Eficiența în politica românească

scris de | joi, 3 mai 2012, 23:44 | 13 comentarii

Stăteam şi mă gândeam, în drum spre casă, cum ar fi dacă aş presta ca primar al oraşului. Pentru locuitori, cu siguranţă ar fi greu; eu având suflet nemţesc. Îmi place ca totul să fie la locul lui şi să arate bine, ceea ce mi se pare şi normal. Se observă, zic eu, şi în activitatea blogosferică!

Dacă m-aş afla în fruntea consiliului local, şi implicit, la conducerea unui oraş cu un asemenea renume, precum Vatra Dornei, aş colinda zilnic străzile oraşului, dar şi periferia! Nu pricep munca pe care o au de făcut la birou; de acolo nu se vede ceea ce observă, zi de zi, locuitorii şi turiştii. Hârtiile nu reprezintă planurile realiste de a transforma industria în prosperitate, sau ideile ingenioase ale tinerilor aflaţi la liceu! Cunosc persoane care, cu puţin timp în urmă, îmi prezentaseră idei absolut geniale şi bine gândite, ce ar putea ajuta la învierea municipiului, dar pe care, fără o susţinere adecvată, nu au reuşit şi, probabil, nici nu vor reuşi să le ducă la final. Mare păcat!

Revenind, însă, la ceea ce ziceam în titlul postului. Mă refeream, atunci când spuneam că intenţionez să iau la pas fiecare colţişor de oraş, dacă devin vreodată primar, la faptul că aş vizita fiecare gospodărie a dornenilor (nu există doar blocuri prin zonă). Dacă e să văd ceva ce eu cred că nu dă bine oraşului, îl oblig pe om să facă în aşa fel încât să rezolve problema! Să luăm de exemplu gardul! Dacă e rupt, vechi, într-o parte, etc., cer frumos, însoţit de un agent de poliţie, să fie reparat, refăcut şi vopsit! Dau şi un termen, iar dacă acesta este încălcat, respectivul să îşi ia amendă!

Ştiu, ştiu! Majoritatea nu ar plăti asemenea amenzi, nici eu nu aş face-o; însă ce aţi spune dacă acea sumă de bani ar fi scăzută din salariul omului, asta în caz că este angajat? Mai simplu şi mai eficient! Dacă e şomer, atunci să nu i se permită să se angajeze o lună!

Nu ar fi lumea mai bună? Zic şi eu!

Există 13 comentarii publicate la acest articol:

 1. radu

  e ciudat faza cu somerul. hai sa o gandim asa. sunt un primar sau ministru sau ce vrei tu. fac o lucrare de modernizare. nerespectarea termenului si conditiilor prevazute in caietul de sarcini sa atraga penalizarea firmei pentru fiecare zi de intarziere precum si retragerea posibilitatii participarii firmei cat si administratorului firmei permanent la orice lucrare doreste

  1. Ciprian Pardău blogger

   Asta se intampla zi de zi! De ce sa nu folosim metoda si in cazul administrarii unui oras?

  2. robertnpointpen

   Oamenii trebuie intai sa aibe locuri de munca, cu banii castigati pot repara si gardurile. Cat castiga un somer? Ce poate face cu banii aia? Am auzit de oameni angajati la brutarii, la voi prin zona, care iau 600lei/luna, stand de dimineata pana seara la munca. Mai bine ti-ai face o firma si ai da oamenilor de munca, dar sa nu fie platiti cu 600lei/luna, ca atunci tot cu gardul nereparat vor ramane:)

  3. Ciprian Pardău blogger

   Si asta este adevarat, Robert! Insa ce pot sa fac eu, la varsta de 16 ani, pentru oamenii din zona? Ceea ce mi-am propus a fost sa colaborez cu noul primar care va ajunge la conducere; asta daca va iesi cel pe care il sustin, cunosc si cu care colaborez de ceva timp…altceva?

  4. Ciprian Pardău blogger

   Scuza-ma, intelesesem eu gresit! Mi se pare normal sa fie ajutati, o varianta ar mai fi urmatoarea: daca omul nu poate singur, sau nu are bani, sa trimita primaria trei oameni sa faca gardul! Caci, pana la urma, este in interesul lor!

 2. Pingback: Leapșa de vineri- Schimbă întrebarea | Momentul meu

 3. Pingback: Leapșa de vineri- Blogging din plăcere/ dorință de bani. | Momentul meu

 4. raul rual

  normal ca asta ar trebui sa faca conducatorul unei gloate/trib/sat/oras. sa iasa in real life. daca nu el, altcineva care sa raporteze. normal ca din birou si din fotoliu de piele si de la receptii totul pare roz si la locul lui.

  1. Ciprian Pardău blogger

   Daca ar iesi ca primar omul pe care mi-l doresc eu, as raporta oricand situatia adevarata pentru dumnealui! Numai asa se poate pune pe roate o echipa! :)

 5. Pingback: Recomandarile de vineri | Blog Informativ

 6. Andrei

  Salut !
  1) O idee e genială doar atunci când emitentul e capabil să o pună în practică . Iar punerea în practică împinge lumea (- dorneană în cazul de faţă – ) un pas înainte.
  2 ) Dom’ primar , ia du-te de te razmă o leacă de gardul Muzeului de Stiinţe ale Naturii din metropola noastră ! Să vezi dacă se poate !
  3 ) Zilele trecute când îmi exercitam dreptul cetăţenesc şi constituţional de a circula cu bicicleta o haită de vreo 20 (douăzeci) de potăi comunitare m-a alergat (dreptul lor instinctiv nu-i aşa ?) , m-a ajuns şi mi-a rupt blugii şi şosetele. Nu mai vorbesc că aceleaşi potăi comunitare , castrate , vacinate , cu buletin la ureche , mi-au sfăşiat cei zece iepuraşi .
  Ei ! Le-am declarat război pe viaţă şi pe moarte şi sper ca in curănd să se vadă !
  Ciao !

  1. Ciprian Pardău blogger

   1. Si cum sa o puna in practica, daca nu beneficiaza de nici un fel de sprijin?
   2. De acord cu tine!
   3. Eterna problema a cainilor maidanezi. Astia ar trebui omorati, nu adunati intr-un adapost. Parerea mea; si da, stiu ca sunt rasist!

   Daca e ceva cu ce pot sa te ajut, anunta-ma! Salutare!

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.