Undeva spre finalul anului 2019, cândva prin luna noiembrie dacă nu mă înșel, am făcut o vizită în târgul de vechituri Vitan, din Sectorul 3 din București, fiind în căutarea de cărți poștale românești și bancnote de tot felul. Am ajuns undeva pe la ora 08:00, am plătit un bilet de intrare de 4 lei și am început să mă plimb printre tarabele comercianților care începuseră să își expună produsele la vânzare.
Undeva aproape de intrare am pus ochii pe lucrurile pe care le vindeau doi domni de etnie rromă pe o pătură. Am fost atras în special de două geamantane pline cu maculatură, lângă care stăteau întinse câteva sute de cărți poștale și fotografii vechi. Am răscolit prin cele două geamantane, însă erau pline cu reviste comuniste, cărți și ziare mult prea murdare pentru a-mi trezi interesul.
Ceea ce se afla lângă geamantane îmi făcea cu ochiul, așa că am început să iau la mână cărțile poștale și imaginile vechi. După ce am răscolit vreo zece minute în câteva zeci de ilustrate și fotografii l-am întrebat pe unul dintre vânzători care este prețul pe care îl dorește pentru tot lotul. Mi-a cerut, la o primă strigare, 100 de lei pentru toate. Când a văzut că nu m-a prins cu primul preț le-a lăsat la 50 de lei, iar după ce l-am întrebat dacă mi le dă la 40 de lei a acceptat și le-a îndesat pe toate într-o pungă.
Le-am pus în rucsac, i-am plătit cei 40 de lei, i-am mulțumit frumos și am plecat mai departe. Încă mai aveam o grămadă de lucruri de analizat în târgul de vechituri și chiar am mai cumpărat și alte lucruri. În total, în acea zi, cred că am cheltuit undeva pe la 200 de lei pe diverse.
Au trecut și sărbătorile de iarnă, a venit și pandemia, dar lotul de cărți poștale și fotografii vechi nu a fost sortat, așa că recent mi-am făcut timp pentru asta. Din cele aproape 600 de piese care se regăsesc în lotul respectiv, undeva la 200 erau cărți poștale diverse, iar restul erau fotografii mai vechi și mai noi.
Dintre toate cărțile poștale două mi s-au părut ceva mai interesante. Ambele ilustrate sunt interbelice, iar dincolo de imaginile de pe față, care oricum sunt deosebite prin felul lor de a fi, ceea ce este și mai atrăgător este ceea ce se află pe cealaltă parte.
O carte poștală interbelică, anul 1930, tematică de iarnă
Prima carte poștală pe care am găsit-o interesantă este una tematică, dedicată sărbătorilor de iarnă, fiind în același timp și interbelică, adică din perioada dintre cele două Războaie Mondiale. Vederea este una color, cu un peisaj de iarnă pe partea față, iar singurul dezavantaj pe care îl prezintă este lipsa timbrului de pe verso. Am scanat la rezoluție mai mare, cu 300 DPI, pentru a putea fi admirată.
Ilustrata a fost fabricată în Franța, iar expedierea s-a realizat către România. A fost trimisă către domnișoara profesoară Vasilichia Nicolau, adresa de destinație fiind strada Mărăști, numărul 9 (probabil București). Pe verso se găsește un text scris în limba greacă și datat cu 31 decembrie 1930.
O carte poștală interbelică, anul 1924, tematică pictură
Cea de-a doua carte poștală pe care vreau să o prezint este tot una tematică, Ilustrata este color și prezintă o pictură în care apar mai multe flori aranjate pe o masă. Ceea ce mă dezamăgește puțin este că nu este întreagă și că are două colțuri rupte. Este scanată la aceeași rezoluție de 300 DPI.
Cartea poștală este fabricată în Ungaria, fiind patentată în Statele Unite ale Americii cu numărul de ordine 132.299 și brevetul SGDG. A fost expediată pe 13 ianuarie 1924, iar la destinatar a ajuns pe 25 martie 1924. Ilustrata a fost expediată de un membru al familiei Spirescu, iar destinatarul este Afrodita Cristescu, de la Școala Nr. 3 de Băieți din Tulcea, de pe strada Mircea Vodă, numărul 55.
La prima carte poștală textul este în greacă, nu în maghiară.
Crede-mă că nu mi-am dat seama! Mulțumesc pentru completare! Am făcut acum modificarea și în articol.