Despre serverele private de stocare

scris de | marți, 14 februarie 2012, 19:41 | 2 comentarii

Salutare prieteni! Ştiu că nu v-am obişnuit prea des cu articole pe tema IT-Internet, însă la ceea ce am scris în titlul acestui articol, nu am putut rămâne indiferent, să îi spun aşa. Vă întrebaţi de ce? Ei bine, majoritatea utilizatorilor de internet cred că serverele, în general, se folosesc în scopuri ilegale, murdare; doar pentru ca anumite grupuri de persoane să obţină privilegii în cadrul unui joc de tip RPG sau strategic online, care să îi plaseze pe un loc cât mai apropiat de vârful clasamentelor; dar nu este aşa!!

Serverele private vps oferă o gamă largă de domenii în care pot fi utilizate. În acest articol, însă, voi prezenta doar unul dintre ele, lăsându-vă pe voi să le descoperiţi pe celelalte. Unul dintre cele mai avantajoase moduri de utilizare a unui sever privat este acela de a-l folosi sub formă de hard extern. Ce vreau să spun; să luăm spre exemplu o companie multi-naţională de transport rutier de marfă. Având în vedere faptul că această companie oferă servicii de transport în cadrul a zeci de ţări, deţine cu siguranţă o uriaşă arhivă de documente în format electronic (că tot e la modă acest cuvânt) care, de asemenea, reprezintă garantat, un număr cu multe zerouri de spaţiu ocupat.

Dacă compania ar folosi câteva servere private, cu accesul a câtorva zeci de IP-uri, ar economisi spaţiu electronic foarte important şi ar avea garanţia că, în termenul valabil plătit firmei prestatoare, toată arhiva se află în siguranţă, neputând fi accesată de pe nici un alt computer, înafară de cel care este înregistrat cu IP-ul furnizat la încheierea contractului. Bineînţeles, acest mod de utilizare a serverelor de tip privat vps se poate realiza şi în timp ce (după ce fişierele au fost încărcate pe server) acestea nu mai există pe computerul înregistrat.

Având în vedere preţul foarte mic prin care se pot închiria serverele de acest tip, ideea de stocare în siguranţă a fişierelor de orice natură devine una deosebit de practică. Şi dacă tot am adus vorba de bani, haideţi să aruncăm puţin privirea peste oferta de preţuri a uneia dintre cele mai vechi companii româneşti care oferă astfel de servicii, MxHost.

Pentru cei care îşi doresc un server privat de mici dimensiuni, există următoarea ofertă, la preţul de 7,95 euro, care pune la dispoziţie memorie garantată de 512 MB, cu spaţiu de stocare de 40 GB şi un trafic lunar de 500 GB. La acest tip de server, beneficiaţi de activare instantă şi de un IP pentru accesare; însă, nu aveţi parte de management inclus.

Dacă ridicăm puţin ştafeta preţului pe care suntem dispuşi să îl plătim lunar, să spunem, până la suma de 24,95 euro, primim memorie garantată de 2048 MB, cu spaţiu de stocare de 120 GB şi un trafic lunar de 1500 GB. Ceea ce face mai scump acest pachet este numărul de IP-uri disponibile, două mai exact.

Dacă deţinem, să spunem, o companie multi-naţională, ne putem permite să plătim suma de 60 euro lunar, în schimbul căreia primim o memorie garantată de 6144 MB, cu un spaţiu de stocare de 200 GB şi de trafic lunar de până la 3000 GB. Unul dintre avantajele acestui pachet este numărul de IP-uri oferite, zece mai exact, care permit administrarea serverelor din mai multe sedii ale firmei în acelaşi timp.

Dacă ar fi să achiziţionaţi un astfel de server privat, în ce scopuri l-aţi folosi şi de ce?

Există 2 comentarii publicate la acest articol:

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.