Frumusețea de a locui la țară (partea a doua)

scris de | duminică, 2 septembrie 2012, 16:20 | 22 comentarii

Prima parte a seriei poate fi citită aici.

Iată că au mai trecut încă două zile din călătoria de care vă povesteam în articolul precedent. Sincer să fiu, mare lucru nu s-a schimbat. Față de vremea de la munte, de la Dorna, aici, de dimineață până seara, este mult mai cald. Dacă temperatura din termometre nu trece de 30 de grade, oamenii îți spun că nici nu e vară. În fine, astea-s povești banale pe care oricine le cunoaște. Dacă continui să vorbesc despre vreme și căldură ar înseamnă că articolele din seria de călătorie nu ar mai aduce nimic nou. Lucru pe care nu-l doresc.

Dacă atunci când am ajuns în zonele astea, eram cu totul și cu totul fascinat de cât de liniștită e lumea, cât de frumos îți zâmbesc florile și cu câtă culoare șad fructele în pomii din livezi, acum e și mai și. Am umblat prin sat, am luat la pas multe ulițe, am intrat în curțile oamenilor, în casele lor, am discutat cu ei și le-am aflat unele povești de viață. E chiar superb să interacționezi cu persoane care au atâtea amintiri, atâtea povești și atâtea lucruri de dat mai departe, dacă ar și exista oameni care să le culeagă.

După cum spuneam și-n articolul anterior, ospitalitatea este o caracteristică bine îngrijită. Nu există familie în care să intri și să nu fii servit cu un pahar de vin sau unul de țuică. E ceva cu adevărat deosebit. Și ce gust are vinul. Ce frumos ți-l toarnă din damigene de doi litri în fel și fel de forme. Ce confortabile sunt scaunele din cămeruța de vară. Ce culori stridente are porumbul atârnat de grinzile tavanului. Aș putea enumera frumusețile astea la nesfârșit.

Nici vestimentația nu este lăsată de izbeliște. Orice bărbat care se respectă poartă cămașă, pantaloni, curea și pălărie în cap. Nu există femeie care să îmbrace pantaloni. Toate au pe ele fuste lungi, batic în cap și un fel de bluză subțire peste corp. Până la urmă, de ce să fie stricată tradiția lăsată de la părinți, care au moștenit-o de asemenea de la părinții lor. Aici oamenii nu se mândresc cu mașinile, cu telefoanele sau cu bijuteriile purtate la vedere. Nu! Chiar ei spun că astfel de lucruri ar fi o imbecilitate, ca să citez din vorbele unui bărbat din sat. Aici bărbatul care are în fața căruței un cal mai mare, mai plin de mușchi și mai cunoscut, are parte de respect. Pentru că fără animale și fără agricultură, viața nu ar mai fi la fel.

Mâine mergem la câmp, să culegem porumbul. Joi mergem să culegem și strugurii din vie, iar vineri ar trebui să plec înspre casă. Asta dacă voi dori să mai plec. Dacă aș mai avea și internet, sincer aș rămâne aici.

Să vă mai spun ceva frumos? În câteva din casele în care am intrat, televizoarele erau deschise pe antena 1. De ce? Pentru că se difuza B.D. la munte și la mare! Trageți concluziile.

V-am pupat!

Există 22 comentarii publicate la acest articol:

 1. Andrei

  Salve Ciprian !
  Baiete ! , ramai la culesuri cat mai mult posibil ! Munceste si ajuta cat mai mult si o sa vezi ce frumos este ! Scoala incepe pe 17 septembrie , celelalte lucruri amana-le !
  Schimbarile astea fac mult bine spiritului !

  1. Ciprian blogger

   Tocmai asta fac.
   Mi-am preluncit sederea in zona pentru inca doua zile. Asa-i ca suna superb??
   Multe salutari din inima Moldovei!

 2. Pingback: Viaţa-n imagini (020912)

 3. Pingback: Alt joc cu poze – 31.08.12 « Florina Lupa Curaru

 4. Pingback: Alt joc cu poze – 02.09.12 « Florina Lupa Curaru

 5. Pingback: Clipe încremenite (310812) « Zamfir Turdeanu' – un turdean (aproape) ca oricare

 6. Pingback: Clipe încremenite (020912) « Zamfir Turdeanu' – un turdean (aproape) ca oricare

 7. Pingback: Lătrături ocoşe (310812) « Ulise al II-lea cel Ocoş

 8. Pingback: Lătrături ocoşe (020912) « Ulise al II-lea cel Ocoş

 9. Pingback: Pe chibrituri: Animale sălbatice « Blog de Filumenistă

 10. Taraboste

  Bine ca nu erau pe A3 :)
  Oricum, viata la tara merita din plin. Eu sunt satul pana peste cap de Bucuresti, dar din pacate aici se fac banii. Este greu sa te relochezi la tara, mai ales daca ai apucat sa intri in jocul economiei de consum.
  Dar inca sper :)

  1. Ciprian blogger

   Stii ce zic eu? Sa mai stai cativa anisori in capitala, pui cap la cap cateva lovele si te muti linistit undeva la tara. Casa ta, curtea ta, doua trei animalute, o gradina si aia e.

 11. Pingback: Clipe încremenite (050912) « Zamfir Turdeanu' – un turdean (aproape) ca oricare

 12. Pingback: Lătrături ocoşe (050912) « Ulise al II-lea cel Ocoş

 13. Pingback: Vechi scăpărări (050912) | Amintiri din filumenie

 14. Pingback: Alt joc cu poze – 05.09.12 « Florina Lupa Curaru

 15. Pingback: Pe chibrituri: Probleme de logică « Blog de Filumenistă

 16. Pingback: Viaţa-n imagini (050912)

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.