Contraste de Vatra Dornei #2

scris de | miercuri, 21 martie 2012, 20:56 | 7 comentarii

Spunea cineva odată faptul că din dragoste şi din scris mori de foame; mare dreptate a avut, cu toate că era replică de film. Ei bine, cam aşa stă treaba şi în cazul istoriei, trecutului şi arhitecturii unui oraş precum Vatra Dornei. După cum spuneam şi în articolul trecut al acestei serii, majoritatea localnicilor habar nu au de adevărata istorie a acestor meleaguri. Nu spun că biblioteca, templul evreiesc, primăria, cazinoul, izvorul Sentinela (etc.) nu sunt importante, însă există multe alte clădiri cu o valoare cel puţin egală cu a celor amintite, care însă nu sunt cunoscute la adevărata lor valoare. Printre acestea, putem aminti casa ce corespunde numărului 4 de pe strada Parcului (în prezent, părăsită; anul construcţiei: 1868), sau imobilul de lângă Clubul Copiilor de pe strada Dornei.

M-aş bucura să mă pot împăca cu gândul că (măcar) acesta ar fi gradul de cunoaştere al dornenilor când vine vorba despre adevărata situaţie în care se află patrimoniul istoric al oraşului, însă ştim foarte bine că nu este chiar aşa. Spun asta deoarece dacă s-ar fi cunoscut situaţia reală şi în plus ar fi existat şi puţină dare de mână, nu s-ar fi ajuns, de exemplu, la situaţia în care să existe riscul prăbuşirii cazinoului, nu?? De ce să începi construcţia unei banale şcoli de la zero, când poţi să renovezi vechea clădire care deja se află în picioare. Aici mă refer la situaţia şcolii nr.4 de pe Mihai Eminescu, care dacă nu ştiaţi, cândva a fost han de mare clasă, deci implicit clădire monument istoric. Ar trebui să mai menţionez faptul că, după finalizarea ridicării noului imobil şcolar, vechea clădire va fi supusă clasicului proces de demolare? E de la sine înţeles!!

Fiindcă gaura la buget va fi mai mică dacă construim prost şi lent, decât să renovăm şi să conservăm o clădire ce reprezintă oraşul şi, implicit, trecutul acestuia. Şi cum fiecare subiect conduce, într-un final, către politică, (căci aşa e obişnuit românul, încă din pântec) cred că ar fi momentul să ne mai schimbăm edilul cel de toate zilele. Cum favoritul la funcţia de primar, în momentul de faţă, este Ilie Boancheş care, apropo, e membru de partid, ce aţi spune dacă am vota şi noi, o dată, pe cineva venit din partea dornenilor?? În prezent, Mihai Cioată este persoana pe care mi-o doresc la conducerea staţiunii!!

Există 7 comentarii publicate la acest articol:

    1. Ciprian Pardău blogger

      Asa este; insa pacat ca sunt atat de multe lasate in nestire doar in acest oras. Nu sunt de acord cu o asemenea situatie!

  1. Pingback: Contraste de Vatra Dornei (4) « Ciprian Pardău

  2. Pingback: Contraste de Vatra Dornei #5 « Ciprian Pardău

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.