Haosul din învățământul românesc

scris de | luni, 17 septembrie 2012, 22:35 | 14 comentarii

Sincer să fiu, chiar nu pricep de ce a fost prelungită vacanţa de vară cu încă o săptămână. În cele şapte zile aruncate pe geam, nu s-a făcut nimic. Iar pentru a dovedi asta, într-un mod teoretic şi unul practic, voi lua pentru început, ca exemplu, liceul la care învăţ eu. Cel din Vatra Dornei.

Nu-mi place să trec în fiecare zi pe (strada) Mihai Eminescu din anumite motive, însă de cel puţin trei sau patru ori pe săptămână o fac! Şi oricum ar fi, n-ai cum să nu observi liceul. Nu pentru că are gardul ăla vechi de ani buni, nu pentru că nu are paznic, nu pentru faptul că ştii că interiorul nu s-a schimbat de la un an la altul, ci doar pentru că e acolo. Defapt, haideţi să lăsăm la o parte problema cu o săptămână. Să luăm, mai bine, ca o comparaţie, toată vara. Trei luni de zile.

În toată această perioadă, liceului nu i s-au adus nici un fel de îmbunătăţiri. Pe plan material, cel puţin. Terenul din spate are aceleaşi porţi de sârmă, acelaşi beton crăpat şi aceleaşi bănci vechi. Însă nu mă plâng pentru asta! Marea problemă este, de fapt, căminul pentru liceenii din afara oraşului. A rămas la fel, şi probabil va rămâne pentru mult timp de acum încolo. Iar faptul că acesta a fost folosit doar ca unealtă politică de manipulare mă gândesc că este cunoscut. Problema însă nu este punerea căminului în funcţiune, ci pierderea de bani în timpul şcolii pentru decontarea abonamentelor. Fiecare elev dă în jur de 100 lei pentru un abonament dus-întors. Dacă înmulţim 100 cu 200 (copii veniţi din afara oraşului), rezultă o sumă de bani destul de măricică, adică aproximativ 20.000 lei. Bani ce nu s-ar pierde, lunar, dacă toţi acei copii ar sta în căminul de lângă liceu.

În fine, e doar o mică părere! În altă ordine de idei, liceul din Vatra Dornei are un nou director. Vom vedea cum decurg lucrurile.

Al doilea exemplu pe care vreau să îl dau este strâns legat de examenul de bacalaureat. Apropo, că tot veni vorba, vouă nu vi se pare că abrevierea de BAC sună total aiurea, total nepotrivită?

În fine! Marea problemă, iar aici discutăm despre una cu totul şi cu totul practică, este că ministrul învăţământului, Cati Andronescu, n-a reuşit să hotărască ce fel de bacalaureat vor susţine elevii clasei a XII-a sau toţi ceilalţi. Iar ca să pun într-un mod şi mai dramatic problema, practic, eu, ca elev al clasei a X-a, habar n-am ce fel de bacalaureat voi susţine peste trei ani. Nu ştiu ce materii vor fi, cum va fi sau orice altceva ar fi trebuit să ştiu exact încă de când am început clasa a IX-a.

Nu ştiu cum s-o spun, însă cred că cineva de-acolo de sus, ne vrea tot mai proşti.

Există 14 comentarii publicate la acest articol:

  1. Vladimir

   Mai Andrei, omul asta e mult mai constiincios si cu mult mai multa responsabilitate civica decat noi! Ar trebui sa intram in gaura de soarec si nu mai iesim de acolo, loaze ce suntem :). Eu ma uit si ma minunez. Zau daca m-ar fi preocupat soarte Moscovei la nivel de edificii istorice cand eram de 16 ani (nu zic, ca daca ar fi fost atacata probabil eram primul cu ciocanul lui taica-miu in mana sa apar urbia :D ). Sau zau daca m-ar fi deranjat o saptamana in plus de vacanta, vreo banca rupta sau lipsa de renovare a liceului. :). Deci noi n-avem cum pricepe. Ca n-avem nici un Dumnezeu. :)

  2. Ciprian blogger

   Intuneric >> Intr-un anume fel, ai dreptate! Insa farmecul trece imediat atunci cand ajungi in sala de examen, cu un suplinitor in fata ta, nevoit sa descrii nu stiu ce roman.

 1. Pingback: Alt joc cu poze – 19.09.12 « Florina Lupa Curaru

 2. Pingback: Vechi scăpărări (130912) | Amintiri din filumenie

 3. Pingback: Lătrături ocoşe (190912) « Ulise al II-lea cel Ocoş

 4. Pingback: Clipe încremenite (190912) « Zamfir Turdeanu' – un turdean (aproape) ca oricare

 5. Pingback: Viaţa-n imagini (190912)

 6. Dana

  Am auzit dezbatandu-se din greu problema bacalaureatului la televizor. O parte dintre guvernanti sunt pro bacalaureat diferentiat, alta se opune cu vehementa (si argumente). Banuiesc ca o sa mai dureze pana se ajunge la vreun acord.

  1. Ciprian blogger

   Iar asta ti se pare normal? Mie nu!
   Poate pe majoritatea deranjeaza, insa eu, personal, as dori sa stiu exact cum va fi examenul de bacalaureat pe care voi fi nevoit sa il sustin.

   Asa e normal.

 7. Pingback: Pe chibrituri: Eclipsa de Soare « Blog de Filumenistă

 8. Intuneric

  Da, ai dreptate, farmecul dispare imediat ce afli ca ai de comentat „Alexandru Lapusneanu (l)”, singurul subiect care ti-a picat la ABSOLUT TOATE verificarile dinainte de bacalaureat.

  Noroc ca regasesti acelasi farmec imediat ce iesi din sala de examen, pe motiv ca te-ai plictisit si trei pagini de comentariu sunt mai mult decat suficiente ca ala de corecteaza sa inteleaga ca tu stii despre ce e vorba in propozitie.

 9. Pingback: Un mic ajutor pentru Zolty « Florina Lupa Curaru

 10. Pingback: Ham! Ham! Pentru Zolty! « Ulise al II-lea cel Ocoş

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.