Contraste de Vatra Dornei #1

scris de | luni, 19 martie 2012, 21:42 | 15 comentarii

Cum am cunoscut eu oraşul de când am intrat la liceu, nu cred că l-a mai cunoscut nici un alt tânăr în toată viaţa sa de dornean. De ce zic? Ei bine, sincer acum, câţi tineri credeţi că au urmărit evoluţia arhitecturală a oraşului, încă de când s-au născut sau de când s-au mutat aici?? Cu siguranţă, nu mulţi. Eu am făcut asta; ştiu tot ce se construieşte, aproape tot ce se renovează şi absolut tot ce se distruge. În primele două categorii nu intru în detalii, însă al treilea punct aş dori să îl dezvolt puţin.

Dacă ieşi, pur şi simplu, pe strada din centrul oraşului şi întrebi pe primul om care îţi iese în cale: „Domn`le, nu ştiţi, ce se mai distruge prin oraşul aceasta??”, garantat, mai mult de 90% dintre ei vor răspunde: cazinoul, biblioteca, sinagoga din centru şi cea de la ieşire din oraş, casa Vladimir etc. etc., însă, mai mult ca sigur, nimeni nu v-a răspunde: „Clădirile de pe str. Mihai Eminescu!!”. Nu. Nu are cum. Foarte puţini localnici cunosc starea avansată de deteriorare a clădirilor de pe Eminescu (fosta Ferdinand I), iar pe restul nu interesează. Că, vezi Doamne, ce e nou e bun; dă-o încolo de istorie.

Cea mai veche clădire, aflată încă în picioare, de pe această stradă, a fost construită în anul 1895; altele mai vechi nu există, sau dacă au existat vreodată, au fost puse la pământ şi înlocuite cu altele ce garantau mai multă siguranţă. Ei bine, toate aceste clădiri au o istorie de spus, un stil arhitectural de păstrat şi un farmec de oferit tuturor celor ce vizitează staţiunea. Din păcate, doar o mână de oameni mai este de acord cu acest principiu, printre care: subsemnatul, Andrei Avram, Doru Bighiu, Mihai Cioată, Cristi Brînzei. Aceştia sunt cei pe care îi ştiu personal; m-aş bucura nespus de mult dacă aş şti că mai există şi alte persoane ca noi, însă pe care nu am avut ocazia să le cunosc.

Mă întreb, ce este de făcut pentru ca aceste clădiri să fie reabilitate şi conservate; nu m-ar deranja faptul ca în ele să se deschidă cluburi, jocuri de noroc, baruri, alimentare, magazine, bănci sau reprezentanţe; pur şi simplu, pentru mine nu ar conta. Tot ce îmi doresc, ca să mă pot simţi măcar o dată mândru de oraşul meu, e să ştiu că edificiile istorice de pe Mihai Eminescu vor supravieţui. Cât de fain ar fi să aibe BCR-ul sediu într-o clădire veche de mai bine de 100 de ani?? Ar primi ceva aprecieri, nu? Aşa credeam şi eu!! În continuare, câteva relicve arhitecturale fotografiate pe partea dreaptă a Mihai Eminescu de la Policlinică până la Şcoala nr.4, sens de mers: spre stadion:

În loc de încheiere, vă las pe voi să vă dați cu părerea. Seară făină!

Există 15 comentarii publicate la acest articol:

 1. Teo Negura

  Ii doare-n… basca de arhitectura, sa fim noi sanatosi! Si nici nu au habar, ma intelegi? Cunosc un imbecil, mare mahar prin Alba, care si-a facut gratar din caramizile puse de nu stiu ce legiune romana intr-o fortificatie din oras, ca e prieten cu aia de la muzeu… Asta e Romania si „cultura” unui neam prost :(

 2. Anonymous

  Cum fotografiezi tu, balcoane, Cipriane, n-o face nimeni! :)) Glumesc. Aprecieri pt pasiunea ta si pt faptul ca contrastezi f.mult in peisajul liceului ION LUCA! Keep up the good work!
  Your number one fan!

 3. AndreiAvram

  Salut Ciprian !
  Să caut prin calculator fotografii cu clădirea şcolii nr. 4 care a fost demolată acum 5 sau 6 ani. Dacă le mai am ţi le dau. Am făcut şi fotografii şi filmuleţe în timpul demolării. Dacă le găsesc ţi le dau ţie.
  Un balcon frumos din fier forjat este deasupra intrării în librărie. Am găsit şi nişte fotografii vechi cu acest balcon.
  Pe mine firmele acestea stridente, care contrastează ţigănesc cu restul clădirilor mă scot din sărite.
  (Adu-mi aminte să-ţi arăt niste fotografii din perioada interbelică făcute prin diverse locuri în ţară şi prin Algeria parcă.Le-a găsit un muncitor împrăştiate într-un vagon de marfă şi mi le-a dat.)
  Mai aştept fotografii !
  Toate cele bune !

 4. Ciprian Pardău

  Andrei, iti multumesc pentru interesul de care dai dovada de fiecare data! De abia astept fotografiile si filmuletele de la tine; o sa le folosim intr-un articol viitor, cel mai probabil. Bine ca mi-ai amintit de acel balcon de la librarie; stiu ca l-am vazut si eu in fotografii mai vechi (1920 sau mai vechi). Daca nu o sa uit, te voi anunta in legatura cu acele imagini! Salutare!

 5. Ciprian Pardău

  Numele acestui domn imi era necunoscut; nu auzisem de el pana in momentul de fata. Ideea am vazut-o aplicata si in varianta romaneasca; mi-a placut mult stilul de a imbina vechiul cu noul. Voi incerca si eu astfel de combinatii, insa este mult de munca la un astfel de proiect. Seara faina!

 6. Pingback: Contraste de Vatra Dornei (2) « Ciprian Pardău Photography

 7. Pingback: Contraste de Vatra Dornei (4) « Ciprian Pardău

 8. Pingback: Contraste de Vatra Dornei #5 « Ciprian Pardău

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.