Considerente sincere după finala Cupei Mondiale de Sanie de la Vatra Dornei

scris de | joi, 20 februarie 2014, 20:56 | 12 comentarii

Între 17 şi 19 februarie, pentru cine nu ştie, la Vatra Dornei s-a ţinut finala Cupei Mondiale de Sanie pe Pistă Naturală, despre care am mai scris aici şi aici. Am auzit destule voci cărora nu le venea să creadă că într-un asemenea oraş s-a organizat un eveniment sportiv de o asemenea anvergură, la care, colac peste pupăză, au participat sportivi chiar şi din America şi Canada.

Trecând peste toate vorbele ieftine răspândite, sunt câteva considerente sincere pe care vreau să le fac şi pe care mi le asum dinainte, să nu cumva să ajung să mi se reproşeze, din nou, că scriu lucruri care nu ar trebui scrise. Aşadar:

#1 Presa sportivă română e de o incompetenţă extraordinară. Pe marginea traseului pe care s-a organizat Cupa Mondială au fost prezenţi mai mulţi reporteri străini decât români, cu siguranţă. În afară de un băiat de la Gazeta Sporturilor, două persoane de la Monitorul de Suceava şi o echipă de la TVR Iaşi, care a venit doar la premiere pentru câteva interviuri, am dat numai peste reporteri străini. Veniţi ba din Germania, ba din Rusia, ba din Italia, ba fotografi oficiali ai Federaţiei Internaţionale de Sanie.

Iar ca idee, în Gazeta Sporturilor nu am găsit nimic despre competiţie, însă pe siteul Federaţiei Internaţionale de Sanie există deja articole şi interviuri publicate. Şi măcar dacă nu s-ar fi putut scoate o groază de material dintr-o astfel de competiţie…

UPDATE: Astăzi am aflat că în Gazeta Sporturilor s-a scris un material despre competiţie, numit Soci de Bucovina, dar pe care nu l-am găsit online. Pe lângă asta, în afară de reporterii enumeraţi mai sus, au fost prezenţi şi de la Crai Nou şi Radio România Actualităţi, care au transmis informaţii chiar şi de trei ori pe zi.

#2 La premiere s-a vorbit prima dată în germană, apoi în română. Pentru că… lipsă de caracter. Dacă eşti ţară organizatoare, care ai pregătit gheaţa de pe traseu cu o lună şi ceva înainte şi care ai făcut eforturi extraordinare, în fiecare noapte, pentru a menţine un strat foarte bun de gheaţă, de ce să renunţi la limba ta în favoarea unei alte limbi?

#3 Publicul dornean şi românesc încă nu e pregătit pentru un astfel de eveniment. În ultima zi de Cupă Mondială, liceul din Vatra Dornei a permis elevilor să fie alături de sportivi preţ de o oră. Aşa că, undeva pe la ora 8 şi jumătate dimineaţa, partea de jos a traseului a fost înconjurată de susţinători. Asta-i ceva bun. Doar că au avut vuvuzele. Cu care acopereau vocile speakerilor, iar antrenorii, sportivii şi echipele de la salvamont nu auzeau anunţurile şi timpii de sosire.

#4 Vatra Dornei este un oraş incredibil de uşor de învăţat. Asta ca să dau şi una pozitivă. Sportivii au învăţat repede pe unde să o ia pentru a ajunge la restaurantul din centrul oraşului, unde au avut masa asigurată, să ajungă înapoi la hotel, să se plimbe prin oraş fără să se piardă şi să ajungă la pârtia de sanie, aflată între cele două pârtii de schi ale oraşului.

#5 Sportivii români au dezamăgit. Iar asta se vede şi pe foile de rezultate. Cel mai bun loc obţinut de sportivii români nu a urcat mai sus de locul 10, oţinut de dubloul Bogdan Moroşan şi Gabriel Candrea. Iar motivul este evident. România nu are suficiente pârtii pentru antrenamente, iar, din câte se pare, nici nu va avea în viitorul apropiat. În 2017, Vatra Dornei va găzdui Campionatul Mondial de Sanie pe Pistă Naturală, însă şi atunci fotbalul va vinde mai bine, chiar dacă micul orăşel bucovinean a devenit deja un punct de referinţă în ochii Federaţiilor de Sanie europene şi chiar şi a unor ţări de peste ocean.

