Ce bloguri mai citiți?

De când am revenit la scris am început, din nou, să citesc blogurile pe care mi le mai aminteam din perioada în care eram activ pe aici, adică în urmă cu câțiva mulți ani. Cred că undeva prin 2014 am renunțat cu totul la ideea de a mai scrie pe un blog personal. Motivele ar fi multe, însă în principiu pot spune că nu mai eram atras de activitatea asta la fel cum eram prin 2010 sau 2011, când publicam și câte cinci articole zilnic. Am avut parte o perioadă de o audiență foarte mare pe blogul ăsta, chiar și de câteva mii de oameni care intrau din când în când și citeau ceea ce scriam. Iar de multe ori lăsau și câte un comentariu la final.

Și cred că de asta îmi pare și cel mai rău. Că am pierdut comunitatea care începuse să se formeze în jurul acestui blog, oamenii aceia care intrau să citească și apoi își lăsau și părerea la final de articol, iar de acolo pornea o discuție între ei. Se ajunseseră la stadiul în care nici nu mai trebuia să intervin eu cu unele comentarii pentru a duce discuția mai departe. Se continua de la sine. Nu erau o mulțime de oameni, însă tot se strângeau câte 20, 30 sau 40 de comentarii la unele articole. Uneori mai multe, uneori mai puține, dar se strângeau.

Cumva, gândindu-mă acum la treaba asta, am impresia că i-am abandonat pe toți. Pe unii dintre ei ajunsesem să îi cunosc și în realitate, cu o parte am băut cel puțin o bere sau o cafea, iar cu alții am păstrat legătura pe Facebook și încă ne mai scriem mesaje din când în când. Restul au dispărut încetul cu încetul, mai ales după ce am încetat să mai scriu. Mai aveam momente în care intram pe blog numai ca să văd ce comentarii au mai apărut, însă niciodată nu am mai avut suficientă dorință încât să mai scriu și ceva nou.

Și, sincer să fiu, nici acum nu am ajuns încă la acel stadiu în care mă aflam acum câțiva ani. Când mă trezeam deodată cu un subiect în minte și intram aici ca să îmi las gândurile. Bune sau rele, inofensive sau stupide, așa cum erau ele. Iar acum că m-am întors la îndeletnicirea asta online, și aici mă refer la faptul că mi-am făcut cumva un obicei de a intra tot mai des pe blog în ultimul timp, am început să trec prin articolele vechi și să caut blogurile celor care erau activi în comentarii. Ca să văd dacă și-au dus mai departe ocupația asta.

Iar ăsta este punctul în care m-am deprimat un pic, pentru că mulți dintre ei s-au lăsat, la fel ca și mine, de scris de niște ani buni. Unii nu mai au nici măcar blogurile, au dispărut cumva de pe fața internetului. Iar asta este păcat pentru că încă mai țin minte unele bloguri foarte faine pe care le urmăream foarte des. De la Krossfire, la Întuneric, Cronicariu, Nautilus, Ex Silentio, Pedagogul, Alki, 50 Bani, vă știți voi, că linkuri nu mai am cum să vă dau oricum.

În perioada respectivă urmăream o mulțime de bloguri de pe la noi, însă nu le aveam salvate pe undeva, le știam pur și simplu din minte pentru că intram des pe ele. Iar cu timpul, după cum este și normal, le-am uitat pe majoritatea. Acum, de când am început să mai cochetez câte un pic cu domeniul ăsta al blogosferei, mi-am făcut un obicei din a trece blogurile faine pe care le descopăr în Feedly. Am momente în care mă trezesc dimineața, îmi fac o cafea, mă așez în balcon și răsfoiesc articolele noi publicate până în acel moment. Fie că este vorba de bloguri, de site-uri pe care le urmăresc de ani de zile sau de publicații de pe afară.

Iar acum zic să revin la întrebarea din titlu, pentru că deja am ajuns la mai mult de 600 de cuvinte scrise până acum. Sunteți destul de mulți care ajungeți, în ultima perioadă, pe blog. Nu știu dacă intrați să citiți ce mai apare nou pe aici, sau intrați numai pe anumite articole care apar pe Google și apoi nu mai reveniți niciodată. Fapt pentru care nici nu mă aștept la o sumedenie de recomandări în comentarii. Însă îndrăznesc totuși să vă cer ajutorul.

Dacă aveți câteva minute libere și ați ajuns cu cititul acestui articol până la paragraful ăsta vă rog să îmi scrieți în comentarii ce bloguri faine citiți. Sau ce bloguri v-au rămas în ultima perioadă în minte. Sau pe ce bloguri vă încumetați să mai lăsați și câte un comentariu din când în când. Mi-ar fi de un real folos și aș aprecia mult. Eu și al meu Feedly vă mulțumim!

