Modul prin care am putea rebrăndui blogosfera

scris de | marți, 23 octombrie 2012, 01:53 | 15 comentarii

În aceste momente blogosfera românească trece printr-o perioadă grea. O perioadă care o face să fie nesigură pe ea, nesigură pe oamenii care o formează şi nesigură pe modul în care majoritatea o tratează cu dispreţ. Mediul blogosferic a ajuns să fie considerat principalul factor vinovat de scăderea în vânzări şi calitate a presei scrise; de aici şi motivul pentru care este înţeleasă greşit. Blogosfera a început să devină spaţiul în care unii scriu nasoale, iar alţii dau din cap aprobând. Atât.

Blogosfera a ajuns să fie un loc în care se face mai multă vâlvă decât se creează conţinut.

Tocmai de asta este nevoie de o rebrănduire. Una pozitivă. O schimbare care să aducă oameni noi, oameni care să scrie mai mult şi mai corect şi care să readucă oameni vechi, care odată au fost pe-aici, dar care s-au depărtat de la calea cea dreaptă. Ştiu, sună a slujbă protestantă, însă acesta este adevărul. Iar pentru asta este nevoie de toată blogosfera.

Seniorii online-ului ar putea să facă un mare buzz pe această temă şi să dea naştere, vorbind la cel mai serios mod posibil, unui film al blogosferei. Însă nu unul cu-un scenariu aiurea, fără legătură cu realitatea, ci cu însăşi vieţile acelora care, acum circa şase, şapte ani, au făcut sacrifii, au renunţat la joburi doar pentru a putea începe un drum în blogosferă. Un drum care pentru ei a însemnat aproape totul. Ei au început povestea aceasta atât de frumoasă de care, acum, mulţi îşi bat joc, iar tot ei ar putea trage un nou semnal de alarmă salvator.

Mi-ar plăcea să văd un film în care să fie prezentate, să spunem, 20 de poveşti diferite ale 20 de persoane diferite. Un film în care să joace Piticu, Zoso, Petreanu, Arhi, Manafu, Chinezu, Subiectiv, TvDeCe-ul, Denisa, VisUrât, Andrei Crivăţ (recomand articolul din link), Liviu Alexa, Krossfire, Victor Kapra, Orlando, Refresh, Răzvan Baciu şi mulţi, mulţi alţii. Mi-aş dori să văd acel gen de film în care este prezentată realitatea; viaţa pe care o duceau toţi aceştia înainte de a descoperi online-ul, modul în care au păşit treptat în această (bănuiesc c-o pot numi aşa) meserie şi sacrificiile pe care le-au făcut pentru a merge mai departe.

Vali Petcu a renunţat de ani buni la jobul său pentru că îi încurca activitatea blogosferică. Arhi la fel. Manafu lucrează în domeniu. Petreanu la fel. Ştiţi ce făcea Sebastian Bârgău înainte de a se apuca de scris? Lucra pe şantier pentru a câştiga o pâine. Asta până când a descoperit călătoria cu trenul şi s-a hotărât să scrie despre ea. De atunci totul s-a schimbat.

Toate aceste poveşti de viaţă ar trebui să îi motiveze pe bloggerii sosiţi mai recent în acest mediu. să le arate că ceea ce fac ei nu este doar simplu aşternut de cuvinte undeva pe internet, ci ducerea unor simboluri mai departe. Înseamnă continuarea a ceva frumos. A ceva care poate aduce un plus tuturor.

Haideţi să ne dăm seama de valoarea blogosferei, pe care o privim cu ochi de zei, şi să încercăm să o ducem pe culmi cât mai ridicate. Haideţi să nu mai începem tot felul de controverse inutile; haideţi să scriem. Blogosfera nu are nici un fel de problemă; ea duce doar o lipsă acută de inspiraţie. Lipsă care ar putea fi remediată imediat dacă ne-am concentra cu toţii pe ceea ce ne place să facem.

Manafu, îţi pasez ţie această propunere. Pentru că ştiu că tu poţi să o duci mai departe sau măcar să o prezinţi celorlalţi. Ideile ne pot ajuta şi ne pot rezolva impasul prin care trecem. Cât de frumos ar fi să existe un astfel de film care să-i motiveze pe bloggeri să scrie mai mult? Superb! Absolut superb!

