Ce bloguri mai citiți?

scris de | luni, 30 ianuarie 2023, 21:27 | 10 comentarii

De când am revenit la scris am început, din nou, să citesc blogurile pe care mi le mai aminteam din perioada în care eram activ pe aici, adică în urmă cu câțiva mulți ani. Cred că undeva prin 2014 am renunțat cu totul la ideea de a mai scrie pe un blog personal. Motivele ar fi multe, însă în principiu pot spune că nu mai eram atras de activitatea asta la fel cum eram prin 2010 sau 2011, când publicam și câte cinci articole zilnic. Am avut parte o perioadă de o audiență foarte mare pe blogul ăsta, chiar și de câteva mii de oameni care intrau din când în când și citeau ceea ce scriam. Iar de multe ori lăsau și câte un comentariu la final.

Și cred că de asta îmi pare și cel mai rău. Că am pierdut comunitatea care începuse să se formeze în jurul acestui blog, oamenii aceia care intrau să citească și apoi își lăsau și părerea la final de articol, iar de acolo pornea o discuție între ei. Se ajunseseră la stadiul în care nici nu mai trebuia să intervin eu cu unele comentarii pentru a duce discuția mai departe. Se continua de la sine. Nu erau o mulțime de oameni, însă tot se strângeau câte 20, 30 sau 40 de comentarii la unele articole. Uneori mai multe, uneori mai puține, dar se strângeau.

Cumva, gândindu-mă acum la treaba asta, am impresia că i-am abandonat pe toți. Pe unii dintre ei ajunsesem să îi cunosc și în realitate, cu o parte am băut cel puțin o bere sau o cafea, iar cu alții am păstrat legătura pe Facebook și încă ne mai scriem mesaje din când în când. Restul au dispărut încetul cu încetul, mai ales după ce am încetat să mai scriu. Mai aveam momente în care intram pe blog numai ca să văd ce comentarii au mai apărut, însă niciodată nu am mai avut suficientă dorință încât să mai scriu și ceva nou.

Și, sincer să fiu, nici acum nu am ajuns încă la acel stadiu în care mă aflam acum câțiva ani. Când mă trezeam deodată cu un subiect în minte și intram aici ca să îmi las gândurile. Bune sau rele, inofensive sau stupide, așa cum erau ele. Iar acum că m-am întors la îndeletnicirea asta online, și aici mă refer la faptul că mi-am făcut cumva un obicei de a intra tot mai des pe blog în ultimul timp, am început să trec prin articolele vechi și să caut blogurile celor care erau activi în comentarii. Ca să văd dacă și-au dus mai departe ocupația asta.

Iar ăsta este punctul în care m-am deprimat un pic, pentru că mulți dintre ei s-au lăsat, la fel ca și mine, de scris de niște ani buni. Unii nu mai au nici măcar blogurile, au dispărut cumva de pe fața internetului. Iar asta este păcat pentru că încă mai țin minte unele bloguri foarte faine pe care le urmăream foarte des. De la Krossfire, la Întuneric, Cronicariu, Nautilus, Ex Silentio, Pedagogul, Alki, 50 Bani, vă știți voi, că linkuri nu mai am cum să vă dau oricum.

În perioada respectivă urmăream o mulțime de bloguri de pe la noi, însă nu le aveam salvate pe undeva, le știam pur și simplu din minte pentru că intram des pe ele. Iar cu timpul, după cum este și normal, le-am uitat pe majoritatea. Acum, de când am început să mai cochetez câte un pic cu domeniul ăsta al blogosferei, mi-am făcut un obicei din a trece blogurile faine pe care le descopăr în Feedly. Am momente în care mă trezesc dimineața, îmi fac o cafea, mă așez în balcon și răsfoiesc articolele noi publicate până în acel moment. Fie că este vorba de bloguri, de site-uri pe care le urmăresc de ani de zile sau de publicații de pe afară.

Iar acum zic să revin la întrebarea din titlu, pentru că deja am ajuns la mai mult de 600 de cuvinte scrise până acum. Sunteți destul de mulți care ajungeți, în ultima perioadă, pe blog. Nu știu dacă intrați să citiți ce mai apare nou pe aici, sau intrați numai pe anumite articole care apar pe Google și apoi nu mai reveniți niciodată. Fapt pentru care nici nu mă aștept la o sumedenie de recomandări în comentarii. Însă îndrăznesc totuși să vă cer ajutorul.

Dacă aveți câteva minute libere și ați ajuns cu cititul acestui articol până la paragraful ăsta vă rog să îmi scrieți în comentarii ce bloguri faine citiți. Sau ce bloguri v-au rămas în ultima perioadă în minte. Sau pe ce bloguri vă încumetați să mai lăsați și câte un comentariu din când în când. Mi-ar fi de un real folos și aș aprecia mult. Eu și al meu Feedly vă mulțumim!

Există 10 comentarii publicate:

 1. Adrian

  Eu mă folosesc de Inoreader, acolo unde încerc să adaug cât mai multe bloguri. Doar că au cam dispărut. Poți căuta articolul lui Mihai Vasilescu, publicat de curând, cu aceeași întrebare. Cât despre bloguri, aștept să se publice și atunci intru. La Marius Cucu intru sigur zilnic, că la el ai mereu articole noi. Mai intru pe Computer Blog, Arena IT, de astea.

  1. pardauro blogger

   Mulțumesc mult! O să intru la Mihai pe articol ca să văd ce au recomand cititorii lui în comentarii.

 2. Iulian

  Marius, Adi care a lăsat și comentariu aici, Nwradu, Pato, Alin, dar mai rar că nu prea scrie. Miruna Ioani, Dojo Blog și dacă intri pe astea cam pe aici este comunitatea.

 3. Alexje

  Zoso, Marius Cucu, Nwradu zilnic, apoi ocazional Arhi și Marius Sescu. De ceva zile, sau chiar 2-3 săptămâni, mai intru pe la Adrian (de mai sus), Vasile R. după ce au comentat la mine pe blog, apoi nu mai știu cum am ajuns și aici la tine. Pe vremuri urmăream multe bloguri. Eu am început în 2012 să scriu. Foloseam și eu Feedly pe vremuri, dar din păcate mă abonasem la zeci de bloguri de la noi și de afară și nu făceam față nici să citesc titlurile articolelor. Apoi am renunțat la tot după câțiva ani, a apărut și copilul, iar cu timpul stau extrem de prost. Chiar fac eforturi să mai las și comentarii și să mai scriu și vreo aberație de articol din când în când ca să nu abandonez blogul de tot. La 7 sunt la muncă, iar seara la 18 sunt acasă, plus că trebuie să îmi petrec timpul și cu familia și să ajut și cu ce pot prin casă. La mine s-a rupt totul când a fost acum ceva ani buni o actualizare în Google și cred că m-a penalizat grav. Când ajunsesem să am trafic bun pe zi și să iasă și banii m-au ars. De atunci n-am mai avut nicio motivație.

 4. Grig

  Și eu sunt în căutare de bloguri interesante și mă bucur că am dat de bloguri interesante cum ar fi tău, al lui alexje sau de al lui ștefan. Celelalte bloguri menționate aici îmi erau cunoscute de foarte mult timp.

  Mai sunt câteva persoane care încearcă să-și readucă blogurile la viață sau chiar sa le dezvolte cum ar fi piticu sau pato

Ce părere ai despre acest articol?