Cum să câștigi sume considerabile

scris de | duminică, 15 aprilie 2012, 19:48 | 12 comentarii

Update: După o idee, de Raul Ghiran.

Metoda este, rezultând din teoria germană, atât de simplă încât, până şi românii o pot valorifica cu minimum de efort. Este şi verificată pe deasupra. Să vă explic.

De obicei, vara, pentru cel puţin trei, patru săptămâni, îmi las în urmă locul de baştină şi urmez drumul unei vacanţe cu iz de băcăuani. Adică mă retrag o lună la ţară; pe înţelesul tuturor. Locuri faine, aer curat, oameni de treabă (acolo încă se salută), temperaturi prielnice concediilor, zonă de deal, agricultură. De astea. În cele mai multe dintre cazuri merg cu autocarul; durează mai mult decât cu trenul, dar costă mai puţin.

Într-un fel e chiar mai bine să circul pe asfalt decât pe linia ferată (nu că mi s-ar părea şi normal); mai văd lumea; văd cum evoluează toată treaba cu deşeurile de pe marginile drumului, de pe câmpuri. Îmi amintesc călătoria din vara anului 2011 când mă întorceam acasă. La un momentdat se întâmpla să nu mai văd pic de plastic în şanţuri. Iniţial nu mi-am dat seama care era problema. Când ştii că toată ţara este sub gunoaie, iar deodată dai peste câteva sate curate, începi să te întrebi ce nu e în regulă. Normal. Aflasem două zile mai târziu că se construise un centru de colectare al plasticului şi al hârtiei în acea zonă. Oamenii, săraci, salarii mici, pensie de toată jena, indiferent de vârstă sau ocupaţie, adunau tot ce însemna peturi şi deşeuri din plastic, pentru ca mai apoi să primească 70 de bani la kilogram.

Un gest pe care, personal, îl apreciez. Comunitatea câştigă; locuitorii câştigă. Turistul … câştigă!

Există 12 comentarii publicate la acest articol:

 1. Stefania

  Si in zona noastra sunt astfel de centre de colectare a sticlelor si peturilor si zic eu, cei ce le aduna, castiga cativa banisori cinstiti.
  O seara frumoasa sa ai Ciprian! :)

  1. Ciprian Pardău blogger

   Nu numai ca poti castiga in jur de 60 lei/zi, ceea ce inseamna destul de mult, dar inseamna si ecologizarea unei anumite zone. Asta este de apreciat. Seara frumoasa, Stefania.

   Multumesc de vizita!

 2. Cristy

  Nu stiu cate asemenea initiative exista in Romania (eu personal nu am mai auzit) dar e sigur o metoda prin care sa mai reducem din muntii de gunoaie care troneaza uneori la marginea drumurilor. Plus ca se mai castiga si bani din asta – deci toate partile ar trebui sa fie multumite. Oricum, am retinut ca nu ti s-ar parea chiar asa de firesc sa circuli pe asflat decat pe calea ferata….)))))) Sunt zone intr-adevar in Romania unde inca se saluta – eu cand ma duc la tara ma saluta oameni pe care nu ii cunosc nu i-am vazut in viata mea (si nici ei de altfel)… la inceput mi s-a parut putin ciudat – pe urma insa am realizat ca de fapt poate asa este firesc…

  1. Ciprian Pardău blogger

   Mai pe scurt spus; daca se doreste, se poate reduce din deseurile aruncate in natura/marginea drumurilor castigand pana la 50-60 lei/zi. Personal, mi se pare o actiune de ecologizare, mai mult decat ingenioasa!

   Legat de asfalt vs. cale ferata, dupa cum este si normal, aleg varianta a doua! Insa, fortat de imprejurari…stii tu.

   Faza cu salutul mi se intampla si mie atunci cand merg la tara, am scris-o si in articol; nimeni nu te cunoaste, dar toti te saluta. Un gest de bun simt!

  1. raul rual

   de ce sa mentionezi linkul? am scris despre aceeasi tema, in zile diferite, in cuvinte diferite. am pus link doar ca sa-mi vezi parerea.

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.