Branding de marcă comercială: Fineti sau Finetti?

scris de | duminică, 27 ianuarie 2013, 10:53 | 43 comentarii

Ieri am fost la supermarket și am avut parte de o surpriză. Nu îmi dau seama dacă este vorba sau nu de una surpriză plăcută. Pe lângă lista de produse pe care le cumpăr de fiecare dată (pâine, porumb dulce, piept de pui, legume, fructe, înghețată) am luat și o cutie de Finetti. Am ajuns acasă și am pus produsele pe masă, moment în care am observat un lucru pe care în magazin l-am trecut cu vederea.

Pun fotografia în cele ce urmează ca să vă dați seama despre ce vorbesc. În partea stângă se află cutia pe care am cumpărat-o recent, iar în dreapta se află o cutie mai veche pe care o aveam prin casă. Se observă o diferență? În stânga este vorba de Fineti, iar în dreapta este vorba de Finetti.

Diferența este, în primul rând, de design al cutiei, de aspect. Iar în al doilea rând este vorba de schimbarea de marcă comercială, adică a numelui de produs. Sau de marcă comercială. Înainte era vorba de Finetti, cu doi de T, iar acum este vorba de Fineti, cu un singur T.

În primă fază am crezut că este vorba despre un produs contrafăcut, fapt pentru care nu l-am consumat și l-am ținut în frigider. Asta până să realizez că într-un supermarket cunoscut este destul de greu să se introducă produse contrafăcute, fapt pentru care m-am documentat puțin și am aflat că este vorba, de fapt, despre o acțiune de rebranding.

Tot astăzi am aflat, cu ajutorul celor de la Elgeka Ferfelis România, unul dintre cei mai mari distribuitori de produse alimentare din țara noastră, că a avut loc un rebranding al Chipita SA pentru marca comercială Finetti, care se comercializează, începând cu această perioadă, sub numele de Fineti.

Există 43 comentarii publicate:

  1. pardauro blogger

   O cutie de Nutella nu strică niciodată. Dar dacă nu am găsit am luat una de Finetti.

 1. Vladimir

  Nope! Este ca Nutella și Nucrema. Atât timp cât există o diferență, fie cât de mică, este legal. Fiind atât de cruntă asemănarea, compania principală se poate sesiza, evident! La fel cum uneori și câștigă. Dar este mai mare daraua decât ocaua.

  1. pardauro blogger

   Mie nu mi se pare normal să pornești un brand inspirat dintr-un alt brand. Și, culmea, să îi pui același nume, singura diferență constând într-o singură literă.

  2. Vladimir

   Nici nu este normal. Este chiar penibil. Dar paraziți există de când lumea, nu prea ai ce face. Fie faci patente foarte stricte, caz în care creezi un anumit gen de monopol pe anumite tehnologii (de exemplu), fie le lași mai laxe, dar atunci ai paraziți peste mărcile mai mari și mai cunoscute. Din păcate, trebuie să fim atenți. Am văzut în România aparate de fotografiat marca Nikkon, apropo de diferența de o singură literă. Măcar tu ai dat-o dracului, dar îți închipui mutra ăluia care și-a luat un Nikkon cu bani de un Nikon?

  3. pardauro blogger

   Ideea este că nu îmi fac probleme pentru că am dat 11 lei. Mare pierdere nu este, doar că m-am ales cu o găleată goală, iar data viitoare nu o mai mușc așa de ușor. Dar când dai 2.300 de lei pentru un Nikkon îți cam dai palme singur.

  1. pardauro blogger

   Nu îmi dau seama de pe eticheta produsului. Este scris în arabă sau ceva limbă asiatică.

  1. pardauro blogger

   De obicei nu cumpăr de la buticuri sau magazine mici. Intru în supermarket, mă uit cât de mult sau de puțin vreau la produse, cumpăr ce îmi place și asta e.

 2. Hm

  Revin. Ești sigur că nu știi producătorul? Fiindcă am identificat în magazine câteva loturi de Fineti. Iar surpriza este că Fineti și Finetti sunt produse de același producător, Chipita. Deci?

  1. pardauro blogger

   Am scris un update în articol. Este vorba de o manevră de rebranding. Gust bun. denumire, siglă, metodă de prepare, toate schimbate. Pe cutie scrie doar produs în UE.

  1. pardauro blogger

   Nutella își merită locul întâi. Nu contează că Finetti era mai pe treabă atunci când Nutella nu exista!

