei, fiind realizat și un studiu de sistematizare, fiind propuse:

Sporirea capacității existente prin amenajări de importanță redusă, cu circa 800 de locuri în total în vilele stațiunii și cu circa 400 de proceduri de bază în vechiul stabiliment al băilor, precum și cu circa 2.000 de paturi și proceduri de tratament, cu toate dotările implicate de o asemenea dezvoltare.

Scoaterea în afara stațiunii a circulației de tranzit din direcțiile Câmpulung Moldovenesc, Piatra Neamț spre Bistrița și invers, la limita zonei centrale, printr-o arteră propusă a se realiza pe versantul Dealului Runc. Astfel, în prima etapă, pentru evitarea circulației de tranzit de pe strada Republicii, se prevede realizarea unui tronson de circa 500 de metri lungime, pe malul drept al Dornei, tranzitul fiind astfel preluat cu sens unic pe străzile aflate de o parte și de alta a râului.

Rezolvarea utilităților pentru întreaga zonă și a unor amplasamente de dotări precum: telescaunul (studiat împreună cu Institutul Proiect Brașov, în lungime de circa 3.000 de metri și cu o diferență de nivel de 458 de metri) instalat într-o zonă deosebit de pitorească pe Dealul Negru, o pârtie pentru schi de agrement de circa 3.000 de metri, o pârtie de schi de 5 kilometri (omologată), o pârtie de schi de performanță în lungime de 1.500 de metri și cu o diferență de nivel de 320 de metri, diferite alte pârtii pentru practicarea schiului amator și a săniușului (schi-lift lângă parc).

Au fost construite, astfel, trei hoteluri ale Ministerului Turismului, cu o capacitate de peste 90 de paturi și cu baza de tratament corespunzătoare, urmând ca într-o etapă imediată să se mai realizeze și alte investiții ale acestui beneficiar, precum și un complex de hoteluri al Uniunii Generale a Sindicatelor din România și al Uniunii Naționale a Cooperativelor Agricole de Producție (UNCAP).

Restaurantul Veverița, iar mai apoi hotelul, era deja construit și dat în funcțiune în vremea elaborării acestui studiu de sistematizare pentru stațiunea Vatra Dornei, fiind însă luat în considerare ca parte a noului complex de hoteluri pentru a satisface nevoia de locuri de luat masa pentru turiștii cazați în unitățile care funcționau deja în oraș sau care urmau să fie construite.

În anul 2013, clădirea fostului Hotel Restaurant Veverița a fost preluată de un nou proprietar, iar la mijlocul lunii aprilie 2013 s-a început un proces de demolare parțială. În același timp, a fost adăugat un nou nivel, iar clădirea a intrat într-o acțiune de modernizare, renovarea fiind finalizată în anul 2014. Clădirea se deosebea de toate celelalte prin arhitectura proprie, dar și prin elementele exterioare unice în comparație cu ceea ce se regăsea, în acel moment, în Parcul Municipal din Vatra Dornei.

Tot în anul 2014 a avut loc și inaugurarea noii clădiri ridicate pe amplasamentul fostului Hotel Veverița, moment în care locația a preluat numele Salon du Parc și a devenit un local dedicat organizării și găzduirii de evenimente, cu parcare proprie, fără camere de închiriat în afara organizării evenimentelor.

Probabil că este un lucru bun că locației i-a fost găsită o nouă întrebuințare în loc să fie doar o altă clădire părăsită din municipiul Vatra Dornei. Iar exemple de alte clădiri din oraș care merită o a doua șansă se pot găsi: Cazinoul, Stabilimentul Balnear, Terasa Veverița, Templul Evreiesc sau Vila Cembra.

Există 2 comentarii publicate:

    1. pardauro blogger

      De pe desktop se citește foarte bine fără probleme. De pe telefon se citește mai greu fiindcă nu am apucat să lucrez la noul aspect pentru telefoane și tablete.

Ce părere ai despre acest articol?