Adevăratele motive pentru care se merge la liceu

scris de | miercuri, 24 octombrie 2012, 00:53 | 4 comentarii

Nu cu foarte mult timp în urmă, în cadrul unei ore de educaţie antreprenorială, am fost întrebaţi de ce mergem la liceu zilnic şi de ce nu alegem în schimb să vizităm barurile, să stăm mai mult acasă sau să dormim, de exemplu.

Întrebarea, cu toate că nu pare, este una grea. Cu multe tăişuri. Liceul, prin monotonia sa, nu este privit decât ca o instituţie plictisitoare, în care se ţin ore şi se întâlnesc persoane noi. Poate tocmai şi din cauza acestei monotonii, majoritatea celor prezenţi în sala de curs au răspuns că merg la liceu deoarece sunt trimişi de părinţi sau pentru simplul motiv că îi obligă statul. Nu comentez, sunt replici corecte, dar parcă prea seci, prea nesemnificative. Oare doar atât să vadă tinerii în gestul de a vizita liceul şi de a participa la orele din orar?

Chiar mi-ar plăcea să nu cred asta! Dar se pare că nu prea pot înclina către o altă variantă!

Mi se pare oarecum descurajator să văd că mulţi nu înţeleg faptul că liceul reprezintă acei patru ani din viaţă, importanţi în dezvoltarea proprie de altfel, care te învaţă să socializezi şi să dai din gură cursiv, care te învaţă să vorbeşti cu o fată, care îţi oferă primul sărut (ştiu, depinde!), care te aruncă în tainele primei beţii, care te învaţă să primeşti şi să dai primii pumni. Liceul este şi locul care te învaţă să suporţi replici dure, care te întăreşte din punct de vedere al caracterului, care te transformă într-o persoană capabilă de anumite lucruri (ştiu, şi aici depinde!) şi care te ajută să-ţi descoperi adevăratele pasiuni.

Într-o cu totul altă ordine de idei, liceul te face om!

Din cauza a tuturor acestor motive mergem la liceu, nu fiindcă ne-au obligat părinţii sau statul. Iar faptul că toate lucrurile enumerate mai sus le poţi dobândi în afara orelor de curs este (oarecum) impresionant!

Există 4 comentarii publicate la acest articol:

 1. Intuneric

  Noi, generatia noastra, mergeam la liceu pentru trei lucruri clare: socializare, fotbal si fizica (toate ca toate, da’ la ora de fizica nu se lipsea).

  Iar in pauze mai faceam si scoala.

 2. Andrei

  Dacă acesta este răspunsul pe care l-ai dat tu la oră atunci te apreciez.
  Da, este monoton, dar nu pentru toți. Știu elevi de liceu – de vârsta ta, care au muncit TOATĂ vacanța pentru a-și pune bani deoparte pentru vremurile grele din anul școlar. Ăștia văd viața, liceul cu alți ochi. Nu există monotonie pentru ei iar întrebarea profesoarei li se pare absurdă.

  Aș vrea să vă țin vreo două ore de educație antreprenorială (îmi aduc aminte că dl. Cioată mă invitase să țin o oră de dirigenție). Concret, foarte concret aș avea multe de spus cu mult folos pentru voi. V-aș spune cum am realizat o invenție, cum am câștigat bani cu ea și cum n-am reușit să-i conving pe Lei la ARENA LEILOR.
  Realul trebuie incendiat. Ca să dispară monotonia.

  Dar depinde ce făină macină omul în tărtăcuța sa!

  1. Ciprian blogger

   Si de ce nu o faci? Vorbim, facem cumva si te aducem la macar o ora de educatie antreprenoriala. Pentru ca eu stiu ca merita. Si mi-ar placea enorm. Iar in ultimul timp, la mine, cuvantul enorm este unul mare – dupa spusele prietenilor.

   Si zici c-ai fost la lei, mhm?

 3. ATGreat

  „sunt replici corecte, dar parcă prea seci, prea nesemnificative.”

  Mai exact sunt replici realiste (nicidecum seci si nesemnificative, caci pentru cel care a spus ca vine la scoala din obligatie, motivul e plin de sens).

  „Tinerii de azi” se maturizeaza timpuriu, deja la liceu sunt trecuti prin multe.. liceul nu mai atrage, caci de socializat se poate mai bine in alte locuri, astfel ca de la „gestul de a vizita liceul” din ce in ce mai multi se abtin..e trist, ce-i drept…

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.