 3. Luci

  Nu are același gust ca Finetti din copilărie. Mâncam cu lingurița și nici nu îmi era rău. Atât de bun era. Acum parcă mănânc ciocolată de Kaufland. Încă îmi caut un magazin care vinde Finetti. Dacă știi vreun supermarket care vinde ciocolata copilăriei mele te rog să mă anunți. Merci!

 4. Luci

  O mare prostie este acum! Sper să mai găsesc undeva. Am găsit pe un site și voi da comandă. Dacă este ca cel din copilărie voi posta aici.

 5. Tara

  Adevărul este că i-au făcut ceva, clar, pentru că Finetti de acum nu se compară absolut deloc cu Finetti de înainte de schimbarea de marcă comercială. Este de-a dreptul grețos, are gust de ulei sau margarină. Mă rog, este o pastă mult prea consistentă, parcă au băgat gelatină. Horror!

 6. Just

  Vă rog să mă ajutați! Unde pot găsi Finetti? Mâncam la nivel de un borcan pe săptămână, iar Nutella este mult prea scumpă pentru mine. Nu beau cafea, dar crema de ciocolată este un must. Unde pot găsi produsul original? Azi am sunat la ei și mi-au spus că au schimbat rețeta.

 7. Rara

  Tocmai ce am observat și eu diferența și am zis să fac un pic de cercetare. Am găsit ambele variante de Finetti în Kaufland, în orașul Fălticeni, în județul Suceava. În curând mă voi întoarce acasă în București și o să verific dacă o să găsesc și varianta cu rețeta originală pe undeva.

  1. Luci

   Eu nu am găsit Finetti în Kaufland în Iași. Încă mai caut. Sper că într-o zi o să găsesc. Mi-e dor să mănânc niște clătite cu topping de Finetti.

 8. Ioana

  Am avut o poftă deosebită de Finetti, dar după aproximativ șase ani am rugat să mi se trimită din România crema de ciocolată Finetti și am primit Fineti. Ori nu îmi aduc bine aminte gustul, dar am avut o mare dezamăgire cu acest Fineti.

 9. Adi

  Ce gust oribil poate să aibă! Nu mâncați pentru că nu se compară cu adevăratul Finetti. Mama mea, când a făcut crema pentru tort (prefer tort cu cremă Finetti amestecată cu lapte), atunci când turna lapte ca să se mai înmoaie, mai mult se întărea! Este total diferit. Aveți grijă de voi!

 10. Mihai

  Chiar înainte de a cumpăra Finetti am dat peste blogul tău deoarece la Kaufland nu se găsește, iar la Carrefour să spunem că este prea departe. Așa că am mers la Billa și surpriză! Am găsit Fineti, nu Finetti. Ce se petrece?

 11. Răzvan

  Nu știam de faza cu rebrănduirea. Credeam și eu faza cu copiatul. Stai liniștit că nu ai aruncat bunătate de ciocolată la gunoi. Este orice numai bunătate nu. Nici nu se compară Fineti cu Finetti pe care o știu din copilărie. Nutella oferă cel mai apropiat gust de acel Finetti din copilărie. Tocmai gustul nou față de cel vechi m-a făcut și pe mine să cred că sunt două firme diferite, grosolan copiate pentru a induce în eroare cumpărătorii. Cert este că Fineti este acum o ciocolată de toată cacaua.

 12. Julian

  Este adevărat că Fineti nu este Finetti. Gustul de Fineti este fals și uleios, nu are nicio legătură cu fostul Finetti care era o cremă de ciocolată foarte bună și care se putea compara oricând cu Nutella. Cea mai bună cremă de ciocolată este Nutella. Fineti este un produs fals. Nu are legătură cu Finetti pe care o știm cu toții.

  1. George

   Mi-am luat Nutella acum câteva ore. Prima dată în viața mea. Este cleioasă și fără gust.

  2. pardauro blogger

   Țin să te contrazic. Ceea ce este astăzi Fineti nici nu se compară cu ceea ce este Nutella.

 13. Anonim

  Nu are cum să fie contrafăcut. Cum să ajungă în marile magazine și să fie contrafăcut? Este absurd să fie contrafăcut, mai ales că este făcut de o firmă cunoscută precum Chipita. Nu cumpărați 7Days, care este făcut de Chipita, sau Chipicao pentru copii?

Ce părere ai despre acest articol?