#6 Nu am îndrăznit să-i întreb pe sportivi cum li se par condiţiile de la hoteluri, mâncarea şi oamenii, însă, în a doua zi de coborâri, am auzit o discuţie interesantă între doi sportivi nemţi şi unul italian pe această tema. Din ce am reuşit să înţeleg, oamenii li s-au părut extraordinari, iar primirea cu mult mai călduroasă decât s-ar fi aşteptat. Nemţii au fost cazaţi la hotel Carol, hotel de patru stele, unde povesteau că au o şedere grozavă. Mâncare bună, camere cu condiţii excelente, personal pregătit. Iar cel mai mult şi mai mult au rămas plăcut surprinşi de faptul că hotelul este monument istoric.

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

sanie-4

sanie-1

sanie-2

sanie-3

——————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————————–

Dincolo de toate acestea, personal, mă bucur că am reuşit să fac pe-a fotoreporterul în cadrul unui asemenea eveniment sportiv şi să transmit online fotografii cât mai reuşite. Galeriile mele foto le puteţi găsi pe pagina de facebook a Orion Media Vatra Dornei, grup de presă în cadrul căruia am norocul să câştig experienţă şi să fiu îndrumat de câţiva profesionişti, încă din 2011, şi cărora, mai mult ca sigur, le voi mulţumi pe viitor.

legitimatie sanie

Iar pentru că partea de foto nu mi-a ajuns, am pus mâna pe-un GoPro Hero 2 şi-am făcut şi-un montaj video, zic eu, reuşit, cu momente din a doua şi a treia zi de competiţie. Aruncaţi şi peste el un ochi. În rest, toate bune şi să ne vedem cu bine pe marginea traseului de sanie şi la anul.

Există 12 comentarii publicate la acest articol:

 1. Iulian

  Si pe mine m-a mirat faptul ca presa si televiziunea romana nu au fost prezente la acest eveniment. Avand in vedere ca este un eveniment destul de important, atat pentru Vatra Dornei, cat si pentru Romania, consider ca trebuiau sa ii dea mai multa atentie…dar ei inca scriau/difuzau „noutati” de saptamana trecuta sau despre asa zisele „vedete” (la TV). Din pacate, romanii inca dau importanta prea mare doar fotbalului si neglijeaza alte sporturi.

 2. Cornelia

  Din cate televiziuni avem, niciuna nu a binevoit sa filmeze si sa transmita o competitie de talie mondiala, insa toate prefera stirile”mondene”… pacat! asa se intampla in mai toate sporturile in-afara de fotbal… si de aceea ne merge cum ne merge.
  Doresc sa le transmit Felicitari sincere celor care s-au preocupat ca in conditiile meteorologice stiute si deloc benefice totusi competitia sa poata avea loc si le multumim ca au scos putin in fata numele oraselului „uitat de lume „dar atat de pretuit odata… Vatra Dornei!

 3. Claudia

  Pai de ce va mira ca nu s-a spus nimic despre eveniment? Mai are loc vreo alta stire la TV in afara de stirile legate de viata sentimentala a biancai dragusanu si a „printului” cristea? Si sa stiti ca intentionat am scris cu litere mici :P !

 4. Ciprian Pardău blogger

  @Claudia, vorbim aici de presa şi televiziunile sportive! Nu de Antena 1, Kanal D, Prima, Acasă, Realitatea şi celelalte posturi unde vedem ştirile acelea cu Bianca şi toţi ceilalţi. Nu tu ProSport, Gazeta Sporturilor, Sport Local, GSP, Mediafax, TVR Bucureşti…

 5. gabriel

  daca nu te numesti Bianca Dragusanu, Victor Slav , Adrian Cristea sau daca nu iti dai jos chiloti in fta unei camere de luat vederi nu meriti sa ajungi la tv. daca tot suntem la capitolul sanie, nu ar strica sa faceti un articol chiar daca e post mortem despre cel mai dun antrenor de sanie pe care la avut orasul Vatra Dornei D-nul Miron (MOSUL) ASA CUM IL CUNOSTEAM TOTI
  .

 6. Anonim

  Gazeta sporturilor a facut un reportaj chiar reusit ( e drept pe ultima pagina ) in schimb restul presei sportive nu a miscat mimic . Puteti gasi reportajul se numeste (Soci de Bucovina )

 7. Silviu

  Radio Romnia Actualitati a avut transmisii si de doua trei ori pe zi de la aceasta competitie, incepand de duminica, 16 februarie, au fost interviuri, o mica parte fiind si pe pagina oficiala a postului de radio. Duminica, 23 februarie, la emisiunea Arena Nationala a fost difuzat ultimul material audio de la acest eveniment.
  De la presa judeteana a afost prezent si Crai Nou si te rog sa urmaresti ziarele de saptamana trecuta si o sa vezi ca au fost alocate spatii ample.

Tu ce părere ai despre articolul acesta? Scrie-mi mai jos și hai să începem o discuție!