Există 15 comentarii publicate la acest articol:

 1. Stoian Ciprian

  Eu unul nu sunt de accord cu afirmatia ta: ” Blogosfera a ajus să fie un loc în care se face mai multă vâlvă decât se creează conţinut.”, deoarece sunt de parere ca continut se creeaza poate chiar mai bine si mai bun decat atunci cand blogosfera romaneasca era la incepcut! :)

  1. Ciprian blogger

   Nici nu se poate compara anul 2004 sau 2005 cu 2012. Blogosfera este mult mai mare acum; se creeaza mult mai mult continut decat atunci. Insa nu asta era ideea articolului.

   Acum se face mai multa valva pe subiectul blogger decat sa se scrie asa cum se facea acum o luna sau doua. Nu stiu daca ai vazut, dar pe blogurile vechi (mari, cum vrei sa le spui) a aparut problema bloggerului care se plange de campanii si agentii. Este un impas.

  1. Ciprian blogger

   Nu am spus ca trebuie sa devina presa online. Spun doar ca blogosfera are nevoie de o noua motivatie. Filmul bloggerilor ar putea face asta foarte bine. Sa vezi cum au inceput seniorii activitatea, sa le vezi sacrificiile facute.

   Si-n plus, ar putea aduce cititori noi in online. Doar spun!

 2. Max

  Cred că ai dreptate pe undeva, dar nu trebuie să uiţi un lucru: ca şi în comerţ, legea nu o face cel care vinde, ci cel care cumpără. La noi este vorba de cititor.

  1. Ciprian blogger

   Ai dreptate, Max, asta-i un aspect de care n-am luat seama! Totusi, imi sustin ideea ca blogosfera trebuie sa stea cuminte in banca sa si sa scrie. Mult. Pentru a avea ce vinde, ca-n comert.

 3. dam167

  Aș vrea să-ți amintesc că tu faci referire la un număr de aproximativ 200 de bloguri. Blogosfera pare a aduna aproximativ 65.000 (șaișcincidemii) de bloguri. Mai exact, te referi la 0.31% (zerovirgulă31lasută) din ea, număr rotunjit. Restul blogurilor se scriu și se citesc, unele se vând și se cumpără, proprietarii lor nu sunt interesați de cadouri de la IKEA, nu vin la lansări de bere, scaune, creme, blugi sau mai știu eu ce. Cu alte cuvinte, se exclude din pișcotăreala ieftină ceea ce include evenimentele ”din online”.

  Restul blogurilor nu se raportează la Arhi și Chinezu, pentru că nu și-au propus asta. Mi se pare deranjant faptul că 20 de oameni fac referire la alte 60 de mii cu atâta nonșalanță. E nevoie să detaliez scara pe care n-o vedeți aici? Să vorbesc în termeni de Discovery Channel?

  1. Ciprian blogger

   Renuntarea la scrisul de placere mi se pare o naivitate a bloggerilor. De ce sa pui inaintea pasiunii banii, berea, cadourile sau placerile premium oferite de o agentie intr-o anumita campanie.

   Hai sa iti dau si un exemplu pentru ceea ce incerc sa afirm: acum crica doua luni o companie m-a contactat pentru o colaborare; trebuia sa le laud un nou departament dedicat serviciilor de hosting; serviciu care dadea nasoale ori de cate ori avea el chef. Sa nu mai vorbesc de uptime-ul oferit. Am intalnit cazuri, pe un domeniu de test personal, in care mi se oferea uptime de doar 99,45%.

   Imagineaza-ti ceea ce ar fi trebuit sa spun. Cu toate ca suma de bani era una deloc neglijabila. :)

 4. Intuneric

  Nu sunt intru totul de acord, dar… merge. Exaltat, dar bine intentionat. Oricum ar fi, insa, nu cred ca deprecierea presei (online) este efectul blogosferei.

  1. Ciprian blogger

   Nici nu ar avea cum sa fie vina blogosferei. Inafara de faptul ca-i mai tragem de urechi pentru greselile absolut idioate, nu facem nimic impotriva lor. Personal, chiar sustin presa, dar la nivelul la care se scrie nu sunt sanse mari sa se ridice deasupra blogosferei.

   Noroc de cei trecuti prin comunism; ca de altfel nu stiu cati ar mai citi-o.

 5. Pingback: Viaţa mea înainte de online - Denisa Bârgău ✿ Denisa Bârgău ✿

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.