În legătură cu ep.6 al comparațiilor fotografice

scris de | marți, 17 ianuarie 2012, 07:04 | Tu ce părere ai? Hai să discutăm!

Spuneam aici, că printre altele, am împrumutat de la biblioteca orăşenească şi cartea scrisă de Petru Țăranu, „Memoria Dornelor”, vol. III. Studiind capitolul al VIII-lea: Clădiri monumentale şi de importanţă istorică, la punctul VIII.10 am avut plăcerea de a afla de Hanul „Lăpuşneanu”, o veche clădire declarată monument istoric, de care, mai mult ca sigur, 95% dintre oamenii locurilor nu au auzit!

„Alexandru Lăpuşneanu s-a străduit mai mult decât alţi domni moldoveni să întreţină legături comerciale intense cu bistriţenii. La 1557 el a clădit în munţi un han ca să servească negustorilor drept adăpost liniştit şi comod.”

Citatul este preluat din cartea mai sus amintită (pagina 233,, primul paragraf), informaţia fiind, la rândul ei, preluată din cartea lui Arthur Loebel – „Dezvoltarea istorică a băilor de apă feruginoasă Dorna, pe baza unor studii de arhivă” (pag. 135-137).

Pe 21 ianuarie voi merge în locul indicat de Petru Țăranu pentru a vedea în ce stadiu de degradare se află această clădire sau dacă măcar mai există. Cu mai multe informaţii şi fotografii voi reveni în seara de 21, când, sper, va apărea cel de-al cincilea articol din cadrul proiectului. Până atunci, toate bune!

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.