Aventura descoperirii primului meu geocache

scris de | sâmbătă, 21 iulie 2012, 22:56 | 9 comentarii

Pentru cei ce nu sunt tocmai familiarizaţi cu termenul de geocaching, voi face în aşa fel încât să încerc să explic pe scurt ceea ce înseamnă. În mare, geocaching-ul este un joc la nivel internaţional dedicat, în special deţinătorilor de gps, telefon cu gps sau pda care ştie să indice anumite coordonate geografice. Pe lângă asta, jucătorii nu mai au nevoie decât de un pic de chef de aventură. Totul constă în a găsi cutii cu „comori”, ce sunt ascunse în diverse locaţii. De obicei, acestea sunt plasate în apropierea unor atracţii turistice, tocmai pentru a încuraja turismul şi vizitarea frumuseţilor unei anumite ţări sau a unui oraş mai puţin vizibil pe hărţile de profil.

Toată această aventură a căutătorilor de comori a început acum aproximativ 12 ani, unde altundeva dacă nu în SUA, imediat după ce s-a dat undă verde accesării celor 24 de sateliţi din jurul Pământului. Mai exact, în data de 2 mai 2000, când orice deţinător de gps putea afla coordonatele exacte ale oricărui obiect dorit. Pe atunci, foarte multă lume era sceptică în privinţa sistemului, aşa că, în următoarea zi (3 mai), Dave Ulmer a dorit să testeze precizia acestuia ascunzând în pădurea din apropierea casei o „ţintă”, după care a publicat pe un forum coordonatele geografice ale acesteia! La scurt timp, câteva personaje, folosind gps-ul, s-au deplasat în acea pădure pentru a găsi cutia ascunsă de Dave! Au găsit-o, aşa că au luat din ea un obiect ca amintire, punând un altul la loc. Când au ajuns înapoi acasă, au creat şi aceştia cutii cu obiecte, le-au ascuns în diferite locaţii, au publicat coordonatele, iar jocul s-a răspândit rapid pe întregul continent.

Ideea jocului nu s-a schimbat prea mult de atunci. Numai numele acestuia s-a transformat din „Great American GPS Stash Hunt” în „Geocaching”. La scurt timp de la popularizarea întregului fenomen, s-a creat şi un site dedicat căutătorilor de comori: www.geocaching.com, unde pasionaţii şi împătimiţii îşi înscriu cutiile şi anunţă ce au găsit. În ţările vestice, există foarte mulţi adepţi ai jocului, nu de alta, însă pe la ei gps-ul este un gadget destul de uzual. În SUA se pot găsi sute de mii de astfel de cutii, în Germania în jur de 70.000, în Anglia 38.000, în Franţa 7.000, iar în România 1800. Pentru mult mai multe detalii, puteţi accesa siteul oficial (www.geocaching.com) sau căuta mai multe informaţii pe google.

Ideea mi s-a părut cel puţin genială, aşa că am zis să încerc şi eu acest joc. Am avut noroc şi de faptul că la numai două zile depărtare de momentul în care am descoperit fenomenul aveam programată plecarea la Braşov, despre care v-am povestit şi aici. Aşa că am zis de ce nu! Am intrat pe site, mi-am ales un geocache cât de cât accesibil, mi-am notat anumite informaţii într-un carneţel (gen locaţie, adresă, cine l-a descoperit, etc.) şi atât! După două zile, am plecat la drum!

Imediat ce am ajuns în Braşov, am şi plecat către Turnul Lemnarului (acolo era scris pe site că ar fi ascunsă cutia cu „comori”). Jocul spune că trebuie să ai un gps pentru a o putea găsi, însă eu am pornit doar cu un carneţel în mână şi o privire ageră după numele străzilor. După vreo două ore de rătăcire prin oraş, am ajuns într-un final pe strada Castelului, pentru ca mai apoi să caut Turnul Lemnarului. Cutia avea să fie ascunsă exact lângă turn, având coordonatele N 45 (grade) 38.500 şi E 025 (grade) 35.791. Pe site se menţionase şi faptul că sculptorul din turn ştia de existenţa geocache-ului, aşa că mi-a fost foarte simplu să stric o întrebare şi să găsesc cutia în timp util. Vă las doar coordonatele, nu spun mai multe despre locul exact în care se găseşte pentru a nu risca să se fure cu totul. Am găsit cutia şi am deschis-o cu entuziasm şi curiozitate. Aşa arată:

Următorul geocache pe care am de gând să îl găsesc se afla în Bistriţa. Voi pleca în căutarea lui cât de curând, aşa că fiţi pe fază! Spor :)

Există 9 comentarii publicate la acest articol:

  1. Ciprian

   Chiar este captivant; unde locuiesti mai exact? Iti pot spune daca exista astfel de cutii cu comori in apropierea casei tale!

   Buna dimineata :)

  1. Ciprian

   La o privire rapida, am vazut vreo 15 cutii cu obiecte prin Ploiesti. Doar una e ceva mai dificila, in rest celelalte sunt simple. Spor :)

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!