13 comentarii

  1. Eu mă folosesc de InoReader, acolo unde încerc să adaug cât mai multe bloguri. Doar că au cam dispărut. Poți căuta articolul lui Mihai Vasilescu, publicat de curând, cu aceeași întrebare. Cât despre bloguri, aștept să se publice și atunci intru. La Marius Cucu intru sigur zilnic, că la el ai mereu articole noi. Mai intru pe Computer Blog, Arena IT, de astea.

  2. Marius, Adi care a lăsat și comentariu aici, NwRadu, Pato, Alin, dar mai rar că nu prea scrie. Miruna Ioani, Dojo Blog și dacă intri pe astea cam pe aici este comunitatea.

  3. Zoso, Marius Cucu, NwRadu zilnic, apoi ocazional Arhi și Marius Sescu. De ceva zile, sau chiar 2-3 săptămâni, mai intru pe la Adrian (de mai sus), Vasile R. după ce au comentat la mine pe blog, apoi nu mai știu cum am ajuns și aici la tine. Pe vremuri urmăream multe bloguri. Eu am început în 2012 să scriu. Foloseam și eu Feedly pe vremuri, dar din păcate mă abonasem la zeci de bloguri de la noi și de afară și nu făceam față nici să citesc titlurile articolelor. Apoi am renunțat la tot după câțiva ani, a apărut și copilul, iar cu timpul stau extrem de prost. Chiar fac eforturi să mai las și comentarii și să mai scriu și vreo aberație de articol din când în când ca să nu abandonez blogul de tot. La 7 sunt la muncă, iar seara la 18 sunt acasă, plus că trebuie să îmi petrec timpul și cu familia și să ajut și cu ce pot prin casă. La mine s-a rupt totul când a fost acum ceva ani buni o actualizare în Google și cred că m-a penalizat grav. Când ajunsesem să am trafic bun pe zi și să iasă și banii m-au ars. De atunci n-am mai avut nicio motivație.

  4. Și eu sunt în căutare de bloguri interesante și mă bucur că am dat de bloguri interesante cum ar fi al tău, al lui Alexje sau al lui Ștefan. Celelalte bloguri menționate aici îmi erau cunoscute de foarte mult timp. Mai sunt câteva persoane care încearcă să își readucă blogurile la viață sau chiar să le dezvolte cum ar fi Piticu sau Pato.

  5. Sunt de acord cu tine! Am văzut și eu că din ce în ce mai mulți oameni renunță la bloguri și la scrisul online. Este adevărat că există și alte platforme, cum ar fi Facebook sau Instagram, care au luat locul blogurilor, dar nu cred că ele pot oferi același nivel de interacțiune și de dezbatere pe care îl au blogurile. Mi-aș dori și eu să revin la scris pe un blog personal, mi-a plăcut mereu să îmi exprim gândurile și să citesc părerile altora despre subiectele de interes comun. Sper să fie mulți alții care să se întoarcă la această activitate și să dezvoltăm împreună o nouă comunitate online.

  6. Cred că mulți dintre noi am trecut prin astfel de schimbări și sunt încântată să văd că îți dai seama cât de importantă este comunitatea care se formează în jurul unui blog. Este important să observăm și cum pleacă unii cititori atunci când nu primesc feedback sau interacțiuni din partea celorlalți. Îmi amintesc și eu de acele vremuri când se strângeau zeci de comentarii la un singur articol și așa cum spui și tu, era o mică comunitate care se formase. Mi-a fost dor să recitesc unele dintre acele articole. Am rămas dezamăgită să văd că mulți și-au pierdut pasiunea pentru scris, dar totuși îmi face mare placere să văd că există încă câțiva care au rămas fideli acestei pasiuni. Știu că poate este greu să găsești mereu inspirație pentru a scrie, dar mă bucur că te-ai întors și că ne împărtășești din gândurile și experiențele tale prin intermediul blogului.

  7. Sunt foarte bucuros să te revăd aici, pe blogul tău personal, și să văd că te-ai întors la scris. A fost o perioadă frumoasă când blogul tău era activ și eram unul dintre acei oameni care intrau și citeau articolele tale cu drag. Mă gândesc acum cu nostalgie la comunitatea pe care ai creat-o, unde puteam să citim și opinăm liber pe diverse subiecte. Este adevărat că sunt foarte mulți care nu mai scriu, dar mă bucur să văd că tu ai reluat scrisul și am fost surprins plăcut să regăsesc acest blog. Este trist că multe bloguri au dispărut, dar sper ca tu să continui să scrii și să ne împărtășești gândurile tale. Așa cum spui și tu, vremurile acelea s-au dus, dar poate o mică comunitate se va forma din nou în jurul acestui blog. Dacă este așa, atunci cu siguranță voi fi unul dintre membrii acelei comunități.

Ce părere ai despre acest articol?