Câteva anomalii descoperite în Catalogul Mărcilor Poștale Românești ’74

scris de | luni, 22 februarie 2021, 20:04 | 4 comentarii

Catalogul Mărcilor Poștale Românești ’74, elaborat de Kiriac Dragomir și Aurel Surpățeanu într-un singur volum de 624 de pagini, apărut în anul 1974 și tipărit la Combinatul Poligrafic Casa Scânteii, reeditat în anul 1984 în două volume, reprezintă, și în ziua de astăzi, una dintre cele mai importante cărți de studiu filatelic în limba română.

Catalogul ăsta îmi este ca o biblie în activitatea de studiu filatelic pe care o întreprind în timpul liber, iar prima oară când am pus mâna pe el a fost imediat după ce l-am cumpărat cu câteva zeci de lei dintr-un târg din București. Cu toate că este într-o stare deplorabilă, încă îl folosesc de fiecare dată când am nevoie de informații din această categorie.

În imaginea de mai jos pot fi văzute coperta anterioară și pagina de titlu ale catalogului.

De curând am adăugat la colecția personală o parte din emisiunile de timbre legionare (aflate în legătură cu Legiunea Arhanghelul Mihail, Mișcarea Legionară sau Garda de Fier), ocazie cu care le-am căutat pentru o scurtă aprofundare în catalogul elaborat de Kiriac Dragomir în anul 1974. Singura problemă este că sunt de negăsit în volumul său.

Ceea ce este ciudat pentru că în cuvântul înainte nu se vorbește despre excluderea anumitor serii de timbre din catalog. Mai mult decât atât, emisiunile filatelice dedicate Gărzii de Fier au fost executate de Fabrica de Timbre imediat după ce clișeele au fost realizate cu o artă desăvârșită de gravorul Șerban Zainea. Și au apărut și în Lista Prețurilor Mărcilor Poștale.

În imagine poate fi văzută emisiunea LP 142 II (Corneliu Zelea Codreanu, Poșta Aeriană).

Și în licitațiile care mai apar din când în când pe Okazii și Facebook sunt menționate codurile din Lista Prețurilor Mărcilor Poștale. Atât LP 142 I, cât și LP 142 II, LP 142 III și LP 142 IV le văd destul de des atribuite acestor emisiuni filatelice. Ceea ce mă face să mă întreb care este motivul pentru care acestea nu se regăsesc și în Catalogul Mărcilor Poștale Românești ’74.

O altă anomalie pe care am observat-o de curând este și lipsa a două emisiuni filatelice dedicate lui Gheorghe Duca (sau Duca Vodă), domn al Moldovei, al Țării Românești și hatman al Ucrainei. Apărute în anii 1941, respectiv 1943, atât seria LP 144 I, cât și LP 154 II, nu se regăsesc în catalogul elaborat de Kiriac Dragomir la mijlocul anilor 1970.

În imagine pot fi văzute cele două emisiuni amintite: LP 144 I, respectiv LP 154 II.

În catalogul online Stamp World (link aici) se regăsesc ambele serii amintite în paragraful anterior. Prima emisiune este numerotată 707‑709 (trei valori) în paginile dedicate României, iar a doua emisiune este numerotată 767‑770 (patru valori). În catalogul Michel în care apar emisiunile românești se regăsesc ambele serii, având numerele 703-705 și 765-768.

În viitor este posibil să revin cu a doua parte a acestui articol, fără să promit, în măsura în care îmi voi da seama de alte omiteri făcute de autorii Kiriac Dragomir și Aurel Surpățeanu în Catalogul Mărcilor Poștale Românești ’74. Sau în cele două volume din anul 1984.

Există 4 comentarii publicate:

  1. Arge

    Am intrat să văd profilul tău și am văzut că ai 24 de ani. Înțeleg de ce nu cunoști, dar este un pic trist că tinerii din ziua de azi nu cunosc această istorie. Catalogul e tipărit în 1974. Adică la doar 10 ani după amnistia politică din 1964. Ideea e că și înainte de 1964, cât și în 1974 sau și după până în 1989, puteai intra la pușcărie, sau cel puțin chemat la miliție, anchetat, bătut (asta e varianta „Doamne, bogdaproste” că am scăpat așa ușor) pentru deținerea unor timbre cu caracter legionar sau cele emise pentru Transnistria (Duca Vodă) sau Războiul Sfânt Împotriva Bolșevismului. În anii 1950 intrai la pușcărie la sigur pentru posesia de asemenea timbre. Nu cunosc cazuri, dar spun la sigur pentru că se intra la pușcărie și pentru mai puțin, cum ar fi cântatul imnului regal fie la beție în cârciumă. Așadar, astfel de timbre nu se publicau, erau pe lista interzisă. Nu știu dacă autorul a cenzurat sau s-a ținut cartea la cenzură până s-a eliminat, dar clar că nu ai să vezi astfel de emisiuni menționate în publicațiile vremii. Chiar și cataloagele străine ce se importau în România erau cenzurate și emisiunile eliminate din cuprins (nu am văzut, dar cunosc informația). La cercurile filatelice erau cerberii ce păzeau împotriva smintelilor de acest gen de a poseda timbre interzise.

    1. pardauro blogger

      Mulțumesc pentru comentariu și completări! Sunt de folos informațiile. Chiar vorbeam cu un prieten colecționar, mai în vârstă decât mine, pe tema asta, în timp ce lucram la articol, și spunea că toate emisiunile care deranjau politic au fost omise din Catalogul Mărcilor Poștale Românești ’74. Dar nu era nici el sigur și își dădea cu presupusul.

  2. Arge

    Mai multe informații pe acest subiect: ziaristionline.ro/2011/10/29/istoria-inedita-a-unor-marci-postale-interzise-de-la-timbrele-miscarii-legionare-si-cele-cu-basarabia-si-bucovina-la-monumentul-ostasului-sovietic-un-studiu-de-dr-cristian-andrei-scaiceanu.

Ce părere ai despre acest articol?