Mergem mai departe cu această serie de articole, unde bifăm deja cel de-al doilea episod. Astăzi am ajuns pe strada Agatha Bârsescu din municipiul Iași, unde la numărul 16 găsim acest imobil impunător, pe care îl puteți admira în imaginea de la finalul acestui articol.
Conform listei monumentelor istorice din județul Iași, actualizată periodic de Ministerul Culturii, prin intermediul Institutului Național al Patrimoniului, această clădire este înscrisă cu codul LMI IS-II-m-B-03734. A fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea, a servit ca sediu al Casei Județene de Pensii, iar în perioada 2009-2010 a fost renovată.
În momentul de față găzduiește Instituția Arhitectului Șef al municipiului Iași.
Pe Delcampe, la o căutare făcută după fotografii vechi cu Teatrul Național din Iași, am găsit o carte poștală circulată în anul 1924, în care se poate observa, în partea dreaptă, și clădirea de pe strada Agatha Bârsescu, fosta stradă 9 Mai.
Din original am decupat doar partea în care se poate observa vechea clădire pentru a putea fi făcută o comparație între felul în care arăta în trecut și modul în care se prezintă astăzi.
Listată la vânzare de utilizatorul gordas pe Delcampe, cartea poștală are un preț de pornire al licitației de 25 de euro, echivalentul a 123 de lei, fiind disponibilă încă cinci zile.
Este ciudată instituția asta. Conform vechii legi a administrației publice locale, azi încorporată în Codul Administrativ, arhitectul șef al municipiului este doar un funcționar public cu rang de șef de direcție. Deci nu este o instituție în sine. Cred că și la prefect ar suna cam pompos Instituția Prefectului dacă nu ar fi nominalizat în Constituție printre autoritățile publice locale.
Dar tot așa este definit și Consiliul Local, alături de primar, două articole mai înainte. Și, totuși, nu am văzut încă pe nimeni vorbind la un pupitru pe care să scrie Instituția Primarului (ca la prefecți, Instituția Prefectului). Revenind la arhitectul șef. Din păcate, această funcție nu este înzestrată cu atribuții mai clare prin lege și de aceea peste tot este tratat ca un simplu funcționar, cum s-au milostivit să îl definească în Codul Administrativ. Când lumea așteaptă de la el să decidă viitorul dezvoltării urbanistice și filtru al calității arhitecturale din oraș. Vax albina, nu are instrumentele.