Concurs foto: „Foto-Haiku: Oraşul” (15 noiembrie – 20 decembrie 2011)

scris de | duminică, 20 noiembrie 2011, 09:50 | Tu ce părere ai? Hai să discutăm!

La sfârşit de 2011, în colaborare cu Asociaţia „Bucureştiul Meu Drag”, vă aducem o provocare pe cât de dificilă pe atât de spectaculoasă: Oraşul în haiku-uri ilustrate! Avem 137 de haiku-uri pe care sa le ilustrăm în fotografie. Fiţi creativi, luaţi aparatul, alegeţi haiku-ul, ilustraţi-l cât mai reuşit şi înscrieţi-vă creaţia în competiţie! Vă aşteaptă în final o expoziţie foto şi posibilitatea ilustrării propriilor portofolii în albume foto create prin soluţii premium!

„Am iniţiat acest proiect din dorinţa de a asocia haiku-urilor cu tematică urbană o fotografie care să creeze, împreună cu versurile, un nou «tot unitar», o nouă alcătuire artistică, diferită oarecum şi de haiku-ul iniţial, dar şi de fotografia luată separat.” Ioana Dinescu, psiholog şi autor de haiku, Clubul Român de Haiku; via http://www.comunitatefoto.ro


Aceasta este a 6-a ediţie din seria concursurilor online de fotografie create pentru membrii CF – sponsorizată de DAVO print and finishing solutions – şi are un obiectiv precis: Scoatem creativul din tine, pentru a ilustra, în versuri şi fotografii, frumuseţea oraşelor din România. Versurile sunt gata, aduceţi voi fotografiile!

Ce este un haiku? Haiku-ul este o formă de lirică japoneză, formată din trei versuri, de câte 5/7/5 silabe fiecare. Deşi cea mai concentrată poezie din lume, este mult mai mult decât un simplu poem, reprezentând un concentrat de filozofie, un anumit mod de abordare a vieţii, o stare de conştiinţă specială. Un haiku bun trebuie să pună pe gânduri, să se insinueze undeva, între cele două emisfere cerebrale şi să continue a le ţine (pre)ocupate. Cele 137 de haiku-uri, din care puteţi alege unul, pot fi găsite aici: foto-haiku: oraşul! Ce este un foto-haiku? Imaginea asociată haiku-ului nu trebuie să ilustreze plat şi cuminte versurile, ci să le completeze, deschizând o nouă perspectivă, un alt unghi de vedere.

Fotografia, în această combinaţie, trebuie să îndeplinească anumite condiţii: să spună o poveste, să incite la meditaţie, să intrige, să îndemne la reflexie. Ea nu expune, ci doar sugerează forme care trebuie completate de imaginaţia privitorului. Ea se doreşte a fi o nouă abordare creativă a versurilor, o nouă întrebare, la care răspunsul poate fi acelaşi ca la haiku-ul de dedesubt – sau nu! Pentru a înţelege mai bine aceste concepte, înainte de a vă înscrie în concurs, puteţi citi mai multe pe blogul Ioanei Dinescu, autoare de haiku-uri: Haikuind!

Un foto-haiku reuşit reprezintă o şaradă în trei – a autorului haiku-ului, a fotografului şi a privitorului. Nici unul nu are dreptul la pasivitatea trăirii, altfel nu mai putem vorbi de foto-haiku. Din acest motiv, toate creaţiile fotografice înscrise în concurs vor trece printr-un proces de preselecţie. Cele mai bune 100 de fotografii vor ajunge în etapa de jurizare!

Concursul se va desfășura astfel:
• 15 noiembrie – 9 decembrie 2011 – înscrierile* participanților pe comunitatefoto.ro, cu o singură fotografie care să ilustreze un haiku ales. În descrierea fotografiei trebuie copiat şi haiku-ul ales împreună cu numărul său;
• 10 – 19 decembrie 2011 – jurizarea** creaţiilor înscrise în competiţie: 90% votul juriului de specialitate; 10% votul publicului;
• 21 decembrie 2011 – desemnarea câştigătorilor
* înscrierea este condiționată de înregistrarea gratuită, în prealabil, ca membru al comunităţii
** se va efectua o preselecție a tuturor creațiilor înscrise în concurs.

Cine va aprecia creaţiile voastre? Toţi vizitatorii CF, indiferent de statut, şi mai ales, membrii juriului format din fotografi profesionisti si iubitori de fotohaikuri. Foto-haiku: Oraşul este cea mai dificilă temă abordată până acum în cadrul concursurilor noastre de fotografie şi este însoţită de Premii pe măsură:

• Autorii celor mai reușite 3 creaţii înscrise în competiție vor beneficia, cu sprijinul sponsorului DAVO print and finishing solutions, de transformarea portofoliilor fotografice personale în albume foto realizate prin soluţii profesioniste.
• Cele mai reuşite 35 de creaţii vor fi accesibile publicului într-o expoziţie foto pe care o vom organiza împreună cu Asociaţia „Bucureştiul Meu Drag” în ianuarie 2012!!

Vă aşteptăm cu nerăbdare înscrierile!

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.