Cum se cumpără pâine în Ţinutul Secuiesc

scris de | duminică, 12 mai 2013, 00:51 | 5 comentarii

Sincer să fiu, de când cu autonomia dorită de ungurii stabiliţi în România, a început să mi se acrească de cam tot ce are legătură cu maghiarii, bozgorii sau judeţele alea trei. Într-o discuţie, totul e bine şi frumos până când spui ceva de Harghita, Mureş sau Covasna. Dacă ai menţionat de astea, e ca şi cum ai vorbi de dracu. Imediat mi se taie firul şi îmi vin în minte doar ura şi dispreţul la adresa lor.

Să nu mai vorbesc de articolele dure apărute în blogosferă, care nu au făcut altceva decât să îmi mărească patriotismul interior şi să transforme o luptă politică dintre România şi Ungaria, într-o cauză oarecum personală.

Dar de când am văzut pe bune cum stă treaba cu mitul în Ţinutul Secuiesc nu poţi cumpăra nici pâine dacă vorbeşti în românăam început să o las mai moale cu întrebările de genul ce căcat căutaţi la noi în ţară şi să îmi simt obrazul gros.

Via

Există 5 comentarii publicate la acest articol:

 1. Mr.S

  Normal , cu camera pe vanzatori alfel sta treaba , mai bine ar incerca cu o camera ascunsa ceva.

  In trecutul apropiat , undeva in Miercurea Ciuc a anilor 2000 nici nu m-au bagat in seama cand am vrut sa comand un fel de gogoasa cu smantana cu usturoi si cascaval , nu ii stiu denumirea in limba lor.Statusem frumusel la coada undeva la peste 10 minute pana i-a fost preparata clientului fara origini si tara din fata mea , iar apoi cand a venit randul meu si a prietenului , a trecut lejer la urmatorul client cu origini si tara ”unknown” cu un zambet pe sub mustata fina a doamnei lejer trecuta de 40 de anisori .
  Incercand sa ii zic ca era randul meu , prietenul meu fiind ceva mai recalcitrant , vanzatoare si clientul au continuat sa discute intr-o limba care zgaraie rau cand o auzi nestresandu-se foarte tare de noi , chiar si atunci cand fara nicio remuscare chiar si peste ani i-am bagat pe amandoi de unde au iesit.

  1. Ciprian blogger

   Poate că tipul care a făcut videoclipul a prins o zi bună. Sau poate că au fost intimidate de camera video. Nu mă pot pronunţa decisiv, însă chiar şi aşa, dacă nu vroiau să dea, nu dădeau, nu?

 2. Vladimir

  Mai treaba cu autonomia e absolut normala si de secol xxi. Multe din tarile „civilizate” au regiuni autonome si functioneaza minunat. Eu unul nu vad unde e problema si de unde incrancenarea asta? Europa e multiculturala, a trecut vremea statelor nationale din secolul xix. Cu ce te jeneaza pe tine ca-si administreaza ei autonom banii si ce branza lor mai au acolo? Oricum sunt majoritarea mahiari acolo, nu? Care-i baiul?

  1. Ciprian blogger

   Am început să realizez şi eu că ei nu vor altceva decât linişte şi să trăiască fără să se bage românii peste ei. Încep să îi privesc altfel pe unguri, chiar dacă sunt stabiliţi în România sau nu!

   Cum ziceai şi tu, autonomia este un semn de civilizaţie!

 3. Andrei

  Cine nu cunoaste Istoria Romaniei sa taca din gura. Daca o sa avem ocazia o sa-ti povestaec FAPTE INGROZITOARE , INCREDIBILE azi facute de unguri in satul meu din nordul Transilvaniei intre septembrie 1940 si septembrie 1944. Aceste fapte sunt prezente in constiinta romanilor de rand si astazi !

  Intre Romani si unguri n-o sa fie intelegere niciodata. Si nu din pricina Romanilor !
  Doar niste dobitoci pot vorbi si accepta ipotetic autonomia ungurilor in Transilvania !!!!
  Videoclipul e de zero lei . Adica o prostie ungureasca .

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.