Comparație între trecut și prezent (ep.9): Oameni de seamă: Gheorghe Spânu

scris de | luni, 13 februarie 2012, 08:24 | Tu ce părere ai? Hai să discutăm!

Salutare tuturor! În primele 8 articole din cadrul acestui proiect am vorbit, am prezentat şi ilustrat numeroase clădiri, majoritatea fiind sub titlul de monument istoric şi câteva străzi principale ale oraşului. Astfel, am ales, ca în cadrul celui de-al nouălea episod să discut puţin despre unii dintre cei mai de seamă oameni ai municipiului şi a satelor din jur; oameni fără de care staţiunea montană nu ar fi fost niciodată la fel.

După cum spune şi titlul, îl voi aminti pe medicul balneolog, Gheorghe Spânu. Acesta s-a născut în data de 2 mai 1867 în comuna Dorna Candrenilor (la 10 km distanţă de oraş). Şcoala primară a fregventat-o în Vatra Dornei, unde s-a remarcat ca fiind un elev cu foarte bine conturate înclinaţii intelectuale. La îndemnul profesorilor săi şi, atenţie, a primarului din acele timpuri, Vasile Deac, s-a înscris la liceul din Cernăuţi, unde a deprins o pasiune pentru ştiinţele medicale, fapt ce l-a împins să părăsească Cernauţiul pentru a-şi continua studiile la Viena, iar mai apoi, la Paris.

După ce a revenit în ţară, s-a stabilit în Vatra Dornei, unde a lucrat ca medic balneolog, urmând ca la scurt timp, în 1922, după pensionarea renumitului medic Arthur Loebel, să primească funcţia de medic-şef al staţiunii balneoclimaterice.

După 7 ani de activitate ca doctor, la data de 10 septembrie 1929, a fost ales primar al municipiului. În timpul mandatului său, a acordat o mare atenţie dezvoltării şi popularizării oraşului. În acest scop, a fondat publicaţia „Monitorul comunal”, în care se publicau „avantajele băilor din localitate şi normele ce guvernau relaţiile cu publicul solicitant”, după cum menţionează Petru Ţăranu în lucrarea sa, „Oameni de seamă”, volumul II, 1998. În primăvara anului 1930, sub îndrumarea sa, au început lucrările de construcţie a halelor din piaţa de zarzavaturi,

iar în 1931, edificarea abatorului comunal. Din păcate, multe alte proiecte ale primarului Spânu au rămas nerealizate deoarece şi-a dat demisia, pe caz de boală, la data de 15 iulie 1931. S-a stins din viaţă la 17 ianuarie 1937, fiind înmormântat cu mari onoruri în cimitirul „Chilia” din partea de est a oraşului.

Singura s-a lucrare de specialitate publicată, a fost Vor hundert jahren… Ein Ruckblich auf den 100 jahr – Werdegang des Eisenbades Dorna – Vatra (CAZ 1 mai 1932), „Bibliographie der Bucovina”, Cernăuţi, 1932.

Bibliografie:
1. Google Maps
2. Ţăranu, Petru – „Oameni de seamă”, vol. II, Ed. Ţara Fagilor, 1998, pag. 350

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.