Cfr-ul aduce a grădiniță, nu a companie națională

scris de | sâmbătă, 4 august 2012, 23:25 | 17 comentarii

La concluzia asta am ajuns după ce am stat câteva ore bune la o poveste cu un bun prieten, blogger şi el de altfel, acum o seară, imediat după ce concertul susţinut de trupa Iris se terminase. Aaa, şi ca să nu uit, credeţi-mă că înainte de a merge la concert nu mă aşteptam să îmi placă extrem de mult, nu aveam cine ştie ce aşteptări wow, însă după ce s-a terminat, parcă altfel stătea treaba. Totul se privea din alte unghiuri. În fine, scuzaţi paranteza.

V-aţi gândit vreodată, din senin, care este cea mai de jos meserie din tot cfr-ul? Noi da, iar părerile au fost împărţite chiar. Deja simt cum mulţi dintre voi vă gândiţi la oamenii care fac curat în vagoane, sau aia de bat cu ciocanul în roţile trenului. Logic, cam astea ar fi, însă determinarea răspunsului ţine, oarecum, de principii. Iar, din păcate, puţini v-aţi fi putut gândi la asta. Din punctul meu de vedere, fără supărare, cel mai prost servici din cfr e controlorul de bilete. Se crede spânul trenului, însă pe la spate e înjurat de mai toţi călătorii. Singura sa putere este faptul că ţi se adresează din picioare şi că îţi face confetti din biletul de tren. Pe care, de altfel ai dat o căruţă de bani.

Practic, ceea ce face controlorul nu se ridică la un standard mai înalt decât grădiniţa. Până şi eu făceam confetti când eram mic, însă eram oarecum mai inteligent; le făceam doar dintr-o singură foaie, nu umblam prin toată camera pe la fiecare copil să îi găuresc hârtia, aşa cum face naşu’ cu biletul fiecărui călător. După naş, urmează supracontrolul. Un fel de naş mai supraponderal, care în loc de jucărie de făcut confetti are un pix. Cu care face conturul pe bilete. Ca mai apoi să vină controlorul cu jucăriuţa lui.

Faza e că persoanele ce ne verifică de bilete nu au nici o autoritate asupra trenului. Absolut niciuna. Până şi ăla de bate roţile vagoanelor poate face mai multe. Dacă spune el că o roată sună aiurea, poate să oprească trenul cât vrea el în gară. Când vrea. Pe când naşul…

PS: După ideea lui Alki.

Există 17 comentarii publicate la acest articol:

  1. Ciprian blogger

   Asa-i, mai au, dar facutul de confetti e de departe cea mai mare responsabilitate a lor.

  2. Hapi

   Corect. Si pe deasupra te poate amenda de nu te vezi daca urci fara belet :D
   Deci, nu-i de ici de colo :)
   Unde mai pui ca unii ii obliga petiganii cersetori sa coboare la prima? :)

  3. Ciprian blogger

   Si ce e gresit in faptul ca ii da jos pe tigani?
   Pana la urma, si cel mai prost platit angajat al unui tren are o influenta mai mare decat un negrotei in lipsa de detergent.

  4. Hapi

   Ciprian, tu ai inteles ca „e rau” ca ii da jos.
   Probabil nu suntem pe aceesi lungime de unda.
   Si mie-mi place sa rezonez :)
   O seara buna

 1. Mihaeladm

  :)) poate ca ai dreptate, dar Hapi e prea entuziasmata in legatura cu datul jos din tren.
  Acum doua saptamani eram intr-un Regio si ne uitam (eu si amicul de calatorii) ce are sa le faca controlorul celor 5 oameni „arsi bine de soare” ce stateau pe culoar. El a zis „sa vezi ca nici nu le cere biletele”. Eu am zis ca o sa colecteze si de la ei macar 1 leu de persoana.
  Ghici cine a avut dreptate?
  Iar povestea se intampla langa Sighisoara, deci in mult laudatul (de mine cel putin) Ardeal. :)

  1. Ciprian blogger

   Sincer, daca as fi controlor si m-as intalni cu aceeasi situatie descrisa de tine, as proceda exact la fel. Cu tiganii nu te pui, chiar daca esti controlor, sef de tren, sau politist feroviar. Mai devreme sau mai tarziu tot taiat si la spital ajungi.

   Insa e doar parerea mea!

Ce părere ai despre acest articol?

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.