Câteva considerente la finalul Cupei Mondiale de Sanie pe Pistă Naturală de la Vatra Dornei

În perioada 17-19 februarie 2014, Vatra Dornei a găzduit finala de Cupă Mondială la Sanie pe Pistă Naturală. Am auzit voci cărora nu le venea să creadă că într-un oraș ca al nostru s-a organizat un eveniment de mare anvergură la care au participat sportivi chiar și din SUA.

Am câteva considerente pe care vreau să le expun și pe care mi le asum de pe acum, ca să nu cumva să ajung să mi se reproșeze, din nou, că scriu lucruri care nu ar trebui scrise.

1. Presa sportivă din România este de o incompetență extraordinară. Pe marginea pârtiei au fost prezenți mai mulți reporteri străini decât români. În afară de un băiat de la Gazeta Sporturilor, două persoane de la Monitorul de Suceava și o echipă de la TVR Iași, care a venit doar la acordarea premiilor pentru câteva interviuri, am dat numai peste jurnaliști din străinătate. Au venit ba din Germania, ba din Rusia, ba din Italia.

Ca idee, în Gazeta Sporturilor nu am găsit nimic despre competiția de la Vatra Dornei, cu toate că pe site-ul Federației Internaționale de Sanie există deja câteva articole și interviuri publicate. Și măcar dacă nu s-ar fi putut scoate o groază de material din asta.

UPDATE. Azi am aflat că în Gazeta Sporturilor s-a scris un material despre competiție de la Vatra Dornei, denumit „Soci de Bucovina”, dar pe care nu l-am găsit și online. Pe lângă asta, în afară de reporterii deja menționați au fost prezenți și de la Crai Nou și Radio România Actualități, care au transmis informații chiar și de câteva ori pe zi.

2. La acordarea premiilor s-a vorbit prima oară în limba germană și apoi în limba română. De ce? Dacă ești țară gazdă care ai pregătit gheața de pe pârtie cu o lună înainte și care ai făcut eforturi peste eforturi, în fiecare noapte, pentru a menține un strat foarte bun de gheață, de ce să renunți la limba ta în favoarea unei alte limbi?

3. Publicul din Vatra Dornei încă nu este pregătit pentru un astfel de eveniment. În ultima zi de Cupă Mondială, liceul din Vatra Dornei a permis elevilor să fie alături de sportivi pentru o oră. Undeva pe la ora 08:00 partea de jos a traseului a fost luată cu asalt de spectatori. Iar ăsta este un lucru bun. Ce nu este în regulă este că au avut vuvuzele cu care acopereau vocea prezentatorului, iar sportivii și cei de la Salvamont nu auzeau anunțurile și timpii.

4. Vatra Dornei este un oraș ușor de învățat. Sportivii s-au prins repede pe unde trebuie să o ia pentru a ajunge la restaurantul din centru unde au avut masă asigurată, să ajungă înapoi la hotel, să se plimbe prin zonă fără să se piardă și să ajungă la pârtia de sanie aflată pe terenul dintre cele două pârtii de schi din municipiu.

5. Sportivii români au obținut rezultate slabe. Cea mai bună clasare obținută de români nu a trecut de locul zece, pe care s-a clasat echipajul format din Bogdan Moroșan și Gabriel Candrea. Motivul este evident. România nu are pârtii pentru antrenamente și nici nu va avea în viitorul apropiat. În anul 2017, la Vatra Dornei se va ține Campionatul Mondial de Sanie pe Pistă Naturală, dar și atunci fotbalul va vinde mai bine chiar dacă orașul a devenit deja un punct de reper pentru federațiile europene de sanie.

6. Nu am îndrăznit să îi întreb pe sportivi cum li se par condițiile din hoteluri, mâncarea și oamenii, dar în cea de-a doua zi de concurs am auzit o discuție interesantă dintre un neamț și un italian. Oamenii li se par extraordinari și primirea cu mult mai călduroasă decât se așteptau. Germanii au stat la hotelul Carol, de patru stele, unde au zis că au o ședere grozavă. Mâncare bună, condiții bune, personal pregătit și o clădire monument istoric.

În rest, toate bune și să ne vedem cu bine pe marginea pârtiei de sanie și la anul.

8 comentarii

  1. Și pe mine m-a mirat faptul că presa și televiziunea română nu au fost prezente la acest eveniment. Având în vedere că este o competiție importantă atât pentru Vatra Dornei, cât și pentru România, consider că trebuiau să îi dea mai multă atenție. Dar ei încă scriu noutăți de săptămâna trecută sau despre vedetele de la TV. Din păcate, românii încă dau o importanță prea mare fotbalului și neglijează alte sporturi.

  2. Din televiziunile pe care le avem niciuna nu a binevoit să filmeze și să transmită o competiție de talie mondială, iar toată lumea preferă știrile mondene. Este păcat! Așa se întâmplă în mai toate sporturile, în afară de fotbal. Și de aceea ne merge așa cum ne merge. Doresc să le transmit felicitări sincere celor care s-au preocupat ca în condițiile meteo știute și deloc benefice să facă în așa fel încât competiția să poată avea loc. Le mulțumesc că au scos puțin în față numele orașului ăsta uitat de lume și atât de prețuit odată.

  3. De ce te miră că nu s-a spus nimic despre eveniment? Mai are loc vreo altă știre la televizor în afară de cele legate de viața sentimentală a lui Cristea și Bianca Drăgușanu?

  4. La cât de mult se investește în sportul din România zic că nu au dezamăgit deloc. Și simpla prezență acolo este o veritabilă performanță.

  5. Dacă nu te numești Bianca Drăgușanu, Victor Slav, Adrian Cristea sau dacă nu îți dai jos chiloții în fața unei camere de luat vederi nu meriți să ajungi la televizor. Dacă tot suntem la capitolul sanie, poate că nu ar strica să scrii un articol despre cel mai bun antrenor de sanie pe care l-a avut orașul Vatra Dornei. I se spunea moșul Miron, așa cum îl știa toată lumea.

  6. Gazeta Sporturilor a publicat un reportaj reușit. Este drept, pe ultima pagină. În schimb, restul presei sportive nu a mișcat nimic. Poți găsi reportajul în ziar. Se numește „Soci de Bucovina”.

  7. Radio România Actualități a avut transmisii și de trei ori pe zi de la această competiție. Începând de duminică au fost luate interviuri, o mică parte fiind puse și pe pagina postului de radio. Duminică, pe 23 februarie, la emisiunea „Arena națională”, a fost difuzat ultimul material audio de la acest eveniment. De la presa județeană au fost prezenți și de la Crai Nou. Te rog să urmărești ziarele de săptămâna trecută și o să vezi că au fost alocate spații ample.

Ce părere ai despre acest articol?